Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 83 от 25.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 282 ОТ 17 ОКТОМВРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 231 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕТАЙЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ", СЪФИНАНСИРАНА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 282 ОТ 17 ОКТОМВРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 231 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ДЕТАЙЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "АДМИНИСТРАТИВЕН КАПАЦИТЕТ", СЪФИНАНСИРАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СОЦИАЛЕН ФОНД, ЗА ФИНАНСОВАТА РАМКА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 78 ОТ 2007 Г.)

В сила от 25.10.2011 г.

Обн. ДВ. бр.83 от 25 Октомври 2011г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "определени и извършени под отговорността на" се заменят с "одобрени за финансиране от".

2. В т. 5 думите "и по програма ФАР на Европейския съюз" и запетаята пред тях се заличават.

3. В т. 8 накрая се добавя "и да са отразени в счетоводната и данъчна документация на бенефициента чрез отделни счетоводни аналитични сметки или в отделна счетоводна система".

4. Създава се т. 10:

"10. Извършени в съответствие с принципите на добро финансово управление, законосъобразност и прозрачност".


§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) За допустими по Оперативната програма се считат разходите, извършени след датата на сключване на договора, съответно издаване на заповедта за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, до изтичане на срока за изпълнението, посочен в договора, съответно в заповедта.

(3) В случаите на конкретни бенефициенти по смисъла на § 1 от допълнителните разпоредби на Постановление № 121 на Министерския съвет от 2007 г. за допустими се считат разходите, предвидени в бюджета на проекта и извършени преди датата на сключване на договора, съответно издаване на заповедта за предоставяне на безвъзмездна помощ, но след датата на подаване на проектното предложение, при условие че са посочени в Насоките за кандидатстване."


§ 3. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. (1) Разходи за организация и управление са допустими по договори с бенефициенти - структури на държавната администрация, на съдебната система и структури на гражданското общество, ако се основават на действителни разходи, които могат да бъдат отнесени към осъществяването на съответната дейност, или на средните действителни разходи, които могат да бъдат отнесени към дейности от същия тип. Във всички случаи разходите за организация и управление не следва да превишават 10 на сто от общите допустими разходи по чл. 6 и 9 и включват: разходи за възнаграждения, включително осигурителни вноски на персонала по администриране на проекта (ръководител на проект, технически сътрудник, счетоводител и друг технически персонал); командировъчни разходи на екипа с цел мониторинг, разходи за оценителни комисии, административни разходи, свързани с изпълнението на проекта, както и всички други разходи, необходими за изпълнението на проекта, които не могат да бъдат отнесени към основните дейности по проекта.

(2) Разходите за възнаграждения за извършена работа по ал. 1 се отчитат пропорционално на изработеното по проекта време чрез отчет за отработеното време по проекта.

(3) Разходите за доплащане към възнагражденията на служители за извършени дейности по управление на проекта извън обхвата на техните основни служебни задължения, както и на други физически лица, наети във връзка с управлението на проектите, се отчитат чрез отчет за отработеното време по проекта.

(4) За проекти, изпълнявани в партньорство, партньорите прилагат правилата за водещия партньор."


§ 4. В чл. 5 се създава ал. 3:

"(3) Разходи в парична форма на стойност над 5000 лв. се извършват само по банков път."


§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст накрая се поставя запетая и се добавя "свързани с изпълнението на дейностите по проекта, обобщени в следните групи:".

2. Точки 1 и 2 се изменят така:

"1. разходи за материали и консумативи, необходими за изпълнението на дейностите по проекта;

2. разходи, свързани с осигуряване на информация и публичност;".

3. В т. 5, буква "г" думите "по-изгоден от лизинга" се заменят с "по-изгоден от този".

4. В т. 6 след думите "разходи за" се добавя "анализи, проучвания, изследвания" и се поставя запетая.

5. В т. 8 думите "счетоводство и" се заличават, а след думата "одит" се поставя запетая и се добавя "когато размерът на безвъзмездната финансова помощ по сключените договори/издадените заповеди е на стойност над 200 хил. лв., като разходите за одит не могат да надвишават 1 на сто от размера на безвъзмездната финансова помощ".

6. Точка 10 се изменя така:

"10. разходи за финансиране на възнаграждения и доплащане към възнаграждения на физически лица, пряко ангажирани с изпълнението на дейности по проекта, включително осигурителни вноски, съгласно националното законодателство; разходите се отчитат пропорционално на отработеното по проекта време;".


§ 6. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. В т. 4 думите "по осигуряване на публичност и информираност" се заменят със "за осигуряване на информация и публичност", а думите "популяризиращи материали; провеждане на информационни кампании; разработване и поддържане на интернет страница" се заменят с "информационни и рекламни материали; разходи за провеждане на информационни кампании, за разработване и поддържане на интернет страница;".

2. В т. 7 думата "обучаващи" се заменя с "обучители".

3. Точка 13 се изменя така:

"13. разходи на управляващия орган за оценителни комисии, свързани с оценка и избор на проекти по ОПАК (включително за външни експерти);".


§ 7. В чл. 9, т. 1 думите "оперативна програма" се заменят с "Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007 - 2013 г.".


§ 8. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "т. 3 и 6" се заменят с "т. 6 и 9", а думите "и по програма ФАР на Европейския съюз" и запетаята пред тях се заличават.

2. Точка 2 се отменя.

3. В т. 5 думите "продажби, ренти, услуги" и запетаята след тях се заличават и накрая се добавя "с изключение на приходите, генерирани съгласно чл. 55 от Регламент (ЕО) № 1083/2006 на Съвета от 11 юли 2006 г. относно определянето на общи разпоредби за Европейския регионален фонд, Европейския социален фонд и Кохезионния фонд и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1260/1999".


Заключителни разпоредби

§ 9. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките