Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 98 от 13.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 330 ОТ 5 ДЕКЕМВРИ 2011 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 62 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ, СЪФИНАНСИРАНИ ОТ СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ И КОХЕЗИОННИЯ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 330 ОТ 5 ДЕКЕМВРИ 2011 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 62 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ ПРАВИЛА ЗА ДОПУСТИМОСТ НА РАЗХОДИТЕ ПО ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ, СЪФИНАНСИРАНИ ОТ СТРУКТУРНИТЕ ФОНДОВЕ И КОХЕЗИОННИЯ ФОНД НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, ЗА ФИНАНСОВАТА РАМКА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 27 ОТ 2007 Г.)

В сила от 13.12.2011 г.

Обн. ДВ. бр.98 от 13 Декември 2011г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3, ал. 4 се създава изречение второ:

"Определянето, изплащането и възстановяването на разходите за възнаграждения на служителите в администрацията на централните органи на изпълнителната власт за участие в оценка на проектни предложения се извършва при условията и по реда на приложението към чл. 4, ал. 8."


§ 2. В чл. 4, ал. 8 се създава изречение трето:

"Определянето, изплащането и възстановяването на разходите за възнаграждения на служителите в администрацията на централните и териториалните органи на изпълнителната власт, администрацията на органите на местното самоуправление и администрацията на органите на съдебната власт за управление и изпълнение на проекти се извършва при условия и по ред съгласно приложението."


§ 3. Създава се приложение към чл. 4, ал. 8:

"Приложение към чл. 4, ал. 8


МЕТОДИКА

за определяне, изплащане и възстановяване на разходите за възнаграждения на служителите в администрацията на централните и териториалните органи на изпълнителната власт, администрацията на органите на местното самоуправление и администрацията на органите на съдебната власт за управление и изпълнение на проекти и за участие в оценка на проектни предложения по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз


Раздел I

Общи положения


Чл. 1. (1) С методиката се уреждат условията и редът за определяне на възнагражденията, които служителите от съответните администрации, определени в чл. 2, могат да получават за управление и изпълнение на проекти и за участие в оценка на проектни предложения по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз.

(2) Целта на методиката е да се определят правилата, въз основа на които справедливо, пропорционално и прозрачно да се осъществява процесът на определяне, изплащане и възстановяване на разходите за възнагражденията по ал. 1, както и да се създадат условия за постигане на увереност за спазване принципа на доброто финансово управление на финансовата помощ по Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз и кореспондиращото национално съфинансиране.


Раздел II

Обхват


Чл. 2. Методиката се прилага по отношение на служителите по служебно или по трудово правоотношение във:

1. управляващите органи, структурните звена с делегирани правомощия на междинни звена - договарящи органи, Сертифициращия и Одитния орган по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз;

2. Централното координационно звено в администрацията на Министерския съвет;

3. Централното звено за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности - АФКОС, към Министерството на вътрешните работи;

4. общата и специализираната администрация на ведомствата по т. 1 - 3;

5. администрацията на ведомствата, в рамките на която има бенефициенти по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз;

6. общинската или областната администрация - бенефициент по проекти по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз;

7. органите на съдебната власт - бенефициенти по проекти по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз;

8. друга административна структура, когато получават възнаграждения в качеството си на външни експерти за бенефициента по съответния проект, финансиран по оперативната програма.

Чл. 3. Предмет на методиката са възнагражденията, които могат да се изплащат във връзка с дейности по проекти по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, включващи:

1. управление и изпълнение на проекти;

2. участие в оценки на проектни предложения по реда на Постановление № 121 на Министерския съвет от 2007 г. за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 45 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 38, 61 и 95 от 2008 г., бр. 7, 16 и 93 от 2009 г., бр. 31, 44, 90 и 95 от 2010 г. и бр. 34 и 54 от 2011 г.).


Раздел ІІІ

Определяне на служители в екипи за управление и изпълнение на проекти


Чл. 4. За управлението на проекти бенефициентите формират съответни позиции от необходими експерти и екипи за управление съгласно изискванията на управляващите органи.

Чл. 5. (1) Ръководителят на съответния бенефициент определя експертите и екипа по чл. 4. В екипа може да има както поименно посочени членове, така и само позиции. При определяне състава на екипа се описват точно:

1. задълженията на членовете, които трябва недвусмислено да произтичат от дейностите по проектното предложение;

2. изискванията, на които трябва да отговарят членовете с оглед на функциите и задълженията, определени за съответната позиция в екипа.

(2) Определянето на служителите, които участват в управлението и изпълнението на проекта, е въз основа на квалификацията им, съответстваща на изискванията, определени по реда на ал. 1, т. 2.

Чл. 6. (1) Ползването на лицата за дейностите по управление на проекти по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, се урежда и планира в бюджета на проекта и се отчита в хода на изпълнение на дейностите.

(2) Възлагането на задължения и/или дейности по проекти по оперативните програми се извършва със:

1. заповед на органа по назначаването - за държавните служители, или с допълнително споразумение към трудовия договор - за служители по трудово правоотношение;

2. сключване на трудов договор с лицата по чл. 7а от Наредбата за прилагане на Класификатора на длъжностите в администрацията, приета с Постановление № 47 на Министерския съвет от 2004 г. (обн., ДВ, бр. 18 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 46 и 72 от 2004 г., бр. 83 от 2005 г., бр. 28 от 2006 г., бр. 64 и 71 от 2008 г., бр. 2, 18, 34 и 83 от 2009 г., бр. 4, 58 и 74 от 2010 г. и бр. 47 от 2011 г.), или друг нормативен акт;

3. сключване на договор за услуга по смисъла на Закона за задълженията и договорите с физически лица;

4. сключване на трудов договор с лице, което се назначава единствено и специално за целите на управление на конкретен проект.


Раздел ІV

Възнаграждения за управление и изпълнение на проекти


Чл. 7. Не се изплаща възнаграждение за управление и изпълнение на проекти:

1. на служителите по чл. 2, т. 1 - 3 в рамките на органите и звената, когато са бенефициенти по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейски съюз;

2. на служителите, които получават допълнително възнаграждение за изпълнение на функции по управлението на финансовата помощ от Европейския съюз.

Чл. 8. (1) На служителите по чл. 2, т. 4 - 8, в чието служебно или трудово правоотношение се включват и дейности по управление и изпълнение на проекти, може да бъде възстановена по искане на бенефициента и за сметка на бюджета на проекта част от средствата, включени в основното им възнаграждение, съответстваща на отчетеното работно време по съответния проект. Условията и начинът за разпределяне на възстановените средства между служителите по чл. 2, т. 4 - 8 се определят с вътрешни правила от ръководителя на администрацията, в чиято структура е бенефициентът, въз основа на действително отработеното и отчетеното време от съответния служител.

(2) На служителите по чл. 2, т. 4 - 8, които извън установеното им работно време по служебно или по трудово правоотношение изпълняват допълнителни функции, свързани с управление и изпълнение на проекти по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, може да се изплаща допълнително възнаграждение, определено по реда на ал. 3.

(3) Лицата по ал. 2 могат да отчетат не повече от 80 часа месечно по управлението и изпълнението на всички проекти, в които участват. Размерът на часовата ставка, въз основа на която се изчислява допълнителното възнаграждение, се определя на базата на брутното възнаграждение на съответния служител по правилата, определени от съответния управляващ орган.

(4) Доказването на изработеното време по ал. 3 се извършва по реда на раздел VI.


Раздел V

Възнаграждение за участие в оценка на проектни предложения по реда на Постановление № 121 на Министерския съвет от 2007 г. за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз


Чл. 9. Служителите, които участват в оценката на проектни предложения по реда на Постановление № 121 на Министерския съвет от 2007 г. за определяне на реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, се определят съгласно правилата на съответния управляващ орган.

Чл. 10. (1) На служителите по чл. 2, т. 1 - 3 в рамките на органите и звената, които са договарящи органи по проекти по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, не се изплаща възнаграждение за участието им в оценки на проектни предложения.

(2) Част от средствата, включени в основното възнаграждение на служителите по ал. 1, може да бъде възстановена за сметка на техническата помощ по съответната оперативна програма/бюджета на проекта по искане на договарящия орган в случаите, когато основното възнаграждение се изплаща за сметка на държавния бюджет.

Чл. 11. (1) На служителите по чл. 2, т. 4 - 8, за които участието в оценка на проектни предложения е допълнителна функция, се изплаща допълнително възнаграждение по правилата, определени от съответния управляващ орган, размерът на което не може да надвишава 3000 лв. на експерт за оценка. Размерът на допълнителното възнаграждение се определя в зависимост от средната стойност на разглежданите проекти, техния брой и вид на оценката. Допълнителното възнаграждение се изчислява по следната формула: възнаграждение = коефициент х средната стойност на подадените проекти х броя на проектните предложения, които оценява експертът.

(2) Коефициентът по ал. 1 се определя, както следва:

1. за административна оценка и оценка на допустимостта при обща стойност на оценяваните проектни предложения, по-малка от 50 млн. лв. - 0,01 на сто;

2. за техническа и финансова оценка при обща стойност на оценяваните проектни предложения, по-малка от 50 млн. лв. - 0,02 на сто;

3. за административна оценка, оценка на допустимост, техническа и финансова оценка на проекти при обща стойност на оценяваните проектни предложения, по-голяма или равна на 50 млн. лв. - 0,002 на сто.


Раздел VI

Отчитане на извършената работа и възстановяване на разходите


Чл. 12. (1) Отчитането на извършената работа на служителите по чл. 8 във връзка с управлението и изпълнението на проекти по оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния фонд на Европейския съюз, и на служителите по чл. 10 за участието им в оценки на проектни предложения се извършва чрез попълване на месечен отчет за всяко лице.

(2) Отчетът по ал. 1 включва:

1. описание на дейностите за управление и изпълнение на проекта или за участие в оценката на проектни предложения;

2. часова таблица за доказване на изработеното време във връзка с управление и изпълнение на дейности по проекта или за участие на служителите по чл. 10 в оценки на проектни предложения.

(3) Отчетът по ал. 1 се утвърждава от ръководителя на администрацията, в чиято структура е бенефициентът, или от оправомощено от него длъжностно лице - за ръководителя на проекта, и от ръководителя на проекта - за останалите лица.

Чл. 13. Средствата за възнаграждения по чл. 8, както и дължимите във връзка с тях задължителни здравни и осигурителни вноски за сметка на работодателя и/или възложителя се изплащат от отпуснатите авансови, междинни и окончателни плащания по проекта или заемообразно от бюджета на съответния бенефициент, като впоследствие периодично и след верифициране от управляващия орган/междинното звено се възстановяват от съответната оперативна програма за сметка на средствата, предвидени в бюджета на проекта.

Чл. 14. Отчетените разходи за възнаграждения по проектите се верифицират от договарящия орган и/или от управляващия орган при представяне най-малко на следните документи:

1. заповед/договор за служебно или трудово правоотношение;

2. отчет по чл. 12 и приложенията към него за извършената работа;

3. други документи в зависимост от спецификата на съответния договор/заповед."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 4. (1) Отменя се Постановление № 194 на Министерския съвет от 2007 г. за управление на изпълнението на инфраструктурни проекти, финансирани със средства от Европейския съюз (обн., ДВ, бр. 69 от 2007 г.; изм. и доп., бр. 79 от 2008 г. и бр. 13 от 2010 г.).

(2) Неприключилите до влизането в сила на това постановление проекти се довършват по реда на отмененото постановление.


§ 5. Методиката се прилага и за договори за безвъзмездна финансова помощ, сключени до влизането в сила на постановлението, при съгласие между договарящите страни.


§ 6. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките