Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 16.XII

ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ, МЛАДШИ ПРОКУРОРИ И МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ В КРАЯ НА ОБУЧЕНИЕТО В НАЦИОНАЛНИЯ ИНСТИТУТ НА ПРАВОСЪДИЕТО (ЗАГЛ. ИЗМ. И ДОП. - ДВ, БР. 27 ОТ 2017 Г.)

 

ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ, МЛАДШИ ПРОКУРОРИ И МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ В КРАЯ НА ОБУЧЕНИЕТО В НАЦИОНАЛНИЯ ИНСТИТУТ НА ПРАВОСЪДИЕТО (ЗАГЛ. ИЗМ. И ДОП. - ДВ, БР. 27 ОТ 2017 Г.)

В сила от 01.01.2012 г.
Издадени от Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.99 от 16 Декември 2011г., изм. и доп. ДВ. бр.22 от 22 Март 2016г., изм. и доп. ДВ. бр.27 от 31 Март 2017г., изм. и доп. ДВ. бр.91 от 2 Ноември 2018г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г.) С тези правила се определят организацията и редът за провеждане на изпитите, които полагат кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, в края на курса на задължително първоначално обучение в Националния институт на правосъдието, наричан за краткост "института".


Чл. 2. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г.) Кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, които преминават курс на задължително първоначално обучение в Националния институт на правосъдието съгласно чл. 258 и 258а от Закона за съдебната власт, се наричат за краткост "курсисти".


Чл. 3. Курсистите полагат изпити с практическа насоченост, с които се проверяват техните умения за прилагане на знанията, придобити по време на задължителното първоначално обучение в института, както следва:

1. кандидатите за младши съдии:

а) писмен и устен изпит по гражданско право и граждански процес;

б) писмен и устен изпит по наказателно право и наказателен процес;

2. кандидатите за младши прокурори: писмен и устен изпит по наказателно право и наказателен процес;

3. (нова - ДВ, бр. 27 от 2017 г.) кандидатите за младши следователи: писмен и устен изпит по наказателно право и наказателен процес.


Чл. 4. (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г.) Изпитите се провеждат от комисии, определени от съответната колегия на Висшия съдебен съвет, всяка от които в състав: председател и четирима членове, които са съдии и прокурори. В комисиите не могат да участват постоянни преподаватели в Националния институт на правосъдието, членове на екипите за подготовка на изпитите по чл. 6, ал. 2, както и членове на Висшия съдебен съвет.


Чл. 5. Националният институт на правосъдието организира провеждането на изпитите.


Раздел II.
Подготовка за провеждане на изпитите

Чл. 6. (1) Подготовката за провеждане на изпитите се извършва текущо в хода на задължителното първоначално обучение на курсистите и включва подбор и подготовка на изпитните материали, формиране на изпитните комисии и осигуряване на техническите условия за провеждането на изпитите.

(2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Директорът на Националния институт на правосъдието определя със заповед екипи за подготовка на изпитите, поотделно за кандидатите за младши съдии, за младши прокурори и младши следователи. Екипите се състоят от не по-малко от трима членове, действащи съдии, прокурори, следователи и постоянни преподаватели. Със заповедта на директора на НИП се определя и ръководител на съответния екип.

(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г.) Екипите по ал. 2 подбират достатъчен брой дела и преписки, подходящи за писмените и устните изпити, които са със сходна фактическа и правна сложност и са съобразени с учебната програма на Националния институт на правосъдието за обучение на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи.


Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Датите на писмените и устните изпити се определят със заповед на директора на института.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Заповедта по ал. 1 се изпраща на съответната колегия на Висшия съдебен съвет за определяне на изпитните комисии. Заповедта се обявява на общодостъпно място в сградата на института и на страницата му в интернет не по-късно от два месеца преди провеждането на съответните изпити.


Раздел III.
Изпитни комисии

Чл. 8. (1) (Доп. - ДВ, бр. 22 от 2016 г., в сила от 10.03.2016 г., изм. - ДВ, бр. 27 от 2017 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Съответните колегии на Висшия съдебен съвет определят поименния състав на изпитните комисии не по-късно от един месец преди датите на провеждане на съответните изпити чрез изтеглен на публично заседание жребий, съответно измежду съдиите в окръжните и апелативните съдилища и прокурорите в окръжните и апелативните прокуратури, които са придобили статут на несменяемост и през последните 5 години не им е било налагано някое от дисциплинарните наказания по чл. 308, ал. 1, т. 3, 4, 5 или 6 с влязло в сила решение.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Изпитната комисия, която провежда изпитите по гражданско право и граждански процес на кандидатите за младши съдии, се състои от петима граждански съдии - председател и четирима членове.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Изпитната комисия, която провежда изпитите по наказателно право и наказателен процес на кандидатите за младши съдии, се състои от петима наказателни съдии - председател и четирима членове.

(4) (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Изпитната комисия, която провежда изпитите на кандидатите за младши прокурори, се състои от петима прокурори - председател и четирима членове.

(5) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2017 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Изпитната комисия, която провежда изпитите на кандидатите за младши следователи, се състои от петима прокурори - председател и четирима членове.

(6) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 27 от 2017 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) За всяка една от изпитните комисии съответната колегия на Висшия съдебен съвет определя по двама резервни членове, както следва:

1. за комисиите по ал. 2 и 3 - по двама съдии;

2. за комисиите по ал. 4 и 5 - по двама прокурори.


Чл. 9. (1) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Председателят на изпитната комисия ръководи нейната работа, следи за спазване на условията за провеждане на конкурса и обявява началото и края на изпитния ден.

(2) (Предишна ал. 1 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Отсъстващ редовен член на изпитна комисия се замества от резервен член, определен от председателя на комисията. При отсъствие на председателя неговите функции се поемат от член на комисията съобразно правилата за старшинство по чл. 237 от Закона за съдебната власт.

(3) Изпитната комисия приема решенията си присъствено с мнозинство повече от половината от общия брой на членовете ѝ.


Чл. 10. (1) (Предишен текст на чл. 10 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) За подготовка на изпитите комисиите извършват:

1. запознаване с учебната програма на задължителното първоначално обучение в Националния институт на правосъдието;

2. избиране на конкретните изпитни дела и преписки измежду подбраните от екипите за подготовка на изпитите;

3. формулиране на въпросите за устния изпит към всяко от конкретните изпитни дела и преписки;

4. уточняване на критериите за оценяване.

(2) (Нова - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Подготовката на изпитите се провежда под формата на работни срещи на членовете на всяка една от изпитните комисии в рамките на до 5 работни дни съобразно график, одобрен от съответната колегия на ВСС.


Чл. 11. (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г.) За участие в изпитна комисия се получава възнаграждение, което се определя и изплаща от Пленума на Висшия съдебен съвет.


Раздел IV.
Провеждане на изпитите

Чл. 12. (1) Писменият изпит по гражданско право и граждански процес на кандидатите за младши съдии включва проучване на конкретно гражданско дело и изготвяне на съответния съдебен акт и на мотиви към него.

(2) Писменият изпит по наказателно право и наказателен процес на кандидатите за младши съдии включва проучване на конкретно наказателно дело и изготвяне на съответния съдебен акт и на мотиви към него.

(3) Писменият изпит на кандидатите за младши прокурори включва проучване на прокурорска преписка или на наказателно дело и изготвяне на съответен прокурорски акт.

(4) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2017 г.) Писменият изпит на кандидатите за младши следователи включва проучване на следствено или наказателно дело и изготвяне на съответен акт.


Чл. 13. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Писмените изпити са анонимни.

Чл. 14. (Отм., нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) (1) Конкретната дата и час на явяване на писмените и устните изпити за всеки един от курсистите се определят по азбучен ред на кандидатите за младши съдии, младши прокурори и младши следователи, за което се съставят графици.

(2) Изготвените графици се обявяват на общодостъпно място в сградата на Националния институт на правосъдието и на страницата му в интернет.


Чл. 15. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) За провеждането на писмените изпити курсистите са длъжни да се явят в определената за изпита зала и да заемат местата си не по-късно от 10 минути преди определения начален час.

Чл. 16. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) След обявяването на началото на писмения изпит един от курсистите изтегля на случаен принцип едно от измежду две или три дела/преписки, определени от комисиите по чл. 8.

Чл. 17. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) (1) Писменият изпит е с продължителност 6 (шест) астрономически часа.

(2) По време на писмените изпити курсистите могат да използват само правно-информационна система за нормативни актове и съдебна практика в електронен вариант.

Чл. 18. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) (1) След приключване на работата си по делото или изтичане на предвиденото време по чл. 16 всеки курсист изписва на предварително предоставен фиш трите си имена, датата на изпита и се подписва и запечатва фиша в малък непрозрачен плик.

(2) Писмената работа се запечатва собственоръчно от курсиста в голям непрозрачен плик, в който се поставя и запечатаният малък плик и се предава на квестора.

(3) Комисия в състав: представител на изпитната комисия по чл. 8 и двама представители на НИП, определена със заповед на директора на НИП, на случаен принцип разпечатва големите пликове и изписва еднакъв номер на малкия плик и на всеки един лист от писмената работа, намерена в плика.

(4) Малките пликове се предоставят за съхранение в сградата на НИП на член от комисията по ал. 3 - представител на НИП, а писмените работи се предават на съответната изпитна комисия за оценяване.

(5) След приключване на съответните писмени и устни изпити комисията по ал. 3 проверява целостта на малките пликове, разпечатва ги, идентифицира писмените работи и нанася имената и номерата на писмените работи в протокол за разкриване на анонимността.

Чл. 19. (Предишен чл. 13 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) (1) Устният изпит на кандидатите за младши съдии по гражданско право и граждански процес включва проучване на конкретно гражданско дело и отговор на поставени от изпитната комисия практически въпроси по делото.

(2) Устният изпит на кандидатите за младши съдии по наказателно право и наказателен процес включва проучване на конкретно наказателно дело и отговор на поставени от изпитната комисия практически въпроси по делото.

(3) Устният изпит на кандидатите за младши прокурори включва проучване на конкретна прокурорска преписка или на наказателно дело и отговор на поставени от изпитната комисия практически въпроси по преписката или делото.

(4) (Нова - ДВ, бр. 27 от 2017 г.) Устният изпит на кандидатите за младши следователи включва проучване на конкретно следствено или наказателно дело и отговор на поставени от изпитната комисия практически въпроси по делото.


Чл. 20. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) За устните изпити курсистите се разделят на групи от по 4 до 6 човека, като определянето на групата за всеки един от тях се извършва по реда на чл. 14.

Чл. 21. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) (1) Всеки курсист от съответната група тегли чрез жребий конкретно дело измежду 4 до 6 дела, с което се запознава в рамките на 1 астрономически час.

(2) След изтичане на времето по предходната алинея цялата група курсисти се явява пред изпитната комисия.

(3) Курсистите нямат право да напускат залата, в която се провежда устният изпит, докато не приключи изпитът за всички курсисти от групата.

Чл. 22. (Отм., нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) По време на устните изпити в залата могат да присъстват представители на НИП и преподаватели.

Чл. 23. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) По време на устните изпити курсистите могат да ползват само нормативни актове на хартиен носител.

Чл. 24. (Предишен чл. 15 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) За спазване на реда по време на изпитите директорът на Националния институт на правосъдието определя със заповед квестори измежду служителите на института.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) При констатиране на грубо нарушение на правилата за провеждане на изпитите изпитната комисия отстранява кандидата от по-нататъшно участие в изпита, за което се съставя протокол.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) В случаите по предходната алинея на отстранения кандидат се отчита оценка слаб "2,00".

Чл. 25. (Предишен чл. 16 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Курсистите, които по уважителни причини са възпрепятствани да се явят на определените изпитни дати, са длъжни да подадат молба до директора на института за отлагане на конкретния/те изпит/и.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Молбата за отлагане на конкретните изпити се подава най-късно 7 работни дни преди провеждането на същите.

(3) (Нова - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) При възникнала внезапна уважителна причина за неявяването на съответния/ите изпит/и директорът на НИП може да бъде уведомен извън срока по ал. 2.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) При уважаване на молбата по ал. 2 за отлагане на изпитите и в случаите по ал. 3 директорът на Националния институт на правосъдието определя нови дати за тяхното провеждане.

(5) (Нова - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Комисиите по чл. 8 провеждат и отложените изпити по ал. 4.

(6) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г., предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) В случаите, в които молбата за отлагане не бъде удовлетворена, кандидатът за младши съдия, прокурор или следовател е длъжен да се яви на предварително определените дати. При неявяване се прилага ал. 5.

(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Неявяването на определените изпитни дати по неуважителни причини се счита за получена оценка слаб "2,00".


Раздел V.
Оценяване на кандидатите

Чл. 26. (Предишен чл. 17, изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Изпитите се оценяват по шестобалната система с точност до 0,25 по всеки един от критериите, съдържащи се във формулярите за оценка, като най-високата оценка е отличен "6,00", а най-ниската - слаб "2,00".

Чл. 27. (1) (Предишен текст на чл. 18, изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Всеки един от членовете на изпитната комисия оценява всяка писмена работа и всеки един курсист, като за целта попълва формуляр за оценка, който е приложение към настоящите правила.

(2) (Нова - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Всеки един от членовете на изпитната комисия оценява представянето на всеки курсист по време на устния изпит, като за целта попълва формуляр за оценка, приложение към настоящите правила.


Чл. 28. (Предишен чл. 19 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Оценката от съответния изпит представлява средноаритметичен сбор от петте оценки, поставени от членовете на изпитната комисия.


Чл. 29. (1) (Предишен текст на чл. 20 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Общата изпитна оценка на кандидатите за младши съдии се формира от средноаритметичния сбор от оценките от писмените изпити по гражданско право и процес и по наказателно право и процес и оценките от устните изпити по гражданско право и процес и по наказателно право и процес.

(2) (Нова - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Оценката по ал. 1 се изготвя от председателите на комисиите по гражданско право и процес и наказателно право и процес след приключване на работата на двете комисии, за което попълват и подписват протокол, приложение към настоящите правила.

(3) (Нова - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) След приключване на работата на комисиите по чл. 8, ал. 2 и 3 резултатите от проведените изпити и общите изпитни оценки се обявяват на общодостъпно място в сградата на Националния институт на правосъдието и на страницата му в интернет и се изпращат на Съдийската колегия на ВСС.

Чл. 30. (1) (Доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г., предишен текст на чл. 21 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Общата изпитна оценка на кандидатите за младши прокурори и младши следователи се формира от средноаритметичния сбор между оценката от писмения изпит и оценката от устния изпит.

(2) (Нова - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Резултатите от проведените изпити и общите изпитни оценки по ал. 1 се обявяват на общодостъпно място в сградата на Националния институт на правосъдието и на страницата му в интернет и се изпращат на Прокурорската колегия на ВСС.


Чл. 31. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) (1) В 7-дневен срок след обявяване на резултатите от изпитите по чл. 3, т. 3 всеки от курсистите може да поиска да се запознае с работата си, представена на съответния писмен изпит, както и с формулярите за оценка от положените писмен и устен изпит.

(2) В срока по ал. 1 постоянните преподаватели могат да се запознаят с писмените работи и формулярите за оценка на курсистите.

(3) Писмените работи и формулярите за оценка от положените писмени и устни изпити на курсистите се прилагат към личното им дело. След приключването на курса за задължителното първоначално обучение личните дела се изпращат на съответната колегия на ВСС за прилагане към кадровото досие на младшите магистрати.

(4) Копие на писмените работи и формулярите за оценка от проведените финални изпити се съхраняват в електронен вид в Националния институт на правосъдието.

Чл. 32. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г., предишен чл. 23 - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) За успешно завършил задължителното първоначално обучение в Националния институт на правосъдието се счита кандидат за младши съдия, младши прокурор и младши следовател, който е получил обща оценка не по-ниска от много добър "4,50" и оценка не по-ниска от среден "3,00" на отделните изпити по чл. 3.


Чл. 33. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г., предишен чл. 24, изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) При обща изпитна оценка, по-ниска от много добър "4,50" и по-ниска от среден "3,00", на отделните изпити по чл. 3 кандидатът за младши съдия, младши прокурор или младши следовател полага повторно писмен и устен изпит, който се провежда по реда на тези правила в срок до два месеца от обявяването на резултатите от изпитите по чл. 29 и 30.


Чл. 34. (Предишен чл. 25, изм. - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Резултатите от изпитите, проведени по реда на тези правила, не подлежат на обжалване.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 27 от 2017 г.) По смисъла на тези правила уважителни причини са: отпуск за временна неработоспособност, отпуск поради бременност, раждане и отглеждане на малко дете, отпуск за гледане на дете от 2- до 8-годишна възраст, както и други сериозни обективни причини, независещи от волята на кандидата за младши съдия, младши прокурор и младши следовател, които го възпрепятстват да се яви на определената изпитна дата, за които се представя съответен документ.


§ 2. (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.) Формулярите за оценка от писмен и устен изпит, както и протоколите от работата на изпитните комисии, описани в списъка на приложенията, са неразделна част от настоящите правила.

Заключителни разпоредби

§ 2. Тези правила се приемат на основание чл. 258б от Закона за съдебната власт и решение на Висшия съдебен съвет по протокол № 41 от 07.12.2011 г.


§ 3. Правилата влизат в сила от 1 януари 2012 г.


ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛАТА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ И МЛАДШИ ПРОКУРОРИ В КРАЯ НА ОБУЧЕНИЕТО В НАЦИОНАЛНИЯ ИНСТИТУТ НА ПРАВОСЪДИЕТО

(ОБН. - ДВ, БР. 22 ОТ 2016 Г., В СИЛА ОТ 10.03.2016 Г.)


§ 2. Правилата за изменение и допълнение на Правилата за организацията и реда за провеждане на изпитите на кандидатите за младши съдии и младши прокурори в края на обучението в Националния институт на правосъдието влизат в сила от датата на вземане на решението на Висшия съдебен съвет по протокол № 13 от 10.03.2016 г.

Списък на приложенията (Нов - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)

Приложение № 1 - Формуляр за оценка от писмен изпит по гражданско право и процес на кандидатите за младши съдии.

Приложение № 2 - Формуляр за оценка от устен изпит по гражданско право и процес на кандидатите за младши съдии.

Приложение № 3 - Формуляр за оценка от писмен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии.

Приложение № 4 - Формуляр за оценка от устен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши съдии.

Приложение № 5 - Формуляр за оценка от писмен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши прокурори.

Приложение № 6 - Формуляр за оценка от устен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши прокурори.

Приложение № 7 - Формуляр за оценка от писмен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши следователи.

Приложение № 8 - Формуляр за оценка от устен изпит по наказателно право и процес на кандидатите за младши следователи.

Приложение № 9 - Индивидуален работен протокол от писмен изпит.

Приложение № 10 - Индивидуален работен протокол от устен изпит.

Приложение № 11 - Протокол за резултати от писмен изпит.

Приложение № 12 - Протокол за резултати от устен изпит.

Приложение № 13 - Протокол за идентифициране на писмени работи от писмен изпит.

Приложение № 14 - Протокол за резултатите от писмен и устен изпит.

Приложение № 15 - Обща оценка от проведени финални изпити.



Приложение № 1


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


 

Писмена работа № ........

Член на изпитна комисия: ...................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

ПИСМЕН ИЗПИТ ПО ГРАЖДАНСКО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ

 

ИЗГОТВЯНЕ НА СЪДЕБНО РЕШЕНИЕ

 

1. Структура и форма на съдебния акт.

1.1.

Правилна структура на съдебното решение

 

2

3

4

5

6

1.2.

Стил и умения за използване на юридически език

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

2. Твърдения на страните по делото.

2.1.

Правилно структуриране и последователност на твърденията, исканията, възраженията и становищата на страните

 

2

3

4

5

6

2.2.

Умения за излагане единствено на относимите към предмета на делото твърдения, искания, възражения и становища на страните

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

3. Обсъждане на събрания по делото доказателствен материал.

3.1.

Правилно структуриране и последователност на обсъждането на събраните по делото доказателства

 

2

3

4

5

6

3.2.

Изчерпателно обсъждане на доказателствата, отнасящи се до релевантните за спора факти

 

2

3

4

5

6

3.3.

Излагане на пълни и правилни съображения за възприемане или игнориране на гласни и/или писмени доказателствени средства и/или на експертни заключения

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

4. Правни изводи.

4.1.

Логичност, последователност и изчерпателност при излагане на правните изводи, с оглед предмета на делото. Обсъждане на направените от страните релевантни за спора възражения

 

2

3

4

5

6

4.2.

Познаване на доктрината и съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус

 

2

3

4

5

6

4.3.

Наличие и правилно произнасяне по направените по делото разноски, с оглед изхода по предмета на спора

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

5. Диспозитив на съдебното решение.

5.1.

Правилно структуриране на диспозитива на съдебното решение

 

2

3

4

5

6

5.2.

Изчерпателност на произнасянето по целия спорен предмет

 

2

3

4

5

6

5.3.

Произнасяне по всички елементи на спорното правоотношение, върху които се формира сила на присъдено нещо

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Крайна оценка за постановеното решение:

Дата:                                                                                                            Подпис:


Приложение № 2


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


 

Кандидат за младши съдия ..................................................................................................

Член на изпитна комисия: ..................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

УСТЕН ИЗПИТ ПО ГРАЖДАНСКО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ

1. Практически знания и умения, свързани с действията на съда преди първото по делото съдебно заседание.

1.1.

Придобити практически умения за преценка за допустимост и редовност на исковата молба. Способност за даване на конкретни и ясни указания за отстраняване на констатираните нередовности на исковата молба.

 

2

3

4

5

6

1.2.

Умения за изготвяне на проект за доклад и определение по чл. 140 от ГПК, както и познания относно предметния обхват на последните.

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

2. Спазване на процесуалните правила при допускане и събиране на доказателствата.

2.1.

Умения за концентриране върху предмета на доказване по делото.

 

2

3

4

5

6

2.2.

Преценка и контрол за допустимост, относимост и необходимост към предмета на делото на исканите от страните доказателства и на въпросите, поставяни от същите, по реда на чл. 176 от ГПК, към свидетели и вещи лица.

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Крайна оценка от устен изпит:

Подпис:

Дата:


Приложение № 3


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


 

Писмена работа № ........

Член на изпитна комисия: ..................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

ПИСМЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ

 

ОЦЕНКА НА ПРИСЪДА И МОТИВИ КЪМ НЕЯ

 

1. Структура и форма на съдебния акт.

1.1.

Правилно формулиране на отделните елементи на диспозитива на присъдата

 

2

3

4

5

6

1.2.

Правилна структура на мотивите към присъдата

 

2

3

4

5

6

1.3.

Стил и умения за използване на юридически език

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

2. Изложение на правнорелевантни факти.

2.1.

Концентриране върху предмета на доказване по делото

 

2

3

4

5

6

2.2.

Отделяне на спорните от безспорните фактически положения

 

2

3

4

5

6

2.3.

Обективно, пълно и всестранно изясняване на фактическите обстоятелства, необходими за правилното решаване на делото

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

3. Анализ на доказателствените материали.

3.1.

Правилна оценка на установените релевантни факти

 

2

3

4

5

6

3.2.

Изчерпателно обсъждане на спорните фактически въпроси по делото

 

2

3

4

5

6

3.3.

Излагане на пълни и правилни съображения за възприемане или игнориране на гласните и писмените доказателствени материали и на експертните заключения

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

4. Правна аргументация.

4.1.

Логичност и последователност при мотивиране на застъпената теза. Обсъждане на възраженията на страните по правната квалификация

 

2

3

4

5

6

4.2.

Познаване на доктрината и съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус

 

2

3

4

5

6

4.3.

Излагане на изчерпателни мотиви в частта за определяне на наказанието и за основателността на гражданския иск

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Крайна оценка за присъда и мотиви към нея:

Дата:                                                                                                            Подпис:


Приложение № 4


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


 

Кандидат за младши съдия ...................................................................................................

Член на изпитна комисия: ....................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

УСТЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС

НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЪДИИ

 

1. Познания за въпросите, които подлежат на разглеждане в хода на съдебното заседание

1.1.

Мотивирано и обосновано разрешаване на процесуалните въпроси, поставени в хода на делото

 

2

3

4

5

6

1.2.

Формулиране на ясни и изчерпателни мотиви към определенията, постановявани в хода на съдебното заседание

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

2. Познаване на процесуалните правила при допускане и събиране на доказателствата.

2.1.

Контрол за допустимост и относимост на исканията на страните за събиране на доказателства

 

2

3

4

5

6

2.2.

Познаване на процесуалния ред за събиране на отделните доказателствени материали

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

3. Познаване на правилата за ръководство на съдебното заседание.

3.1.

Познание и формулиране на отделните реквизити на съдебния протокол

 

2

3

4

5

6

3.2.

Познание на правилата за водене на съдебното заседание

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Крайна оценка от устен изпит:

Подпис:

Дата:


Приложение № 5


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


 

Писмена работа № .................................................................................................................

Член на изпитна комисия: ...................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

ПИСМЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ ПРОКУРОРИ

 

ИЗГОТВЯНЕ НА ПРОКУРОРСКИ АКТ

 

А. Познания относно структурата и съдържанието на прокурорския акт:

1.

Правилно и обосновано излагане на обстоятелствената част на прокурорския акт

 

2

3

4

5

6

2.

Ясно формулиране на диспозитива

 

2

3

4

5

6

3.

Познания относно структурата на акта

 

2

3

4

5

6

4.

Съответствие между обстоятелствената част и диспозитива

 

2

3

4

5

6

5.

Умения за използване на юридически език и стил на писмено изразяване

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

Б. Изложение на обстоятелствената част:

1.

Излагане ясно и в категорична форма на приетата и обоснована от събраните доказателства фактическа обстановка

 

2

3

4

5

6

2.

Разкриване субективната страна на деянието

 

2

3

4

5

6

3.

Оценка на правната квалификация, включително познаване на доктрината и съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус

 

2

3

4

5

6

4.

Позоваване на доказателствените материали, подкрепящи тезата на прокурора

 

2

3

4

5

6

5.

Оценка на възраженията на обвиняемия, ако има такива

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

В. Анализ и оценка на доказателствения материал:

1.

Способност за концентриране върху предмета на доказване

 

2

3

4

5

6

2.

Оценка на доказателствата

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

Г. Заключителна част на прокурорския акт:

1.

Яснота и прецизност относно формулиране на диспозитива

 

2

3

4

5

6

2.

Точна правна квалификация, включваща познания и относно действащата съдебна практика

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Крайна оценка:

Подпис:

Дата:


Приложение № 6


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


Кандидат за младши прокурор .............................................................................................

Член на изпитна комисия: .....................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

УСТЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ

ЗА МЛАДШИ ПРОКУРОРИ

 

1.

Събиране, проверка и анализ на доказателствения материал.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

2.

Процесуални правила.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

3.

Способност да се вземе решение съгласно чл. 242, ал. 1 от НПК

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

4.

Правна квалификация. Познаване на доктрината, съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

            Крайна оценка:

Подпис:

Дата:


Приложение № 7


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)



 

Писмена работа № ...................................................................................................................

Член на изпитна комисия: .....................................................................................................

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

ПИСМЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ ЗА МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ

 

А. ИЗГОТВЯНЕ НА ДОКЛАД ПО РЕДА НА ЧЛ. 219, АЛ. 1 НПК:

1.

Излагане ясно и в категорична форма на приетата и обоснована от събраните доказателства фактическа обстановка

2

3

4

5

6

2.

Способност за концентриране върху предмета на доказване

 

2

3

4

5

6

3.

Анализиране на обективната и субективната страна на деянието

 

2

3

4

5

6

4.

Оценка на правната квалификация, включително познаване на доктрината и съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус

 

2

3

4

5

6

 

Обща оценка:

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

Б. ИЗГОТВЯНЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ ЗА ПРИВЛИЧАНЕ НА ОБВИНЯЕМ ПО РЕДА НА ЧЛ. 219, АЛ. 1 НПК:

1.

Точна правна квалификация, включваща познания и относно действащата

съдебна практика

 

2

3

4

5

6

2.

Яснота и прецизност при формулиране на диспозитива

 

2

3

4

5

6

3.

Познания относно структурата на акта

 

2

3

4

5

6

4.

Умения за използване на юридически език и стил на писмено изразяване

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

            Крайна оценка:

Подпис:

Дата:


Приложение № 8


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


 

Кандидат за младши следовател ..........................................................................................

Член на изпитна комисия: .....................................................................................................

 

ФОРМУЛЯР ЗА ОЦЕНКА

УСТЕН ИЗПИТ ПО НАКАЗАТЕЛНО ПРАВО И ПРОЦЕС НА КАНДИДАТИ
ЗА МЛАДШИ СЛЕДОВАТЕЛИ

 

1.

Събиране, проверка и анализ на доказателствения материал.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

2.

Процесуални правила.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

3.

Правна квалификация. Познаване на доктрината, съдебната практика и умение за прилагането ѝ в конкретния казус.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________________

4.

Работа на следователя в екип: прокурор, МВР, други органи.

 

2

3

4

5

6

 

Коментар:

_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________________

            Крайна оценка:

Подпис:

Дата:


Приложение № 9


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


Финален изпит на кандидатите за младши .......................

Писмен изпит по .............................

 

ИНДИВИДУАЛЕН РАБОТЕН ПРОТОКОЛ

 

на ....................................................................................................................................................

(името на проверяващия)

№ на работата

Оценка

 

№ на работата

Оценка

 

№ на работата

Оценка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата:                                                                                       Подпис:


Приложение № 10


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


Финален изпит на кандидатите за младши ........................

Устен изпит - .................................. г. - Зала .............

 

ИНДИВИДУАЛЕН РАБОТЕН ПРОТОКОЛ

 

на ........................................................................................................................................................

(името на изпитващия)

Име

Оценка

Забележка

1.

 

 

2.

 

 

3.

 

 

4.

 

 

5.

 

 

6.

 

 

7.

 

 

8.

 

 

9.

 

 

10.

 

 

11.

 

 

12.

 

 

13.

 

 

14.

 

 

15.

 

 

16.

 

 

17.

 

 

18.

 

 

19.

 

 

20.

 

 

21.

 

 

22.

 

 

23.

 

 

24.

 

 

25.

 

 

26.

 

 

27.

 

 

28.

 

 

29.

 

 

30.

 

 

31.

 

 

32.

 

 

Дата:                                                                                       Подпис:


Приложение № 11


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


ПРОТОКОЛ
за резултати от писмен изпит по ................................................ на кандидатите за младши ....................., проведен на .................. г.

№ на
писмена работа

ОЦЕНКИ ОТ ИНДИВИДУАЛНИ ПРОТОКОЛИ

1

2

3

4

5

ОЦЕНКА

(средноаритметичен сбор от компоненти 1 - 5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Председател: ................ Членове: 2. ............... 3. .................. 4. .................. 5. .....................


Приложение № 12


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


ПРОТОКОЛ
 за резултати от устен изпит по .......................................... на кандидатите за младши ............................, проведен на ........................ г.

ИМЕ, ПРЕЗИМЕ И ФАМИЛИЯ

ОЦЕНКИ ОТ ИНДИВИДУАЛНИ ПРОТОКОЛИ

1

2

3

4

5

ОЦЕНКА

(средноаритметичен сбор от компоненти 1 - 5)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Председател: ................... Членове: 2. ................. 3. .................. 4. .................. 5. ...................


Приложение № 13


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


ПРОТОКОЛ
за идентифициране на писмени работи от писмен изпит по .............................. на кандидатите за младши .........................., проведен на........................ г.

ИМЕ, ПРЕЗИМЕ И ФАМИЛИЯ

№ на писмената работа

 

 

 

 

 

 

Председател: ....................................................

Членове: 1. ........................................................        2. ................................................................

Национален институт на правосъдието                Национален институт на правосъдието


Приложение № 14


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


ПРОТОКОЛ
за резултатите от писмен и устен изпит по .............................. на кандидатите за младши ..........................

ИМЕ, ПРЕЗИМЕ И ФАМИЛИЯ

Оценка от писмен изпит

Оценка от устен изпит

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

1. Председател: ................... Членове: 2. ............... 3. ..................... 4. .................. 5. ................


Приложение № 15


(Ново - ДВ, бр. 91 от 2018 г.)


ОБЩА ОЦЕНКА
от проведени финални изпити на кандидатите за младши съдии, випуск .......................

Име, презиме и фамилия

Оценка от писмен изпит по ГПП

Оценка от устен изпит по ГПП

Оценка от писмен изпит по НПП

Оценка от устен изпит по НПП

ОБЩА ОЦЕНКА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО ГПП: ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО НПП:

Промени настройката на бисквитките