Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 22.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 345 ОТ 16 ДЕКЕМВРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРИДОБИТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И ЗАВЪРШЕНИ ПЕРИОДИ НА ОБУЧЕНИЕ В ЧУЖДЕСТРАННИ ВИСШИ УЧИЛИЩА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 НА МИНИ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 345 ОТ 16 ДЕКЕМВРИ 2011 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРИДОБИТО ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ И ЗАВЪРШЕНИ ПЕРИОДИ НА ОБУЧЕНИЕ В ЧУЖДЕСТРАННИ ВИСШИ УЧИЛИЩА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 168 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 69 ОТ 2000 Г.)

Обн. ДВ. бр.102 от 22 Декември 2011г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 4 ал. 3 се отменя.


§ 2. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се отменя.

2. В т. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "както и за други цели, когато заявителят има правен интерес".


§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "се организира от" се добавя "висшето училище в случаите по чл. 6, т. 1 и" и накрая се добавя "в случаите по чл. 6, т. 3".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Процедурата по ал. 1 се провежда при условия и по ред, определени със съответните правилници на висшите училища и с устройствения правилник на Националния център за информация и документация."

3. Алинеи 3 - 7 се отменят.


§ 4. В чл. 7а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) думите "разглеждане в заседание на комисията по чл. 7, ал. 2" се заменят с "оценяване за съответствие с държавните изисквания за придобиване на висше образование в Република България";

б) създава се т. 3:

"3. документ, удостоверяващ завършено висше образование, за който след извършване на проверка се установи, че не е издаден от съответното висше училище."

2. Алинея 2 се отменя.


§ 5. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) след думите "признаване на висше образование" се добавя "подават писмено заявление, към което" и думите "в НАЦИД" се заличават;

б) точка 1 се отменя;

в) точка 2 се изменя така:

"2. оригинал и копие на дипломата за висше образование или на друг аналогичен документ, издаден от образователна институция;"

г) точка 7 се изменя така:

"7. копие на документ за самоличност и документ, удостоверяващ промяната в имената на заявителя, ако е налице такава;"

д) точки 3, 4, 6, 8 - 10 се отменят.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Документите по ал. 1, т. 2 и 5, с изключение на европейското дипломно приложение, се легализират, превеждат и заверяват в съответствие с разпоредбите на международните договори на Република България с държавата, в която са издадени, а при липса на такива разпоредби - по общия ред за легализациите, преводите и заверките на документи и други книжа. Документът, удостоверяващ промяната в имената на заявителя по ал. 1, т. 7, представен на чужд език, трябва да бъде придружен с превод на български език."

3. В ал. 4 след думата "лице" се добавя "във висшето училище или".

4. Алинеи 5 и 6 се отменят.


§ 6. Член 9 се отменя.


§ 7. Член 10 се изменя така:

"Чл. 10. Признаването на висше образование включва:

1. проверка на статута на висшето училище, издало документите по чл. 4, ал. 1;

2. проверка на автентичността на документите по чл. 4, ал. 1 и оценяване съответствието на данните от тях с държавните изисквания за придобиване на висше образование в Република България;

3. проверка за наличие на основанията по чл. 7а;

4. вземане на решение за признаване на образователно-квалификационна степен на висшето образование с професионална квалификация, когато тя е посочена в дипломата, за отказ тя да бъде призната, или за прекратяване на процедурата."


§ 8. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Признаването на висше образование, придобито в чуждестранни висши училища, се извършва чрез оценяване съответствието на данните от представените документи с държавните изисквания за придобиване на висше образование в Република България."

2. В ал. 4 думата "комисията" се заменя със "се".


§ 9. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Признаване на висше образование, придобито в чуждестранни висши училища, се отказва, когато се установят съществени различия между данните от представените документи и държавните изисквания за придобиване на висше образование в Република България."

2. В ал. 2, изречение второ думите "по ал. 1, т. 1" се заменят с "по ал. 1".


§ 10. Член 13 се отменя.


§ 11. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Удостоверението по чл. 10, т. 4" се заменят с "В случаите по чл. 6, т. 3 на заявителя се издава удостоверение, което" и се създава изречение второ: "Удостоверението е защитено от фалшификации със специфичен знак."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Заявителят има право да му бъде издадено и електронно удостоверение, подписано с електронен подпис, ако е направил такова искане."

3. Създава се ал. 3:

"(3) В случаите по чл. 6, т. 1 признаването на висше образование важи само за продължаване на обучението във висшето училище, което извършва признаването, и не осигурява права, които могат да бъдат ползвани в отношенията с трети страни."


§ 12. В чл. 14а се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "по чл. 10, ал. 1, т. 4" се заменят с "по чл. 14".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Заинтересуваното лице или лице, упълномощено от него, подава заявление в НАЦИД или по електронен път, подписано с универсален електронен подпис."


§ 13. В чл. 14б се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "по чл. 10, ал. 1, т. 4" се заменят с "по чл. 14" и думите "министърът на образованието, младежта и науката" се заменят с "изпълнителният директор на НАЦИД".

2. Алинея 2 се отменя.


§ 14. В чл. 14в, ал. 1 след думата "обезсилва" текстът до края се заличава.


§ 15. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Националният център за информация и документация подпомага висшите училища чрез:

1. информация за статута на образователните институции, издали документите по чл. 4, ал. 1;

2. установяване автентичност на документите по чл. 4, ал. 1;

3. отправяне на искане за информация от висшето училище, издало дипломата за висше образование, или от компетентните органи на държавата, в която е придобито висшето образование;

4. оценяване съответствието на данните от дипломата с държавните изисквания за придобиване на висше образование в Република България, за което се изготвя препоръка по образец, утвърден от изпълнителния директор на НАЦИД."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4.


§ 16. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 3 и 4 думите "комисията по чл. 7, ал. 2" се заменят с "висшите училища".

2. В т. 6, 7 и 8 думата "електронна" се заличава.

3. Създава се т. 9:

"9. поддържа база данни с публичен достъп за взетите решения за признаване на висше образование от висшите училища."


§ 17. Създава се чл. 19:

"Чл. 19. В 30-дневен срок от датата на вземане на решение по чл. 10, т. 4 висшето училище изпраща в НАЦИД на хартиен и електронен носител информация по образец, утвърден от изпълнителния директор на НАЦИД."


§ 18. Приложението към чл. 10, ал. 1, т. 4 се отменя.


Промени настройката на бисквитките