Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 29.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 22 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ПЪРВОНАЧАЛНО ЗАЛЕСЯВАНЕ НА НЕЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 20

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 22 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ПЪРВОНАЧАЛНО ЗАЛЕСЯВАНЕ НА НЕЗЕМЕДЕЛСКИ ЗЕМИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 67 ОТ 2008 Г.)

В сила от 29.12.2011 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2011г.

§ 1. В чл. 3 се създава ал. 8:

"(8) В технологичния план за залесяване изрично трябва да бъде посочено, че:

1. се предвижда използването само на дървесни видове според типа на месторастенето, а когато площите са разположени от 0 до 700 метра надморска височина, да се посочи, че дървесни видове ще са и с ниска степен на опасност от пожари;

2. се дава приоритет на местните дървесни видове;

3. когато се налага смесване на дървесните видове, то трябва да е поясно;

4. всяко възникнало несъответствие между типа на месторастенето и ниската степен на опасност от пожар по т. 1 трябва да бъде подробно описано и обоснован изборът на дървесен вид за залесяване."


§ 2. В чл. 4 т. 5 и 9 се отменят.


§ 3. В чл. 8 ал. 2, 3 и 4 се отменят.


§ 4. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 числото "20" се заменя с "50".

2. В ал. 4 след думите "авансовото плащане" се добавя "или договор за поръчителство, с който най-малко двама поръчители, всеки от които се задължава пред кредитора РА да отговаря за изпълнението на задължението по авансовото плащане на длъжника ползвател на помощта в размер 110 % от стойността на авансовото плащане".

3. Създават се нови ал. 5, 6 и 7:

"(5) Поръчителят по ал. 4 трябва да отговаря на следните условия:

1. да е юридическо лице - търговец по смисъла на чл. 1, ал. 2 от Търговския закон и да е вписан в търговския регистър;

2. да е регистриран и да извършва търговска дейност най-малко 3 години преди датата на подаване на заявката за авансово плащане;

3. да няма изискуеми задължения към Държавен фонд "Земеделие";

4. да няма изискуеми публични задължения към държавата;

5. да не е в открито производство по несъстоятелност и да не е обявен в несъстоятелност;

6. да не е в производство по ликвидация;

7. 25 % от размера на собствения му капитал, отразен във финансовите отчети от последната приключена финансова година и/или последното приключило тримесечие, преди подаване на заявката за авансово плащане да е равен или по-голям от 110 % от стойността на поисканото авансово плащане;

8. 20 % от размера на приходите му от продажби за последната финансова година да е по-голям или равен на 110 % от стойността на поисканото авансово плащане.

(6) При изчисляването на размера на собствения капитал по ал. 5, т. 7 РА изключва поетите задбалансови и условни задължения на поръчителя, като в тях не се включват обезпечения по кредити и по други задължения, които са отразени в баланса.

(7) В случаите, когато едно лице е поръчител на повече от един ползвател по ПРСР, поръчителят трябва да отговаря на условията по ал. 5 и 6 за всеки договор за поръчителство."

4. Създава се ал. 8:

"(8) Разплащателна агенция не сключва договор за поръчителство с лице, за което установи, че не може да изпълни задължението по авансовото плащане на длъжника ползвател на помощта в размер 110 % от стойността на авансовото плащане."

5. Досегашната ал. 5 става ал. 9, а след думите "одобряване на запис на заповед" се поставя точка и думите до края на изречението се заличават.

6. Досегашните ал. 6 и 7 стават съответно ал. 10 и 11 и се изменят така:

"(10) Срокът на валидност на гаранцията по ал. 4 или 9, срокът на задължението по договора за поръчителство по ал. 4 или срокът за предявяване на плащанията при запис на заповед по ал. 9 трябва да покрива срока на договора за отпускане на финансова помощ, удължен с шест месеца.

(11) Гаранциите по ал. 4 или 9 се освобождават, договорът за поръчителство по ал. 4 се прекратява, а записът на заповед по ал. 9 се връща на издателя, когато РА установи, че сумата на одобрените за плащане разходи, съответстваща на финансовата помощ, свързана с инвестицията, надхвърля сумата на аванса."


§ 5. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "Закона за вероизповеданията" се заменят със "съгласно чл. 20 от Закона за вероизповеданията или признати за юридически лица по силата на чл. 10 от същия закон".

2. В ал. 3 след думата "регистрираните" се добавя "или признатите".

3. В ал. 4 думите "т. 2 и 3," се заличават.


§ 6. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея се правят следните изменения:

а) в т. 2 след думата "регистрирани" се добавя "или признати";

б) в т. 3 след думата "регистрирани" се добавя "или признати".

2. Създават се ал. 2, 3, 4 и 5:

"(2) Не се предоставя безвъзмездна финансова помощ в случай, че кандидатът/ползвателят на помощта или негов законен или упълномощен представител попада в някоя от категориите, определени в чл. 93, параграф 1, чл. 94 и чл. 96, параграф 2, буква "а" от Регламент (ЕО, Евратом) № 1605/2002 на Съвета от 25 юни 2002 г. относно финансовия регламент, приложим към общия бюджет на Европейските общности (ОВ L, бр. 248 от 16 септември 2002 г.).

(3) Не са допустими за подпомагане кандидати/ползватели на помощта:

1. при които кандидатът/ползвателят на помощта - физическо лице, или представляващият кандидата/ползвателя на помощта по чл. 13, ал. 1, т. 3 или едноличен търговец, търговско дружество или юридическо лице и член/ове на управителния им орган, както и временно изпълняващ такава длъжност, включително прокурист или търговски пълномощник, е свързано лице по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси с лице, заемащо публична длъжност в Управляващия орган или РА, което е участвало при одобряването на заявлението за подпомагане;

2. които попадат в случаите по чл. 21 или 22 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

(4) Липсата на обстоятелствата по ал. 2 се доказва от кандидата/ползвателя на помощта:

1. с декларация към момента на кандидатстване съгласно приложение № 3а;

2. с официални документи, издадени от съответните компетентни органи за обстоятелствата, за които такива документи се издават, и с декларация съгласно приложение № 3а за всички останали обстоятелства в срок 15 работни дни от датата на получаване на уведомително писмо от РА за представянето им.

(5) В случаите на кандидати общини не се прилагат изискванията на ал. 2, 3 и 4."


§ 7. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думите "предложените разходи." се добавя "Оферентите за дейностите по чл. 3, ал. 2 трябва да са регистрирани в публичните регистри съгласно чл. 235 или 241 от Закона за горите."

2. В ал. 4 думите "независими оценители, притежаващи знания" се заменят с "лица, притежаващи квалификация и опит".

3. В ал. 7 думите "ал. 3" се заменят с "ал. 3 и 8".

4. Алинея 8 се изменя така:

"(8) За разходи по чл. 3, ал. 2, чиято стойност възлиза на по-малко от левовата равностойност на 15 000 евро, или са част от доставки/услуги на обща стойност, по-малка от левовата равностойност на 15 000 евро, се изисква представяне на заверени копия на предварителни или окончателни договори с избраните доставчици или изпълнители."


§ 8. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 8 думите "или не е спазен ЗОП/НВМОП" се заличават.

2. Създава се т. 13:

"13. които е установено нарушение на изискванията на чл. 14, ал. 2 и/или 3."


§ 9. В чл. 21 ал. 4 се изменя така:

"(4) В случаите по ал. 3 ОДФ - ПСМП приема заявлението за подпомагане, при условие че липсата или нередовността се отнася за документи, издавани от други държавни и/или общински органи или институции, за които кандидатът представи писмено доказателство, с което е заявено искане към държавен и/или общински орган или институция за издаване на липсващия или нередовния документ. Кандидатът подписва декларация, че е запознат с липсите и нередовностите, задължението си да представи документите най-късно в срок по чл. 22, ал. 3, като отбелязва мотивите и забележките си."


§ 10. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 след думата "нередовност" се добавя "или липса".

2. Създава се нова ал. 5:

"(5) В случаите по ал. 4 РА уведомява кандидата с мотивирано писмо за удължаването на срока по ал. 1."

3. Досегашните ал. 5 и 6 стават съответно ал. 6 и 7.

4. Досегашната ал. 7 става ал. 8, а думите "ал. 5 или 6" се заменят с "ал. 6 или 7".


§ 11. В чл. 23 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "с положителен резултат от извършените проверки" се заличават.

2. В ал. 5 се правят следните изменения:

а) в т. 1 думата "разкриване" се заменя с "установяване";

б) в т. 2 думата "разкриване" се заменя с "установяване".


§ 12. В чл. 24, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 5 се изменя така:

"5. одобрените разходи по проекта са на стойност под определения минимален размер съгласно чл. 8;".

2. Създава се т. 6:

"6. установяване на обстоятелствата, посочени в чл. 14, ал. 2 и/или 3, както и непредставяне на документите по чл. 24а, ал. 1."


§ 13. Създава се чл. 24а:

"Чл. 24а. (1) Преди издаване на заповед за одобрение на заявлението за подпомагане РА изисква в срок по чл. 14, ал. 4, т. 2 от кандидата да представи:

1. свидетелство за съдимост от кандидата - физическо лице, или представляващия кандидата по чл. 13, ал. 1, т. 3 или едноличния търговец, търговско дружество или юридическо лице и член/ове на управителния им орган, както и временно изпълняващия такава длъжност, включително прокуриста или търговския пълномощник, издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му;

2. удостоверение за актуално състояние, издадено от съответния съд не по-рано от 1 месец преди предоставянето му, само за кандидати, при които това обстоятелство не подлежи на вписване в Търговския регистър;

3. декларация съгласно чл. 14, ал. 4, т. 2.

(2) Кандидати, юридически лица, признати по чл. 10 от Закона за вероизповеданията, не представят документа по ал. 1, т. 2.

(3) В случаите на кандидати общини не се прилага ал. 1."


§ 14. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 4:

"(4) При съмнения за изкуствено създадени условия в договора по ал. 2 се предвиждат извършване на допълнителни проверки и/или обезпечение в полза на РА, съответстващо на финансовата помощ, свързана с инвестицията."

2. Досегашната ал. 4 става ал. 5.


§ 15. В чл. 30 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 7:

"(7) В случаите, когато РА мотивирано откаже да сключи договор за поръчителство с лице, предложено от ползвателя, РА изпраща уведомително писмо на ползвателя, който в срок до 10 работни дни от получаването му предлага друг поръчител и представя съответните документи по т. 4 съгласно приложение № 8 или банкова гаранция."

2. Досегашната ал. 7 става ал. 8.


§ 16. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата "помощ" се добавя "и не по-късно от 15 август 2015 г.".

2. В ал. 3 след думите "чл. 36, ал. 1, т. 2 и 3" се добавя "и не по-късно от 15 август 2015 г.".

3. Създават се ал. 4, 5 и 6:

"(4) Общини, ползватели на помощта, заявили възможността да се възползват от получаване на безлихвен заем от централния бюджет съгласно ПМС № 59 от 11 март 2011 г. за условията и реда за отпускане на безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. и за тяхното възстановяване (обн., ДВ, бр. 22 от 2011 г.; изм. бр. 91 от 2011 г.) (ПМС № 59 от 11 март 2011 г.), подават заявка по чл. 2, ал. 2 от ПМС № 59 от 11 март 2011 г., след проверка на цялостното изпълнение на проект и одобряване на окончателния размер на безвъзмездната финансова помощ от РА.

(5) В случаите по ал. 4 към заявката за окончателно плащане се представят проформа фактура и инициирано бюджетно платежно нареждане чрез платежните процедури на системата за електронни бюджетни разплащания и не се представят документите по т. 19, 20 и 21 от раздел "Общи документи:" от приложение № 9 за разходите, които не са реално извършени.

(6) В срок десет дни от получаване на уведомлението за одобряване от РА на окончателния размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта общините, подали заявка по чл. 2, ал. 2 от ПМС № 59 от 11 март 2011 г., представят в РА документите по т. 19, 20 и 21 от раздел "Общи документи:" от приложение № 9."


§ 17. В чл. 33, ал. 3 се създава т. 4:

"4. когато се провежда контролна проверка въз основа на Приложение I, т. 4 от Регламент (ЕО) № 885/2006 на Комисията от 21 юни 2006 г. относно реда и начина на прилагане на Регламент (ЕО) № 1290/2005 на Съвета по отношение на акредитирането на агенциите платци и други стопански субекти, както и по отношение на клиринга на счетоводните сметки на ЕФГЗ и ЕЗФРСР (ОВ L 171, 23.06.2006 г.), той се удължава с един месец."


§ 18. В чл. 34, ал. 1 думите "чл. 31 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Европейската комисия (ЕК) за определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони (ОВ L 368, 23.12.2006 г. и Българско специално издание : глава 03, том 80) (Регламент (ЕО) № 1975/2006)" се заменят с "чл. 30 от Регламент (ЕС) № 65/2011 на Комисията от 27 януари 2011 г. за определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони (ОВ L 25, 28.01.2011 г.) (Регламент (ЕС) № 65/2011)".


§ 19. В чл. 35, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 думите "чл. 31 от Регламент (ЕО) № 1975/2006" се заменят с "чл. 30 от Регламент (ЕС) № 65/2011".

2. Създават се т. 5 и 6:

"5. е наложена на ползвателя на помощта финансова корекция, определена по Методологията за определяне на финансови корекции, които се прилагат спрямо разходите, свързани с изпълнението на оперативните програми, съфинансирани от структурните инструменти на Европейския съюз, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство (обн., ДВ, бр. 53 от 2010 г.);

6. установи обстоятелствата, посочени в чл. 14, ал. 2 и/или 3."


§ 20. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 числото "18" се заменя с "24".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Срокът по ал. 1, т. 1 започва да тече от:

1. датата на подписването на договора за отпускане на финансова помощ с РА за кандидати, които не се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП;

2. датата на получаване от ползвателя на финансова помощ на решението за съгласуване на последната по време процедура за избор на изпълнител по проекта за получатели на финансова помощ, за кандидати, които се явяват възложители по чл. 7 и чл. 14, ал. 4 и 5 ЗОП или чл. 1, ал. 4 НВМОП."

3. Създават се ал. 6, 7 и 8:

"(6) Разплащателна агенция извършва предварителния контрол по ал. 5 в срок до 4 месеца от получаване на документите по чл. 9, ал. 1 от Наредбата за осъществяване на предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от Европейските фондове.

(7) Разплащателна агенция извършва последващ контрол по ал. 5 в срок до 4 месеца от получаване на документите за проведената процедура за избор на изпълнител.

(8) Срокът по ал. 6 и 7 спира да тече:

1. когато е изпратено писмо за отстраняване на нередовност на документите или непълнота или неяснота на заявените данни и посочените факти по ал. 6 или 7;

2. в случаите по чл. 19, ал. 2, т. 22 ЗОП."


§ 21. В чл. 42 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3, т. 1 след думата "съдържание" се добавя "и/или документ с невярно съдържание, неистински или преправен документ,".

2. Създават се ал. 4 и 5:

"(4) В случаите, когато РА установи до извършване на окончателно плащане обстоятелства по чл. 14, ал. 2 и/или 3, ползвателят на помощта дължи връщане на изплатените авансови и/или междинни плащания заедно със законните лихви върху тях.

(5) В случаите, когато РА установи, че обстоятелства по чл. 14, ал. 2 и/или 3 са съществували към датата на извършване на окончателно плащане по проект, ползвателят на помощта дължи връщане на изплатените плащания по проекта заедно със законните лихви върху тях."


§ 22. В чл. 45 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) С цел осигуряване на публичност и прозрачност най-малко веднъж на три месеца РА публикува на електронната си страница следната информация за всеки одобрен проект на ползватели на помощта юридически лица по мярка "Първоначално залесяване на неземеделски земи" от ПРСР:

1. пълното регистрирано юридическо наименование на ползвателя на помощта;

2. вид на подпомаганите дейности;

3. общ размер на одобрената финансова помощ по проекта.

(2) С цел осигуряване на публичност и прозрачност до 30 април всяка година за предходната финансова година публикува на електронната си страница следната информация за всеки проект на ползвател на помощта юридическо лице, по който е извършено плащане по мярка "Първоначално залесяване на неземеделски земи":

1. пълното регистрирано юридическо наименование на ползвателя на помощта;

2. общината, в която ползвателят на помощ-та живее или е регистриран, и пощенския код, когато е наличен, или част от него за обозначаване на общината;

3. общата сума на публично финансиране, отпусната от ползвателя на помощта за съответната финансова година, която включва както вноски на Общността, така и национални вноски;

4. вид на подпомаганите дейности;

5. информация за сбора от сумите, изплатени за предходната година от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за всеки ползвател на финансова помощ;

6. валутата, в която тези суми са били получени."


§ 23. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 8 думите "чл. 26 от Регламент (ЕО) № 1975/2006" се заменят с "чл. 24 от Регламент (ЕС) № 65/2011".

2. Точка 17 се изменя така:

"17. "Независими оферти" са оферти, подадени от лица, които не се намират в следната свързаност помежду си или спрямо кандидата:

а) лицата, едното от които участва в управлението на дружеството на другото;

б) съдружниците;

в) лицата, които съвместно контролират пряко трето лице;

г) лицата, които участват пряко в управлението или капитала на друго лице, поради което между тях могат да се уговарят условия, различни от обичайните;

д) едното лице притежава повече от половината от броя на гласовете в общото събрание на другото лице;

е) лицата, чиято дейност се контролира пряко или косвено от трето лице - физическо или юридическо;

ж) лицата, едното от които е търговски представител на другото."

3. В т. 41 думите "Правилника за прилагане на ЗГ и" се заличават.

4. В т. 43 думите "чл. 5, т. 3 от Регламент (ЕО) № 1975/2006 на Комисията от 7 декември 2006 г. относно определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета по отношение на прилагането на процедури за контрол, както и кръстосано спазване по отношение на мерките за подпомагане на развитието на селските райони (ОВ, L 368 от 23.12.2006 г.)" се заменят с "чл. 4, т. 8 от Регламент (ЕС) № 65/2011".

5. Точка 44 се отменя.


§ 24. Създава се приложение № 3а към чл. 14, ал. 4, т. 1 и 2:

"Приложение № 3а към чл. 14, ал. 4, т. 1 и 2



 
ДЕКЛАРАЦИЯ(1)
по чл. 14, ал. 4, т. 1 и 2 относно обстоятелства по чл. 93, параграф 1, чл. 94 и чл. 96, параграф 2, буква "а" от Регламент (ЕО, Евратом) № 1605/2002 на Съвета от 25 юни 2002 г. относно финансовия регламент, приложим към общия бюджет на Европейските общности
 
Долуподписаният/-ата ................................................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(собствено, бащино и фамилно име)
ЕГН .........................................................., притежаващ лична карта № ..............................................................................................................................................................................................
издадена на ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дата на издаване)
от МВР - гр. ........................................................................................................................................................................................................................................................................................
(място на издаване)
адрес: ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(постоянен адрес)
в качеството си на ........................................................................................................................................................................................................................................................................
(посочва се длъжността и качеството, в което лицето има право да представлява и управлява)
на ....................................................................................................................................................................., вписано
(наименование на кандидата)
в търговския регистър на Агенцията по вписванията под единен идентификационен код № ......................, със седалище ............................................ и адрес на управление ................................................
тел.: .............................................................., факс: .................................................................................................................................................................................................................
БУЛСТАТ ............................................................... - кандидат/ползвател на помощ по мярка 223 "Първоначално залесяване на неземеделски земи", декларирам, че:
 
1. Не съм обявен в несъстоятелност и не съм обект на открито производство по несъстоятелност, ликвидация, дейността ми не е поставена под съдебен надзор, не съм сключил споразумение с кредитори, не съм преустановил стопанска дейност, не съм обект на производство, свързано с такива въпроси, и не се намирам в подобна процедура съгласно националните законови и подзаконови актове;
2. Не съм лишен от правото да упражнявам професия или дейност с влязъл в сила акт на компетентен орган съгласно законодателството на държавата, в която е извършено нарушението;
3. Не съм признат за виновен за тежки правонарушения при упражняване на професионална дейност, доказани с всякакви средства, които Управляващият орган или РА може да обоснове;
4. Нямам неизпълнени задължения към държавата и/или към общината, свързани с плащане на вноски за социално осигуряване или плащане на данъци съгласно националното законодателство на държавата, в която е седалището ми, и по българското законодателство, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията;
5. Не съм осъждан с влязла в сила присъда за измама, корупция, изпиране на пари, участие в престъпна организация или всякаква друга незаконна дейност, накърняваща финансовите интереси на Общностите;
6. Понастоящем не ми е наложено административно наказание по чл. 78а НК за умишлено предоставяне на документи с невярно съдържание при осигуряване на информацията, изискана от РА;
7. Не съм получил пълен отказ за плащане поради виновно неизпълнение на задължения по договор, финансиран от бюджета на Общностите, въз основа на влязъл в сила съдебен акт;
8. Представляваният от мен кандидат не е в трудов или друг договор за изпълнение на ръководни или контролни функции с лице на трудово и/или служебно правоотношение в Управляващия орган или РА до една година от прекратяване на правоотношението, в представлявания от мен кандидат такова лице не е съдружник, не притежава дялове или акции, не е управител или член на орган на управление или контрол;
9. При промяна на декларираните обстоятелства ще уведомя незабавно РА.
 
Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
 
Дата: ......................... Подпис на деклариращия: .............................
 
(*1) Декларацията се подписва задължително от кандидата/ползвателя - ФЛ, от представляващия и управляващия кандидата/ползвателя по чл. 13, ал. 1, т. 3 или ЕТ, търговско дружество или юридическо лице. Когато управляващите кандидата/ползвателя са повече от едно лице, декларацията се попълва и подава по един екземпляр за всички лица от управителните органи на кандидата/ползвателя, а в случай че членове са юридически лица - от техния представител в съответния управителен орган и от прокуристите и търговските пълномощници, когато има такива."


§ 25. В приложение № 4 към чл. 21, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В таблица "Общи документи" се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 6 се изменя така:

"6. Копие на технологичен план за залесяване, одобрен от съответната РДГ/ДНСЗП. ";

б) в т. 10 след думите "националното им законодателство." се добавят "Оферентите за дейностите по чл. 3, ал. 2 трябва да са регистрирани в публичните регистри съгласно чл. 235 или 241 от Закона за горите.";

в) точка 14 се изменя така:

"14. Декларация към чл. 14, ал. 4, т. 1 (посочена в приложение № 3а към чл. 14, ал. 4, т. 1 и 2) (Не се изисква от кандидати общини).";

г) създава се т. 15:

"15. Декларация за нередности. ".

2. Таблица "Общи документи, представяни от физически лица, ЕТ и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията" се изменя така:

"


Общи документи, представяни от физически лица, ЕТ и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите, Закона за вероизповеданията или признати по чл. 10 от Закона за вероизповеданията
1. Решение на компетентния орган на юридическото лице за кандидатстване по програмата. При юридически лица, признати по силата на чл. 10 от Закона за вероизповеданията - решение за кандидатстване по програмата от компетентния орган съгласно неговия устав. 
2. Удостоверение за актуално състояние, издадено не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявлението за подпомагане. Представя се само от кандидати, при които това обстоятелство не подлежи на вписване в търговския регистър. (Не се изисква от кандидати юридически лица, признати по чл. 10 от Закона за вероизповеданията.) 
3. Удостоверение от Националната агенция по приходите, че кандидатът няма просрочени задължения, издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му - оригинал или заверено копие от кандидата. 
4. Копие от документ за собственост на изоставени земеделски земи и/или земи от горския фонд, с които се кандидатства за подпомагане. 
5. Документ за регистрация съгласно чл. 235 или 241 от Закона за горите на лицето, извършващо лесокултурните мероприятия. 
6. Заповед, протокол за избор или решение, издадени или утвърдени от компетентния орган на юридическото лице, признато по силата на чл. 10 от Закона за вероизповеданията, съгласно устава на Българската православна църква - представя се само от юридически лица, признати по силата на чл. 10 от Закона за вероизповеданията. 
7. Удостоверение за представителната власт, издадено от съответната митрополия не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявлението за подпомагане - представя се само от юридически лица, признати по силата на чл. 10 от Закона за вероизповеданията. 

"

3. В таблица "Общи документи, представяни от държавни горски стопанства, държавни ловни стопанства, дирекции на национални паркове и научноизследователски горски стопанства" се правят следните изменения:

а) точка 1 се изменя така:

"1. Копие от акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на имота - за неземеделските земи, които ще се залесяват.";

б) точка 3 се изменя така:

"3. Удостоверение от Националната агенция по приходите, че кандидатът няма просрочени задължения, издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му - оригинал или заверено копие от кандидата.".

4. След таблица "ДЕКЛАРАЦИИ" се добавя "Декларация за нередности":

"

 
ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕРЕДНОСТИ(1)
 
Долуподписаният/-ата ................................................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(собствено, бащино и фамилно име)
ЕГН .........................................................., притежаващ лична карта № ..............................................................................................................................................................................................
издадена на ..........................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дата на издаване)
от МВР - гр. ........................................................................................................................................................................................................................................................................................
(място на издаване)
адрес: ..............................................................................................................................................................................................................................................................................................
...................................................................................................................................................................................................................................................................................................
(постоянен адрес)
в качеството си на ........................................................................................................................................................................................................................................................................
(посочва се длъжността и качеството, в което лицето има право да представлява и управлява)
на ....................................................................................................................................................................., вписано
(наименование на кандидата)
в търговския регистър на Агенцията по вписванията под единен идентификационен код № ......................, със седалище ............................................ и адрес на управление ................................................
тел.: .............................................................., факс: .................................................................................................................................................................................................................
БУЛСТАТ ............................................................... - кандидата по мярка 223 "Първоначално залесяване на неземеделски земи", декларирам, че:
 
1. Запознат/а съм с определението за нередност съгласно Регламент на Съвета № 1083/2006, а именно:
Под "нередност" следва да се разбира всяко нарушение на общностното право в резултат от действие или бездействие на икономически оператор, което е имало или би имало за резултат ощетяване на общия бюджет на Европейските общности или на бюджетите, управлявани от тях, чрез намаляване или загуба на приходи в резултат на собствени ресурси, събирани от името на ЕО, или посредством извършване на неоправдан разход.
Всички форми на корупция са също нередност.
2. Запознат/а съм с определението за измама съгласно чл. 1, параграф 1, буква "а" от Конвенцията за защита на финансовите интереси на Европейските общности, а именно:
Под измама следва да се разбира всяко умишлено действие или бездействие, свързано със:
- Използването или представянето на фалшиви, грешни или непълни изявления или документи, което води до злоупотреба, нередно теглене или неправомерно намаляване на средства от общия бюджет на Европейските общности или от бюджети, управлявани от или от името на Европейските общности;
- Укриване на информация в нарушение на конкретно задължение, водещо до резултатите, споменати в предходната подточка;
- Използването на такива средства за цели, различни от тези, за които са отпуснати първоначално;
- Злоупотреба на правомерно получена облага със същия ефект.
3. Запознат/а съм с възможните начини, по които мога да подам сигнал за наличие на нередности и измами или за съмнение за нередности и измами, а именно:
- до служителя по нередности в РА.
При наличие или съмнение за връзка на някое от лицата, на които следва да се подават сигналите за нередности, със случая на нередност информацията се подава директно до един или до няколко от следните органи:
- до изпълнителния директор на РА;
- до ръководителя на Управляващия орган на "Програмата за развитие на селските райони" 2007 - 2013 г.;
- до ресорния заместник-министър, в чийто ресор е Управляващият орган на "Програмата за развитие на селските райони" 2007 - 2013 г.;
- до председателя на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности и до ръководителя на дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности" в Министерството на вътрешните работи;
- до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) към Европейската комисия.
 
Настоящата декларация е изготвена в два екземпляра - по един за деклариращия и за РА.
 
Дата: ......................... Подпис на деклариращия: .............................
 
(*1) Декларацията се подписва задължително от кандидата - ФЛ, от представляващия и управляващия кандидата по чл. 13, ал. 1, т. 3 или ЕТ, търговско дружество или юридическо лице. Когато управляващите кандидата са повече от едно лице, декларацията се попълва и подава по един екземпляр за всички лица от управителните органи на кандидата, а в случай че членове са юридически лица - от техния представител в съответния управителен орган и от прокуристите и търговските пълномощници, когато има такива."


§ 26. В приложение № 5 към чл. 21, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел I "Общи документи" се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 7 се изменя така:

"7. Копие на технологичен план за залесяване, одобрен от съответната РДГ/ДНСЗП.";

б) в т. 12 след думите "националното им законодателство." се добавя "Оферентите за дейностите по чл. 3, ал. 2 трябва да са регистрирани в публичните регистри съгласно чл. 235 или 241 от Закона за горите.";

в) точка 16 се изменя така:

"16. Декларация към чл. 14, ал. 4, т. 1 (посочена в приложение № 3а към чл. 14, ал. 4, т. 1 и 2) (Не се изисква от кандидати общини).";

г) създава се т. 17:

"17. Декларация за нередности."

2. Раздел I.А. "Общи документи, представяни от физически лица, ЕТ и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за вероизповеданията" се изменя така:

"I.А. Общи документи, представяни от физически лица, ЕТ и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите, Закона за вероизповеданията или признати по чл. 10 от Закона за вероизповеданията

1. Решение на компетентния орган на юридическото лице за кандидатстване по програмата. При юридически лица, признати по силата на чл. 10 от Закона за вероизповеданията - решение за кандидатстване по програмата от компетентния орган съгласно неговия устав.

2. Удостоверение за актуално състояние, издадено не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявлението за подпомагане. Представя се само от кандидати, при които това обстоятелство не подлежи на вписване в търговския регистър (Не се изисква от кандидати юридически лица, признати по чл. 10 от Закона за вероизповеданията).

3. Удостоверение от Националната агенция по приходите, че кандидатът няма просрочени задължения, издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му - оригинал или заверено копие от кандидата.

4. Копие от документ за собственост на изоставени земеделски земи и/или земи от горския фонд, с които се кандидатства за подпомагане.

5. Документ за регистрация съгласно чл. 235 или 241 от Закона за горите на лицето, извършващо лесокултурните мероприятия.

6. Заповед, протокол за избор или решение, издадени или утвърдени от компетентния орган на юридическото лице, признато по силата на чл. 10 от Закона за вероизповеданията, съгласно устава на Българската православна църква - представя се само от юридически лица, признати по силата на чл. 10 от Закона за вероизповеданията.

7. Удостоверение за представителната власт, издадено от съответната метрополия не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявлението за подпомагане - представя се само от юридически лица, признати по силата на чл. 10 от Закона за вероизповеданията."

3. В раздел "I.В. Общи документи, представяни от държавни горски стопанства, държавни ловни стопанства, дирекции на национални паркове и научноизследователски горски стопанства" се правят следните изменения:

а) точка 1 се изменя така:

"1. Копие от акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на имота - за неземеделските земи, които ще се залесяват.";

б) точка 3 се изменя така:

"3. Удостоверение от Националната агенция по приходите, че кандидатът няма просрочени задължения, издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му - оригинал или заверено копие от кандидата."


§ 27. В приложение № 8 към чл. 30, ал. 1 "Списък от документи за авансово плащане" се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 4 се изменя така:

"4. Банкова гаранция или запис на заповед или при поръчителство - удостоверения от Националната агенция по приходите, че предложените за поръчители лица нямат просрочени задължения, издадени не по-рано от 1 месец преди предоставянето им - оригинал или заверено копие, декларации от предложените за поръчители лица за наличие или липса на поети задбалансови и условни задължения (гаранции, запис на заповед, поръчителството и др.) и тримесечни финансови отчети за последното приключило тримесечие."

2. В т. 5 думите "ал. 5" се заменят с "ал. 9".

3. Създават се т. 7, 8, 9 и 10:

"7. Свидетелство за съдимост на ползвателя на помощта - физическо лице, от представляващия ползвателя на помощта по чл. 13, ал. 1, т. 3 или едноличен търговец, търговско дружество или юридическо лице и членовете на управителния им орган, както и временно изпълняващ такава длъжност, включително прокурист или търговски пълномощник, а в случай че членове са юридически лица - от техните представители в съответния управителен орган. Свидетелството за съдимост да е издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му - оригинал или копие, заверено от ползвателя на помощта (Не се изисква от общини).

8. Удостоверение от Националната агенция по приходите, че ползвателят на помощта няма просрочени задължения, издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му - оригинал или заверено копие от ползвателя на помощта (Не се изисква от общини).

9. Удостоверение за актуално състояние, издадено не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявката за плащане. Представя се само от кандидати, при които това обстоятелство не подлежи на вписване в търговския регистър (Не се изисква от общини и юридически лица, признати по чл. 10 от Закона за вероизповеданията).

10. Декларация по чл. 14, ал. 4, т. 2 (посочена в приложение № 3а към чл. 14, ал. 4, т. 1 и 2) (Не се изисква от общини)."


§ 28. В раздел "Общи документи:" от приложение № 9 към чл. 31, ал. 1 "Списък от документи за междинно или окончателно плащане" се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 5 се изменя така:

"5. Удостоверение от Националната агенция по приходите, че ползвателят на помощта няма просрочени задължения, издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му - оригинал или заверено копие от ползвателя на помощта (Не се изисква от общини)."

2. Точка 7 се изменя така:

"7. Удостоверение за актуално състояние, издадено не по-рано от месеца, предхождащ датата на подаване на заявката за плащане. Представя се само от кандидати, при които това обстоятелство не подлежи на вписване в търговския регистър (Не се изисква от общини и юридически лица, признати по чл. 10 от Закона за вероизповеданията)."

3. В т. 19 след думата "разходи" се добавя "(не се представят в случаите по чл. 31, ал. 5)".

4. В т. 20 след думата "ползвателя" се добавя "(не се представят в случаите по чл. 31, ал. 5)".

5. В т. 21 след думата "ползвателя" се добавя "(не се представя в случаите по чл. 31, ал. 5)".

6. Създават се т. 25, 26, 27 и 28:

"25. Свидетелство за съдимост на ползвателя на помощта - физическо лице, от представляващия ползвателя на помощта по чл. 13, ал. 1, т. 3 или едноличен търговец, търговско дружество или юридическо лице и членовете на управителния им орган, както и временно изпълняващ такава длъжност, включително прокурист или търговски пълномощник, а в случай че членове са юридически лица - от техните представители в съответния управителен орган. Свидетелството за съдимост да е издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му - оригинал или копие, заверено от ползвателя на помощта (Не се изисква от общини).

26. Декларация по чл. 14, ал. 4, т. 2 (посочена в приложение № 3а към чл. 14, ал. 4, т. 1 и 2) (Не се изисква от общини).

27. Проформа фактура (представя се в случаите по чл. 31, ал. 5).

28. Инициирано бюджетно платежно нареждане чрез платежните процедури на системата за електронни бюджетни разплащания (представя се в случаите по чл. 31, ал. 5)."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 29. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 30. За подадени заявления за подпомагане, за които не е издадена заповед на изпълнителния директор на РА за одобрение или отхвърляне на заявлението за подпомагане преди влизане в сила на тази наредба, при издаването на заповедта по чл. 26, ал. 1 се прилагат условията и редът на глава втора "Условия за предоставяне на финансовата помощ" и глава трета "Ред за кандидатстване", които са били в сила към датата на подаване на заявлението за подпомагане.


§ 31. Параграфи 3 и 13 от наредбата се прилагат за подадени заявления за подпомагане, за които не е издадена заповед на изпълнителния директор на РА за одобрение или отхвърляне на заявлението за подпомагане.


§ 32. Параграф 20, § 16, т. 3 и § 35, т. 1 се прилагат и за ползватели на помощта със сключени договори преди влизане в сила на тази наредба.


§ 33. (1) Съгласно чл. 2 от Регламент за изпълнение (ЕС) № 679/2011 на Комисията от 14 юли 2011 г. за изменение на Регламент (ЕО) № 194/2006 г. за определянето на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) § 4, т. 1 от наредбата се прилага за заявления, одобрени със заповед на изпълнителния директор на РА, издадена след 31 декември 2010 г.

(2) В срок до 30 април 2012 г. ползвателите с подадени и/или платени заявки за авансово плащане могат да подадат коригираща заявка за авансово плащане в размера съгласно § 4, т. 1 от тази наредба. Към нея ползвателите по чл. 13, ал. 1, т. 1 и 3 прилагат съответните документи по т. 4 от приложение № 8, а ползвателите по чл. 13, ал. 1, т. 2 прилагат съответните документи по т. 4 и 5 от приложение № 8.

(3) В случаите по ал. 2, когато първата заявка за авансово плащане е подадена преди повече от 6 месеца от подаването на коригираща заявка за авансово плащане, ползвателят на помощта по чл. 13, ал. 1, т. 1 и 3 прилага и документите по т. 1, 2, 3, 7, 8, 9 и 10 от приложение № 8, а ползвателите по чл. 13, ал. 1, т. 2 прилагат и документите по т. 1, 2, 3 и 6 от приложение № 8.

(4) За проектите със сключени договори след 31 декември 2010 г., за които не е подадена заявка за авансово плащане до влизането в сила на наредбата, срокът по чл. 11, ал. 3 се удължава до 30 април 2012 г.


§ 34. В Наредба № 20 от 2008 г. за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "Възстановяване на горския потенциал и въвеждане на превантивни дейности" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (обн., ДВ, бр. 65 от 2008 г.; изм., бр. 24 от 2009, бр. 50 от 2010 г., бр. 5, 89 и 99 от 2011 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 31 се създават ал. 3, 4 и 5:

"(3) Общини, ползватели на помощта, заявили възможността да се възползват от получаване на безлихвен заем от централния бюджет съгласно ПМС № 59 от 11 март 2011 г. за условията и реда за отпускане на безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи за окончателни плащания по одобрени проекти по Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. и за тяхното възстановяване (обн., ДВ, бр. 22 от 2011 г.; изм. бр. 91 от 2011 г.) (ПМС № 59 от 11 март 2011 г.), подават заявка по чл. 2, ал. 2 от ПМС № 59 от 11 март 2011 г. след проверка на цялостното изпълнение на проект и одобряване на окончателния размер на безвъзмездната финансова помощ от РА.

(4) В случаите по ал. 3 към заявката за окончателно плащане се представят проформа фактура и инициирано бюджетно платежно нареждане чрез платежните процедури на системата за електронни бюджетни разплащания и не се представят документите по т. 19, 20 и 21 от раздел "Общи документи:" от приложение № 6 за разходите, които не са реално извършени.

(5) В срок от десет дни от получаване на уведомлението за одобряване от РА на окончателния размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта общините, подали заявка по чл. 2, ал. 2 от ПМС № 59 от 11 март 2011 г., представят в РА документите по т. 19, 20 и 21 от раздел "Общи документи:" от приложение № 6."

2. В раздел "Специфични документи по вида на инвестицията" от приложение № 3 към чл. 21, ал. 1 се правят следните изменения:

а) точка 3 от подраздел "Възстановяване на горския потенциал" се изменя така:

"3. Копие от акт за частна собственост или общинска собственост на площите за презалесяване. В случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на площите за презалесяване. ";

б) точка 3 от подраздел "Изграждане и подобряване на хеликоптерни площадки" се изменя така:

"3. Копие от акт за частна собственост или общинска собственост на мястото на инвестицията. В случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на мястото на инвестицията. ";

в) точка 3 от подраздел "Изграждане и подобряване на водоизточници за борба с пожарите" се изменя така:

"3. Копие от акт за частна собственост или общинска собственост на мястото на инвестицията. В случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на мястото на инвестицията. ";

г) точка 4 от подраздел "Строителство и подобряване на наблюдателни пунктове, закупуване на средства за наблюдение и комуникация" се изменя така:

"4. Копие от акт за частна собственост или общинска собственост на мястото на инвестицията. В случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на мястото на инвестицията. ";

д) точка 4 от подраздел "Изграждане и подобряване на горски пътища в гори с висока степен на риск от пожари" се изменя така:

"4. Копие от акт за частна собственост или общинска собственост за терена, върху който ще се изгражда горският път. В случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица за терена, върху който ще се изгражда горският път. ";

е) точка 2 от подраздел "Разнообразяване на видовия състав чрез превръщане на иглолистните култури в широколистни или смесени дървостои" се изменя така:

"2. Копие от акт за частна собственост или общинска собственост на мястото на инвестицията. В случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на мястото на инвестицията. ".

3. В раздел II. "Специфични документи по вида на инвестицията" от приложение № 4 към чл. 21, ал. 1 се правят следните изменения:

а) точка 4 от подраздел II.А. "Възстановяване на горския потенциал" се изменя така:

"4. Копие от акт за частна собственост или общинска собственост на площите за презалесяване. В случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на площите за презалесяване.";

б) в подраздел II.Б. "Превантивни дейности срещу пожари в гори и земи от горския фонд" се правят следните изменения:

аа) буква "в" от точка 3 "Изграждане и подобряване на хеликоптерни площадки" се изменя така:

"в) копие от акт за частна собственост или общинска собственост на мястото на инвестицията; в случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на мястото на инвестицията.";

бб) буква "в" от точка 4 "Изграждане и подобряване на водоизточници за борба с пожарите" се изменя така:

"в) копие от акт за частна собственост или общинска собственост на мястото на инвестицията; в случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на мястото на инвестицията.";

вв) буква "г" от точка 5 "Строителство и подобряване на наблюдателни пунктове, закупуване на средства за наблюдение и комуникация" се изменя така:

"г) копие от акт за частна собственост или общинска собственост на мястото на инвестицията; в случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на мястото на инвестицията.";

гг) буква "в" от точка 6 "Изграждане и подобряване на горски пътища в гори с висока степен на риск от пожари" се изменя така:

"в) копие от акт за частна собственост или общинска собственост за терена, върху който ще се изгражда горският път; в случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица за терена, върху който ще се изгражда горският път.";

дд) буква "б" от точка 7 "Разнообразяване на видовия състав чрез превръщане на иглолистните култури в широколистни или смесени дървостои" се изменя така:

"б) копие от акт за частна собственост или общинска собственост на мястото на инвестицията; в случаите на държавна собственост - акт за държавна собственост или договор за придобиване право на собственост или удостоверение, издадено от общинската служба по земеделие по местонахождението на поземления имот, с приложена към него скица на мястото на инвестицията."

4. В раздел "Общи документи:" от приложение № 6 към чл. 31, ал. 1 "Списък от документи за междинно или окончателно плащане" се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 19 след думата "разходи" се добавя "(не се представят в случаите по чл. 31, ал. 4)";

б) в т. 20 след думата "ползвателя" се добавя "(не се представят в случаите по чл. 31, ал. 4)";

в) в т. 21 след думата "ползвателя" се добавя "(не се представя в случаите по чл. 31, ал. 4)";

г) създават се т. 30 и 31:

"30. Проформа фактура (представя се в случаите по чл. 31, ал. 4).

31. Инициирано бюджетно платежно нареждане чрез платежните процедури на системата за електронни бюджетни разплащания (представя се в случаите по чл. 31, ал. 4)."


Промени настройката на бисквитките