Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 81 от 2.X

НАРЕДБА № 53 ОТ 25 ЯНУАРИ 2012 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "ОРГАНИЗАТОР НА СПОРТНИ ПРОЯВИ И ПЪРВЕНСТВА"

 

НАРЕДБА № 53 ОТ 25 ЯНУАРИ 2012 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "ОРГАНИЗАТОР НА СПОРТНИ ПРОЯВИ И ПЪРВЕНСТВА"

В сила от 06.03.2012 г.
Издадена от министъра на образованието, младежта и науката

Обн. ДВ. бр.19 от 6 Март 2012г., отм. ДВ. бр.81 от 2 Октомври 2018г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 16 от 27 август 2018 г. за придобиване на квалификация по професията "Организатор на спортни прояви и първенства" - ДВ, бр. 81 от 2 октомври 2018 г., в сила от 02.10.2018 г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определя Държавното образователно изискване (ДОИ) за придобиването на квалификация по професията 813080 "Организатор на спортни прояви и първенства" от област на образование "Услуги за личността", професионално направление 813 "Спорт" съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение.


Чл. 2. Държавното образователно изискване за придобиването на квалификация по професията 813080 "Организатор на спортни прояви и първенства" съгласно приложението към тази наредба определя изискванията за придобиването на трета степен на професионална квалификация за специалност 8130801 "Организация на спортни прояви и първенства".


Чл. 3. Въз основа на ДОИ по чл. 1 и рамковата програма по чл. 10, ал. 3, т. 3 от Закона за професионалното образование и обучение се разработват учебен план и учебни програми за обучението по специалността по чл. 2.


Раздел II.
Съдържание на Държавното образователно изискване

Чл. 4. (1) С ДОИ по чл. 1 се определят професионалните компетенции в края на обучението по професията, които гарантират на обучаемия възможност за упражняване на професията 813080 "Организатор на спортни прояви и първенства".

(2) Държавното образователно изискване за придобиването на квалификация по професията "Организатор на спортни прояви и първенства" определя общата, отрасловата и специфичната задължителна професионална подготовка за професията, както и избираемата подготовка.

(3) Съдържанието на всеки вид задължителна професионална подготовка по ал. 2 включва:

1. необходимите професионални компетенции (знания, умения и професионално-личностни качества);

2. тематичните области, от които се формира съдържанието на учебните предмети/модули.


Чл. 5. С ДОИ по чл. 1 се определят и входящото минимално образователно равнище, описанието на професията, целите на обучението, резултатите от ученето, изискванията към материалната база и изискванията към обучаващите.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 17, т. 3 във връзка с чл. 16, т. 7 от Закона за народната просвета.


§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение към чл. 2


Държавно образователно изискване за придобиване на квалификация по професията "Организатор на спортни прояви и първенства"



Професионално направление:
813 Спорт
Наименование на професията:
813080 Организатор на спортни прояви и първенства
Специалност: Степен на професионална квалификация:
8130801 Организация на спортни прояви и първенства Трета
     


1. Входни характеристики

1.1. Изисквания за минималното входящо образователно равнище за ученици и за лица, навършили 16 години

За придобиване на трета степен на професионална квалификация по професията "Организатор на спортни прояви и първенства" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 ЗПОО (утвърден от министъра на образованието и науката със Заповед № РД-09-413 от 12.05.2003 г., изм. и доп. със Заповед № РД-09-04 от 8.01.2004 г., Заповед № РД-09-34 от 22.01.2004 г., Заповед № РД-09-255 от 9.04.2004 г., Заповед № РД-09-274 от 18.02.2005 г., Заповед № РД-09-1690 от 29.09.2006 г., Заповед № РД-09-828 от 29.06.2007 г., Заповед № РД-09-1891 от 30.11.2007 г., Заповед № РД-09-298 от 19.02.2009 г., Заповед № РД-09-1803 от 29.10.2009 г., Заповед № РД-09-621 от 18.05.2010 г., Заповед № РД-09-748 от 13.06.2011 г., Заповед № РД-09-1805 от 9.12.2011 г.) входящото минимално образователно равнище за ученици е завършен седми клас или завършено основно образование.

За придобиване на трета степен на професионална квалификация по професията "Организатор на спортни прояви и първенства" входящото минимално образователно равнище за лица, навършили 16 години, е завършено основно образование.

1.2. Изисквания за входящо квалификационно равнище и професионален опит

За обучение по професията "Организатор на спортни прояви и първенства" с придобиване на трета степен на професионална квалификация не се изисква предишна професионална квалификация или професионален опит по други сродни професии.

За лица с професионален опит по професията е необходимо надграждащо обучение, включващо усвояване на компетенции, които кандидатът за обучение не притежава. Съдържанието на обучението се определя след сравнение на компетенциите и резултатите от ученето, описани в държавните образователни изисквания (ДОИ) за придобиване на квалификация по професии.


2. Описание на професията

2.1. Трудови дейности, отговорности, личностни качества, особености на условията на труд, оборудване и инструменти, изисквания за упражняване на професията, определени в законови и подзаконови актове (здравословно състояние, правоспособност и др.)

Организаторът на спортни прояви и първенства изпълнява основно социални, материално-технически, логистични, информационни, комуникационни, управленски и маркетингови дейности, свързани с планирането, организирането и провеждането на спортни прояви и първенства.

При изпълнение на трудовите дейности организаторът на спортни прояви и първенства:

· разработва организационни планове за провеждане на спортни прояви и първенства;

· в зависимост от вида и спецификата на спортните прояви и първенства планира необходимите човешки, финансови, материално-технически и информационни ресурси за провеждането им;

· осъществява контакти с външни институции и партньори;

· осъществява специализиран маркетинг на спортни прояви и първенства;

· съдейства за реализиране на плановете за логистично обслужване на спортните прояви и първенства (посрещане, настаняване, транспорт, доставка на продукти и услуги, церемонии и др.);

· осигурява необходимите съоръжения (основни и спомагателни) и други ресурси за провеждане на спортни прояви;

· участва в организационни структури за управление на спортните прояви (организационни комитети и други помощни оперативни звена, функционални направления и дейности по отделните аспекти от организацията, координацията и управлението на спортното събитие);

· осигурява медицинското обслужване и сигурността (охрана, противопожарна безопасност, застраховане) при провеждане на спортни прояви и първенства;

· осъществява подбор, подготовка и повишаване на квалификацията на доброволци и подчинени (щатни и хонорувани специалисти);

· оценява и контролира работата на подчинени и доброволци;

· разработва проектобюджет на спортното събитие;

· разработва проектодоговори с физически и юридически лица;

· разработва, прилага и спазва установените стандарти и нормативни документи, свързани с организацията на спортни прояви и първенства;

· проучва и анализира резултатите от реализацията на проведените спортни прояви и първенства, включително удовлетвореността на участници, зрители, гости, медии, партньори и др.;

· изготвя и представя отчети и доклади за осъществените спортни прояви и първенства;

· осъществява разплащанията към трети страни - технически лица (съдии, секретари и др.), доставчици на продукти и услуги и партньори (физически и юридически лица).

Отговорностите на организатора на спортни прояви и първенства са ограничени, тъй като той представлява спортни организации, държавни и общински институции, фирми и др., които планират провеждането на спортни прояви и първенства. Организаторът на спортни прояви и първенства е отговорен за сигурността на други хора (участници, зрители, гости), за спазването на сроковете и поетите договорни ангажименти към физически и юридически лица, за качеството и начина на поднасяне на спортните прояви, за спазване на изискванията и удовлетворението на потребителите и партньорите, за опазването на материалната база и спортните съоръжения. При работа с лични и институционални данни е отговорен за поверителността на информацията, до която има достъп.

Личностните качества на организатора на спортни прояви и първенства са преди всичко умения за осъществяване на ефективна комуникация и общуване, отговорност, дипломатичност, дружелюбно отношение, учтивост, адаптивност, гъвкавост и комбинативност, дискретност, разбиране, отзивчивост и съпричастност към предпочитанията, желанията и изискванията на участниците и потребителите на спортни прояви. Способността за работа под напрежение и стрес, спазването на срокове, работата в екип са от съществено значение за качественото упражняване на трудовите задължения на организатора. Предвид спецификата на професията, особено при организиране и провеждане на спортни прояви с международно участие, организаторът трябва да владее на необходимото професионално ниво чужд език.

Организаторът на спортни прояви и първенства работи в офис, както и на местата, в които се провеждат съответните спортни мероприятия. Работното време често е ненормирано, като се налага да работи в почивните и в празничните дни. За упражняване на професионалната си дейност използва офис оборудване и технически средства: телефон, факс, компютър, времеизмервателни технологии, интернет, комуникационна техника, програмни продукти и др.

2.2. Възможности за продължаване на професионалното обучение

След придобиване на трета степен на професионална квалификация по професията "Организатор на спортни прояви и първенства" обучаваният може да продължи обучението си по друга професия от професионално направление "Спорт" за придобиване на четвърта степен на професионална квалификация.

2.3. Възможности за професионална реализация съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД - 2011), утвърдена със Заповед № РД-01-931 от 27.12.2010 г. на министъра на труда и социалната политика, изм. и доп. със заповеди № РД-01-204 от 28.02.2011 г., № РД-01-426 от 30.05.2011 г. и № РД-01-529 от 30.06.2011 г.

Придобилият трета степен на професионална квалификация по професията "Организатор на спортни прояви и първенства" може да работи в държавни и общински органи и институции на следните длъжности от НКПД: 3422-3009 Организатор спортни прояви и тържества, 3422-3010 Инструктор, спортен, както и други длъжности, включени при актуализирането на НКПД.


3. Цели на обучението

3.1. Цели на обучението по общата задължителна професионална подготовка - единна за всички професионални направления

След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:

· познава нормативната уредба за здравословни и безопасни условия на труд, познава и прилага основните правила за безопасна работа с офис техника на работното място, познава и използва лични предпазни средства, не замърсява при работа околната среда;

· умее да осъществява ефективна комуникация, да формулира проблеми, да задава въпроси и прави отчет за извършената работа;

· умее да работи в екип, да изпълнява конкретни задачи съвместно с членовете на екипа, като им съдейства и оказва помощ, отнася се с чувство на отговорност при изпълнение на поставените му задачи;

· познава социалното и икономическото устройство на страната, разбира действащите икономически отношения, процеси и явления, прави изводи за факторите, които ги пораждат;

· познава пазарните отношения, мястото и ролята в тях на отделните лица, предприятията, институциите и държавата, разбира взаимната връзка между икономика, общество и околна среда;

· познава трудовото законодателство, разбира договорните отношения между работодател и работник, знае правата и задълженията си съгласно Кодекса на труда;

· разбира своята роля и значение в дейността на организацията, както и необходимостта от непрекъснато повишаване на професионалната си квалификация, разбира последствията от поведението си и поема отговорност за своите действия;

· работи с компютър, ползва програмни продукти, както и съвременни технологии за изпълнение на техническите задачи от професионалната област, работи с офис оборудване;

· осъществява устна и писмена комуникация на чужд език при изпълнение на трудовите си задължения.

3.2. Цели на обучението по отрасловата професионална подготовка - единна за всички професии от професионално направление "Спорт"

След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:

· познава спецификите на структурата, функционирането, правомощията на длъжностните лица и организационната култура на институциите в областта на спорта от обществения, държавния и частния сектор;

· познава и прилага изискванията на нормативните актове при изпълнение на задълженията си, спазва правилата за обработване, сортиране и съхраняване на информацията;

· организира ефективно работното си време и работното си място, планира и организира изпълнението на текущите задачи, решава възникнали проблеми, свързани с трудовата дейност;

· оценява качеството на извършената работа съгласно регламентираните изисквания и придобитата професионална квалификация;

· анализира резултатите от дейността си и предлага решения за повишаване на ефективността.

3.3. Цели на обучението по специфичната за професията "Организатор на спортни прояви и първенства" задължителна професионална подготовка

След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:

· извършва в технологична последователност специфичните дейности по подготовката и провеждането на спортните прояви и първенства;

· обезпечава логистично провеждането на спортните прояви и първенства (посрещане, настаняване, транспорт, доставка на продукти и услуги, церемонии и др.);

· владее професионалната терминология, класифицира видовете спортни прояви и първенства, познава законодателната уредба и изискванията за планиране и провеждане на спортни прояви и първенства;

· осигурява безопасност и сигурност на участниците при провеждане на спортни прояви и първенства;

· организира различни видове спортни прояви и първенства, като се съобразява с тяхната специфика;

· обобщава резултати от проведени маркетингови проучвания на предпочитанията на потребителите, техните потребности и интереси за участие в спортни прояви и първенства;

· оперира с технически средства и съоръжения, с офис техника и комуникационни средства;

· води отчетност (финансово-счетоводна и административна) за планирането и реализацията на спортните прояви и първенства;

· съставя договори с потребители и партньори за провеждане на спортни прояви и първенства;

· извършва мониторинг върху качеството на организацията и провеждането на спортните прояви и първенства.


4. Резултати от ученето

Компетенции Резултати от ученето
  Обучаваният трябва да:
Общи за професията "Организатор на спортни прояви и първенства"
1. Организира и контролира спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ) и опазване на околната среда 1.1. Инструктира за изискванията за здравословни и безопасни условия за работа във и извън спортните съоръжения, в които се провеждат състезания и първенства
  1.2. Разработва инструкции за провеждане на спортни прояви и първенства в съответствие с изискванията за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд
  1.3. Инструктира за правилата за пожарна и аварийна безопасност
  1.4. Използва по предназначение средствата за противопожарна защита (кофпомпа, пожарогасител и др.)
  1.5. Оказва долекарска помощ
  1.6. Поддържа лична хигиена и хигиена на работното място в съответствие с изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и на санитарно-хигиенните изисквания
2. Спазва изискванията на трудовото законодателство и познава правата си като участник в трудовия процес 2.1. Описва структурата и функциите на различните видове спортни институции (частни, държавни и общински)
  2.2. Познава документите, свързани с трудовото законодателство - трудов договор, допълнително споразумение и др.
  2.3. Стриктно съблюдава прилагането на изискванията на Кодекса на труда, свързани с работното време, почивките, отпуските, формите на заплащане и други права и задължения на организатора
  2.4. Съставя документи, свързани с постъпване и напускане на работа, ползване на отпуски, писма, становища, предложения и др.
  2.5. Познава задълженията на организатора и изискванията за заемане на длъжността в различните спортни институции
Специфични за специалност 8130801 "Организация на спортни прояви и първенства"
3. Планира организирането на спортни прояви и първенства съобразно спецификите на отделните видове спорт 3.1. Познава особеностите на организиране на различните видове спортни прояви и първенства съобразно спецификата на отделните видове спорт и равнища на провеждането им - световни и европейски първенства и купи, национални първенства и турнири, младежки състезания, за хора с увреждания, спортно-културни прояви и фестивали, свързани с местните традиции, и др.
  3.2. Познава спецификата на организация и провеждане на различните видове спортни прояви и първенства в отделните подсистеми на спорта - спорт в учебните заведения, спорт в свободното време, професионално-приложен спорт, детско-юношески спорт и елитен спорт
  3.3. Изготвя планове и графици на спортни прояви и първенства с ясно регламентирана последователност и продължителност на провеждането им в зависимост от спецификите на отделните видове спорт
  3.4. Подготвя, информира и предоставя информация на различни групи потребители за условията за участието им в спортни прояви и първенства
  3.5. Подготвя съпътстваща документация и информационни материали за предстоящи спортни прояви и първенства
  3.6. Подбира и прилага различни методи за реклама на предстоящи спортни прояви и първенства в зависимост от вида на спортната проява и спецификата на участващите
  3.7. Следи за провеждането на различните видове спортни прояви и първенства съобразно технологичната им последователност и планираната продължителност
  3.8. Предприема адекватни мерки за промени в графиците на спортните прояви и първенства при възникване на обстоятелства, които възпрепятстват провеждането им съобразно плана
  3.9. Идентифицира факторите, които могат да променят планираните графици при провеждане на спортните прояви и първенства
  3.10. Оценява качеството на създадената организация за провеждане на спортната проява
  3.11. Познава структурата и функциите на институциите от правителствения и неправителствения сектор, ангажирани със спорта на местно, национално, международно ниво
4. Обезпечава провеждането на спортни прояви и първенства с необходимите човешки, финансови, материално-технически, спортно-инфраструктурни и информационни ресурси 4.1. Спазва законодателната уредба и нормативните изисквания (вкл. такива по международни спогодби) за организиране и провеждане на спортни прояви и първенства (спортно-технически, управленски, инфраструктурни, финансови, правни, здравни изисквания и сигурност)
  4.2. Създава условия за осъществяване на спортни прояви и първенства по отделните видове спорт в зависимост от местата на провеждането им - стадиони, открити и закрити спортни зали, писти, басейни, спортни площадки, и използваната екипировка, съоръжения, уреди, техника и др.
  4.3. В зависимост от вида на спортната проява посочва видовете материално-технически и спортно-инфраструктурни ресурси, необходими за успешното й провеждане
  4.4. Изготвя проектоплан за осигуряване с необходимите материално-технически ресурси на спортната проява и го съгласува с ръководството на спортната институция
  4.5. Подготвя график за доставка на планираните материално-технически ресурси
  4.6. Следи за спазване на графика по организирането на спортната проява и при констатирани отклонения предприема мерки за своевременното му коригиране
  4.7. Съвместно с компетентно лице проверява техническата изправност на спортните уреди и съоръжения
  4.8. При установена техническа неизправност предприема дейности по отстраняването й
5. Организира и осъществява маркетинга на спортни прояви и първенства 5.1. Съдейства за организирането и провеждането на маркетингови проучвания относно потребителските интереси, потребности, нагласи и мотиви за участие в спортни прояви
  5.2. Анализира резултатите от проведени маркетингови проучвания
  5.3. Установява връзки с потребители и ресурсни доставчици и партньори и влиза в договорни отношения с тях (медии, спонсори и др.)
  5.4. Разработва рекламни материали, организира пресконференции за медиите и други събития за популяризиране на провежданите спортни прояви и първенства
  5.5. Осъществява взаимовръзка със спонсорите на спортните прояви (в т.ч. проучване и подбор на потенциални спонсори, разработване на спонсорски пакети, контакти и водене на преговори, подписване на договори, контрол и отчетност на спонсорството)
6. Извършва плащания, води сметки, изготвя финансови документи и отчети 6.1. Отчита (финансово и счетоводно) разплащането с контрагенти
  6.2. Познава видовете финансовоотчетни документи и изискванията за тяхното попълване
  6.3. Обобщава информация и я вписва прецизно в отчетните документи
  6.4. Описва начините за извършване на плащанията, съхраняване на касови бележки и други платежни документи съгласно инструкциите
  6.5. Изготвя отчети за извършената работа и направените разходи
  6.6. Периодично предоставя обобщена аналитична информация за реализацията на проведените спортни прояви и първенства
  6.7. Предлага идеи, насочени към подобряване качеството на организацията и провеждането на спортни прояви и първенства
7. Информира, консултира и мотивира различни групи потребители за възможностите за участие в спортни прояви 7.1. Периодично събира и систематизира информация за видовете спортни прояви и първенства и условията за включване в тях на различни групи участници
и първенства 7.2. Осигурява пълна и изчерпателна информация за възможностите, свързани с участието на различните групи участници в спортни прояви и първенства
  7.3. Изготвя презентации, съдържащи информация относно характеристиките, възможностите и ползите от участието в различните спортни прояви и първенства
  7.4. Насочва потребителите за участие в подходящи спортни прояви и първенства в зависимост от възраст, пол, мотивация, индивидуални предпочитания, физически възможности, желания и финансови условия
  7.5. Полага целенасочени усилия за повишаване на социалните функции и значение на спортните прояви сред различните социално-демографски групи на населението (потребители)


5. Изисквания към материалната база

Обучението по теория на професията се осъществява в учебни кабинети, а по учебна практика - както в зали на обучаващата институция, така и в офиси на спортни организации (федерации, асоциации, съюзи, клубове) и общински звена (дирекции, отдели, центрове по въпросите на младежки и спортни дейности).

За целите на обучението по практика се използват също специализирани спортни обекти и съоръжения (стадиони, спортни зали, басейни, писти и др. в зависимост от вида спорт).

Обзавеждането и оборудването на учебния кабинет включват: работно място на обучаващия (работна маса и стол), работно място на всеки обучаван (работна маса и стол), учебна дъска, мебели, гладка свободна стена за окачване на нагледни материали, екран, компютър, мултимедия, демонстрационни макети и модели; онагледяващи табла, учебни видеофилми, програмни продукти и др.

Необходимо е обучаващата институция да разполага с учебен кабинет за компютърно обучение с работно място за преподавателя (работна маса с компютър, стол) и работно място на всеки обучаван (работна маса с компютър, стол).

Учебните кабинети трябва да имат образци на табла, информационни материали, мултимедийни материали за онагледяване. Обучаващата институция трябва да осигури кабинет за компютърно обучение, оборудван с компютър за всеки обучаван със софтуер за текст, таблица, графика, чертеж. Основното оборудване включва учебни маси, чертожни маси, столове, учебна дъска, технически средства и аудио-визуална техника (шрайбпроектор, компютри, мултимедия и др.).


6. Изисквания към обучаващите по теория и практика

6.1. По теория:

Обучаващите по теория и практика на професията трябва да притежават образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър" по специалности от професионални направления "Спорт" и "Педагогика на обучението по физическо възпитание" от Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с ПМС № 125 от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 64 от 2002 г.; посл. изм. и доп., бр. 94 от 2005 г.), по специалности, съответстващи на учебните предмети, с препоръчителност по специалността "Спортен мениджмънт".

6.2. По практика:

Обучаващите трябва да притежават образователно-квалификационна степен "специалист" (придобита до влизане в сила на изменението на Закона за висшето образование - ДВ, бр. 41 от 2007 г.), "бакалавър" или "магистър" по специалност "Спортен мениджмънт" от област "Физическо възпитание и спорт".


Промени настройката на бисквитките