Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 77 от 18.IX

НАРЕДБА № 55 ОТ 25 ЯНУАРИ 2012 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "ПОМОЩНИК-ТРЕНЬОР"

 

НАРЕДБА № 55 ОТ 25 ЯНУАРИ 2012 Г. ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА КВАЛИФИКАЦИЯ ПО ПРОФЕСИЯТА "ПОМОЩНИК-ТРЕНЬОР"

В сила от 06.03.2012 г.
Издадена от министъра на образованието, младежта и науката

Обн. ДВ. бр.19 от 6 Март 2012г., отм. ДВ. бр.77 от 18 Септември 2018г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 10 от 27 август 2018 г. за придобиване на квалификация по професията "Помощник треньор" - ДВ, бр. 77 от 18 септември 2018 г., в сила от 18.09.2018 г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се определя Държавното образователно изискване (ДОИ) за придобиването на квалификация по професията 813100 "Помощник-треньор" от област на образование "Услуги за личността", професионално направление 813 "Спорт" съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение.


Чл. 2. Държавното образователно изискване за придобиването на квалификация по професията 813100 "Помощник-треньор" съгласно приложението към тази наредба определя изискванията за придобиването на трета степен на професионална квалификация за специалност 8131001 "Спорт".


Чл. 3. Въз основа на ДОИ по чл. 1 и рамковата програма по чл. 10, ал. 3, т. 3 от Закона за професионалното образование и обучение се разработват учебен план и учебни програми за обучението по специалността по чл. 2.


Раздел II.
Съдържание на Държавното образователно изискване

Чл. 4. (1) С ДОИ по чл. 1 се определят професионалните компетенции в края на обучението по професията, които гарантират на обучаемия възможност за упражняване на професията 813100 "Помощник-треньор".

(2) Държавното образователно изискване за придобиването на квалификация по професията "Помощник-треньор" определя общата, отрасловата и специфичната задължителна професионална подготовка за професията, както и избираемата подготовка.

(3) Съдържанието на всеки вид задължителна професионална подготовка по ал. 2 включва:

1. необходимите професионални компетенции (знания, умения и професионално-личностни качества);

2. тематичните области, от които се формира съдържанието на учебните предмети/модули.


Чл. 5. С ДОИ по чл. 1 се определят и входящото минимално образователно равнище, описанието на професията, целите на обучението, резултатите от ученето, изискванията към материалната база и изискванията към обучаващите.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 17, т. 3 във връзка с чл. 16, т. 7 от Закона за народната просвета.


§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение към чл. 2



Държавно образователно изискване за придобиване на квалификация по професията "Помощник-треньор"
 
Професионално направление:
813 Спорт
Наименование на професията:
813100 Помощник-треньор
Специалност: Степен на професионална квалификация:
8131001 Спорт Трета


1. Входни характеристики

1.1. Изисквания за минимално входящо образователно равнище за ученици и за лица, навършили 16 години

За придобиване на трета степен на професионална квалификация по професията "Помощник-треньор" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 ЗПОО (утвърден от министъра на образованието и науката със Заповед № РД-09-413 от 12.05.2003 г., изм. и доп. със Заповед № РД-09-04 от 8.01.2004 г., Заповед № РД-09-34 от 22.01.2004 г., Заповед № РД-09-255 от 9.04.2004 г., Заповед № РД-09-274 от 18.02.2005 г., Заповед № РД-09-1690 от 29.09.2006 г., Заповед № РД-09-828 от 29.06.2007 г., Заповед № РД-09-1891 от 30.11.2007 г., Заповед № РД-09-298 от 19.02.2009 г., Заповед № РД-09-1803 от 29.10.2009 г., Заповед № РД-09-621 от 18.05.2010 г., Заповед РД-09-748 от 13.06.2011 г., Заповед РД-09-1805 от 9.12.2011 г.) входящото минимално образователно равнище за ученици е завършен седми клас или завършено основно образование.

За придобиване на трета степен на професионална квалификация по професията "Помощник-треньор" входящото минимално образователно равнище за лица, навършили 16 години, е завършено основно образование.

1.2. Изисквания за входящо квалификационно равнище или професионален опит

За обучение по професията "Помощник-треньор" с придобиване на трета степен на професионална квалификация не се изисква предишна професионална квалификация или професионален опит по други сродни професии.

За лица с професионален опит по професията е необходимо надграждащо обучение, включващо усвояване на компетенции, които кандидатът за обучение не притежава. Съдържанието на обучението се определя след сравнение на компетенциите и резултатите от ученето, описани в държавните образователни изисквания (ДОИ) за придобиване на квалификация по професии.

Професионалното образование, обучение и квалификация на лицата за професията "Помощник-треньор" по вид спорт се извършва при спазване на Закона за физическото възпитание и спорта, на нормативните документи на Министерството на физическото възпитание и спорта и на Европейската квалификационна рамка за учене през целия живот (ЕКР).


2. Описание на професията

2.1. Трудови дейности, отговорности, личностни качества, особености на условията на труд, оборудване и инструменти, изисквания за упражняване на професията, определени в законови и подзаконови актове (здравословно състояние, правоспособност и др.)

Придобилият трета степен на професионална квалификация по професията "Помощник-треньор" по вид спорт може да заема длъжността "Помощник-треньор" във всички спортни организации - юридически лица, които осъществяват тренировъчна, състезателна и организационно-административна дейност по един или няколко вида спорт и развиват и популяризират физическото възпитание и спорта (спортни клубове, спортни федерации и национални спортни организации). Помощник-треньорът по вид спорт може да се реализира професионално и в спортните клубове, които развиват и осъществяват професионален спорт (акционерни дружества) - професионални спортни клубове, или в сдружения с нестопанска цел - професионални спортни клубове.

Помощник-треньорът по вид спорт изпълнява задълженията си на член от професионалния екип съгласно изискванията на спортната организация или фирма при планиране и извършване на трудовите дейности - подготвителни, основни и заключителни.

• Подготвителни дейности

Подготвителните дейности на помощник-треньора обхващат: запознаване с длъжностната характеристика, която е разработена и утвърдена от работодателя; запознаване с изискванията за безопасни условия на труд; запознаване с динамиката на организационната структура на спорта в Република България и на спортната организация, където работи; участие в предварителни проучвания за ориентацията, предпочитанията и мотивацията на кандидатите за занимания с конкретен вид спорт; участие в диагностичните процедури за първоначални проучвания на възрастовите психо-физически особености на кандидатите за занимания с конкретен вид спорт; запознаване с резултатите от проучванията за здравословното състояние на кандидатите за спортни занимания и диагностика на изходните параметри на специфичната за дадения вид спорт физическа годност и координационно-двигателни способности; запознаване с разработените и утвърдени учебно-тренировъчни планове или приоритетни тренировъчни програми; запознаване с план-графика на тренировъчните занимания; запознаване с техническото състояние и характеристики на общите и специфичните спортни уреди и с други технически средства и аксесоари за провеждането на различните по съдържание и насоченост тренировъчни занимания; участие в проверката и подготовката на откритите и закритите тренировъчни обекти и санитарно-хигиенните възли за съответствие към изискванията на действащите стандарти и правила; участие в изготвянето и представяне на информационни и рекламни материали; участие в мероприятия за срещи с обществеността, с родителите на младите спортисти, с медиите и други институции, за осигуряване на прозрачност на тренировъчната и спортносъстезателната дейност на спортната организация или фирма, към която работи.

• Основни дейности

Основните дейности на помощник-треньора по вид спорт са: установяване на постоянен професионален контакт със занимаващите се; участие при представянето на разработените и утвърдени учебно-тренировъчни и спортносъстезателни програми в съответствие с вътрешния и международния спортен календар; запознаване на занимаващите се с характеристиките и параметрите на основните и спомагателните спортни уреди и други технически средства и аксесоари за провеждането на различните по съдържание и насоченост тренировъчни занимания; запознаване на занимаващите се с общите и специфичните изисквания и условия за безопасна тренировъчна и спортносъстезателна дейност; демонстриране изпълнението на елементите от техниката на конкретния вид спорт; по указание на треньора по вид спорт следи за изпълнението на индивидуалните тренировъчни програми на спортистите; дава организационно-методически указания в случай на необходимост и в рамките на дадените му от треньора правомощия; оказва помощ и пазене при необходимост; комуникира професионално на английски език и/или на друг чужд език.

• Заключителни дейности

Заключителните дейности на помощник-треньора по вид спорт са: изготвяне на индивидуален и групов анализ на постигнатите резултати в отделните тренировъчни занимания или на определен етап от подготовката след консултация с треньора по вид спорт; проверява състоянието на спортната материална база след всяко тренировъчно занимание; информира треньора или работодателя за необходимостта от съответните ремонти и възстановяване; изготвя писмен отчет и доклад за дейността си съобразно графика или указанията на работодателя.

Особеностите и условията на труд изискват от помощник-треньора да бъде дисциплиниран, наблюдателен, издръжлив при продължително физическо натоварване, лоялен и отговорен, с нагласа за точно и прецизно изпълнение на заповеди, инструкции и указания, да използва съвременна справочна и каталожна литература, професионален софтуер и компютър с интернет. Организационните умения и уменията за работа в екип са от ключово значение за практикуване на професията.

Помощник-треньорът трябва да умее да използва средствата за гасене на пожар и да оказва долекарска помощ при необходимост. Помощник-треньорът по вид спорт изпълнява задълженията, които произтичат от изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд (глава втора - Общи изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, Глава трета - Задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, на санитарно-хигиенните изисквания на регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ), както и на вътрешните правила, утвърдени от работодателя.

Всеки помощник-треньор по вид спорт, преди да пристъпи към изпълнение на професионалните си задължения преминава основен инструктаж по безопасност на труда и по опазване на околната среда, за противопожарна безопасност и борба с пожари, за оказване на долекарска помощ и лична безопасност и обществени отговорности.

2.2. Възможности за продължаване на професионалното обучение

Лицата, които са придобили трета степен на професионална квалификация по специалност 8131001 "Спорт" от професията 813100 "Помощник-треньор", могат да продължат обучението за придобиване на професионална квалификация по професията "Треньор" - четвърта степен.

2.3. Възможности за професионална реализация съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД - 2011), утвърдена със Заповед № РД-01-931 от 27.12.2010 г. на министъра на труда и социалната политика, изм. и доп. със заповеди № РД-01-204 от 28.02.2011 г., РД-01-426 от 30.05.2011 г. и РД-01-529 от 30.06.2011 г.

Придобилият трета степен на професионална квалификация по професията "Помощник-треньор" по вид спорт може да заема длъжността "Помощник-треньор" по вид спорт във всички спортни организации - юридически лица, които осъществяват тренировъчна, състезателна и организационно-административна дейност по един или няколко вида спорт и развиват и популяризират физическото възпитание и спорта (спортни клубове, спортни федерации и национални спортни организации). Помощник-треньорът може да се реализира професионално и в спортните клубове, които развиват и осъществяват професионален спорт (акционерни дружества) - професионални спортни клубове, или в сдружения с нестопанска цел - професионални спортни клубове - както в Република България, така и в страните - членки на ЕС.

Лице, придобило трета степен на професионална квалификация по професията 813100 "Помощник-треньор" по вид спорт, може да заема длъжността Помощник-треньор 3422-3003, както и други длъжности от единична група 3422 "Спортни треньори, инструктори и сродни на тях" по преценка на работодателя, а също и длъжности, допълнени при актуализиране на НКПД.


3. Цели на обучението

3.1. Цели на обучението по общата задължителна професионална подготовка - единна за всички професионални направления

След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:

- работи със спортното оборудване и с обучаваните в съответствие с основните правила за безопасна работа, като не замърсява с работата си околната среда;

- разбира своята роля в общата работа на професионалния екип, съдейства и търси помощ при изпълнение на възложените му задачи от треньора по вид спорт или работодателя;

- се отнася с чувство за отговорност при изпълнение на указанията, разпорежданията и заповедите от ръководните органи на спортната организация или фирма;

- разбира своята роля в дейността на спортната организация или фирма, в която работи, и се старае да повишава квалификацията си;

- общува ефективно както със занимаващите се, така и с колегите и ръководството на фирмата;

- познава правата и спазва задълженията си като участник в трудовия процес съгласно Кодекса на труда;

- познава стопанското управление на страната, разбира съществуващите икономически отношения, процеси и явления и прави изводи за факторите, които ги пораждат;

- намира и съхранява информация в компютъра, създава документи с текст, графики и таблици, намира информация в интернет и ползва електронна поща;

- попълва бланки, изготвя справки, съставя протоколи и отчети за извършената работа.

3.2. Цели на обучението по отрасловата задължителна професионална подготовка - единна за всички професии от професионално направление "Спорт"

След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:

- прилага основните процедури съгласно изискванията в случай на природни бедствия (пожар, наводнение и др.), терористичен акт или друго необичайно събитие в местата за провеждане на занимания по вида спорт, за опазване на човешкия живот и на околната среда;

- познава законовата и нормативната база за образованието и младежта, за физическото възпитание и спорта и други правни норми, които имат отношение към професията и дейността на помощник-треньора по вид спорт;

- разбира и прилага ефективни мероприятия за техническа и икономически изгодна експлоатация на спортно-техническите уреди, съоръжения и екипировка, както и за тяхното съхранение и поддържане;

- познава структурата, устройството и функциите на държавните и международните институции (спортни федерации, асоциации и др.), които администрират управлението на съответния вид спорт; статута на съдийската колегия по вид спорт; правилника за провеждане на състезания по вид спорт и др. документи, регламентиращи спортносъстезателната дейност;

- познава традициите и културните ценности на различните етноси, зачита културните и религиозните особености на обучаваните, не проявява дискриминация по пол, религия, раса или вероизповедание.

3.3. Цели на обучението по специфичната за професията "Помощник-треньор" по вид спорт задължителна професионална подготовка

След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да познава и притежава знания за:

- същността на спорта и неговите социални функции;

- анатомо-физиологичните особености на човешкия организъм и изменението им под въздействие на тренировъчната и спортносъстезателната дейност;

- общата и специфичната моторика съобразно вида спорт;

- възрастовата динамика в развитието на човешкия организъм под влияние на активна състезателна дейност;

- същността на спорта и неговите социални функции;

- теорията на спорта като система от научни знания - съдържание и структура на теорията на спорта и характеристиката на съвременните системи за спортна подготовка;

- същността на спортната тренировка - основни понятия, тренировката като сложен адаптационен процес, тренировката като процес на управление;

- същността на тренировъчното натоварване, умората и възстановяването и спортната форма като специфичен адаптационен феномен;

- средствата, методите и принципите на тренировката в зависимост от вида спорт;

- основите на специфичната физическа, техническа и тактическа подготовка в зависимост от вида спорт;

- планирането, управлението и контрола на тренировъчния процес; познава практическите форми за съставяне на учебно-тренировъчни планове; здравните, етичните и педагогическите аспекти на спорта (спортен травматизъм, биостимулиране, хранене, допинг и др.);

- прилага системите на организация на труда;

- притежава организационни навици за провеждане на тренировъчни занимания;

- познава и прилага правилните педагогически подходи към занимаващите се;

- осигурява безопасност и сигурност на занимаващите се.


4. Резултати от ученето

Компетенции Резултати от ученето
  Обучаваният трябва да:
Общи за професията "Помощник-треньор"
1. Организира и 1.1. Инструктира за изискванията за
контролира здравословни и без-опасни условия за
спазването на тренировъчна работа в спортните зали и
правилата за други места за занимания по вид спорт
здравословни и 1.2. Съвместно с треньора по вид спорт
безопасни условия на разработва инструкции за провеждане на
труд (ЗБУТ) и учебно-тренировъчни занимания по вид
опазване на околната спорт в съответствие с нормативните
среда документи за осигуряване на
  здравословен и безопасен тренировъчен
  труд
  1.3. Идентифицира рисковете и
  опасностите, които могат да възникнат по
  време на учебно-тренировъчните
  занимания и други спортни събития, и
  предприема адекватни мерки за
  предотвратяването им
  1.4. Осигурява непрекъснато наблюдение
  за спазването на инструкциите за
  безопасност и предотвратяването на
  рискови ситуации по време на
  учебно-тренировъчните занимания и на
  спортните прояви
  1.5. Описва правилата за пожарна и
  аварийна безопасност
  1.6. Използва по предназначение
  средствата за противопожарна защита
  (кофпомпа, пожарогасител,
  противопожарно одеяло, пясък и др.)
  1.7. Оказва долекарска помощ
  1.8. Поддържа лична хигиена и хигиена
  на работното място в съответствие с
  изискванията за здравословни и
  безопасни условия на труд и
  санитарно-хигиенните изисквания
  1.9. Използва подходящо тренировъчно и
  представително облекло и отличителни
  или знаци на спортния клуб или спортната
  организация
2. Познава 2.1. Знае и прилага на практика
принципите на общоприетите или специфични за
деловото общуване и спортната практика правила и норми за
прилага различни културно поведение и общуване
методи на 2.2. Знае и спазва нормите, правилата и
комуникация принципите за бизнескомуникация
  2.3. Осигурява необходимата писмена
  информация за треньора и другите
  членове на спортно-техническото
  ръководство
  2.4. Използва професионална
  терминология на чужд език, призната от
  международните спортни институции и
  структури по вид спорт
3. Умее да създава 3.1. Познава организацията на трудовия
ефективни работни процес
взаимоотношения и 3.2. Спазва изискванията за групово
да работи в екип трудово поведение
  3.3. Познава същността и значението на
  мотивацията за създаване на ефективни
  работни взаимоотношения
  3.4. Познава и прилага принципите и
  стандартите на етично професионално
  поведение
4. Разбира 4.1. Познава трудовоправното
договорните законодателство и трудовоправните
отношения между отношения в спортната организация или
работодател и фирма
работник 4.2. Познава нормирането и заплащането
  на труда
  4.3. Познава изискванията,
  регламентирани в длъжностната
  характеристика на професията
  "Помощник-треньор" по вид спорт
5. Умее да ползва 5.1. Познава конфигурацията на
компютър и компютъра
специализирани 5.2. Познава и работи с устройствата за
програмни продукти въвеждане и съхраняване на данни
  5.3. Намира и съхранява информация
  5.4. Работи с програмни продукти за
  създаване и мулти-плициране на
  документи
  5.5. Ориентира се и работи със
  съвременните информационни технологии
6. Познава 6.1. Познава устава на федерацията по
организационната вида спорт
структура на 6.2. Познава статута на съдийската
спортната институция, колегия по вида спорт
която администрира 6.3. Познава и тълкува наредбата за
съответната спортна провеждане на състезания по вида спорт
дейност 6.4. Познава и тълкува други документи,
  регламентиращи спортносъстезателната
  дейност по вида спорт
7. Познава 7.1. Познава и тълкува Закона за
законовата и физическото възпитание и спорта на
подзаконовата Република България
нормативна уредба 7.2. Познава структурните компоненти на
на системата за системата за физическо възпитание и
физическо спорт на Република България и техните
възпитание и спорт в функционални връзки
Република България 7.3. Познава подзаконовите нормативни
  документи, които имат отношение към
  развитието на физическото възпитание и
  спорта
Специфични за специалност 8131001 "Спорт"
8. Прилага основните 8.1. Описва процедурите за евакуация
процедури в случай на от спортната зала или от други
природни бедствия тренировъчни помещения при спешни
(пожар, наводнение и случаи-пожар или други непредвидими
др.), терористичен акт ситуации
или друго необичайно 8.2. Представя на занимаващите се
събитие в местата за начините за спешно евакуиране от
провеждане на спортни спортно-тренировъчните обекти
занимания 8.3. Организира извеждането на
  занимаващите се през аварийните
  изходи
  8.4. Участва в овладяване на ситуацията
  и оказва долекарска помощ
9. Проверява 9.1. Разбира процедурите за преглед на
готовността на изправността на спортно-техническите
помещенията, съоръжения и екипировка
спортно-техническите 9.2. Установява техническата
съоръжения и изправност на спортно-техническите
устройства за съоръжения и екипировка
провеждането на 9.3. Разбира и прилага ефективни
тренировъчните мероприятия за техническа и
занимания икономически изгодна експлоатация на
  спортно-техническите съоръжения и
  екипировка
  9.4. Изпълнява установените процедури
  при отмяна на спортно-тренировъчни или
  състезателни мероприятия
10. Познава 10.1. Познава и разбира в дълбочина
теоретичните основи на основни факти, понятия и теории на
спортната подготовка и спортната подготовка и тренировка
тренировка и владее 10.2. Познава детайлно и разбира
професионалната съдържанието и специфичните
терминология особености на вида спорт
  10.3. Разграничава и познава
  параметрите на тренировъчното
  натоварване
  10.4. Познава и правилно прилага
  тренировъчните принципи и
  тренировъчните методи при занимания
  по вид спорт за начинаещи
  10.5. Познава и правилно прилага
  тренировъчните принципи и
  тренировъчните методи при занимания
  по вида спорт с напреднали
  10.6. Познава и правилно прилага
  тренировъчните принципи и
  тренировъчните методи при занимания
  за елитни спортисти
  10.7. Познава и практически прилага
  периодизацията на спортната
  тренировка за вида спорт
11. Притежава 11.1. Планира, организира и анализира
организационни умения резултатите от учебно-възпитателната,
за планиране и тренировъчната и
провеждане на спортносъстезателната дейност по
тренировъчни избран вид спорт с различни
занимания възрастови групи и на всички етапи на
  спортната подготовка
  11.2. Правилно подбира методите на
  тренировка, обема и интензивността на
  натоварването съобразно
  възрастово-половите особености на
  спортистите и спортния календар
  11.3. Съвместно с треньора подготвя,
  организира, планира и провежда
  спортно-педагогически контрол, оценка
  и оптимизиране на
  учебно-тренировъчния процес
  11.4. Подпомага планирането,
  организирането и провеждането на
  масови спортни прояви със
  спортно-развлекателен характер
  11.5. Подпомага треньора при
  планирането и провеждането на
  занимания по вида спорт с лица със
  специфични образователни потребности
12. Работи за развитие 12.1 Познава теоретичните основи на
и поддържане на силовата подготовка
общата и специфичната 12.2. Познава и прилага средствата и
физическа подготовка в методите за развиване на силовата
зависимост от вида издръжливост, максималната сила и
спорт динамичната сила
  12.3. Познава и прилага средствата и
  методите за развиване на
  издръжливостта като двигателно
  качество (средства и методи за
  развиване на аеробните възможности,
  както и средствата и методите за
  развиване на анаеробните
  възможности)
  12.4. Познава и прилага средствата и
  методите за развиване на двигателното
  качество бързина в зависимост от
  особеностите на вида спорт
  12.5. Познава и прилага средствата и
  методите за развиване на двигателните
  качества ловкост и гъвкавост в
  зависимост от вида спорт
13. Работи за 13.1. Познава теоретичните основи на
усъвършенстване на психическата подготовка и нейните
психическата особености в зависимост от вида спорт
подготовка на 13.2. Познава и прилага средствата,
спортистите в методите и формите за психическа
зависимост от тяхната подготовка, които са специфични за
квалификация и стаж вида спорт
14. Работи за 14.1. Познава същността на спортната
усъвършенстване на техника и нейните особености за вида
техническата спорт
подготовка на 14.2. Познава етапите на техническата
спортистите подготовка
  14.3. Познава и прилага средствата и
  методите за техническа подготовка
15. Работи за 15.1. Познава същността на
усъвършенстване на тактическата подготовка и нейните
тактическата особености за вида спорт
подготовка на 15.2. Познава целите и задачите на
спортистите тактическата подготовка за конкретния
  спорт
  15.3. Познава и прилага средствата и
  методите за тактическа подготовка
16. Работи за 16.1. Познава и прилага методическите
осъществяването на и приложните аспекти на височинната
спортната тренировка в тренировка в различните периоди
неспецифични условия 16.2. Познава и прилага методическите
  и приложните аспек-ти на тренировка
  при високи и ниски температури
17. Подбира и 17.1. Подбира и поддържа подходящи
поддържа подходящи открити и закрити спортни съоръжения в
съоръжения, технически зависимост от сезона, етапите, целите и
средства, екипировка задачите на спортната подготовка
за провеждане на 17.2. Подбира и поддържа подходящи
учебно-тренировъчната за вида спорт спортни уреди и
и технически средства, необходими за
спортносъстезателната осигуряване на отделните елементи на
дейност в зависимост от спортната подготовка
вида спорт 17.3. Подбира подходящи спортни
  уреди и екипировка в зависимост от
  възрастовите групи, етапите, целите и
  задачите на спортната подготовка
  17.4. Подбира и поддържа подходящи
  спортни екипи-тренировъчни и
  представителни
18. Следи за 18.1. Осъществява периодичен контрол
изпълнението на на изпълнението на индивидуалните и
индивидуалните и отборните тренировъчни програми на
отборните тренировъчни различните етапи на подготовка от
програми на спортистите годишното планиране
  18.2. Контролира функционалната
  годност на спортистите
  18.3. Контролира техническата
  подготовка на спортистите
  18.4. Контролира тактическата
  подготовка на спортистите


5. Изисквания към материалната база

Обучението по теория на професията се осъществява в учебни кабинети, а по учебна практика - както в учебно-тренировъчни кабинети и спортни зали на обучаващата институция, така и в закрита и открита материална спортна база - стадиони, открити спортни площадки, басейни, лекоатлетически писти на други спортни организации и фирми, където обучаваните ще провеждат предвидената спортно-педагогическа практика в зависимост от изискванията на вида спорт.

5.1. Учебни кабинети

Обзавеждането на учебните кабинети подпомага за ефективното провеждане на основните дейности и процеси, свързани с преподавателската и учебната дейност. Обзавеждането и оборудването на учебния кабинет включват: работно място на преподавателя (работна маса и стол), работно място на всеки обучаван (работна маса и стол), учебна дъска - по възможност бяла, мебели (предимно шкафове за различни цели), гладка свободна стена за окачване на нагледни материали, видео и учебни видеофилми, екран за прожектиране, мултимедия, компютър, шрайбпроектор и други дидактически средства за обучение.

Необходимо е обучаващата институция да разполага с отделен учебен кабинет за обучение по чужд език и учебен кабинет за компютърно обучение с работно място за преподавателя (работна маса с компютър, стол) и работно място за всеки обучаван (работна маса с компютър, стол).

5.2. Обучението по практика на професията се извършва в реална работна среда - в оборудвани с достатъчен брой изправни спортни уреди и съоръжения в зависимост от изискванията на вида спорт и броя на трениращите.


6. Изисквания към обучаващите

6.1. По теория

Право да преподават теория имат лица с образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" от професионално направление "Спорт" или "Педагогика на обучението по физическо възпитание" от Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с ПМС № 125 от 2002 г. (обн., ДВ, бр. 64 от 2002 г.; посл. изм. и доп., бр. 94 от 2005 г.), по специалности, които съответстват на учебните предмети (модули) от отрасловата и специфичната задължителна професионална подготовка.

6.2. По практика

Право да преподават практика имат лица с образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър", с придобита правоспособност, която е минимум с една степен по-висока от тази на завършващите, по специалности, съответстващи на учебните предмети (модули) от отрасловата и специфичната задължителна професионална подготовка.


Промени настройката на бисквитките