Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 28 от 6.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 27 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "СЪЗДАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ" ПО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 27 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "СЪЗДАВАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ" ПО ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 73 ОТ 2008 Г.)

В сила от 06.04.2012 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.28 от 6 Април 2012г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 10:

"10. яйца."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Подпомага се и създаването на организации на производители на биотор от червени калифорнийски червеи."


§ 2. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Членове на организацията могат да бъдат физически лица, еднолични търговци или юридически лица (с изключение на юридическите лица с нестопанска цел), които са регистрирани в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и/или са регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на земеделски производители (ДВ, бр. 10 от 1999 г.) като производители на земеделски продукти. Броят на юридическите лица в организацията не трябва да бъде повече от 50 % от броя на всички членове."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Членовете на организацията, които са еднолични търговци или юридически лица, следва да са регистрирани по Търговския закон, съответно по Закона за кооперациите, и да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в т. 1 думите "приложение I на Регламент (ЕИО) 2092/91" се заменят с "чл. 17, параграф 1 от Регламент на Съвета (ЕО) № 834/2007 относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти и за отмяна на Регламент (ЕИО) 2092/91 (ОВ, L 189 от 20.07.2007 г.) (Регламент (ЕО) № 834/2007 )".

5. Досегашната ал. 5 става ал. 6.


§ 3. Създава се чл. 13а:

"Чл. 13а. (1) Не се предоставя финансова помощ, в случай че кандидатът/ползвателят на помощта или негов законен или упълномощен представител попада в някоя от категориите, определени в чл. 93, параграф 1, чл. 94 и чл. 96, параграф 2, буква "а" от Регламент (ЕО, Евратом) № 1605/2002 на Съвета от 25 юни 2002 г. относно финансовия регламент, приложим към общия бюджет на Европейските общности (обн., ОВ L, бр. 248 от 16 септември 2002 г.).

(2) Финансова помощ не се предоставя на кандидати/ползватели на помощта, които не са независими предприятия по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за малките и средните предприятия и за които се установи, че са учредени или преобразувани с цел осъществяване на предимство в противоречие с целите на мярката по ПРСР.

(3) Не са допустими за подпомагане кандидати/ползватели на помощта:

1. при които представляващият кандидата/ползвателя на помощта търговско дружество или кооперация и член/ове на управителния им орган, както и временно изпълняващ такава длъжност, включително прокурист или търговски пълномощник, е свързано лице по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси с лице, заемащо публична длъжност в управляващия орган или РА, което е участвало при одобряването на заявлението за подпомагане;

2. които попадат в случаите по чл. 21 или 22 от Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

(4) Липсата на обстоятелствата по ал. 1 и 3 се доказва от кандидата/ползвателя на помощта:

1. с декларация към момента на кандидатстване съгласно приложение № 1а;

2. с официални документи, издадени от съответните компетентни органи, за обстоятелствата, за които такива документи се издават, и с декларация за всички останали обстоятелства, включително и за обстоятелствата по чл. 23 от Закона за търговския регистър, в срок 15 работни дни от датата на получаване на уведомително писмо от РА за представянето им."


§ 4. В чл. 26, ал. 1 се създава т. 5:

"5. установяване на обстоятелствата, посочени в чл. 13а, както и непредставяне на документите по чл. 26а."


§ 5. Създава се чл. 26а:

"Чл. 26а. Преди издаване на заповед за одобрение на заявлението за признаване и подпомагане РА изисква от кандидата да представи:

1. свидетелство за съдимост от кандидата - физическо лице, или представляващия кандидата едноличен търговец, търговско дружество или юридическо лице и член/ове на управителния им орган, както и временно изпълняващ такава длъжност, включително прокурист или търговски пълномощник, издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му;

2. декларацията съгласно приложение № 1а към чл. 13а, ал. 4, т. 1 и 2."


§ 6. В § 1 от допълнителните разпоредби в т. 3 думите "(ЕИО) 2092/91 на Съвета" се заменят с "Регламент (ЕО) № 834/2007".


§ 7. В приложение № 1 към чл. 9, ал. 4 в раздел "Б" се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 6 се отменя.

2. В т. 7 след думите "ЕГН" се поставя запетая и се добавя "ЕИК".


§ 8. Създава се приложение № 1а към чл. 13а, ал. 4, т. 1 и 2:

"Приложение № 1а към чл. 13а, ал. 4, т. 1 и 2



ДЕКЛАРАЦИЯ (1)
по чл. 13а, ал. 4, т. 1 и 2 относно обстоятелства по чл. 93, параграф 1, чл. 94 и чл. 96, параграф 2, буква "а" от Регламент (ЕО, Евратом) № 1605/2002 на Съвета от 25 юни 2002 г. относно финансовия регламент, приложим към общия бюджет на Европейските общности
Долуподписаният/ата
_______________________________________________________________,
(собствено, бащино и фамилно име)
ЕГН ___________________, притежаващ лична карта № _______________,
издадена на ___________________ от МВР - гр. ______________________ ,

(дата на издаване)

(място на издаване)

адрес:__________________________________________________________,
(постоянен адрес)
в качеството си на ______________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________
(посочва се длъжността и качеството, в което лицето има право да представлява и управлява)
на ______________________________________________________, вписано
(наименование на кандидата)
в търговския регистър на Агенцията по вписванията под единен
индентификационен код _______________________, № ________________,
със седалище _____________ и адрес на управление ___________________,
тел.: ____________________________________, факс: __________________,
ЕИК ____________________ - кандидат/ползвател на помощ по мярка 142 "Създаване на организации на производители":
1. Не съм обявен в несъстоятелност и не съм обект на открито производство по несъстоятелност, ликвидация, дейността ми не е поставена под съдебен надзор, не съм сключил споразумение с кредитори, не съм преустановил стопанска дейност, не съм обект на производство, свързано с такива въпроси, и не се намирам в подобна процедура съгласно националните законови и подзаконови актове.
2. Не съм лишен от правото да упражнявам професия или дейност с влязъл в сила акт на компетентен орган съгласно законодателството на държавата, в която е извършено нарушението.
3. Не съм признат за виновен за тежки правонарушения при упражняване на професионална дейност, доказани с всякакви средства, които управляващият орган или РА може да обоснове.
4. Нямам неизпълнени задължения към държавата и/или към общината, свързани с плащане на вноски за социално осигуряване или плащане на данъци съгласно националното законодателство на държавата, в която е седалището ми, и по българското законодателство, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията.
5. Не съм осъждан с влязла в сила присъда за измама, корупция, изпиране на пари, участие в престъпна организация или всякаква друга незаконна дейност, накърняваща финансовите интереси на Общностите.
6. Понастоящем не ми е наложено административно наказание по чл. 78а НК за умишлено предоставяне на документи с невярно съдържание при осигуряване на информацията, изискана от РА.
7. Не съм получил пълен отказ за плащане поради виновно неизпълнение на задължения по договор, финансиран от бюджета на Общностите, въз основа на влязъл в сила съдебен акт.
8. Представляваният от мен кандидат не е в трудов или друг договор за изпълнение на ръководни или контролни функции с лице на трудово и/или служебно правоотношение в управляващия орган или РА до една година от прекратяване на правоотношението, в представлявания от мен кандидат такова лице не е съдружник, не притежава дялове или акции, не е управител или член на орган на управление или контрол.
9. При промяна на декларираните обстоятелства ще уведомя незабавно РА.
Известно ми е, че за неверни данни нося наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.
   
...................... 20....... г. Декларатор: ".


_________________

(1) Декларацията се подписва задължително от представляващия и управляващия кандидата/ползвателя юридическо лице и от съдружниците физически лица и членовете на управителния орган, прокуриста или търговския пълномощник на юридическо лице. Когато управляващите кандидата/ползвателя са повече от едно лице, декларацията се попълва и подава по един екземпляр за всички лица от управителните органи на кандидата/ползвателя, а в случай че членове са юридически лица - от техния представител в съответния управителен орган.


§ 9. В приложение № 3 към чл. 23, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел Б "Документи за кандидатстване за признаване и одобрение за подпомагане за 5-годишен период" се правят следните изменения и допълнения:

а) в ред 6 след думите "ЕГН" се поставя запетая и се добавя "ЕИК";

б) създават се редове 12, 13 и 14:

"12. Декларация към чл. 13а, ал. 4, т. 1 и 2 (посочена в приложение № 1а към чл. 13а, ал. 4, т. 1 и 2).

13. Декларация за нередности (посочена в раздел Д).

14. Декларация по чл. 4а от Закона за малките и средните предприятия."

2. Създава се раздел Д:




"Д) ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕРЕДНОСТИ (1)
Долуподписаният/ата
_______________________________________________________________,
(собствено, бащино и фамилно име)
ЕГН ___________________, притежаващ лична карта № _______________,
издадена на ___________________ от МВР - гр. ______________________ ,

(дата на издаване)

(място на издаване)

адрес:__________________________________________________________,
(постоянен адрес)
в качеството си на ______________________________________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________________________________
(посочва се длъжността и качеството, в което лицето има право да представлява и управлява)
на ______________________________________________________, вписано
(наименование на кандидата)
в търговския регистър на Агенцията по вписванията под единен
индентификационен код _______________________, № ________________,
със седалище _____________ и адрес на управление ___________________,
тел.: ____________________________________, факс: __________________,
ЕИК ____________________ - кандидат по мярка 142 "Създаване на организации на производители", декларирам, че:
1. Запознат/а съм с определението за нередност съгласно Регламент на Съвета № 1083/2006 г., а именно:
Под "нередност" следва да се разбира всяко нарушение на общностното право в резултат от действие или бездействие на икономически оператор, което е имало или би имало за резултат ощетяване на общия бюджет на Европейските общности или на бюджетите, управлявани от тях, чрез намаляване или загуба на приходи в резултат на собствени ресурси, събирани от името на ЕО, или посредством извършване на неоправдан разход.
Всички форми на корупция са също нередност.
2. Запознат/а съм с определението за измама съгласно чл. 1, параграф 1, буква "а" от Конвенцията за защита на финансовите интереси на Европейските общности, а именно:
Под измама следва да се разбира всяко умишлено действие или бездействие, свързано със:
- използването или представянето на фалшиви, грешни или непълни изявления или документи, което води до злоупотреба, нередно теглене или неправомерно намаляване на средства от общия бюджет на Европейските общности или от бюджети, управлявани от или от името на Европейските общности;
- укриване на информация в нарушение на конкретно задължение, водещо до резултатите, споменати в предходната подточка;
- използването на такива средства за цели, различни от тези, за които са отпуснати първоначално;
- злоупотреба на правомерно получена облага със същия ефект.
3. Запознат/а съм с възможните начини, по които мога да подам сигнал за наличие на нередности и измами или за съмнение за нередности и измами, а именно:
- до служителя по нередности в РА.
При наличие или съмнение за връзка на някое от лицата, на които следва да се подават сигналите за нередности, със случая на нередност информацията се подава директно до един или до няколко от следните органа:
- до изпълнителния директор на РА;
- до ръководителя на управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г.;
- до ресорния заместник-министър, в чийто ресор е управляващият орган на Програмата за развитие на селските райони 2007 - 2013 г.;
- до председателя на Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности, и до ръководителя на дирекция "Координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейските общности" в Министерството на вътрешните работи;
- до Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) към Европейската комисия.
Настоящата декларация е изготвена в два екземпляра, по един за деклариращия и за РА.
Дата: ........... Подпис на деклариращия: ...........".


_________________

(1) Декларацията се подписва задължително от представляващия и управляващия кандидата/ползвателя юридическо лице и от съдружниците физически лица и членовете на управителния орган, прокуриста или търговския пълномощник на юридическо лице. Когато управляващите кандидата/ползвателя са повече от едно лице, декларацията се попълва и подава по един екземпляр за всички лица от управителните органи на кандидата/ползвателя, а в случай че членове са юридически лица - от техния представител в съответния управителен орган.


§ 10. В приложение № 7 към чл. 30, ал. 1 "Списък на документите за кандидатстване за изплащане на финансова помощ" в раздел "Общи документи" се създава т. 17:

"17. Свидетелство за съдимост на ползвателя/представляващия ползвателя на помощта юридическо лице и членовете на управителния му орган, както и временно изпълняващ такава длъжност, а в случай че членове са юридически лица - от техните представители в съответния управителен орган. Свидетелството за съдимост да е издадено не по-рано от 1 месец преди предоставянето му - оригинал или копие, заверено от ползвателя на помощта."


Заключителни разпоредби

§ 11. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките