Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 28 от 6.IV

РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА НА ПЛОЩАДКА "БЕЛЕНЕ"

 

РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЯДРЕНА ЦЕНТРАЛА НА ПЛОЩАДКА "БЕЛЕНЕ"

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.28 от 6 Април 2012г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България,

като се основава на суверенното си право да гарантира енергийната сигурност и независимост на страната,

като изхожда от убедеността си, че българската ядрена енергетика може да отговори на високите стандарти за ядрена безопасност единствено с най-модерните технологии,

като споделя опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене особено след ядрената катастрофа във Фукушима,

като преценява за невъзможно републиканският бюджет или българските държавни електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност,

като потвърждава стратегическия приоритет на страната за енергийна ефективност пред насърчаването на производството и консумацията на електроенергия

и като съобрази, че на 28.03.2012 г. Министерският съвет на Република България взе решение, с което отмени решения на Министерския съвет: по т. 57 от Протокол 17 от 29.04.2004 г., Решение на Министерския съвет № 259 от 2005 г. за определяне на енергиен обект "Ядрена централа на площадка "Белене" като обект с национално значение и Решение на Министерския съвет № 260 от 2005 г. за изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"


РЕШИ:


1. Подкрепя действията на Министерския съвет на Република България за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене".

2. За рационално използване на изградената материална и производствена база на площадка "АЕЦ "Белене" препоръчва на правителството да проучи технико-икономическите условия за изграждане в следващите години на парогазова централа на площадката на АЕЦ "Белене", която да функционира на пазарен принцип.

3. Възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като се използва платеното от Република България оборудване.

4. Задължава министъра на икономиката, енергетиката и туризма периодично да информира Народното събрание за действията по т. 2 и 3, както и за преодоляване на последиците от прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка "Белене".

-------------------------

Решението е прието от 41-ото Народно събрание на 29 март 2012 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките