Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 49 от 29.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ПО ЧЛ. 262, АЛ. 5, Т. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА, НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И НА ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 10 ОТ 2009 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ ПО ЧЛ. 262, АЛ. 5, Т. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ХУМАННАТА МЕДИЦИНА, НА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ И НА ДИЕТИЧНИ ХРАНИ ЗА СПЕЦИАЛНИ МЕДИЦИНСКИ ЦЕЛИ (ДВ, БР. 24 ОТ 2009 Г.)

Издадена от Министерството на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.49 от 29 Юни 2012г.

§ 1. В чл. 4а се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 2 думите "тримесечни периоди" се заменят с "шестмесечни периоди", а думите "третия месец" се заменят с "шестия месец".


§ 2. В чл. 6, ал. 2 думите "третия месец" се заменят с "шестия месец".


§ 3. В чл. 6а, ал. 1 думата "тримесечния" се заменя с "шестмесечния".


§ 4. В чл. 6б, ал. 1 изразът "за които не е подадено заявление в срока по чл. 4а, ал. 1" се заличава.


§ 5. В чл. 7, ал. 3 думите "чл. 45, ал. 10" се заменят с "чл. 45, ал. 11".


§ 6. В чл. 8, ал. 1 думите "чл. 20 от Наредбата за условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък и условията за реда за работа на Комисията по Позитивния лекарствен списък, приета с ПМС № 311 от 2007 г. (обн., ДВ, бр. 110 от 2007 г.; изм., бр. 19 от 2009 г.)" се заменят с "чл. 50 от Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствените продукти от Позитивния лекарствен списък и условията и реда за работа на Комисията по цени и реимбурсиране, приета с ПМС № 340 от 2011 г. (ДВ, бр. 100 от 2011 г.)".


§ 7. В чл. 10, ал. 3 думите "чл. 20 от Наредбата за условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък и условията за реда за работа на Комисията по Позитивния лекарствен списък" се заменят с "чл. 50 от Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствените продукти от Позитивния лекарствен списък и условията и реда за работа на Комисията по цени и реимбурсиране".


§ 8. В чл. 20 ал. 1 се изменя така:

"(1) На основание чл. 45, ал. 10 ЗЗО НЗОК договаря отстъпки от стойността, която заплаща за лекарствени продукти, включени в ПЛС по чл. 262, ал. 5, т. 1 ЗЛПХМ."


§ 9. Създава се чл. 20а:

"Чл. 20а. Националната здравноосигурителна каса заплаща на лицата по чл. 7, ал. 1 намалената с договорената отстъпка стойност на лекарствените продукти."


§ 10. Създава се чл. 23:

"Чл. 23. (1) Националната здравноосигурителна каса публикува на интернет страницата си съобщение, че е договорена отстъпка от стойността на определен лекарствен продукт, без да посочва размера на тази отстъпка.

(2) Всеки търговец на едро може да подаде уведомление чрез притежателя на разрешението за употреба в НЗОК, че желае да разпространява лекарствени продукти с договорените отстъпки.

(3) В тридневен срок от постъпване на уведомлението по ал. 2 НЗОК дефинира код на търговец на едро."


§ 11. В § 8 от преходните и заключителните разпоредби думите "ал. 8" се заменят с "ал. 9".


§ 12. Навсякъде в текста думите "Комисия по Позитивния лекарствен списък" се заменят с "Комисия по цени и реимбурсиране".


Преходни разпоредби

§ 13. (1) За срок една година от влизане в сила на наредбата лекарствените продукти за домашно лечение на злокачествени заболявания се заплащат по реда и при условията на тази наредба на стойност, намалена с договорените отстъпки по реда на приложение № 10 от Наредба № 40 от 2004 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

(2) Намалените с отстъпки стойности на лекарствените продукти по ал. 1 се заплащат на лицата по чл. 7, ал. 1 на основание договор, сключен между НЗОК и притежателите на разрешение за употреба или техните упълномощени представители.


§ 14. Първият шестмесечен период по чл. 4а, ал. 2 започва да тече от влизане в сила на тази наредба.


Промени настройката на бисквитките