Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 98 от 11.XII

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И КОМИСИЯТА ПО ТЪРГОВИЯ НА ШАНХАЙ, КИТАЙСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА (Одобрен с Решение № 921 от 8 ноември..

 

МЕМОРАНДУМ ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ИКОНОМИКАТА, ЕНЕРГЕТИКАТА И ТУРИЗМА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И КОМИСИЯТА ПО ТЪРГОВИЯ НА ШАНХАЙ, КИТАЙСКА НАРОДНА РЕПУБЛИКА

(Одобрен с Решение № 921 от 8 ноември 2012 г. на Министерския съвет. В сила от датата на подписването му - 20 ноември 2012 г.)

Издаден от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма

Обн. ДВ. бр.98 от 11 Декември 2012г.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България и Комисията по търговия на Шанхай, Китайска народна република, наричани по-нататък "Страните",

Желаейки да засилят техните двустранни икономически отношения,

Искайки да разширят икономическото сътрудничество между професионалните организации и бизнес средите, камарите и асоциациите от двете страни,

Стремейки се да увеличат инвестиционното сътрудничество и да проучат нови сфери за инвестиции,

Потвърждавайки тяхното придържане към принципите на равенство и взаимна изгода,

се договориха да сключат следния Меморандум за разбирателство:

1. Страните ще положат усилия да развият инвестиционното и търговското сътрудничество между бизнеса и организациите от Шанхай и България.

2. Страните ще си сътрудничат за организирането на промоционални дейности с цел увеличаване на взаимните инвестиции, като: семинари, форуми, мисии за насърчаване на инвестициите, инвестиционни панаири и изложби.

3. Страните ще обменят информация за инвестиционните политики и наредби; ще проучват и създават възможности за смесени предприятия и кооперации в частния сектор; ще оказват съдействие за откриване на представителства и клонове на компании от Шанхай и България и ще насърчават други форми на сътрудничество в съответствие със законите в двете страни.

4. Двете страни ще насърчават и оказват съдействие, в рамките на техните компетенции, китайски фирми да инвестират в български индустриални зони. "Национална компания индустриални зони" - ЕАД, ще предложи програмата на индустриалната зона, ще организира съответните отдели за своевременно провеждане на промоционален семинар в Шанхай с цел представяне на инвестиционния климат и политики. Комисията по търговия на Шанхай ще окаже съдействие и подкрепа за организиране на местни предприятия за участие в семинарите и за подготовка на фирми с инвестиционни намерения да проучат своевременно българския пазар и договаряне на проект на индустриална зона.

5. Страните ще насърчават сътрудничеството между малките и средните предприятия (МСП) от Шанхай и България и взаимно ще предоставят информация относно политиките и законодателството в областта на МСП.

6. Страните ще оказват съдействие и подкрепа за създаването на нови и разширяване на съществуващите бизнес контакти между предприятията от Шанхай и България.

7. Страните ще насърчават предприятията от двете страни да участват в панаири, изложения, форуми и симпозиуми, които се провеждат на територията на Шанхай и България.

8. Този Меморандум за разбирателство ще влезе в сила от датата на подписване и ще бъде в сила за срок 5 години. Той ще бъде продължаван автоматически за последващи петгодишни периоди, освен ако една от Страните информира другата Страна писмено най-малко 3 месеца преди изтичането на срока на действие за своето намерение да прекрати този Меморандум.

9. Текстът на този Меморандум може да бъде изменян или допълван по взаимно писмено съгласие по искане на всяка една от Страните. Измененията и допълненията ще влязат в сила в съответствие с разпоредбите на параграф 8 от този Меморандум за разбирателство и ще бъдат неразделна част от него.

10. Този Меморандум ще бъде изпълняван в съответствие със законите и разпоредбите в двете страни. Всички спорове, възникващи при изпълнението и тълкуването на този Меморандум, ще бъдат уреждани чрез приятелски разговори.

11. Този Меморандум не е предназначен да наложи каквито и да е правно обвързващи за Страните права или задължения.

Този Меморандум е подписан в Шанхай на 20 ноември 2012 г. в два оригинални екземпляра с еднаква сила, всеки от които на китайски, български и английски език. В случай на различия при тълкуването меродавен ще бъде текстът на английски език.


Промени настройката на бисквитките