Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 98 от 11.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Із-2815 ОТ 2011 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНА И КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ НА ТЪРГОВЦИ, ИЗВЪРШВАЩИ ДЕЙНОСТИ ПО ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ В ОБЕКТИ И/ИЛИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА УРЕДИ И СЪОРЪЖЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ПОЖАР

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Із-2815 ОТ 2011 Г. ЗА РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА РАЗРЕШИТЕЛНА И КОНТРОЛНА ДЕЙНОСТ НА ТЪРГОВЦИ, ИЗВЪРШВАЩИ ДЕЙНОСТИ ПО ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ В ОБЕКТИ И/ИЛИ ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА УРЕДИ И СЪОРЪЖЕНИЯ, СВЪРЗАНИ С ПОЖАРНАТА БЕЗОПАСНОСТ (ДВ, БР. 91 ОТ 2011 Г.)

В сила от 11.12.2012 г.
Издадена от Министерството на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.98 от 11 Декември 2012г.

§ 1. В чл. 10 се създава ал. 9:

"(9) Критериите, на които следва да отговарят центровете за професионално обучение (ЦПО) за извършването на обучението по ал. 6, се определят съвместно от директора на ГДПБЗН - МВР и председателя на Националната агенция за професионално образование и обучение (НАПОО) и се публикуват в интернет страницата на ГДПБЗН - МВР."


§ 2. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

а) точка 1 се изменя така:

"1. актуално удостоверение за търговска регистрация, когато не е посочен единен идентификационен код по Закона за търговския регистър;"

б) създава се т. 4:

"4. списък с адресите на сервизите, в които ще се осъществяват дейностите по чл. 8, т. 1, а за мобилните сервизи - държавен контролен номер на моторното превозно средство;".

2. В ал. 3, т. 1 след думата "лицата" се добавя в скоби "приложение № 1а".

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Документите по ал. 2 и 3 се прилагат в оригинал или заверени преписи:

1. от заявителя с подпис и печат на заявителя и щемпел или собственоръчно изписване "Вярно с оригинала" на всяка страница - за документите по ал. 2;

2. от нотариус - за документите по ал. 3."

4. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) За преминатия курс за първоначална професионална подготовка в АМВР и за прослужено време в структурите на МВР не се представят документи по ал. 3, т. 5, а в списъка по ал. 3, т. 1 се включва информация относно годината на постъпване и напускане на структурите на МВР, последна месторабота в системата на МВР, прослужени години по съответното направление на дейност и година на завършване на курса за първоначална професионална подготовка.

(6) При разширяване обхвата на дейностите по чл. 4 към заявлението могат да не се прилагат документите по ал. 2 и 3, чийто срок на валидност не е изтекъл към датата на подаването му. В този случай в заявлението по ал. 1 се посочва регистрационният номер на полученото разрешение или предходно внесено заявление."


§ 3. В чл. 19, ал. 1 думите "3-дневен срок" се заменят със "срок от десет работни дни".


§ 4. В чл. 30 след думите "актовете по прилагането му" се добавят запетая и думите "а за мероприятия с краткосрочен характер - съгласно условията на сключения договор".


§ 5. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. (1) Лицата, ръководещи дейности по смисъла на наредбата, организират и контролират спазването на реда за осъществяването им.

(2) Лицата, ръководещи непосредствено дейността по чл. 8, т. 2, извършват следното:

1. съгласуват график за извършване на проверки от лицата, непосредствено осъществяващи дейността, в който отбелязват датата на извършените проверки и се подписват;

2. годишно обслужване на ПИС, ПГС и системите за управление на дим и топлина в обектите, където е налична повече от една от посочените системи.

(3) Лицата, ръководещи дейността по чл. 4, т. 3, непосредствено извършват дейностите по чл. 7, т. 1, 2 и 4 и съгласуват документите по чл. 7, т. 6.

(4) В случай на отсъствие на лицата, ръководещи дейността по чл. 4, търговецът с писмена заповед определя заместник."


§ 6. (В сила от 04.02.2013 г.) В чл. 40 се създават ал. 7, 8 и 9:

"(7) Търговците, извършващи експлоатация на противопожарни уреди по чл. 8, т. 1, презареждат носимите и возимите пожарогасители с пожарогасителни прахове и пенообразуватели, за които е удостоверено съответствието и изискванията за гасителна ефективност съгласно Наредба № Із-1543 от 2012 г. за разрешителната и контролна дейност на продуктите за пожарогасене по отношение на тяхната гасителна ефективност (ДВ, бр. 59 от 2012 г.).

(8) Търговци, извършващи експлоатация на противопожарни съоръжения по чл. 8, т. 2, презареждат стационарните пожарогасителни системи и инсталации с пожарогасителни прахове и пенообразуватели, за които е удостоверено съответствието с изискванията за гасителна ефективност съгласно Наредба № Із-1543 от 2012 г. за разрешителната и контролна дейност на продуктите за пожарогасене по отношение на тяхната гасителна ефективност.

(9) При презареждане на носимите и возимите пожарогасители и стационарните пожарогасителни системи и инсталации с пожарогасителните вещества по ал. 7 и 8 търговците, извършващи експлоатация на противопожарни уреди и съоръжения, са длъжни да предоставят на собствениците на пожарогасителите и стационарните пожарогасителни системи или на техните представители копия от декларациите по чл. 9 от Наредба № Із-1543 от 2012 г. за разрешителната и контролна дейност на продуктите за пожарогасене по отношение на тяхната гасителна ефективност."


§ 7. В чл. 41 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Проверките по ал. 1 имат за цел да установят наличието на условия за осъществяване на дейността от търговеца, спазването на условията, при които е било издадено разрешението, и спазване на реда за осъществяване на дейността."

2. В ал. 3 т. 1 се изменя така:

"1. контролни - извършват се три месеца след издаване на разрешение или сключване на договор с юридически и физически лица за установяване наличието на условия за осъществяване на дейностите по чл. 4, т. 1, 2 и 4 и спазване на реда за осъществяване на дейността;".


§ 8. В чл. 43 след думата "разрешението" се добавят думите "и реда за осъществяване на дейността".


§ 9. В чл. 44 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) В протокола по ал. 1 се разпореждат писмено необходимите мероприятия за изпълнение изискванията на наредбата."


§ 10. Член 45 се изменя така:

"Чл. 45. За нарушения на изискванията на тази наредба на търговците се налагат административните наказания по чл. 279 ЗМВР."


§ 11. В чл. 46 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 8:

"8. е извършил системно нарушение на реда за осъществяване на дейностите, за които е получил разрешение по чл. 91е, ал. 1 ЗМВР."

2. Създава се ал. 3:

"(3) В четиринадесетдневен срок от датата на отнемане на разрешението началниците на СУПБЗН/ОУПБЗН уведомяват писмено директора на ГДПБЗН - МВР."


§ 12. В § 1 от допълнителната разпоредба се създават т. 7, 8 и 9:

"7. "Образователно-квалификационна степен "бакалавър" е степента по чл. 42, ал. 1, т. 1, буква "б" от Закона за висшето образование.

8. "Системно нарушение" е налице, когато са извършени три или повече административни нарушения на наредбата в срок до една година.

9. "Обект" е недвижим имот, на територията на който се осъществява дейността, а за дейностите по чл. 8, т. 1 - сервизът (включително мобилен сервиз), в който се осъществява дейността."


§ 13. Приложение № 1 към чл. 17, ал. 1 се изменя така:

"Приложение № 1 към чл. 17, ал. 1



  ДО
  ДИРЕКТОРА/НАЧАЛНИКА НА
 
...................................................................................................................................................
  (ГДПБЗН - МВР; СУПБЗН/ОУПБЗН)
  гр. ...............................
 
ЗАЯВЛЕНИЕ
 
От ..........................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование на търговеца, седалище, адрес на управ-ление, БУЛСТАТ/ЕИК)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
представляван от ........................................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
на длъжност .................................................................................................................................................................................................................................................................
(изписва се длъжността на заявителя)
Адрес за кореспонденция:
телефон за контакт ........................................................................................................................................................................................................................................................
е-mail: ...................................@....................
ЕИК .............................................................
 
ГОСПОДИН ДИРЕКТОР/НАЧАЛНИК,
 
На основание чл. 91е ЗМВР и Наредба № Із-2815 от 2011 г. за реда за осъществяване на разрешителна и контролна дейност на търговци, извършващи дейности по пожарна безопасност в обекти и/или експлоатация на уреди и съоръжения, свързани с пожарната безопасност (наредбата) моля да ми бъде издадено разрешение за осъществяване на следните дейности:
 пожарогасителна дейност;
 спасителна дейност;
 противопожарно обезопасяване и провеждане на превантивни и организационни мероприятия за осигуряване на пожарната безопасност в обекти;
 експлоатация на противопожарни уреди и съоръжения, включваща:
   сервизно обслужване на носими и возими пожарогасители и/или;
   поддържане и обслужване на пожарогасителни системи, пожароизвестителни системи, системи за управление на дим и топлина и пожарни кранове.
Забележка. Заявителят маркира със знак "v" или "x" дейността, за която да му бъде издадено разрешение на територията на
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(на цялата страна, конкретната област или обект)
 
Прилагам към заявлението следните документи:
1. За търговеца:
 Актуално удостоверение за търговска регистрация, когато не е посочен единен идентификационен код по Закона за търговския регистър;
 Удостоверение по чл. 87, ал. 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;
 документ за внесена държавна такса съгласно Тарифа № 4 за таксите, които се събират в системата на МВР по Закона за държавните такси;
 списък с адресите на сервизите, в които ще се осъществяват дейностите по чл. 8, т. 1, а за мобилните сервизи - държавен контролен номер на моторното превозно средство.
Забележка. Документите по т. 1 се внасят в оригинал или копия, заверени с подпис и печат на заявителя и щемпел или собственоръчно изписване "Вярно с оригинала" на всяка страница.
2. За ръководителя и за лицата, непосредствено осъществяващи дейност по чл. 4 от наредбата:
 списък с трите имена и длъжностите (задълженията) на лицата, както и информация за преминатия курс за първоначална професионална подготовка и трудовия стаж в структурните звена на МВР;
 свидетелства за съдимост;
 медицински удостоверения за здравния статус;
 удостоверения от лечебно заведение, че лицата не страдат от психическо заболяване.
Забележка. Документите по т. 2 се прилагат в оригинал или нотариално заверено копие.
3. Документи, удостоверяващи квалификацията на лицата по чл. 10 от наредбата:
3.1. За ръководителите на пожарогасителна дейност, спасителна дейност, противопожарно обезопасяване и провеждане на превантивни и организационни мероприятия за осигуряване на пожарната безопасност в обекти:
 диплома за завършено висше образование образователно-квалификационна степен "бакалавър" или по-висока в област "технически науки" по специалност "Пожарна и аварийна безопасност" или други сходни специалности в сферата на ПБ или;
 диплома за завършено висше образование образователно-квалификационна степен "бакалавър" или по-висока по други специалности в област "технически науки" или;
 диплома за завършено средно образование.
3.2. За ръководител на дейността експлоатация на противопожарни съоръжения, включваща поддържане и обслужване на пожарогасителни системи, пожароизвестителни системи, системи за управление на дим и топлина и пожарни кранове:
 диплома за завършено висше образование образователно-квалификационна степен "бакалавър" или по-висока по други специалности в област "технически науки";
 удостоверение за завършен курс за обучение в Академията на МВР или в центровете за професионално обучение за поддържане и обслужване на пожарогасителни системи, пожароизвестителни системи, системи за управление на дим и топлина и пожарни кранове.
3.3. За лица, непосредствено осъществяващи пожарогасителна дейност, спасителна дейност и обезопасяване и провеждане на превантивни и организационни мероприятия за осигуряване на пожарната безопасност в обекти:
 диплома за завършено средно образование.
3.4. За лица, непосредствено осъществяващи обслужване на пожарогасителни системи, пожароизвестителни системи, системи за управление на дим и топлина и пожарни кранове:
 диплома за завършено средно образование;
 удостоверение за завършен курс за обучение в Академията на МВР или в центровете за професионално обучение за поддържане и обслужване на пожарогасителни системи, пожароизвестителни системи, системи за управление на дим и топлина и пожарни кранове.
3.5. За лица, непосредствено осъществяващи сервизно обслужване на носими и возими пожарогасители:
 диплома за завършено средно образование;
 удостоверение за завършен курс за обучение в Академията на МВР или в центровете за професионално обучение за сервизно обслужване на носими и возими пожарогасители.
Забележка. Документите по т. 3 се прилагат в оригинал или нотариално заверено копие.
4. Регистрационен номер на получено разрешение или предходно внесено заявление:
 
Дата: ___________ 20___ г. Подал заявлението:
  ________________
  (подпис)"
   


§ 14. Създава се ново приложение № 1а към чл. 17, ал. 3, т. 1:

"Приложение № 1а към чл. 17, ал. 3, т. 1



СПИСЪК
с трите имена, длъжностите/задълженията на ръководителя и лицата, непосредствено осъществяващи дейности по чл. 4
 
1. ..........................................................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(длъжност/задължения - ръководител и/или непосредствено осъществяващ дейност)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дейност съгласно наредбата)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(преминат курс за първоначална професионална подготовка и трудов стаж в структурните звена на МВР)
2. ..........................................................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(длъжност/задължения - ръководител и/или непосредствено осъществяващ дейност)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дейност съгласно наредбата)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(преминат курс за първоначална професионална подготовка и трудов стаж в структурните звена на МВР)
3. ..........................................................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(длъжност/задължения - ръководител и/или непосредствено осъществяващ дейност)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(дейност съгласно наредбата)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(преминат курс за първоначална професионална подготовка и трудов стаж в структурните звена на МВР)
4. ..........................................................................................................................................................................................................................................................................
 
Дата: __________ Управител: _________
  (подпис)
 
Забележки:
1. В т. 1, на ред "дейност съгласно наредбата" се изписва дейността по чл. 4, т. 1 - 4. За дейността по чл. 4, т. 4 се посочват дейностите по чл. 8, т. 1 и/или 2.
2. За трудовия стаж в структурните звена на МВР в списъка се включва информация относно годината на постъпване и напускане на структурите на МВР, последна месторабота и прослужени години по съответното направление на дейност, а за завършения курс за първоначална професионална подготовка в Академията на МВР - годината на завършване на курса."
 


§ 15. Приложение № 8 към чл. 40, ал. 6 се изменя по следния начин:

"Приложение № 8 към чл. 40, ал. 6



 
ПРОТОКОЛ № ______
за предаване и приемане на пожарогасители, на които е извършено техническо обслужване, презареждане или хидростатично изпитване (в комбинация или поотделно)
 
Днес ....................................................... 20 ... г. в гр./с. ......................................................................................................................................................................................
ръководителят (упълномощеният представител)
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(име, презиме, фамилия)
на ............................................ адрес: гр./с. ...................................... обл. .....................................................................................................................................................
ЕИК: ..................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование, адрес, единен идентификационен код (ЕИК) и телефон на организацията за обслужване на пожарогасители)
предаде на собственика (или негов представител) пожарогасителите, на които е извършено обслужване, както следва:
 
№ по ред Идентифи- кационна маркировка на всеки пожаро- гасител (марка, модел, сериен номер и др.) Категория на пожаро- гасителя съгласно т. 4.3.2.2 от БДС ISO 11602-2:2002 Маса на заре- дения пожаро- гасител, kg Пожаро- гасително вещество (вода, прах, СО2 или др.) Номер на разре- шението за гасителна ефективност на пожаро- гасителното в-во (за прах и пено- бразувател) Вид на извършеното обслужване (техническо обслужване, преза- реждане или хидро- статично изпитване на устойчивост на налягане) Дата на извър- шеното обслуж- ване Име на лицето, извър- шило обслуж- ването Подпис на лицето, извър- шило обслуж- ването Номер на стикер
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
                     
                     
Собственик на пожарогасителя/ите: ......................................., адрес: гр./с. .......................................................................................................................................................................
обл. ......................................................................... тел.: .............................................................................................................................................................................
................................................................................................................................................................................................................................................................................
(наименование, адрес и телефон на организацията/лицето, собственик на пожарогасителя/ите)
 
Този протокол се състави в два еднообразни екземпляра - по един за организацията, извършила обслужването, и за собственика на пожарогасителя/ите.
 
ПРЕДАЛ:
...........................................................
  ПРИЕЛ:
..........................................................................
(ръководител/ (подпис, печат)   (собственик/ (подпис)
упълномощен     представител  
представител на     на собственика)  
организацията,        
извършила        
обслужването)        
  (име, фамилия)     (име, фамилия, длъжност)"


Заключителни разпоредби

§ 16. Наредбата влиза в сила в деня на обнародването й в "Държавен вестник" с изключение на § 6, който влиза в сила от 4 февруари 2013 г.


Промени настройката на бисквитките