Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 98 от 11.XII

ОБЩИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИГРАЛНИ УСЛОВИЯ И ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ХАЗАРТНИ ИГРИ С ИГРАЛНИ АВТОМАТИ

 

ОБЩИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ИГРАЛНИ УСЛОВИЯ И ПРАВИЛА ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ХАЗАРТНИ ИГРИ С ИГРАЛНИ АВТОМАТИ

В сила от 11.12.2012 г.
Издадени от Държавната комисия по хазарта

Обн. ДВ. бр.98 от 11 Декември 2012г.

Материята е преуредена. Виж Общи игрални условия и правила за организиране на хазартни игри с игрални автомати, издадени от Държавната комисия по хазарта към Министерството на финансите - обн., ДВ, бр. 32 от 8 април 2014 г., в сила от 08.04.2014 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. Общите задължителни игрални условия и правила регламентират минималните изисквания, които задължително трябва да се спазват при организирането на хазартни игри с игрални автомати в игрални зали.


Чл. 2. Тези задължителни игрални условия и правила са общи - организаторите на хазартни игри с игрални автомати са длъжни да ги спазват, включително и при изготвянето на съответните игрални условия и правила, които представят за утвърждаване от Държавната комисия по хазарта (ДКХ) по чл. 22, ал. 1, т. 11 от Закона за хазарта (ЗХ).


Раздел II.
Общи задължителни игрални условия

Чл. 3. (1) В игралната зала задължително се поставят на видно място:

1. актуалното (последното издадено от ДКХ) удостоверение за издаден лиценз за организиране на хазартни игри с игрални автомати - копие или оригинал, както и

2. актуален текст на последните утвърдени от ДКХ Задължителни игрални условия и правила за организиране на хазартни игри с игрални автомати, утвърдени от ДКХ по чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ на организатора за съответната игрална зала.

(2) Актуалното удостоверение за издаден лиценз и актуалният текст на Задължителните игрални условия и правила за организиране на хазартни игри с игрални автомати следва да бъдат поставени не по-късно от 10 дни след влизане в сила на решението на ДКХ, въз основа на което е издадено удостоверението, съответно с което са утвърдени правилата на организатора.


Чл. 4. (1) В игралната зала се експлоатират игрални автомати, които съответстват по брой, наименование и други индивидуализиращи белези на вписаните в издаденото на организатора удостоверение за издаден лиценз и се инсталират за експлоатация в залата в срок до 7 дни след получаването на това удостоверение.

(2) В срока по ал. 1 организаторът е длъжен да инсталира и/или деинсталира в/от игралната зала игралните автомати след извършването на промените по реда на чл. 38 ЗХ с цел привеждане в съответствие с всички обстоятелства, вписани в актуалното му удостоверение за издаден лиценз.

(3) След модификация, конвертиране или рециклиране на игралния автомат е необходимо да бъде поставена допълнителна табела с информация за годината и за лицето, извършило модификацията, конвертирането или рециклирането.

(4) Организаторът на хазартни игри е длъжен постоянно да следи за техническата изправност на игралните автомати, както и за това същите да не са източник на физически, електрически или механични опасности за здравето и живота на играчите.


Чл. 5. (1) Системата за управление на игралните автомати, съдържаща програмните носители, задължително се монтира в защитена част от кабинета (кутията), така че да позволява запечатване.

(2) Устройствата за текущ контрол (електронни и/или електромеханични броячи) трябва непрекъснато да съхраняват информация за общо въведени и общо изплатени кредити, включително при внезапно изключване на игралния автомат независимо от причината.

(3) При включено захранване игралните автомати трябва да осигуряват звукова и/или светлинна сигнализация в следните случаи:

1. отваряне на врата на кабинета на игралния автомат;

2. спечелване на печалба, надхвърляща възможностите за директно изплащане от игралния автомат;

3. спечелване на премия джакпот.


Чл. 6. (1) Управителят на игралната зала при поискване от длъжностните лица на ДКХ с контролни функции следва да осигури достъп до данните за проведените игри на игралния автомат.

(2) Управителят на игралната зала задължително съхранява външни принадлежности към игралното оборудване (ключове и др.) и при извършване на проверка от длъжностни лица на ДКХ с контролни функции ги предоставя за осигуряване на достъп до устройствата за текущ контрол.


Чл. 7. (1) Игралните автомати могат да се свързват помежду си за постигане на премия джакпот.

(2) Всяка джакпот система трябва да има трайно закрепена табела, съдържаща четлива оригинална маркировка за наименование, тип, версия, производствен номер и производител. В случаите, когато в софтуера на игрален автомат е инкорпориран софтуерен модул, извършващ отчисления на предвидения процент за премия джакпот и в удостоверението за издаден лиценз на организатора този автомат е вписан като изпълняващ функциите на мастерсървър за джакпот системата, то за оригинална маркировка се приема тази на автомата - мастерсървър.

(3) Джакпот системите могат да се ползват от организатора след вписването им в удостоверението за издаден лиценз. Джакпот системите се инсталират и експлоатират в игралната зала или се деинсталират в срока по чл. 4, ал. 1.

(4) Размерът на отчисленията и условията за изплащане на джакпота се посочват в игралните условия и правила, утвърдени от ДКХ на организатора по чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ. В тях задължително се посочват и наименованията, типовете, версиите и производствените номера на игралните автомати, свързани помежду си в съответните джакпот системи.

(5) Като премия джакпот организаторът може да използва и предметни печалби по ред, описан в условията и правилата, утвърдени от ДКХ на организатора по чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ.


Чл. 8. (1) Джакпотът не може да остава в полза на организатора освен в случаите на прекратяване на лиценза по чл. 35 ЗХ. Натрупаните отчисления за премия джакпот се вписват в месечния отчет за съответната джакпот система при деинсталирането й. Натрупаните отчисления за премия джакпот на деинсталирана система се разпределят като парични печалби - посредством турнири, допълнителни (бонус) игри или по друг начин, посочен в игралните условия и правила, утвърдени от ДКХ.

(2) При инсталиране или деинсталиране на джакпот система задължително се съставя протокол (сервизен), подписан от организатора или длъжностните лица в игралната зала и лицето, извършило инсталирането/деинсталирането. Протоколът се съхранява в игралната зала и задължително се представя при поискване на длъжностните лица от ДКХ с контролни функции, извършващи проверка.

(3) Свързването на игралните автомати в джакпот система трябва да позволява извършването на проверка от контролните органи, както и достъп до устройството за формиране на джакпот с цел неговата идентификация.


Чл. 9. (1) За осигуряване спазването на изискванията при организирането на хазартните игри с игрални автомати задължително условие е в игралната зала да присъстват следните длъжностни лица на организатора:

1. управител на игралната зала, който осъществява общия контрол и е отговорен за:

а) законосъобразното провеждане на игрите;

б) правилното функциониране на игралното оборудване;

в) охраната, спазването на вътрешния ред в залата и действията на крупието;

г) решаването на възникнали спорове в хода на провеждането на игрите при определяне или изплащане на печалбите;

д) недопускането на лица, чието присъствие е забранено от ЗХ;

е) удостоверяването и изплащането на печалби;

ж) други задължения съгласно тези правила и утвърдената от организатора длъжностна характеристика;

2. крупие, което е отговорно за:

а) задействането на игрално оборудване, което е пригодено да се задейства от крупие;

б) съхраняването и отчитането на получените суми за залози;

в) установяването на печелившата комбинация и съответния размер на печалбата;

г) отчитането и изплащането на печалби;

д) недопускането на лица, чието присъствие е забранено от ЗХ.

(2) В случаите на отсъствие на управителя на игралната зала неговите функции се изпълняват от длъжностно лице, което е изрично писмено оправомощено от организатора.


Чл. 10. (1) В игралната зала организаторът на хазартни игри е длъжен постоянно да поддържа касова наличност.

(2) Касовата наличност в игралната зала представлява парична сума в размер на не по-малко от 1000 лв., която служи за изплащане на печалбите от провежданите хазартни игри. Размерът на касовата наличност се определя съобразно броя на игралните автомати и възможностите за спечелване на премия джакпот в условията и правилата на организатора, утвърдени от ДКХ по чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ. Размерът на утвърдената касова наличност трябва да позволява по всяко време изплащане на всяка спечелена сума в размер до 1000 лв. веднага след приключване на играта. Длъжностните лица в игралната зала задължително трябва да имат непрекъснат достъп до касовата наличност и при поискване от длъжностните лица на ДКХ с контролни функции да я предоставят за проверка.


Чл. 11. (1) Дневният оборот е сума, реализирана при организирането на хазартните игри в игралната зала, която е различна от касовата наличност по предходния член и следва да се съхранява отделно от нея.

(2) Дневният оборот следва да съответства на размера на направените залози и изплатени печалби за съответния ден.


Раздел III.
Общи задължителни правила

Чл. 12. (1) Участието в игрите с игрални автомати се извършва чрез залози в български левове и в евро.

(2) Извършването на залозите за участие в хазартните игри с игрални автомати се осъществява чрез монети, предварително закупени жетони, магнитни карти, други удостоверителни знаци, чрез заплащане в брой и/или с платежни карти.


Чл. 13. Игрите с игрални автомати се провеждат по начин и при условия, заложени в компютърната програма на играта, инсталирана в съответния игрален автомат.


Чл. 14. (1) Печалбите, реализирани при игрите с игрални автомати, се изплащат от крупието в брой непосредствено след приключване на съответната игра за суми до 1000 лв. или след представяне на удостоверителни знаци за участие, когато игралните автомати автоматично изплащат монети, жетони или други удостоверителни знаци, утвърдени от ДКХ.

(2) Изплащането на парични печалби и даването на предметни печалби на стойност над 1000 лв. се извършва в срок от три работни дни след датата, на която е спечелена печалбата. За удостоверяване правото да бъде получена печалбата управителят на игрална зала задължително издава документ, удостоверяващ печалбата, игралното съоръжение, на което е спечелена, трите имена на лицето, спечелило печалбата, и датата, на която е спечелена.


Чл. 15. (1) Паричните печалби се изплащат при следните условия:

1. до 5000 лв. се допуска изплащане в брой;

2. над 5000 лв. се изплащат задължително по банков път.

(2) При поискване длъжностно лице от игралната зала е длъжно да издаде счетоводен документ, удостоверяващ размера на изплатената печалба. Вторият екземпляр на документа остава за съхранение и контрол в игралната зала и задължително се представя на длъжностните лица от ДКХ с контролни функции при поискване.


Чл. 16. При прекъсване на електрическото захранване на игралния автомат по време на игра организаторът изплаща сумата на натрупания кредит до момента съгласно показанията на устройството за текущ контрол (електронни и/или електромеханични броячи) след възстановяване на електрическото захранване.


Чл. 17. (1) Спорове, възникнали при или по повод на провеждане и участие в игра, между участник и персонала, отговорен за провеждането й, се решават от управителя на залата веднага след възникване на спора.

(2) Когато възникналият спор не се разреши от управителя на залата, задължително се изготвя протокол.

(3) В протокола по ал. 2 се вписват:

1. адрес на игралната зала и данни за организатора;

2. предмет на спора, когато се отнася до провеждане или участие в игра;

3. показания на броячи за въведени кредити и изплатени печалби на съответния игрален автомат;

4. натрупана премия джакпот на системата, към която е включен игралният автомат;

5. индивидуализиращи данни за участника в играта и за управителя на залата;

6. подписи на управителя на игралната зала и участника в играта;

7. дата на съставяне.

(4) В тридневен срок от изготвянето на протокола организаторът на хазартните игри е длъжен да изпрати копие от него до ДКХ.

(5) В срока по ал. 4 участникът, чиито интереси са засегнати при възникналия спор, може да подаде писмено оплакване до ДКХ, като приложи всички относими доказателства. Препис от оплакването се изпраща до организатора на игрите, който в тридневен срок от получаването му е длъжен да изпрати до ДКХ писмени обяснения по случая и заверен препис от протокола по ал. 2.

(6) В случай че участникът в играта не съдейства или откаже да предостави личните си данни или да подпише протокола по ал. 2, същият се подписва от крупието, чийто имена, точен адрес и ЕГН се вписват в протокола. В тридневен срок от изготвянето на протокола организаторът на хазартните игри е длъжен да изпрати копие от него до ДКХ.


Раздел IV.
Общи задължителни игрални условия и правила за организиране на турнири

Чл. 18. (1) В игралната зала се допуска организирането на турнири на игри с игрални автомати, ако същите са предвидени в условията и правилата на организатора, утвърдени от ДКХ по чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ.

(2) Условията и правилата за организиране на турнири се регламентират в самостоятелен раздел на Задължителните игрални условия и правила за организиране на хазартни игри с игрални автомати, утвърдени на организатора на основание чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ.

(3) Условията и правилата за организиране на турнири трябва да съдържат минимум следната информация:

1. лице, отговорно за законосъобразното провеждане на турнирите - управител на залата;

2. цена за допускане до участие;

3. видове и размери на печалбите - парични и/или предметни;

4. периоди на провеждане на турнирите;

5. начин на формиране на наградния фонд за участниците;

6. условия за спечелване на обявените печалби - парични и/или предметни;

7. начин на обявяване на всеки печеливш участник;

8. начини и срокове за изплащане на паричните и даване на предметните печалби.

(4) Паричните и предметните печалби при турнирите са различни и не могат да се формират от премиите джакпот при игралните автомати освен в случаите по чл. 8, ал. 1.


Раздел V.
Общи задължителни игрални условия и правила за организиране на допълнителни (бонус) игри

Чл. 19. (1) Организирането на допълнителни (бонус) игри в игралните зали се извършва само ако такива са предвидени в утвърдените от ДКХ условия и правила на организатора по чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ.

(2) Условията и правилата за организиране на допълнителни (бонус) игри се регламентират в отделен раздел на Задължителните игрални условия и правила за организиране на хазартни игри с игрални автомати, утвърдени на организатора по чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ.

(3) Условията и правилата за организиране на допълнителни (бонус) игри трябва да съдържат минимум следната информация:

1. лице, отговорно за законосъобразното провеждане на игрите - управител на залата;

2. начин на придобиване на право на участие;

3. видове и размери на паричните и/или предметните награди;

4. периоди на провеждане на игрите;

5. начин на формиране на наградния фонд за участниците;

6. условия за спечелване на обявените парични и/или предметни награди;

7. начин на обявяване на всеки печеливш участник;

8. начини и срокове за изплащане на паричните и даване на предметните награди.

(4) Паричните и предметните награди при допълнителните (бонус) игри са различни и не могат да се формират от премиите джакпот при игралните автомати освен в случаите по чл. 8, ал. 1.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тези общи игрални условия и правила "рециклиране" е дейност, при която лицензиран производител или сервиз заменя повредени и износени компоненти на игрално оборудване с изправни и действащи, като това не води до промяна на типа и функционалността на игралното оборудване, предвидени от производителя.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Общите задължителни игрални условия и правила за организиране на хазартни игри с игрални автомати са приети на заседание на ДКХ на 21.11.2012 г. с Протокол № 15 на основание чл. 22, ал. 1, т. 4 ЗХ и влизат в сила в деня на обнародването им в "Държавен вестник".


§ 3. В тримесечен срок от влизане в сила на тези общи задължителни игрални условия и правила организаторите на хазартни игри с игрални автомати привеждат в съответствие с тях игралните си условия и правила, които представят за утвърждаване от ДКХ по чл. 22, ал. 1, т. 11 ЗХ.


Промени настройката на бисквитките