Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

МЕТОДИКА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ В БОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

 

МЕТОДИКА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ В БОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ЗА 2013 Г.

В сила от 01.01.2013 г.
Приложение № 2Б към чл. 2 на ПМС 353 от 27.12.2012 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2013г., отм. ДВ. бр.37 от 29 Април 2014г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 94 от 24 април 2014 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване - ДВ, бр. 37 от 29 април 2014 г., в сила от 29.04.2014 г.


Чл. 1. (1) Тази методика урежда заплащането на дейностите за болнична медицинска помощ за:

1. задължително здравноосигурени лица;

2. здравнонеосигурени лица - съгласно § 9, ал. 2, т. 3 от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2013 г.

(2) Заплащането по ал. 1, т. 2 се извършва чрез трансфери от Министерството на здравеопазването по реда на § 9, ал. 3 ЗБНЗОК за 2013 г.


Чл. 2. (1) Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заплаща договорената и извършената дейност от изпълнителите на болнична медицинска помощ (БМП) съгласно Наредба № 40 от 2004 г. за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (обн., ДВ, бр. 112 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 61 и 102 от 2005 г., бр. 88 от 2006 г., бр. 2 и 60 от 2009 г., бр. 45, 62 и 101 от 2010 г., бр. 49, 52 и 97 от 2011 г. и бр. 99 и 100 от 2012 г.), наричана по-нататък "Наредба № 40 от 2004 г.", и действащите към нея приложения, както следва:

1. За дейностите в болничната медицинска помощ по клинични пътеки (КП) - по приложение № 5 към Наредба № 40 от 2004 г., и по цени, определени по реда на чл. 55д от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), които включват:

а) медико-диагностични изследвания, медицински процедури и прегледи, необходими за удостоверяване на необходимостта от хоспитализация;

б) медицински дейности по КП, лекарствена терапия и услуги, включващи професионални грижи и диетично хранене, предоставени на пациентите по време на тяхната хоспитализация;

в) медицинска експертиза на временната неработоспособност на пациентите;

г) до два контролни прегледа в лечебно заведение - изпълнител на БМП, при явяване на пациента в рамките на един месец след изписване, задължително записани в епикризата.

2. За високоспециализирани медицински дейности (ВСМД), посочени в приложение № 4 към Наредба № 40 от 2004 г., и по цени, определени по реда на чл. 55д ЗЗО.

3. За медицински изделия от утвърдения на основание § 34, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗЗО (ДВ, бр. 60 от 2012 г.) от Надзорния съвет на НЗОК Списък с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на болничната медицинска помощ, вложени при изпълнение на КП и заплащани извън цената на КП; медицинските изделия се заплащат от НЗОК до стойността за тип медицинско изделие, определена в списъка.

4. За клинични процедури, посочени в приложение № 10 към Наредба № 40 от 2004 г., и по цени, определени по реда на чл. 55д ЗЗО, които включват повтарящи се еднотипни медицински дейности, при което назначената терапевтична схема и състоянието на пациента не налагат престой на същия в лечебното заведение - изпълнител на медицинска помощ, по-дълъг от 12 часа.

5. За процедурата за интензивно лечение "Интензивно лечение на новородени деца с асистирано дишане със или без прилагане на сърфактант", посочена в приложение № 12 към Наредба № 40 от 2004 г., и по цена, определена по реда на чл. 55д ЗЗО, която включва извършване в специализирана клиника/отделение на болница - изпълнител на медицинска помощ, на съвкупност от медицински дейности, медицински изследвания и медикаментозно лечение в рамките на период от 24 часа по отношение на пациент, чието състояние изисква интензивно лечение.

6. За процедурите, посочени в приложение № 13 "Процедури за интензивно лечение извън случаите на новородено" към Наредба № 40 от 2004 г., и по цени, определени по реда на чл. 55д ЗЗО, които включват извършване в лечебни заведения за болнична помощ с разкрита клиника/отделение по анестезия и интензивно лечение от трето ниво на компетентност, както и в условията на спешност в болници с разкрита клиника/отделение по анестезия и интензивно лечение от второ ниво на компетентност, но само ако тези болници разполагат и с разкрита клиника/отделение по спешна медицина и структура за диализно лечение от първо или по-високо ниво на компетентност по съответните медицински стандарти по спешна медицина и диализно лечение, както и със структури по вътрешни болести, детски болести, акушерство и гинекология, кардиология, неврология, хирургия, ортопедия и травматология, които са от второ или по-високо ниво на компетентност по съответните медицински стандарти на съвкупност от медицински дейности, медицински изследвания и медикаментозно лечение в рамките на период от 24 часа по отношение на пациент, чието състояние изисква интензивно лечение.

7. За процедурите, посочени в приложение № 14 "Процедури по асистирана репродукция" към Наредба № 40 от 2004 г., и по цени, определени по реда на чл. 55д ЗЗО, които включват съвкупност от медицински дейности, свързани с хормонална контролирана овариална (яйчникова) хиперстимулация (КОХС) - с престой на пациента в лечебното заведение до 12 часа, и фоликулна пункция, оплождане на яйцеклетки, ембриотрансфер и криоконсервация - с престой на пациента до 24 часа.

8. За процедурите, посочени в приложение № 15 "Процедури по нуклеарномедицинско компютър-томографско образно изследване" към Наредба № 40 от 2004 г., и по цени, определени по реда на чл. 55д ЗЗО, които включват съвкупност от медицински дейности и медицински изследвания в рамките на период до 12 часа.

(2) При промяна на терапията във връзка с придружаващо хронично заболяване в случаите по ал. 1 НЗОК не заплаща лекарствата за периода на хоспитализация, като те се осигуряват от лечебното заведение - изпълнител на БМП.


Чл. 3. Заплащането е за задължително здравноосигурени лица (ЗЗОЛ), хоспитализирани след влизането в сила на договора между НЗОК и съответния изпълнител на БМП.


Чл. 4. Заплащането се извършва в левове по цени и обеми, определени по реда на чл. 55д ЗЗО.


Чл. 5. За всеки случай по КП № 297 "Палиативни грижи при онкологично болни", КП № 305 "Физикална терапия, рехабилитация и специализирани грижи при персистиращо (хронично) вегетативно състояние" и по процедурите, посочени в приложение № 13 "Процедури за интензивно лечение извън случаите на новородено" към Наредба № 40 от 2004 г., определената цена по реда на чл. 55д ЗЗО за един леглоден се умножава по броя на пролежаните леглодни при спазване на ограниченията за максимален престой, установен в алгоритъма на клиничните пътеки и процедурите.


Чл. 6. За клинични процедури по чл. 2, ал. 1, т. 4 - 8 се заплаща за всеки отделен случай въз основа на броя проведени клинични процедури за отчетния месец.


Чл. 7. (1) При изписване на пациент контролните прегледи, включени в КП, не следва да бъдат извършени с "Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение" - бланка МЗ - НЗОК № 3, от същия/друг лекар, извършил дейността в лечебно заведение - изпълнител на БМП.

(2) Контролните прегледи след изписване не се отнасят до:

1. профилактични прегледи на ЗЗОЛ;

2. прегледи на ЗЗОЛ от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) или лекар-специалист от СИМП за предписване на лекарства;

3. преглед по повод диспансерно наблюдение на ЗЗОЛ;

4. прегледи при назначаване и извършване на процедури от пакет "Физикална и рехабилитационна медицина";

5. прегледи по повод извършване на дейности по медицинска експертиза.

(3) Пациентът, преминал по клинична пътека, има право на контролните прегледи по чл. 1, ал. 1, т. 1, буква "г", извършени в лечебното заведение - изпълнител на болнична медицинска помощ, от същия/друг лекар, извършил дейността, но без да се отчитат с "Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение" (бланка МЗ - НЗОК № 3).

(4) В случаите на отчитане на прегледите по чл. 2, ал. 1, т. 1, буква "г" с "Медицинско направление за консултация или провеждане на съвместно лечение" - бланка МЗ - НЗОК № 3, от лечебно заведение (ЛЗ) за специализирана извънболнична помощ (СИМП) НЗОК не заплаща прегледа, извършен от специалиста в СИМП, работещ в ЛЗ по ал. 3.


Чл. 8. Националната здравноосигурителна каса заплаща за периода на хоспитализация само по една КП на един пациент за комплексно лечение на основно заболяване, придружаващи заболявания и усложнения.


Чл. 9. (1) В случай на хоспитализация на ЗЗОЛ по КП и необходимост от провеждане на клинична процедура (КПр)/процедура за ВСМД в рамките на същия болничен престой НЗОК заплаща КП и КПр/процедура, с изключение на:

1. КПр 5 в рамките на същия болничен престой по КП № 251, 252, 253, 254 и 298;

2. КПр 6 в рамките на същия болничен престой по КП № 251, 252, 254 и 298, КПр 5 и 7 или лъчелечение, или оперативно лечение по повод на основната диагноза, за която лицето е диспансеризирано;

3. процедури по приложение № 13 към Наредба № 40 от 2004 г. в рамките на същия болничен престой по КП № 129 и 130;

4. процедури по приложение № 14 в рамките на същия болничен престой по КП/КПр;

5. процедури по приложение № 15 в рамките на същия болничен престой по КП, в които е включена диагностична процедура PET - CT;

6. високоспециализирана медицинска дейност по приложение № 4 към Наредба № 40 от 2004 г. и КП, в които има същите кодове на процедури.

(2) В случай на хоспитализация на ЗЗОЛ по КП и необходимост от провеждане на КПр/процедури в рамките на един отчетен период НЗОК заплаща КП и КПр/процедура с изключение на КПр 6 в рамките на един отчетен период по КП № 251, 252, 254 и 298, КПр 5 и 7 или лъчелечение, или оперативно лечение по повод основната диагноза, за която лицето е диспансеризирано.

(3) След приключване на лечението по КП по редове № 275, 276, 277 и 278 от приложение № 5 към Наредба № 40 от 2004 г. и наличие на показания за продължаване на интензивно лечение по процедура "Интензивно лечение на новородени деца с асистирано дишане със или без прилагане на сърфактант" в рамките на един отчетен период НЗОК заплаща КП и проведените процедури за интензивно лечение.


Чл. 10. (1) Националната здравноосигурителна каса заплаща на изпълнител на БМП за всеки отделен случай по КП при наличие на следните условия:

1. отчетената КП е включена в предмета на договора между НЗОК и изпълнителя на БМП и е извършена от посочените в договора с НЗОК специалисти, включени в приложение № 1 към договора с изпълнителите на БМП по съответната КП;

2. хоспитализираното лице е с непрекъснати здравноосигурителни права в деня на хоспитализацията или ги възстанови до датата на дехоспитализацията, с изключение на неосигурените жени, на които са оказани акушерски грижи по реда на чл. 45, ал. 1, т. 7 ЗЗО и чл. 82, ал. 1, т. 2 от Закона за здравето;

3. спазени са условията за завършена КП;

4. изпълнителят е изпълнил всички свои задължения по осигуряване на пациентите: непрекъснатост на болничната помощ и грижите (ежедневно наблюдение и престой на пациента в ЛЗ), координация между специалистите, които ги осъществяват, както и осигуряване на координация със структури на извънболнична и болнична помощ, съобразена с диагностично-лечебния алгоритъм на съответната КП - при дехоспитализация на пациента с цел довършване на лечебния процес;

5. извършената дейност по КП е отчетена при условията и по реда на тази методика.

(2) Националната здравноосигурителна каса заплаща стойността, съответно намалената с договорената отстъпка стойност, съгласно чл. 45, ал. 18 ЗЗО на противотуморните лекарствени продукти, осигуряващи основното лечение по клинични пътеки по редове № 251, 252, 254, 255, 257.1, 257.2, 258.1, 258.2 и 298 на необходимите еритро-, грануло- и тромбоцитни колонистимулиращи фактори, бифосфонати и други лекарствени продукти, повлияващи костната структура и минерализация, за състояния/усложнения, произтичащи от основното заболяване и лечение, перорални цитостатици и перорална и парентерална прицелна терапия, която стойност не се включва в цената на клиничната пътека.

(3) Националната здравноосигурителна каса заплаща стойността, съответно намалената с договорената отстъпка стойност, съгласно чл. 45, ал. 18 ЗЗО на еритро-, грануло- и тромбоцитни колонистимулиращи фактори, имуносупресивна терапия и хелираща терапия, прилагани в клинична пътека по ред № 253, за състояния/усложнения, произтичащи от основното заболяване, или за лечение, която стойност не се включва в цената на клиничната пътека.


Чл. 11. (1) Националната здравноосигурителна каса заплаща на изпълнител на БМП за всеки отделен случай по клинични процедури, включени в приложение № 10 към Наредба № 40 от 2004 г., и процедури по приложения № 12, 13, 14 и 15 към Наредба № 40 от 2004 г., при наличие на следните условия:

1. отчетената КП е включена в предмета на договора между НЗОК и изпълнителя на БМП и е извършена от посочените в договора специалисти от приложение № 1 към договора с изпълнителите на БМП по съответната КПр/процедури;

2. пациентът е с непрекъснати здравноосигурителни права, с изключение на неосигурени пациенти, за "Процедури за интензивно лечение извън случаите на новородено" от приложение № 13 към Наредба № 40 от 2004 г.;

3. спазени са условията за завършена КПр/процедури;

4. извършената дейност по КПр/процедури е отчетена при условията и по реда на тази методика.

(2) Националната здравноосигурителна каса заплаща стойността, съответно намалената с договорената отстъпка стойност, съгласно чл. 45, ал. 18 ЗЗО на противотуморните лекарствени продукти (парентерални и перорални), осигуряващи основното лечение по клинична процедура по т. 5 от приложение № 10 към Наредба № 40 от 2004 г., на необходимите еритро-, тромбо- и гранулоцитни колонистимулиращи фактори, бифосфонати и други лекарствени продукти, повлияващи костната структура и минерализация, за състояния/усложнения, произтичащи от основното заболяване и лечение, която стойност не се включва в цената на клиничната процедура.

(3) Националната здравноосигурителна каса заплаща стойността на лекарствените продукти, прилагани за хормонална контролирана овариална хиперстимулация (КОХС) по процедура "Асистирана репродукция - хормонална контролирана овариална хиперстимулация (КОХС)" от приложение № 14 към Наредба № 40 от 2004 г., която стойност не се включва в цената на процедурата.

(4) Националната здравноосигурителна каса заплаща лекарствени продукти по ал. 2 и 3, включени в Позитивния лекарствен списък по чл. 262, ал. 5 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

(5) При процедурите по асистирана репродукция, посочени в приложение № 14 към Наредба № 40 от 2004 г., Националната здравноосигурителна каса заплаща стойността на съответното завършено ниво от алгоритъма на процедурите.


Чл. 12. При лечение на пациент по определена КП, която не е завършена, дейността по клиничната пътека не се заплаща. Изключения се допускат при екзитус на пациент в случаите, в които не е спазен минималният болничен престой, но са извършени всички основни диагностични и терапевтични/оперативни процедури съгласно диагностично-лечебния алгоритъм на КП. При екзитус на пациент в случаите, в които не са извършени всички изискуеми основни диагностични и терапевтични/оперативни процедури, НЗОК заплаща след извършване на проверка.


Чл. 13. В случаите, в които при лечение на пациент по определена КП, която не е завършена, настъпят индикации за необходимост от лечение по друга КП, за която лечебното заведение няма сключен договор, лечебното заведение е длъжно да преведе пациента в друго лечебно заведение, сключило договор за съответната КП. Процесът по превеждането включва изписването на пациента от лечебното заведение за болнична помощ, транспортирането и хоспитализацията му в друго лечебно заведение за болнична помощ, сключило договор за съответната КП. Националната здравноосигурителна каса заплаща КП на лечебното заведение, завършило лечението.


Чл. 14. При постъпване на пациент по терапевтична КП, по която са извършени диагностично-терапевтични процедури, и доказаната диагноза в хода на лечението по тази КП индикира оперативно лечение на изпълнителя на болнична помощ се заплаща хирургичната КП.


Чл. 15. (1) Когато в срок до 30 дни от дехоспитализацията на пациента се наложи нова хоспитализация по същата КП в същото или в друго лечебно заведение, НЗОК заплаща само един от случаите по КП след провеждане на проверка, освен ако в КП е предвидено друго.

(2) В случаите, когато в срок до 30 дни от дехоспитализацията на пациент, при който е опериран един от чифтните органи по определена клинична пътека, настъпят спешни индикации за операция на другия чифтен орган по същата клинична пътека, се заплащат и двете клинични пътеки.

(3) Националната здравноосигурителна каса не заплаща отчетена дейност в случаите на осъществени хоспитализации по едно и също време за един и същ пациент.

(4) Националната здравноосигурителна каса не заплаща на изпълнител на извънболнична помощ в случаите, в които за един и същ пациент по време на болничния престой са отчетени дейности от изпълнител на извънболнична и болнична помощ. Изключение се допуска само за случаите на предписване на лекарствени продукти за придружаващи хронични заболявания.

(5) Националната здравноосигурителна каса не заплаща КП на изпълнител на болнична помощ в случаите, в които при извършен непосредствен контрол се констатира отсъствие на пациента от лечебното заведение по време на хоспитализация.

(6) Националната здравноосигурителна каса не заплаща отчетените дейности, които не са били включени в ежедневните електронни отчети по чл. 25 за съответния отчетен период.


Чл. 16. Стойността на медицинските изделия по чл. 2, ал. 1, т. 3 не се включва в цената на КП.


Чл. 17. В историята на заболяването се отразяват фабричният номер и видът на вложените медицински изделия или се залепва стикер.


Чл. 18. (1) Националната здравноосигурителна каса заплаща медицинските изделия от списъка с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на болничната медицинска помощ, утвърден при условията и по реда на § 34, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на ЗЗО, на притежателите на разрешения за търговия на едро с медицински изделия:

1. сключили договори с НЗОК;

2. доставили медицинските изделия на лечебните заведения - изпълнители на болнична медицинска помощ.

(2) Заплащането по ал. 1 се извършва при следните условия:

1. медицинските изделия са вложени при изпълнение на КП съгласно изискванията на алгоритмите за изпълнение на съответните КП;

2. медицинските изделия са отчетени при условията и по реда на тази методика.

(3) Изпълнителите на БП представят в НЗОК едновременно с отчитането на дейността по КП спецификация-отчет за вложените през отчетния период видове медицински изделия, тяхната стойност (договорена по реда на Закона за обществените поръчки) и за доставилите ги притежатели на разрешения за търговия на едро с медицински изделия.

(4) Въз основа на спецификациите-отчети по ал. 3 НЗОК изготвя спецификации-отчети към отделните притежатели на разрешения за търговия на едро с медицински изделия, с които има сключени договори.

(5) Националната здравноосигурителна каса заплаща стойността на медицинските изделия, посочена в спецификациите по ал. 3, в случай че стойността е по-ниска или равна на стойността, до която НЗОК заплаща съответния тип медицинско изделие съгласно списъка по чл. 2, ал. 1, т. 3.

(6) Националната здравноосигурителна каса не заплаща медицински изделия извън списъка по чл. 2, ал. 1, т. 3.


Чл. 19. (1) Националната здравноосигурителна каса заплаща договорената и извършената дейност по КП на изпълнителите на БП след представяне на следните първични медицински и финансово-отчетни документи:

1. фактура или електронна фактура;

2. спецификация за извършена дейност по КП;

3. отчет за лечение с лекарствени продукти по клинични процедури/процедури или по КП в областта на онкологията, онкохематологията и неонатологията - за случаите, в които има извършена такава дейност;

4. спецификация за приложени лекарствени продукти, заплащани от НЗОК извън цената на КП № 251, 252, 253, 254, 255, 257.1, 257.2, 258.1, 258.2 и 298, за случаите, в които има извършена такава дейност;

5. седмични справки към месечна спецификация;

6. първия екземпляр от направлението за хоспитализация (бланка МЗ - НЗОК № 7) с отразена основна диагноза и извършени основни диагностични/терапевтични/оперативни процедури, включени в критериите за завършена КП;

7. първия екземпляр от документ № 5 "Декларация за информираност и съгласие на пациента по отношение източника на заплащане за диагностиката и лечението на неговото заболяване".

(2) Националната здравноосигурителна каса заплаща договорената и извършената дейност по КП на изпълнителите на БП след представяне на електронен отчет във формат, определен от НЗОК, подаван от изпълнителите на БП по реда на чл. 26, подписан с електронен подпис.

(3) При оказана медицинска дейност по КП на лица с право на здравно осигуряване, удостоверено от друга държава - членка на ЕС/ЕИП, или съгласно двустранни спогодби, НЗОК заплаща след представяне и на:

1. приложение към спецификация за оказана медицинска помощ на лица с право на здравно осигуряване, удостоверено от друга държава - членка на ЕС/ЕИП, или съгласно двустранни спогодби;

2. заверени от изпълнителите на БП копия от удостоверителните документи за право на здравно осигуряване и "Декларация при ползване от осигурени лица на права на спешна и неотложна помощ от пакета на НЗОК срещу представена ЕЗОК или удостоверение, временно заместващо ЕЗОК".

(4) Здравноосигурителният статус на ЗЗОЛ с прекъснати и впоследствие възстановени здравноосигурителни права се удостоверява с документ, издаден от НАП до края на периода на хоспитализация.


Чл. 20. (1) Националната здравноосигурителна каса заплаща договорените и извършените ВСМД след представяне на следните първични медицински и финансово-отчетни документи:

1. фактура или електронна фактура;

2. спецификация, съдържаща договорените и извършени ВСМД;

3. "Медицинско направление за високоспециализирани дейности" (бланка МЗ - НЗОК № 3А).

(2) Националната здравноосигурителна каса заплаща договорените и извършените ВСМД след представяне на електронен отчет във формат, определен от НЗОК, подаван от изпълнителите на ВСМД по реда на чл. 24, подписани с електронен подпис.

(3) При извършени ВСМД на лица с право на здравно осигуряване, удостоверено от друга държава - членка на ЕС/ЕИП, или съгласно двустранни спогодби, НЗОК заплаща след представяне и на:

1. приложение към спецификация за оказана медицинска помощ на лица с право на здравно осигуряване, удостоверено от друга държава - членка на ЕС/ЕИП, или съгласно двустранни спогодби;

2. заверени от изпълнителите на БМП копия от удостоверителни документи за право на здравно осигуряване и "Декларация при ползване от осигурени лица на права на спешна и неотложна помощ от пакета на НЗОК срещу представена ЕЗОК или удостоверение, временно заместващо ЕЗОК".

(4) Здравноосигурителният статус на ЗЗОЛ с прекъснати и впоследствие възстановени здравноосигурителни права се удостоверява с документ, издаден от НАП.


Чл. 21. (1) Националната здравноосигурителна каса заплаща договорената и извършената дейност по клинични процедури, посочени в приложение № 10 към Наредба № 40 от 2004 г., и процедури по приложения № 12, 13, 14 и 15 към Наредба № 40 от 2004 г. на изпълнителите на БП след представяне на следните първични медицински и финансово-отчетни документи:

1. фактура или електронна фактура;

2. спецификация за извършена дейност по КПр/процедури;

3. спецификация за приложени лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, извън цената на КПр по ред 5 от приложение № 10 към Наредба № 40 от 2004 г., и процедури за асистирана репродукция по приложение № 14 към Наредба № 40 от 2004 г. - в случаите, в които има извършена такава дейност;

4. отчет за лечение с лекарствени продукти по КПр/процедури или по КП в областта на онкологията, онкохематологията и неонатологията, ако има извършена такава дейност;

5. седмични справки към месечна спецификация;

6. първия екземпляр от направлението за КПр/процедури (бланка МЗ - НЗОК № 8);

7. първия екземпляр от "Лист за диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания" (бланка МЗ - НЗОК № 9).

(2) Националната здравноосигурителна каса заплаща договорената и извършената дейност по КПр/процедури на изпълнителите на БП след представяне на електронен отчет във формат, определен от НЗОК, подаван от изпълнителите на БП по реда на чл. 26, подписан с електронен подпис.

(3) При оказана медицинска дейност КПр/процедури на лица с право на здравно осигуряване, удостоверено от друга държава - членка на ЕС/ЕИП, или съгласно двустранни спогодби, НЗОК заплаща след представяне и на:

1. приложение към спецификация за оказана медицинска помощ на лица с право на здравно осигуряване, удостоверено от друга държава - членка на ЕС/ЕИП, или съгласно двустранни спогодби;

2. заверени от изпълнителите на БП копия от удостоверителните документи за право на здравно осигуряване и "Декларация при ползване от осигурени лица на права на спешна и неотложна помощ от пакета на НЗОК срещу представена ЕЗОК или удостоверение, временно заместващо ЕЗОК".


Чл. 22. Сумата по представените фактури за извършената дейност не следва да надвишава размера на утвърдения годишен прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите на изпълнителите на БП, определен по реда на ЗБНЗОК за 2013 г. и заложен в договора на изпълнителя на БП.


Чл. 23. (1) Изпълнителите на БМП, сключили договор с НЗОК, представят отчетните документи по чл. 19, 20 и 21 ежемесечно в районните здравноосигурителни каси (РЗОК) по утвърден график до 10-о число на месеца, следващ месеца на дейността.

(2) Всички документи, с които се отчита и удостоверява извършената дейност, се изготвят съгласно изискванията и реквизитите, посочени в тях. Не се допускат непопълнени реквизити, поправки, липса на подпис и печат на представляващия ЛЗ.

(3) Форматът на отчетните документи се утвърждава от НЗОК в НРД за съответната година.


Чл. 24. (1) Националната здравноосигурителна каса заплаща ежемесечно договорената, извършената и отчетената дейност по чл. 1 след проверка на документите по чл. 19, 20 и 21.

(2) Отчетът на лечебното заведение не се приема в следните случаи:

1. когато отчитането е извън регламентирания в чл. 23, ал. 1 срок;

2. при липса на някой от задължителните отчетни документи;

3. когато отчетните документи не са изготвени съгласно изискванията и реквизитите, посочени в тях;

4. при липса или несвоевременно ежедневно електронно отчитане или неспазен формат на електронния отчет по чл. 25.

(3) Националната здравноосигурителна каса заплаща по настоящия ред за извършената дейност в случаите, в които тя е отчетена в рамките на съответния отчетен период след завършването й.

(4) Изключение от ал. 3 се допуска, когато в рамките на съответния отчетен период след завършване на дейността се очакват резултати от хистологични изследвания, които определят окончателната диагноза на пациента. В този случай се допуска отчитането на извършената дейност в следващия отчетен период.


Чл. 25. (1) Изпълнителите на БМП, сключили договор с НЗОК, ежедневно отчитат по електронен път в утвърдени от НЗОК формати приетите и преминалите за денонощие пациенти в лечебното заведение - изпълнител на БМП.

(2) Електронните отчети по чл. 25, ал. 1 съдържат:

1. информация за постъпили и преминали по КП пациенти;

2. информация за постъпили и преминали по КПр/процедури пациенти;

3. информация за постъпили и преминали по ВСМД пациенти.

(3) На база на ежедневно подадените електронни отчети в НЗОК автоматично се формират седмични отчети, равни на броя на календарните седмици в отчетния месец, които се обработват в информационната система на НЗОК. След окончателната обработка на отчетите на изпълнителя на БМП се изпраща седмична справка за отчетената, отхвърлената и потвърдената за заплащане медицинска дейност.

(4) Седмичната справка, изпратена на ЛЗ - изпълнител на БП, се подписва от представляващия ЛЗ и е неразделна част от документите по чл. 19 и 21.

(5) Ежедневните електронни отчети се подписват с електронен подпис от изпълнителите на БП.


Чл. 26. (1) При констатиране на грешки, свързани с неправилно въведени регистрационни данни при обработката на електронните отчети по чл. 19 и 21 за извършената дейност, РЗОК уведомява изпълнителя на БМП с указания за необходимите корекции, но не по-късно от два работни дни от края на отчетната седмица или два работни дни от края на отчетния месец, за констатирани грешки при обработката на електронните отчети по чл. 20.

(2) Грешките, свързани с неправилно въведени в електронния отчет регистрационни данни, могат да са:

1. регистрационни данни - регистрационни номера на лечебните заведения, УИН на лекарите, отразени в първичните медицински документи, код специалност на лекаря, номер на договор;

2. регистрационните данни на ЗЗОЛ.


Чл. 27. (1) При необходими корекции и допълнения на финансовоотчетните документи, фактура и спецификация РЗОК изпраща писмени указания за необходимите корекции и допълнения не по-късно от 15-о число на месеца на отчитане на изпълнителя на БМП.

(2) С указанията по ал. 1 се връща и спецификацията за отчетената дейност за корекции и допълнения.

(3) В срок до 3 дни изпълнителят на БМП представя в РЗОК дебитно/кредитно известие към фактурата по ал. 1 и спецификацията за отчетената дейност с нанесени корекции и допълнения.

(4) Поправки и добавки във фактурите и известията към тях не се разрешават. Погрешно съставени или поправени документи се анулират и се издават нови.

(5) Когато погрешно съставени документи или поправени документи са отразени в счетоводните регистри на изпълнителя на БМП или РЗОК, за анулирането се съставя и протокол - по един за всяка от страните, който съдържа:

1. основанието за анулирането;

2. номера и датата на документа, който се анулира;

3. номера и датата на издадения нов документ;

4. подпис на лицата, съставили протокола - за всяка от страните.

(6) След като получи екземпляр от протокола по ал. 5, РЗОК връща на изпълнителя на БМП екземпляра от анулираната фактура.

(7) В случай на неспазване разпоредбите на ал. 3 и 5 РЗОК не заплаща отчетената дейност през текущия отчетен период.


Чл. 28. Плащанията на изпълнителите на БМП се извършват чрез РЗОК до 30-о число на месеца, следващ отчетния.


Чл. 29. При неспазване на посочените в чл. 23, 26 и 27 срокове за представяне на отчетните документи от изпълнителите на БМП на изпълнителя на БМП не се заплаща отчетената дейност.


Чл. 30. Ако изпълнителят на БМП не подаде електронен отчет по чл. 25 или не спази реда за корекции, на изпълнителя на БМП не се заплаща отчетената дейност.


Чл. 31. Плащанията се извършват в левове по банков път по обявена от изпълнителя на БМП в индивидуалния договор банкова сметка.


Чл. 32. За неверни данни, посочени в отчетите и справките, изискуеми по договора, изпълнителите на БМП носят отговорност съгласно условията на действащия НРД.


Чл. 33. Когато плащането за извършените и отчетените дейности не се извърши в сроковете, определени с договора, на изпълнителя на БМП се дължи законна лихва за забава за просроченото време.


Чл. 34. Годишните прогнозни планове за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ се осъществява съгласно Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г. и приетите правила от Надзорния съвет на НЗОК.


Промени настройката на бисквитките