Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

МЕТОДИКА ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА КОМПЛЕКСНОТО ДИСПАНСЕРНО НАБЛЮДЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С КОЖНО-ВЕНЕРИЧЕСКИ И ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

МЕТОДИКА ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА КОМПЛЕКСНОТО ДИСПАНСЕРНО НАБЛЮДЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ С КОЖНО-ВЕНЕРИЧЕСКИ И ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЗА 2013 Г.

В сила от 01.01.2013 г.
Приложение № 3А към чл. 3 на ПМС 353 от 27.12.2012 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2013г., отм. ДВ. бр.37 от 29 Април 2014г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 94 от 24 април 2014 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване - ДВ, бр. 37 от 29 април 2014 г., в сила от 29.04.2014 г.


I. Изчисляването на стойности на комплексното диспансерно наблюдение се извършва при следната последователност:

1. Обобщаване на информацията от Министерството на здравеопазването (МЗ) за обема и цените на отчетените и заплатените дейности през последните две години.

2. Изчисляване на нови цени на базата на прогнозни обеми.


II. Заплащането на изпълнителите на комплексно диспансерно наблюдение се основава на следната методика:

1. Дефиниране на пакета услуги за комплексно диспансерно наблюдение:

1.1. диспансерно (амбулаторно) наблюдение на болни с психични заболявания;

1.2. диспансерно наблюдение на болни с кожно-венерически заболявания.

2. Определяне размера на средствата за комплексното диспансерно наблюдение на лица с кожно-венерически и психични заболявания. Средствата за комплексно диспансерно наблюдение се определят като част от средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ. Разходите са предвидени на базата на фактическите разходи през предходната година или на историческите разходи на Министерството на здравеопазването обем дейности и натовареност. Разпределението може да бъде променяно при промяна на обхвата от услуги или при включването на допълнителни дейности.

3. Определяне на стойност на комплексно диспансерно наблюдение.

В стойността на комплексното диспансерно наблюдение се включва преглед при специалист, консултация с друг специалист и медико-диагностични изследвания.

Първоначално изчислението се прави от долу нагоре с цел да се определи минималният разход на здравноосигурено лице за предоставяне на базова дейност съгласно обема и честотата в заложения алгоритъм на оказване на наблюдението.

Общото време, отделено за всяка една от услугите в извънболничната помощ, се разделя на общото време, отделяно за всички здравни услуги (времето може да се разпредели по специалности).


Единична цена за посещение = S Общите годишни разходи за здравна услуга Х в лечебно заведение i / S [(Брой на услугата Х, предоставена в лечебното заведение i по време на едномесечен период на проучване) х (12 месеца)]


или


Глобална средна единична цена на посещение = SS Общите разходи за услуга Х в лечебно заведение i по време на периода на проучване / SS [(Брой на услугата Х, извършена в лечебно заведение i по време на едномесечен период на проучване) х (12 месеца)]


За да се обобщят единичните цени за посещение при специалист по дентална медицина, те се превръщат в относителни тегла чрез разделянето на разходите за всяка група от услуги на общите средни разходи:


Относителна единична цена Х = Единична цена за услуга Х / Глобалната средна цена за услуга


Промени настройката на бисквитките