Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

МЕТОДИКА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА КОМПЛЕКСНО ДИСПАНСЕРНО НАБЛЮДЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОЖНО-ВЕНЕРИЧЕСКИ И ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

 

МЕТОДИКА ЗА ЗАПЛАЩАНЕ НА КОМПЛЕКСНО ДИСПАНСЕРНО НАБЛЮДЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОЖНО-ВЕНЕРИЧЕСКИ И ПСИХИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЗА 2013 Г.

В сила от 01.01.2013 г.
Приложение № 3Б към чл. 3 на ПМС 353 от 27.12.2012 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2013г., отм. ДВ. бр.37 от 29 Април 2014г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 94 от 24 април 2014 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване - ДВ, бр. 37 от 29 април 2014 г., в сила от 29.04.2014 г.


Чл. 1. (1) Тази методика урежда заплащането на комплексно диспансерно наблюдение на пациенти с кожно-венерически и психични заболявания за:

1. задължително здравноосигурени лица;

2. здравнонеосигурени лица съгласно § 9, ал. 2, т. 1 и 2 от Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2013 г.

(2) Заплащането по ал. 1, т. 2 се извършва чрез трансфери от Министерството на здравеопазването по реда на § 9, ал. 3 на ЗБНЗОК за 2013 г.


Чл. 2. (1) Националната здравноосигурителна каса заплаща дейностите за комплексно диспансерно наблюдение на пациенти с кожно-венерически и психични заболявания договорената и извършената дейност от изпълнители на БМП в центрове за психично здраве и в центрове за кожно-венерически заболявания съгласно Наредба № 40 от 2004 г., както следва:

1. комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение на пациенти с психични заболявания съгласно Наредба № 39 от 2004 г. и приложение по НРД, извършено от изпълнител на БМП с клиники/отделения по психиатрия или център за психично здраве;

2. комплексно диспансерно наблюдение на пациенти с кожно-венерически заболявания съгласно Наредба № 39 от 2004 г. и приложение по НРД, извършено от изпълнители на БМП с клиники/отделения по кожно-венерически заболявания или център за кожно-венерически заболявания.

(2) В случаите по ал. 1 НЗОК заплаща, когато са спазени всички нормативни изисквания и са изпълнени всички изисквани медицински дейности съгласно НРД.

(3) Националната здравноосигурителна каса заплаща на изпълнителите на БМП с клиники/отделения по психиатрия или кожно-венерически заболявания, с център за психично здраве, с център за кожно-венерически заболявания дейностите по цени, определени по реда на чл. 55д ЗЗО.


Чл. 3. Прегледът се отчита с "Направление за комплексно диспансерно наблюдение" (бланка МЗ - НЗОК № 10) и с амбулаторни листове или електронен отчет за извършената дейност на ЗЗОЛ, отразена в "Амбулаторен лист за комплексно диспансерно наблюдение" (бланка МЗ - НЗОК № 11) в определен от НЗОК формат, а за осигурени в друга държава лица - и с копие от удостоверителния документ за право на обезщетения в натура в случай на трудови злополуки или професионални заболявания.

Условия и срокове за заплащането на комплексно диспансерно наблюдение на пациенти с кожно-венерически и психични заболявания


Чл. 4. (1) Изпълнителите на медицинска помощ (ИМП) се отчитат, като представят ежемесечно в РЗОК фактура (хартиена или електронна), финансово-отчетни документи, първични медицински документи и електронен отчет за извършената дейност на пациенти, отразена в амбулаторни листове (бланка МЗ - НЗОК № 11) и/или в електронен отчет в определен от НЗОК формат, по утвърден график, до третия работен ден на месеца, следващ отчетния.

(2) Медицинската помощ, оказана на осигурени в други държави лица, се представя на отделна фактура (хартиена или електронна), придружена със съответната отчетна документация, определена в НРД.


Чл. 5. (1) Електронните отчети по чл. 4 се връщат за корекция на ИМП, в случай че след обработките им се установят следните фактически грешки:

1. сгрешен код по МКБ на заболяване при правилно попълване на диагноза;

2. неточно посочен номер и дата на амбулаторния лист (бланка МЗ - НЗОК № 11);

3. грешни данни на пациента (ЕГН, ЛНЧ, осигурителен номер).

(2) При нарушена структура на файла, водеща до невъзможност за обработка на електронния отчет по вина на ИМП, РЗОК връща електронния отчет на ИМП. Изпълнителят на медицинска помощ коригира електронния отчет.

(3) Плащанията на ИМП се извършват чрез РЗОК до 30-о число на месеца, следващ отчетния.


Чл. 6. При неспазване на посочения в чл. 4, ал. 1 срок за представяне на отчетните документи от ИМП обработката им и съответното заплащане се извършват в сроковете за следващия период за отчитане.


Чл. 7. (1) Условие за плащане на ИМП е точното и правилното попълване на документите съгласно настоящите условия и пълно и точно изпълнение на дейността.

(2) Не се заплаща по предвидения ред за извършени дейности от ИМП, ако те не са отчетени за два последователни месеца.

(3) Не се заплаща по предвидения ред за извършена от ИМП дейност за период, който изпълнителят вече е отчел.


Чл. 8. При констатиране на фактическите грешки по чл. 5, ал. 1 РЗОК връща електронния отчет на ИМП за отстраняването им. Изпълнителят на медицинска помощ предоставя коригирания електронен отчет в срок до един работен ден.


Чл. 9. (1) При необходими корекции и допълнения на финансовоотчетните документи - фактура и спецификация, РЗОК изпраща писмени указания за необходимите корекции и допълнения не по-късно от 16-о число на месеца на отчитане на изпълнителя на ИМП.

(2) С указанията по ал. 1 се връщат спецификацията и отчетите за отчетената дейност за корекции и допълнения.

(3) В срок до 3 дни изпълнителят на ИМП представя в РЗОК дебитно/кредитно известие към фактурата по ал. 1 и спецификацията за отчетената дейност с нанесени корекции и допълнения.

(4) Поправки и добавки във фактурите и в дебитните/кредитните известия към тях не се разрешават. Погрешно съставени или поправени фактури и дебитни/кредитни известия се анулират и се издават нови.

(5) Когато погрешно съставени или поправени фактури и/или дебитни/кредитни известия са отразени в счетоводните регистри на изпълнителя на ИМП или на РЗОК, за анулирането им ИМП съставя протокол - по един за всяка от страните, който съдържа:

1. основанието за анулирането;

2. номера и датата на документа, който се анулира;

3. номера и датата на издадения нов документ;

4. подпис на лицата - за всяка от страните, върху съставения протокол.

(6) След като получи екземпляр от протокола по ал. 5, РЗОК връща на изпълнителя на ИМП екземпляра от фактура за анулиране и получава новосъставената.

(7) При писмено заявен отказ от страна на изпълнителя на ИМП да изпълни указанията в срока по ал. 3 РЗОК не заплаща отчетената дейност.

(8) Дължимата сума се заплаща след уточняване на данните в определените срокове в текущия или в следващия отчетен период.


Чл. 10. Плащанията се извършват по банков път в левове по обявена от ИМП в индивидуалния договор банкова сметка.


Чл. 11. За неверни данни, посочени в отчетите и справките, изискуеми по договора, ИМП носят отговорност съгласно условията на действащия НРД.


Чл. 12. Когато плащането за извършените и отчетените дейности не се извърши в сроковете, определени с договора, на ИМП се дължи законна лихва за забава за просроченото време.


Промени настройката на бисквитките