Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

МЕТОДИКА ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ДЕНТАЛНА ПОМОЩ

 

МЕТОДИКА ЗА ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ДЕНТАЛНА ПОМОЩ ЗА 2013 Г.

В сила от 01.01.2013 г.
Приложение № 4А към чл. 4 на ПМС 353 от 27.12.2012 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2013г., отм. ДВ. бр.37 от 29 Април 2014г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 94 от 24 април 2014 г. за приемане на методики за остойностяване и за заплащане на медицинската помощ по чл. 55, ал. 2, т. 2 от Закона за здравното осигуряване - ДВ, бр. 37 от 29 април 2014 г., в сила от 29.04.2014 г.


I. Дефиниране на пакета от услуги, подлежащи на реимбурсиране.

Дефинират се агрегирани групи здравни услуги със сходни разходи, както следва:

1. Първична дентална помощ.

2. Специализирана дентална помощ.

3. Лекарска консултативна комисия.

4. Неблагоприятни условия.

В рамките на всяка група услуги се определят категориите възрастови групи, които ще определят и различията в степента на реимбурсиране на цените от страна на НЗОК: лица под 18 години и лица над 18 години.


II. Определяне на прогнозен обем дейности.

Прогнозният обем дейности за съответната година се определя на базата на исторически равнища и тенденции на основата на информация от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Приема се общ обем дейности в зависимост от пакета, определен от министъра на здравеопазването, и прогноза за населението, което ще ползва дентални услуги, заплатени от НЗОК. Прогнозните обеми се разработват в съответствие с чл. 55г от Закона за здравното осигуряване (ЗЗО).


III. Определяне размера на средствата за дентална медицинска помощ.

Общият размер на средствата за дентална помощ се определя като процент от общия бюджет на НЗОК. Разходите са базирани на фактическите разходи през предходната година или са екстраполирани на базата на исторически разходи, обем дейности и натовареност. Разпределението може да бъде променяно при промяна на обхвата от услуги или включването на допълнителни дейности.


IV. Определяне на индивидуалните реимбурсни цени.

Първоначално изчисляването се прави от долу нагоре с цел да се определи минималният разход на здравноосигурено лице за предоставяне на базова дейност от обхвата на основния пакет за дентална помощ. Разходите се определят като преки и непреки и се извършва процентно разпределение по видовете дентална помощ. След това този минимум може да бъде повишен чрез разпределение от горе надолу на ресурсите за дентална извънболнична помощ.

Разпределението е, както следва:

1. Разпределение на преките разходи за видовете медицински дейности.

2. Разпределение на непреките (фиксираните) административни разходи.

3. Разпределение на разходите за заплати.

Общото време, отделено за всяка от услугите в денталната извънболнична помощ, се разделя на общото време, отделяно за всички здравни услуги.


Единична цена за посещение = S Общите годишни разходи за здравна услуга Х в лечебно заведение i / S [(Брой на услугата Х, предоставена в лечебното заведение i по време на едномесечен период на проучване) х (12 месеца)]


или


Глобална средна единична цена на посещение = SS Общите разходи за услуга Х в лечебно заведение i по време на периода на проучване / SS [(Брой на услугата Х, извършена в лечебно заведение i по време на едномесечен период на проучване) х (12 месеца)]


За да се обобщят единичните цени за посещение при специалист по дентална медицина, те се превръщат в относителни тегла чрез разделянето на разходите за всяка група от услуги на общите средни разходи:


Относителна единична цена Х = Единична цена за услуга Х / Глобалната средна цена за услуга


Промени настройката на бисквитките