Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОСНОВНИ УСЛУГИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО И ИКОНОМИКАТА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 25 ОТ 2008 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО МЯРКА "ОСНОВНИ УСЛУГИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО И ИКОНОМИКАТА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ" ОТ ПРОГРАМАТА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЗА ПЕРИОДА 2007 - 2013 Г. (ДВ, БР. 72 ОТ 2008 Г.)

В сила от 08.01.2013 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2013г.

§ 1. В чл. 17 думите "или Решение № 155 от 14.03.2009 г. на Министерския съвет за изменение и допълнение на Решение № 236 на Министерския съвет от 2007 г. за утвърждаване на списък на общинските пътища" се заменят с "изменено и допълнено с решения на Министерския съвет № 155 от 2009 г., № 301 и 677 от 2011 г., № 807, 871 и 1117 от 2012 г.".


§ 2. В чл. 26 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 тирето и думите след него "отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" (ОДФ - ПСМП)" се заменят с "по чл. 43 от Устройствения правилник на Държавен фонд "Земеделие" (ДВ, бр. 55 от 2012 г.) (УПДФЗ)".

2. В ал. 3 думите "ОДФ - ПСМП" се заменят с "областните дирекции на фонда по чл. 43 УПДФЗ".


§ 3. В чл. 27 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "ОДФ - ПСМП" се заменят с "областната дирекция на фонда по чл. 43 УПДФЗ".

2. В ал. 2 тирето и думите след него "отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане" се заменят с "по чл. 43 УПДФЗ".

3. В ал. 3 думите "ОДФ - ПСМП" се заменят с "областната дирекция на фонда по чл. 43 УПДФЗ".

4. В ал. 4 думите "ОДФ - ПСМП" се заменят с "областната дирекция на фонда по чл. 43 УПДФЗ".


§ 4. В чл. 30а, ал. 1, т. 1 числото "1" се заменя с "6".


§ 5. В чл. 35 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 тирето и думите след него "отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция" (ОДФ - РРА - РА) на РА" се заменят с "по чл. 44 УПДФЗ".

2. В ал. 3 тирето и думите след него "отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция" се заменят с "по чл. 44 УПДФЗ".

3. В ал. 4 думите "ОДФ - РРА - РА" се заменят с "областната дирекция на фонда по чл. 44 УПДФЗ".

4. В ал. 9 се правят следните изменения:

а) в т. 1 думите "размера на авансово плащане по чл. 12, ал. 1" се заменят със "стойността на одобрената финансова помощ по проекта";

б) в т. 2 думите "размера на авансово плащане по чл. 12, ал. 1" се заменят със "стойността на одобрената финансова помощ по проекта".

5. Създава се ал. 10:

"(10) Сборът от размера на авансовото плащане по ал. 9, т. 1 и 2 не трябва да надхвърля 50 на сто от стойността на одобрената финансова помощ по проекта."


§ 6. В чл. 36 се правят следните изменение и допълнения:

1. В ал. 1 думите "ОДФ - РРА - РА на Разплащателната агенция" се заменят с "областна дирекция на фонда по чл. 44 УПДФЗ".

2. В ал. 4 след думата "фактура" се поставя запетая и се добавя "удостоверения за открити сметки по чл. 5, т. 1 и 6 от ПМС № 59 от 11 март 2011 г.".


§ 7. В чл. 37 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 тирето и думите след него "отдел "Регионална разплащателна агенция - Разплащателна агенция" се заменят с "по чл. 44 УПДФЗ".

2. В ал. 2 думите "ОДФ - РРА - РА" се заменят с "областната дирекция на фонда по чл. 44 УПДФЗ".


§ 8. В приложение № 4 към чл. 27, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Ред "Попълва се от експерт ОДФ - ПСМП" се изменя така:

"Попълва се от експерт на областната дирекция на фонда по чл. 43 УПДФЗ".

2. Ред "(Печат ОДФ - ПСМП)" се изменя така:

"(Печат от областната дирекция на фонда по чл. 43 УПДФЗ)".

3. Ред 12 от таблица "Придружаващи документи" се отменя.

4. В т. 3 от таблица "Специфични документи за дейности по чл. 4, ал. 1, т. 2:" след думата "водите" се поставя скоба и се добавя "представя се само при ново строителство на водоснабдителни системи и съоръжения, както и за дейностите, свързани с разширяване на В и К мрежи".


§ 9. В приложение № 6 към чл. 35, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В раздел "I. Документи, които ползвателят на помощта следва да подаде при заявка за авансово плащане:" се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 6 числото "1" се заменя с "6";

б) създава се т. 10:

"10. Решение за сключване на договор за поръчителство на съвета на директорите, едноличния собственик на капитала или управителния съвет в зависимост от системата на управление на акционерното дружество, което е поръчител."

2. В раздел "II. Документи, които ползвателят на помощта следва да подаде при заявка за междинно плащане:" се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 8 думите "Копие от удостоверение за регистрация по ЗДДС или декларация по образец (в случай, че ползвателят няма регистрация)" се заменят с "Декларация по образец (в случай, че ползвателят няма регистрация по ЗДДС)";

б) в т. 12 след думата "сметка" се поставя запетая и се добавя "която да е на хартиен и електронен носител";

в) в т. 15 след думата "протокол" се добавя "на хартиен и електронен носител";

г) в т. 17 числото "1" се заменя с "6";

д) създават се т. 19, 20, 21, 22 и 23:

"19. Писмо-обосновка и подробна количествено-стойностна сметка (на хартиен и електронен носител) от строителя, детайлно изясняваща обстоятелствата, наложили извършването на допълнителни строително-монтажни дейности (когато е приложимо).

20. Заповед за изменяне на количествено-стойностна сметка, вариационна заповед, книга на обекта, одобрена от лицето, упражняващо строителен надзор, и възложителя (когато е приложимо).

21. Застрахователна полица на предмета на обособената част от инвестицията в полза на РА, покриваща рисковете, описани в договора между кандидата и РА, валидна за срок минимум 12 месеца.

22. Квитанция/платежно нареждане за изцяло платена застрахователна премия за срока на застраховката, придружена от пълно дневно банково извлечение.

23. Декларация за обстоятелствата по чл. 3 и 4 ЗМСП (за ползватели на помощта ЮЛНЦ)."

3. В раздел "III. Документи, които ползвателят на помощта следва да подаде при заявка за окончателно плащане:" се правят следните изменения и допълнения:

а) в подраздел "Общи документи:" се правят следните изменения и допълнения:

аа) в т. 15 думите "Копие от удостоверение за регистрация по ЗДДС или декларация по образец (в случай, че ползвателят няма регистрация)" се заменят с "Декларация по образец (в случай, че ползвателят няма регистрация по ЗДДС)";

бб) в т. 21 след думата "сметка" се поставя запетая и се добавя "която да е на хартиен и електронен носител";

вв) в т. 28 числото "1" се заменя с "6";

гг) създават се т. 32, 33, 34 и 35:

"32. Удостоверения за открити сметки по чл. 5, т. 1 и 6 от ПМС № 59 от 11 март 2011 г. (представя се в случаите по чл. 36, ал. 4).

33. Писмо-обосновка и подробна количествено-стойностна сметка (на хартиен и електронен носител) от строителя, детайлно изясняваща обстоятелствата, наложили извършването на допълнителни строително-монтажни дейности (когато е приложимо).

34. Заповед за изменяне на количествено-стойностна сметка, вариационна заповед, книга на обекта, одобрена от лицето, упражняващо строителен надзор, и възложителя (когато е приложимо).

35. Декларация за обстоятелствата по чл. 3 и 4 ЗМСП (за ползватели на помощта ЮЛНЦ).";

б) в т. 5 от подраздел "I. Строителство, реконструкция и рехабилитация на общински пътища и мостове:" след думата "протокол" се поставя запетая и се добавя "който да е на хартиен и електронен носител";

в) в подраздел "II. Строителство, реконструкция и рехабилитация на водоснабдителната и канализационната мрежа:" се правят следните изменения и допълнения:

аа) в т. 5 след думата "протокол" се поставя запетая и се добавя "който да е на хартиен и електронен носител";

бб) създава се т. 6:

"6. Разрешителното за водовземане и/или разрешителното за ползване на воден обект в случаите, предвидени в Закона за водите.";

г) в т. 5 от подраздел "III. Изграждане или рехабилитация на малка инфраструктура за управление на животинските отпадъци (само трупосъбирателни площадки):" след думата "протокол" се поставя запетая и се добавя "който да е на хартиен и електронен носител";

д) в т. 5 от подраздел "IV. Изграждане или рехабилитация и оборудване на инсталации/мощности за производство на топлинна и/или електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници; изграждане на разпределителна мрежа за биогорива или произведена от биомаса или други възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) топлинна/електрическа енергия:" след думата "протокол" се поставя запетая и се добавя "който да е на хартиен и електронен носител";

е) в т. 5 от подраздел "VI. Изграждане на нови или подобряване на съществуващи центрове за предоставяне на услуги съгласно чл. 4, ал. 1, т. 1 - 7:" след думата "протокол" се поставя запетая и се добавя "който да е на хартиен и електронен носител".


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 10. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


§ 11. (В сила от 31.07.2012 г.) (1) Съгласно чл. 71, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и Решение № 955 на Министерския съвет от 16 ноември 2012 г. за даване на съгласие изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция, да одобри заявления за подпомагане и сключи договори за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по мерки 123 "Добавяне на стойност към земеделските и горските продукти", 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" и 322 "Обновяване и развитие на населените места" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. (ПРСР) (Решение № 955 на Министерския съвет от 16 ноември 2012 г.), изпълнителният директор на РА одобрява заявления за подпомагане, сключва договори за отпускане на безвъзмездна финансова помощ и изплаща допустимите авансови плащания над бюджета, определен в заповеди № 03-РД/1642 от 17.07.2012 г., № 03-РД/1643 от 17.07.2012 г. и № 03-РД/1644 от 17.07.2012 г. по мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" съгласно чл. 71, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР), преди вземане на решение от Европейската комисия за изменение на ПРСР, изпратено чрез информационната система SFC 2007 на 31 юли 2012 г. съгласно условията и реда, предвидени в т. 1, 2, 5 и 6 от Решение № 955 на Министерския съвет от 16 ноември 2012 г.

(2) В договорите по ал. 1 за отпускане на безвъзмездна финансова помощ се уреждат правата, задълженията и отговорностите на страните, включително основанията и сроковете за изискуемост на финансовата помощ.


§ 12. Съгласно чл. 71, параграф 1 от Регламент (ЕО) № 1698/2005 на Съвета относно подпомагане на развитието на селските райони от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР)§ 11 влиза в сила от 31 юли 2012 г.


Промени настройката на бисквитките