Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2006 Г. ЗА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАСПОРТИ НА СТРОЕЖИТЕ (ДВ, БР. 7 ОТ 2007 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 2006 Г. ЗА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПАСПОРТИ НА СТРОЕЖИТЕ (ДВ, БР. 7 ОТ 2007 Г.)

Издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2013г.

§ 1. В чл. 1, ал. 4 думата "съществуващи" се заличава, думите "паметници на културата" се заменят с "недвижими културни ценности", а думите "Националния институт за паметниците на културата" се заменят с "Министерството на културата".


§ 2. В чл. 5, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Означението "(1)" се заличава.

2. В т. 3 след думите "достъпна среда" се поставя запетая и се добавя "изисквания за опазване на защитени зони, на защитени територии и на недвижими културни ценности, изисквания за защита при бедствия и аварии и за физическа защита на строежите".


§ 3. В чл. 9 ал. 2 се изменя така:

"(2) При съсобственост на строежа възлагането по ал. 1 може да се извърши от някои от съсобствениците за сметка на всички съсобственици."


§ 4. В чл. 17, ал. 2 думите "Националния институт за недвижимото културно наследство - в случаите, когато сградите са обявени за паметници на културата" се заменят с "Министерството на културата - за недвижимите културни ценности".


§ 5. В чл. 21 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 3 думите "в т. 1" се заменят със "с нормативните актове, действащи към момента на въвеждането на строежите в експлоатация".

2. В т. 5 накрая се поставя запетая и се добавя "който включва оценка на техническите характеристики на строежа за съответствие с изискванията на нормативните актове, действащи към момента на въвеждането на строежите в експлоатация, както и възможностите за изпълнение на съществените изисквания по чл. 169, ал. 1 ЗУТ, в т.ч. оценка за сеизмичната осигуреност на строежа в съответствие с действащите към момента на обследването нормативни актове".


§ 6. В § 2 от преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 2 се правят следните изменения:

а) основният текст се изменя така:

"(2) Техническите паспорти на съществуващи строежи - държавна, общинска или частна собственост, в т.ч. строежите - смесена държавна и частна собственост, или смесена общинска и частна собственост, се съставят в следните срокове в зависимост от категорията им:";

б) точка 1 се изменя така:

"1. от първа, втора и трета категория - до 31 декември 2014 г.;"

в) точки 2 и 3 се отменят.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Техническите паспорти на сгради и съоръжения от първа и втора категория с основно производствено или технологично предназначение, когато то е определено с нормативен акт, се съставят в срока, определен по ал. 2, т. 1, а техническите паспорти на сгради и съоръжения със спомагателно, второстепенно или обслужващо предназначение се съставят в сроковете за съответните категории строежи."

4. В ал. 4 думите "по ал. 1 и 2" се заменят с "по ал. 2".

5. Алинея 5 се отменя.

6. В ал. 6 думите "съгласно § 2, ал. 1 ЗУТ" се заменят с "чл. 417, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК)".

7. Създава се ал. 8:

"(8) За съществуващи строежи моментът на въвеждане в експлоатация (времето на изграждане) се удостоверява с разрешение за ползване или удостоверение за въвеждане в експлоатация, а когато няма такива - с акт за държавна или общинска собственост, с разрешение за строеж или акт за собственост, както и с всички доказателствени средства, допустими по ГПК, включително и с декларации."


Допълнителни разпоредби

§ 7. Навсякъде в наредбата и в приложенията към нея думите "лиценз" и "лиценза" се заменят съответно с "удостоверение" и "удостоверението".


§ 8. Навсякъде в наредбата думите "чл. 169, ал. 1 и 2 ЗУТ" се заменят с "чл. 169, ал. 1 - 3 ЗУТ".


Промени настройката на бисквитките