Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 35 от 12.IV

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ИНСТИТУТА ПО ОТБРАНА (ДВ, БР. 44 ОТ 2011 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ИНСТИТУТА ПО ОТБРАНА (ДВ, БР. 44 ОТ 2011 Г.)

В сила от 12.04.2013 г.
Издаден от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.35 от 12 Април 2013г.

§ 1. В чл. 6, ал. 4 се създава т. 10а:

"10а. ръководи осъществяването на контрола на качеството и сертифицирането на военна и специална продукция, имущества и други продукти, както и на системи за управление на качеството в съответствие със стандартите и съюзните публикации на НАТО и Европейския съюз."


§ 2. Създава се глава пета "а":

"Глава пета "а"

КОНТРОЛ НА КАЧЕСТВОТО

Чл. 30а. (1) Институтът по отбрана осъществява контрола на качеството на военна и специална продукция, имущества и други продукти, като:

1. определя изискванията за осигуряване на качеството в техническата спецификация по Закона за обществените поръчки, тактико-техническото задание (ТТЗ), военнотехническата спецификация (ВТС) и в документацията за участие в процедурите за възлагане на обществени поръчки за нуждите на МО и второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на отбраната, които са юридически лица;

2. осъществява контрол върху изпълнението на предвидените в договорите изисквания към качеството;

3. участва в процеса по приемане на етапите "Опитен образец" и "Пробна серия" при разработване на военна и специална продукция.

(2) Проектът на документация за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка и проектът на договора за изпълнението й се съгласуват с Института по отбрана в частта, отнасяща се до изискванията за качество.

Чл. 30б. (1) Качеството на доставяните по договор продукти се удостоверява с Протокол за оценка на съответствието, неразделна част от който са сертификат за качество, сертификат или декларация за съответствие, протоколи от изпитвания и други документи относно качеството на доставения продукт.

(2) Протоколът за оценка на съответствието се подписва от представител на Института по отбрана, определен от директора на института, от представител на заявителя и/или потребителя и от изпълнителя по договора.

(3) При констатирано съответствие с договорните изисквания Протоколът за оценка на съответствието се утвърждава от представител на Института по отбрана, определен със заповед на директора на Института по отбрана.

(4) При констатиране на отклонения от изискванията за качество в хода на изпълнение на договора директорът на Института по отбрана незабавно уведомява възложителя.

(5) Комисията по чл. 30б, ал. 2 изготвя по един екземпляр от Протокола за оценка на съответствието за: Института по отбрана, възложителя, заявителя/потребителя и изпълнителя.

Чл. 30в. Протокол за оценка на съответствието не се изготвя, когато:

1. се извършва внедряване/възстановяване на производство/ремонт; в този случай като основание за приемане на продукта/услугата служи утвърденият протокол за приемане на етап "Пробна серия" ("Пробна партида");

2. се придобива система или сложен от техническа страна продукт или друго военно и специално имущество; като основание за приемане на продукта служи утвърденият протокол от приемни изпитвания;

3. договорът е обект на дейности по държавна гаранция на качеството (ДГК), а сертификатът за съответствие, подписан от представителя по ДГК, служи като основание за приемане и експлоатация;

4. контролът на качеството на извършените услуги се осъществява от възложителя, за чиито потребности е възложена услугата."


§ 3. В чл. 35, т. 4 думите "отбранителни продукти" се заменят с "въоръжение, системи С4I, военна техника и военнотехнически имущества".


§ 4. В глава осма се създава раздел ІІІ:

"Раздел III

Държавна гаранция на качеството

Чл. 41а. Институтът по отбрана е орган по ДГК съгласно STANAG 4107. Институтът по отбрана организира дейностите по възлагане на ДГК съгласно инструкциите в AQAP 2070 и осигурява включването на клаузи в договорите за доставка/услуга.

Чл. 41б. Институтът по отбрана изпълнява дейностите по ДГК в съответствие с AQAP 2070 въз основа на заявка от възложител от страна - членка на НАТО, или с която Министерството на отбраната има сключено двустранно споразумение за взаимно признаване на ДГК в случаите, в които доставчикът осъществява дейността си на територията на Република България.

Чл. 41в. Оценката на възможността за приемане на заявка за ДГК се извършва след идентификация и класификация на рисковете относно системата за управление на качеството, процесите на производство/ремонт и спецификата на продукта.

Чл. 41г. Приключването на дейностите по взаимно предоставяне на ДГК се удостоверява чрез попълването и изпращането на Доклад за приключване на дейностите по ДГК съгласно AQAP 2070.

Чл. 41д. Въз основа на доклада по чл. 41г директорът на Института по отбрана или определени от него длъжностни лица подписва сертификат съгласно AQAP 2070 или ако такъв е предвиден в съответното двустранно споразумение за взаимно признаване на ДГК."


§ 5. В чл. 47 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 1, 2, 3 и 5 думите "отбранителни продукти" се заменят с "военна и специална продукция, имущества и други продукти".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Образците на документите по ал. 1, с изключение на тези по т. 4, се утвърждават от директора на Института по отбрана. Образците се публикуват на електронната страница на Института по отбрана."


§ 6. Създава се допълнителна разпоредба:

"ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. По смисъла на този правилник:

1. "Качество" е степента, до която съвкупност от присъщи характеристики изпълнява определени изисквания.

2. "Система за управление на качеството" е система за управление, позволяваща насочване и контролиране на една организация по отношение на качеството.

3. "Сертификация" е процедура, чрез която се дава писмено уверение, че продукт, процес или услуга съответства на определени изисквания.

4. "Контрол на качеството" е процедура/и, която/които гарантира/т, че произведеният продукт/извършена услуга отговаря на определени критерии и че изискванията за качество действително са изпълнени.

5. "Държавна гаранция на качеството" е процес, чрез който съответните национални органи създават увереност в това, че договорните изисквания, отнасящи се до качеството, са изпълнени.

6. "Военна продукция" е "военно оборудване" по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на Закона за обществените поръчки.

7. "Специална продукция" е "специално оборудване" по смисъла на § 1, т. 26а от допълнителните разпоредби на Закона за обществените поръчки."


§ 7. Досегашните § 1 - 4 стават съответно § 2 - 5.


Заключителни разпоредби

§ 8. Правилникът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките