Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 83 от 20.X

ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЪКОВОДСТВОТО НА ПАНСИОНИТЕ ЗА ЛИЦА С НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ С БЛИЗКИ

 

ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЪКОВОДСТВОТО НА ПАНСИОНИТЕ ЗА ЛИЦА С НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ С БЛИЗКИ

В сила от 01.01.1965 г.
Издаден от Министерството на народното здраве и социалните грижи

Обн. ДВ. бр.83 от 20 Октомври 1964г.

Загубил значение след отмяната на Правилника за организацията и ръководството на заведенията за социални грижи - ДВ, бр. 60 от 2 юли 1999 г.


I. Общи положения

1. Пансионите за лица с напреднала възраст с близки се откриват по решение на окръжните народни съвети, а за София - от градския народен съвет, съгласувано с Министерството на народното здраве и социалните грижи, Министерството на финансите и Държавния комитет за планиране.

Преместването или закриването на пансионите става от окръжните народни съвети, респективно градския народен съвет - София, съгласувано с Министерството на народното здраве и социалните грижи.

2. В пансионите за лица с напреднала възраст се настаняват жени над 55 години и мъже над 60 години, които имат осигурена издръжка или близки, които съгласно Закона за лицата и семействата са длъжни да се грижат за тях.

3. Настанените в пансиона лица или техните близки плащат ежемесечно, такса, равна на цялостната издръжка на едно лице. Таксата се определя ежегодно от председателя на окръжния народен съвет, в територията на който е открит пансионът, или от упълномощено от него лице.

4. Пансионите се ръководят и контролират от отделите Народно здраве и социални грижи, на чието подчинение са те.

Методическото ръководство на тези заведения се извършва от Министерството на народното здраве и социалните грижи.

5. Пансионите за лица с напреднала възраст се ползуват с правата на юридическо лице, имат своя бланка и печат.

6. Пансионите за лица с напреднала възраст биват:

а) пълен пансион;

б) дневен пансион;

в) нощен пансион.


II. Основни задачи и дейност

7. Пълният пансион за лица с напреднала възраст има следните задачи:

а) да обезпечи добро материално, медицинско и културно обслужване на настанените в него лица, като им осигурява всички необходими условия за по-добър живот;

б) да провежда подходяща просветно-културна работа, да организира подходящи развлечения за настанените;

в) да провежда необходимото лечение на нуждаещите се с медикаменти, лечебна физкултура, физиотерапия, масаж, диетично хранене и др.;

г) да организира трудови дейности за трудолечение и развлечение на настанените лица, като се създават малки работилници и стопанства.

8. Дневният пансион има следните задачи:

а) организира стол, в който се приготвя храна за настанените лица;

б) грижи се за прането на дрехите, завивките и постелките на старите хора, които пожелаят това;

в) организира обслужване на стари и немощни хора по домовете им с всичко необходимо;

г) при възможност организира собствено спомагателно стопанство за задоволяване на личните нужди;

д) организира културно-просветни инициативи с актив от настанените лица.

9. Нощният пансион има следните задачи:

а) урежда нощния подслон на лица с напреднала възраст, които поради квартирни причини не могат да нощуват при близките си;

б) при нужда влиза в контакт с близките на нощуващите лица за уреждане на въпроси във връзка с живота им.

10. Организирането на спомагателни стопанства и работилници към пансионите става съгласно Наредбата и Инструкцията за спомагателните трудоволечебни и възпитателни стопанства и работилници при психоневрологичните заведения и заведенията за социални грижи.


III. Сгради и помещения

11. Сградите, в които ще се организира пълен пансион за лица с напреднала възраст, трябва да имат достатъчно хигиенични спални помещения, болнична и изолационна стая, лекарски кабинет, канцелария, кухня и столова, баня и пералня, мивки и течаща вода, достатъчно складови помещения (за вещи и материали, за хранителни продукти, за зимнина, за топливни материали и др.), дневна, читалня с библиотека, работилница, както и отделни стопански сгради.

По възможност сградите трябва да бъдат с голям двор, цветна, овощна и зеленчукова градина.

12. Сградите, в които ще се организира дневният пансион, трябва да имат подходящи помещения за провеждане на културно-просветни мероприятия, столова, складове, баня, умивалня и тоалетни; помещения за приемане на бельо и други за извършване необходимите комунални услуги на старите хора; стопански сгради за отглеждане на домашни животни и др.

13. Сградите, в които ще се организира нощния пансион, трябва да имат достатъчно хигиенични спални помещения, занималня, канцелария, баня, мивки и тоалетни. Тези пансиони ще се организират предимно в големите градове на страната.

14. Първоначалното обзавеждане на пансионите е за сметка на окръжните народни съвети, което става по нормативите за мек и твърд инвентар на домовете за социални грижи за стари хора. Обзавеждането и украсата трябва да отговарят на съвременните изисквания и да придават на пансионите домашни обстановка.


IV. Приемане и изписване

15. Настаняването на кандидатите в пълните пансиони за лица с напреднала възраст се извършва от отделите Народно здраве и социални грижи при окръжните народни съвети.

16. Лице, което желае да постъпи в пълен пансион, подава молба в народния съвет по местожителство. Към молбата се прилага медицинско удостоверение от здравната служба, в което се посочва подробно здравното състояние на лицето, и декларация, подписана от кандидата или от неговите близки (когато той няма достатъчно средства), че ежемесечно ще внася в приход на пансиона определена такса. Общинският (районният) народен съвет изпраща молбата с документите на окръжния народен съвет, който настанява лицето или препраща молбата на друг окръжен народен съвет, ако на своята територия няма такова заведение.

17. При постъпване на лице в пълен пансион се съставя акт от тричленна комисия, определена от ръководството на пансиона, в който се описват вещите и ценностите, с които е прието лицето.

Ръководството на пансиона води инвентарна книга за годните лични вещи на настанените лица, като негодните периодически се бракуват.

18. Настанените в пълните пансиони лица получават квартира, легло - комплектувано, осветление, отопление, храна, медицинска помощ, комунални услуги (пране, гладене, къпане, основно почистване и пр.). Носимото от тях горно и долно облекло, пижами и обувки, както и медикаментите, балнеолечението и развлеченията - кино, театър, концерт, екскурзия и пр., се заплащат от самите лица извън определената им такса.

19. Настаняването в нощните и дневните пансиони става от градския народен съвет, в територията на който са открити, като кандидатите или техните близки подават молби, в които декларират, че редовно ще внасят определената таса.

20. Лицата, приети в пансионите, се отписват от тях в следните случаи:

а) при доброволно напускане;

б) при установяване от медицинските органи заболяване, което ги прави опасни за околните;

в) при системно неспазване правилника за вътрешния ред;

г) когато лицата или техните близки не заплатят определената такса за месеца в продължение на 15 дни от изтичането му.


V. Съвет на пансионерите

21. Към пълните дневни и нощни пансиони за стари хора се създава съвет на пансионерите, който се избира от общо събрание на настанените лица чрез явно гласуване. В зависимост от капацитета на пансиона членовете на съвета са от 5 до 7 души, измежду които се избира председател.

22. Съветът на пансионерите има следните задачи:

а) организира провеждането на просветни инициативи и развлеченията на настанените лица;

б) води организационния живот на настанените и съдействува за общото им и политическо възпитание;

в) поставя на разглеждане добрите и лошите прояви на настанените лица и взема съответни решения по тях;

г) провежда разяснителна работа за оздравителното влияние на труда върху организма на човека и подобряване общото му състояние и въз основа на лекарско предписание съдействува за включването на настанените лица в трудови дейности - спомагателното стопанство и работилниците, самообслужване, помощ в кухнята и др.;

д) участвува при изготвянето на проектобюджета и проектощата на пансиона и при възможност възлага на някои от настанените да изпълняват на обществени начала определена дейност;

е) при констатиране на недостатъци в работата на пансиона - кухня, спални помещения, спомагателно стопанство и др., предприема чрез администрацията мерки за отстраняването им.

В случай, че администрацията не взема мерки за отстраняване на забелязаните недостатъци, съветът отнася въпроса за решаване в окръжния отдел Народно здраве и социални грижи;

ж) ежемесечно съветът прави план и отчет за своята работа, които съгласува с администрацията и профсъюзното ръководство на пансиона.


VI. Награди и наказания

23. Настанените лица в пансионите са длъжни да спазват режима, установен с правилника за вътрешния ред на пансиона. На онези от тях, които систематически нарушават реда и дисциплината, се налагат следните наказания:

а) мъмрене пред съвета;

б) мъмрене от управителя на пансиона;

в) мъмрене с предупреждение на общо събрание на настанените;

г) изписване от пансиона.

24. Настанените лица, които с добрия си пример и дисциплинираност издигат престижа на пансиона и съдействуват за подобряване на дисциплината и културно-просветната и масова работа се поощряват, като им се изказва похвала от съвета на общо събрание от управителя на пансиона и др.


VII. Щат и бюджет

25. Пансионите за лица с напреднала възраст са на пълна самоиздръжка, като за правилното им функциониране получават от бюджетите на окръжните народни съвети оборотни средства, които възстановяват в края на всяка година.

Бюджетът и щатът на пансионите се определят ежегодно при съставяне на проектобюджетите на съответните народни съвети, без да се включват в тях. Разходите за текущото обзавеждане, издръжката и поддържането им се определят най-много до размера на сумите, които може да се съберат от пансионерите.

Бюджетите на новооткриващите се пансиони се изготвят от окръжните народни съвети. Проектобюджетите на съществуващите пансиони се изготвят от ръководствата им, приемат се от общо събрание на пансионерите и се одобряват от окръжните народни съвети.

26. Пансионите набират средства за издръжката си от такси, от приходи от спомагателни стопанства и работилници, дарения и др.

Годишните такси за ползуването на пансионите се определят въз основа на годишната сметка за разходите, след като се приспаднат остатъците от минали години и доходите от спомагателните стопанства, работилници и др.

27. От общия обем на разходите на пансионите се снемат разходите за издръжка на здравните пунктове към тях и за персонала, който ги обслужва. Те се поемат от съответния народен съвет, на територията на който се намира пансионът.

28. Отсъствуващите временно от пансиона пансионери през времето на отсъствието си от пансиона продължават да плащат установената такса, от която се приспада само стойността на храната.

29. Въз основа на тази правилник всеки пансион си изработва правилник за вътрешния ред, който се одобрява от началника на отдел Народно здраве и социални грижи при окръжния народен съвет.

Правата и задълженията на персонала се определят с правилника за вътрешния ред на пансионите.

30. Този правилник е изработен на основание т. 3 от решение № 160 от 29 април 1964 г. на Министерския съвет, съгласуван е с Министерството на финансите и влиза в сила от 1 януари 1965 г.


Промени настройката на бисквитките