Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 88 от 3.XI

ИНСТРУКЦИЯ № И-5 ОТ 9 АВГУСТ 2013 Г. ЗА ПСИХОЛОГИЧНО ОСИГУРЯВАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И КАНДИДАТИТЕ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ В СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

 

ИНСТРУКЦИЯ № И-5 ОТ 9 АВГУСТ 2013 Г. ЗА ПСИХОЛОГИЧНО ОСИГУРЯВАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И КАНДИДАТИТЕ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ В СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

В сила от 23.08.2013 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.74 от 23 Август 2013г., отм. ДВ. бр.88 от 3 Ноември 2017г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Инструкция № И-7 от 25 октомври 2017 г. за психологическо осигуряване на военнослужещите, цивилните служители и кандидатите за назначаване на длъжности за военнослужещи и цивилни служители в служба "Военна полиция" - ДВ, бр. 88 от 3 ноември 2017 г., в сила от 03.11.2017 г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази инструкция се определят органите и дейностите за психологично осигуряване в служба "Военна полиция".


Чл. 2. Дейностите по психологично осигуряване по реда на тази инструкция се провеждат със следните категории:

1. кандидати за назначаване на длъжности за военнослужещи в служба "Военна полиция";

2. военнослужещи от състава на служба "Военна полиция".


Глава втора.
СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ОРГАНИ ЗА ПСИХОЛОГИЧНО ОСИГУРЯВАНЕ

Чл. 3. (1) Специализирани органи за психологично осигуряване са психолозите, назначени в структурно звено за психологично осигуряване в ръководството на служба "Военна полиция".

(2) Структурното звено:

1. планира и организира цялостната дейност по психологичното осигуряване в служба "Военна полиция";

2. прилага програми за повишаване на психичната устойчивост на военнослужещите;

3. разработва и прилага превантивни програми;

4. изследва рисковите фактори, които влияят върху организационната ефективност, личностното функциониране и психичната готовност на военнослужещите, и предлага на ръководителите/началниците подходи за тяхното ограничаване;

5. провежда психологично консултиране на организационно ниво по вземане на решения, работа в екип и решаване на конфликти;

6. извършва психологично осигуряване на контингентите от военнослужещи от служба "Военна полиция", участващи в операции/мисии извън територията на страната;

7. изготвя периодични анализи по текущата дейност в областта на психологичното осигуряване;

8. осъществява връзки и контакти с Центъра за психично здраве и превенция - Военномедицинска академия, и сходни структури в страната и в чужбина.


Чл. 4. Психолозите:

1. планират, организират и провеждат цялостната дейност по психологично осигуряване в структурните звена на служба "Военна полиция";

2. извършват оценка на психологичната пригодност на лицата по чл. 2, т. 1 и 2;

3. изготвят планове и изпълняват дейности, свързани с адаптацията на новопостъпили военнослужещи;

4. провеждат изследвания по оценка на психосоциалния климат в структурите и предлагат подходи за неговото подобряване;

5. участват в планирането и изпълняват дейности по психологичното осигуряване на контингентите от военнослужещи от служба "Военна полиция" за участие в операции/мисии извън територията на страната;

6. провеждат дейности по проследяване, диагностика, адаптация и интеграция на военнослужещи от служба "Военна полиция", участвали в операции/мисии извън територията на страната, след завръщането им;

7. провеждат психологично консултиране по заявка на семействата на военнослужещи, участващи в операции/мисии извън територията на страната;

8. извършват дейности по психологично изследване на различни категории военнослужещи от служба "Военна полиция";

9. осъществяват обучителни, тренингови и превантивни дейности с различни категории военнослужещи от служба "Военна полиция";

10. периодично планират и отчитат дейността си;

11. извършват психологични интервенции на индивидуално и групово ниво;

12. участват в подготовката за сертифицирането на военнополицейски формирования, подготвящи се за участие в операции/мисии извън територията на страната.


Глава трета.
ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПСИХОЛОГИЧНАТА ПРИГОДНОСТ НА КАНДИДАТИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ДЛЪЖНОСТИ ЗА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ В СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" И НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ СЪСТАВА Ѝ

Чл. 5. Определянето на психологичната пригодност за назначаване на длъжности за военнослужещи в служба "Военна полиция" е елемент от професионалната психодиагностика, имаща за цел:

1. дефиниране на общите и професионално значимите качества за дългосрочна професионална реализация;

2. установяване наличието на тези качества у кандидатите за заемане на длъжност и военнослужещите от службата.


Чл. 6. (1) Определянето на психологичната пригодност на лицата по чл. 2, т. 1 и 2 е за заемане на конкретна длъжност.

(2) Психологичната пригодност се определя съобразно изискванията за съответните направления на дейност чрез изследване и установяване на:

1. интелектуални способности и познания, познавателни процеси;

2. емоционална стабилност;

3. комуникативни умения и социална компетентност;

4. особености на характера и волята;

5. нагласи и мотивация, потенциал за справяне и развитие;

6. насоченост на личността, ценностни ориентации, интегритет;

7. самооценка и равнище на претенции;

8. индивидуален стил и поведение.

(3) Изследването за психологична пригодност на кандидатите за назначаване на длъжности за военнослужещи в служба "Военна полиция" се извършва въз основа на утвърдено от директора на служба "Военна полиция" мотивирано предложение.

(4) Изследването за психологична пригодност на военнослужещи от служба "Военна полиция" се извършва въз основа на заповед на директора на служба "Военна полиция":

1. при преназначаване на друга длъжност;

2. по мотивирано предложение от пряк началник на военнослужещия.


Чл. 7. Психологичното изследване се състои от две части:

1. писмено тестово изследване;

2. полуструктурирано интервю.


Чл. 8. Критериите за оценка на психологичната пригодност се определят със заповед на директора на служба "Военна полиция".


Чл. 9. (1) При всяко определяне на психологичната пригодност на лице по чл. 2, т. 1 и 2 се изготвя протокол с резултатите от психологичното му изследване и оценка на психологичната му пригодност, като крайното заключение се оформя чрез отнасяне на кандидата към една от следните групи:

1. първа група - "психологично пригоден за назначаване/преназначаване/работа на съответната длъжност в служба "Военна полиция" - определя се при покриване на психологичните критерии за специфичните изисквания, характерни за длъжността, за която кандидатства;

2. втора група - "психологично непригоден за назначаване/преназначаване/работа на съответната длъжност в служба "Военна полиция" - определя се при непокриване на повечето от психологичните критерии за специфичните изисквания, характерни за длъжността, за която кандидатства.

(2) Протоколите от психологичното изследване се изготвят в тридневен срок по образец, посочен в заповед на директора на служба "Военна полиция".

(3) Заключението по отношение на оценката за психологична пригодност на кандидатите за първоначално назначаване на длъжности за военнослужещи в служба "Военна полиция" за оценените "първа група" е валидно за период 12 месеца, а оценените "втора група" имат право да се явят отново на изследване за оценка на психологичната пригодност след изтичане на 6 месеца.

(4) Изследваният кандидат има право да се информира за резултата от изследването на психологичната му пригодност след подаването на писмено заявление до ръководителя на съответното структурно звено в служба "Военна полиция".


Глава четвърта.
ДЕЙСТВИЯ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ОТ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ", ПОЛУЧИЛИ ОЦЕНКА "ПСИХОЛОГИЧНО НЕПРИГОДЕН ЗА ПРЕНАЗНАЧАВАНЕ/РАБОТА НА ДЛЪЖНОСТ В СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ"

Чл. 10. (1) В случаите, когато военнослужещ по чл. 6, ал. 4 получи оценка "психологично непригоден за преназначаване/работа на длъжност в служба "Военна полиция", се уведомява директорът на служба "Военна полиция" и по негова заповед се извършва ново изследване за психологичната пригодност на военнослужещия за други длъжности.

(2) В случаите, когато след изследването по ал. 1 оценката отново е "психологично непригоден за преназначаване/работа на длъжност в служба "Военна полиция", военнослужещият се изпраща за оценка на психологичната пригодност от Центъра по психично здраве и превенция - Военномедицинска академия, по реда на глава четвърта, раздел V от Наредба № Н-12 от 2011 г. за психологичното осигуряване на военнослужещите от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (ДВ, бр. 44 от 2011 г.).


Глава пета.
ПСИХОЛОГИЧНО ОСИГУРЯВАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ", УЧАСТВАЩИ В ОПЕРАЦИИ/МИСИИ ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА

Чл. 11. Психологичното осигуряване на военнослужещите от служба "Военна полиция", участващи в операции/мисии извън територията на страната, преди заминаване се извършва по заповед на директора на служба "Военна полиция".


Чл. 12. (1) Длъжността "психолог" към съответния самостоятелен контингент военнослужещи от служба "Военна полиция" може да се разкрива съобразно характера и спецификата на операцията/мисията извън територията на страната.

(2) За длъжността "психолог" в състава на контингентите по ал. 1 се назначават кандидати, работещи в структурното звено по чл. 3, ал. 2, с практически опит не по-малък от 3 години. Длъжностната характеристика на психолога на контингента военнослужещи от служба "Военна полиция" за времето на мисията се изготвя в структурното звено по чл. 3, ал. 2, съгласува се със заместник-директор на службата и се утвърждава от директора на служба "Военна полиция".

(3) Утвърденият за участие в операцията/мисията кандидат за длъжността "психолог" преминава индивидуална подготовка с продължителност 5 работни дни в структурното звено по чл. 3, ал. 2.


Чл. 13. (1) Психолозите в състава на контингентите военнослужещи от служба "Военна полиция" разработват план и осъществяват дейностите по чл. 55, ал. 1 от Наредба № Н-12 от 2011 г. за психологично осигуряване на военнослужещите от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

(2) Психолозите в състава на контингентите военнослужещи от служба "Военна полиция" получават при необходимост указания от структурното звено по чл. 3, ал. 2.


Чл. 14. Процедурата за психологичното осигуряване при завръщане на контингента военнослужещи от служба "Военна полиция" от операции/мисии извън територията на страната се извършва със заповед на директора на служба "Военна полиция".


Глава шеста.
КООРДИНАЦИЯ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ МЕЖДУ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА СТРУКТУРНИ ЗВЕНА В СЛУЖБА "ВОЕННА ПОЛИЦИЯ" И ОРГАНИТЕ ЗА ПСИХОЛОГИЧНО ОСИГУРЯВАНЕ

Чл. 15. Структурното звено по чл. 3, ал. 2 и органите за психологично осигуряване координират с ръководителите/началниците на структурните звена планирането и изпълнението на задачите и дейностите по психологичното осигуряване на военнослужещите.


Чл. 16. Структурното звено по чл. 3, ал. 2 поддържа постоянно взаимодействие с психолозите, включени в състава на контингентите от служители на служба "Военна полиция", участващи в операции/мисии извън територията на страната.


Чл. 17. Специализираните органи за психологично осигуряване взаимодействат с ръководителите на структурни звена от службата с цел проследяване и психологична диагностика на участвалите в операции/мисии извън територията на страната военнослужещи.


Чл. 18. Специализираните органи за психологично осигуряване изготвят и изпращат в ръководството на службата периодично обобщени доклад-анализи за психологичното осигуряване.


Чл. 19. Началникът на структурното звено по чл. 3, ал. 2 изготвя обобщен годишен доклад-анализ за психологичното осигуряване в служба "Военна полиция" и го представя на директора на службата.


Чл. 20. По заповед на директора на служба "Военна полиция" специализираните органи за психологично осигуряване участват в провежданите семинари и учебно-методически сборове на ръководството и структурните звена от службата.


Чл. 21. При възлагане от директора на служба "Военна полиция" специализираните органи за психологично осигуряване извършват оценка на психосоциалния климат в службата или в отделни структурни звена от нея.


Чл. 22. Дейностите по психологично осигуряване се включват в годишния план на служба "Военна полиция" и се осигуряват с необходимите информационни, технически, финансови и човешки ресурси.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. За неуредените с тази инструкция въпроси се прилагат разпоредбите на Наредба № Н-12 от 2011 г. за психологично осигуряване на военнослужещите от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната (ДВ, бр. 44 от 2011 г.).


§ 2. Инструкцията се издава на основание чл. 31, ал. 1 и чл. 141, ал. 3 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и чл. 13 от Наредба № Н-12 от 2011 г. за психологично осигуряване на военнослужещите от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.


§ 3. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките