Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 1.XI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 243 ОТ 23 ОКТОМВРИ 2013 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ И ДАННИ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА НА ЕВРОПОЛ В СЪОТВЕТСТВИЕ С РЕШЕНИЕ 2009/371/ПВР НА СЪВЕТА ОТ 6 АПРИЛ 2009 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕВ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 243 ОТ 23 ОКТОМВРИ 2013 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ И ДАННИ ЗА ВЪВЕЖДАНЕ В ИНФОРМАЦИОННАТА СИСТЕМА НА ЕВРОПОЛ В СЪОТВЕТСТВИЕ С РЕШЕНИЕ 2009/371/ПВР НА СЪВЕТА ОТ 6 АПРИЛ 2009 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКА ПОЛИЦЕЙСКА СЛУЖБА (ЕВРОПОЛ)

В сила от 01.11.2013 г.

Обн. ДВ. бр.95 от 1 Ноември 2013г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) С постановлението се определят условията и редът за предоставяне на информация и данни от компетентните органи с оглед на тяхното въвеждане в Информационната система на Европол (ИСЕ).

(2) С постановлението се цели осигуряване на непрекъснатост и ефективност на процеса по въвеждането на информация и данни в ИСЕ.


Чл. 2. (1) За целите на постановлението "компетентни органи" за Република България по смисъла на чл. 3 от Решение 2009/371/ПВР на Съвета от 6 април 2009 г. за създаване на Европейска полицейска служба (Европол) са Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и Агенция "Митници" към Министерството на финансите.

(2) Национално звено "Европол" (НЗЕ) в дирекция "Международно оперативно сътрудничество" на Министерството на вътрешните работи е компетентната структура, която отговаря за въвеждането, актуализирането и заличаването на информация и данни в ИСЕ.

(3) Информационната система на Европол е автоматизирана информационна система, в която се обработват актуална информация и данни за престъпления от компетентността на Европол - организирана престъпност, тероризъм и други тежки форми на престъпност, посочени в списък - Приложение I към чл. 4, параграф 1 от Решение 2009/371/ПВР на Съвета.


Чл. 3. (1) Компетентните органи по чл. 2, ал. 1 предоставят ежемесечно до 10-о число на текущия месец на НЗЕ информация и данни, свързани с престъпления от компетентността на Европол с участието на български и/или чужди граждани, с цел въвеждането им в ИСЕ.

(2) Информацията и данните по ал. 1 се попълват във формуляр, утвърден от министъра на вътрешните работи.

(3) При предоставяне на информацията и данните за въвеждане в ИСЕ компетентните органи задължително извършват предварителна оценка на информацията и нейния източник съгласно критерии, определени от министъра на вътрешните работи, и поставят съответните кодове за оценка във формуляра по ал. 2.

(4) Компетентните органи задължително посочват условията, при които предоставената информация и данни могат да бъдат използвани и/или разпространявани, чрез отбелязване във формуляра по ал. 2 на кодове за разпространение съгласно изисквания, определени от министъра на вътрешните работи.


Чл. 4. (1) При получаване на допълнителна информация или данни за всеки отделен случай или при отпадане на необходимостта за съхранение на вече въведени в ИСЕ информация и данни компетентните органи уведомяват писмено НЗЕ с цел тяхната актуализация или заличаване.

(2) Въведените в ИСЕ информация и данни за престъпления се заличават във всички случаи на прекратяване на наказателното производство или при влязла в сила оправдателна присъда.


Чл. 5. В ИСЕ не се въвеждат информация и данни, отнасящи се за жертви на престъпления и за лица под 18 години.


Чл. 6. В ИСЕ може да се обработва класифицирана информация на Европейския съюз до ниво "RESTREINT UE/EU RESTRICTED".


Чл. 7. Въвеждането, актуализацията и заличаването на информация и данни в ИСЕ се осъществяват при стриктно спазване на Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за защита на личните данни, Закона за защита на класифицираната информация и Решение 2011/292/ЕС на Съвета от 31 март 2011 г. относно правилата за сигурност за защита на класифицираната информация на Европейския съюз.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на постановлението "Престъпления от компетентността на Европол" са престъпления, които имат организиран характер, свързани са с тероризъм или с други тежки форми на престъпност и засягат две или повече държави - членки на Европейския съюз.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 7а от Закона за нормативните актове във връзка с Решение 2009/371/ПВР на Съвета от 6 април 2009 г. за създаване на Европейска полицейска служба (Европол).


§ 3. При необходимост министърът на вътрешните работи дава указания по изпълнението на постановлението и решава в рамките на своята компетентност възникнали специфични въпроси по прилагането му.


§ 4. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, председателя на ДАНС и на председателя на КОНПИ.


§ 5. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките