Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 13.XII

ИЗМЕНЕНИЕ НА ЧЛ. ХХІ ОТ КОНВЕНЦИЯТА ПО МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ СЪС ЗАСТРАШЕНИ ВИДОВЕ ОТ ДИВАТА ФАУНА И ФЛОРА (Ратифицирано със закон, приет от 41-ото Народно събрание на 10 март 2010 г. - ДВ, бр. 23 от 2010 г. В сила за Република България от..

 

ИЗМЕНЕНИЕ НА ЧЛ. ХХІ ОТ КОНВЕНЦИЯТА ПО МЕЖДУНАРОДНАТА ТЪРГОВИЯ СЪС ЗАСТРАШЕНИ ВИДОВЕ ОТ ДИВАТА ФАУНА И ФЛОРА

(Ратифицирано със закон, приет от 41-ото Народно събрание на 10 март 2010 г. - ДВ, бр. 23 от 2010 г. В сила за Република България от 29 ноември 2013 г.)

Издадено от Министерството на околната среда и водите

Обн. ДВ. бр.107 от 13 Декември 2013г.

Конференцията на страните по CITES проведе своята втора извънредна среща в Габороне, Ботсуана, на 30 април 1983 г. (последният ден от нейната четвърта редовна среща), за да обсъди предложеното изменение на чл. XXI от Конвенцията за разрешаване на присъединяването на регионални икономически интегрирани организации.

Конференцията прие предложението с няколко промени и одобреното изменение се изразява в добавянето на пет параграфа (номерирани от 2 до 6 по-долу) към чл. XXI, както следва:

1. Тази Конвенция е открита за присъединяване за неограничен срок. Документите за присъединяване се депозират при правителството депозитар.

2. Конвенцията е отворена за присъединяване на регионални икономически интегрирани организации, учредени от суверенни държави, които имат компетенции по отношение на воденето на преговори, сключването и прилагането на международни споразумения по въпросите, отправени към тях от техните държави членки и обхванати от тази Конвенция.

3. В договорите за своето присъединяване съответните организации декларират обхвата на своите компетенции по въпросите, регулирани от Конвенцията. Посочените организации също така информират правителството депозитар за всяко съществено изменение на обхвата на своите компетенции. Нотификации от регионални икономически интегрирани организации, засягащи техните компетенции по въпросите, регулирани от тази Конвенция и измененията в нея, се предоставят на страните от правителството депозитар.

4. По въпросите, които са в техните компетенции, регионалните икономически интегрирани организации упражнят правата и изпълняват задълженията, които тази Конвенция съответно предоставя или налага на техните държави членки, които са страни по Конвенцията. В тези случаи държавите - членки на организациите, не са оправомощени да упражняват тези права индивидуално.

5. В областта на своите компетенции регионалните икономически интегрирани организации упражняват правата си да гласуват с брой гласове, равен на броя на техните държави членки, които са страни по Конвенцията. Тези организации не упражняват правото си да гласуват, ако техните държави членки упражнят своето право на глас, както и обратното.

6. Всяко позоваване на "страна" по смисъла, използван в член 1, буква "з" от тази Конвенция, на "държава/държави" или "държава страна/държави страни" по Конвенцията се разбира като включващо и позоваване на всяка регионална икономически интегрирана организация, имаща компетенции по отношение на воденето на преговори, сключването и прилагането на международни споразумения по въпросите, обхванати от тази Конвенция.

В съответствие с член XVII, параграф 3 от Конвенцията Габоронското изменение влиза в сила 60 дни след като 54 от 80-те държави, които са били страни по CITES на 30 април 1983 г. (т.е. две трети от тях), са депозирали техните инструменти за приемане. Все пак, по това време то ще влезе в сила само за тези държави, които са приели изменението (без оглед на датата, когато са станали страни по Конвенцията). Измененият текст на Конвенцията ще се прилага автоматично по отношение на всяка държава, която стане страна по Конвенцията, след датата на влизане в сила на изменението. Обаче за държавите, които са станали страни по Конвенцията преди посочената дата и не са приели изменението, то ще влезе в сила 60 дни след като го приемат.


Промени настройката на бисквитките