Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 107 от 13.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 276 ОТ 6 ДЕКЕМВРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ПО ЕТНИЧЕСКИТЕ И ИНТЕГРАЦИОННИТЕ ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 351 НА МИНИС

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 276 ОТ 6 ДЕКЕМВРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ПО ЕТНИЧЕСКИТЕ И ИНТЕГРАЦИОННИТЕ ВЪПРОСИ КЪМ МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 351 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2006 Г. (ДВ, БР. 2 ОТ 2007 Г.)

Обн. ДВ. бр.107 от 13 Декември 2013г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1, ал. 2 думата "сдруженията" се заменя с "юридическите лица с нестопанска цел".


§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 след думите "неправителствените организации" се добавя "/юридическите лица с нестопанска цел".

2. В т. 5 след думите "неправителствените организации" се добавя "/юридическите лица с нестопанска цел".

3. В т. 6 думите "предприсъединителните и" се заличават, а след думите "Европейския съюз" се добавя "и други донори;".

4. В т. 7 думите "Рамковата програма за интегриране на ромите в българското общество" се заменят с "Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020)".

5. В т. 8 думите "Националния план за действие по инициативата "Десетилетие на ромското включване 2005 - 2015 г." се заменят с "Плана за действие за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020) и "Десетилетие на ромското включване 2005 - 2015 г.", след думата "компетентност" се добавя "свързани с него, както и на неправителствените организации/юридическите лица с нестопанска цел" и текстът до края се заличава.

6. В т. 10 след думите "неговата дейност" се поставя точка и запетая и текстът до края се заличава.

7. В т. 12 след думите "общински органи" се добавя "за превенция и".

8. Създава се т. 15:

"15. одобрява и представя в Министерския съвет ежегоден административен мониторингов доклад за напредъка по изпълнението на заложените дейности по приоритетите на Плана за действие за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020) и "Десетилетие на ромското включване 2005 - 2015 г.", който Министерският съвет внася за приемане в Народното събрание в сроковете, предвидени в Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020)."


§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. Комисията за защита от дискриминация, Омбудсмана на Република България, Съвета за електронни медии, комисии на Народното събрание, администрацията на Президента на Република България, органи на съдебната власт, други държавни органи;".

2. В т. 4 думите "регистрирани в обществена полза" се заличават.

3. Точка 5 се отменя.


§ 4. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 думите "т. 5 и 6" се заменят с "т. 6 и 7", а след думите "на съвета" се добавя "на ротационен принцип измежду представените в Националния съвет различни етнически общности".

2. В ал. 6:

а) точка 1 се изменя така:

"1. заместник-министър на: труда и социалната политика; икономиката и енергетиката; регионалното развитие; отбраната; вътрешните работи; финансите; външните работи; правосъдието; земеделието и храните; образованието и науката; здравеопазването; културата; околната среда и водите; транспорта, информационните технологии и съобщенията; младежта и спорта;"

б) точка 3 се изменя така:

"3. представител на Централното координационно звено в администрацията на Министерския съвет;".

3. В ал. 7:

а) създава се ново изречение второ: "По изключение (когато няма назначен заместник-министър) за член на Националния съвет може да бъде определен друг представител на политическия кабинет на съответния министър.";

б) досегашното изречение второ става изречение трето и в него думите "т. 5 и 6" се заменят с "т. 6 и 7".

4. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Членството на организациите по ал. 6, т. 6 и 7 е за срок 3 години."

5. Създават се нови ал. 9 - 11:

"(9) Организациите по ал. 6, т. 6 и 7, които кандидатстват за първи път за членство в Националния съвет, подават в срок до 20 декември до неговия председател заявление в свободен текст, съдебно удостоверение за актуално състояние и формуляр по образец, утвърден от председателя на Националния съвет, за дейността си.

(10) Организациите по ал. 6, т. 6 и 7, представлявани в Националния съвет, до изтичане на тригодишното им членство ежегодно до 31 януари подават до неговия председател съдебно удостоверение за актуално състояние и отчет за дейността си, информацията от който става част от докладите по чл. 3, т. 14 и 15.

(11) След изтичане на срока по ал. 8 желаещите да подновят членството си в Националния съвет подават заявление до председателя за нов 3-годишен период в срок до 20 декември."

6. Създават се ал. 12 и 13:

"(12) Представителите на организациите по ал. 6, т. 6 и 7 могат да прекратят участието си в Националния съвет с писмено заявление до председателя на съвета.

(13) Организациите, които са прекратили участието си в Националния съвет, могат да кандидатстват отново за представителство в него не по-рано от една календарна година след датата на прекратяване на участието си."

7. Досегашните ал. 9 и 10 стават съответно ал. 14 и 15 и се изменят така:

"(14) Заявленията по ал. 9 се разглеждат от комисия, определена от председателя на Националния съвет. Комисията се произнася по заявленията в срок до 20 януари. Председателят издава заповед с утвърдения от него поименен състав на Националния съвет за съответната година.

(15) Представител по ал. 6, т. 6 и 7 може да бъде само гражданин на Европейския съюз, който не е осъждан, не е санкциониран през последните три години от Комисията за защита от дискриминация за осъществени дискриминационни действия; не е извършил действия, нарушаващи обществения морал; не е извършил действия, увреждащи доброто име на съвета. Едно и също физическо лице може да представлява само една организация."

8. Досегашната ал. 11 става ал. 16.


§ 5. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Работата на Националния съвет, свързана с формирането, провеждането и мониторинга по изпълнението на държавната политика за равноправно интегриране на ромите в българското общество, се подпомага от Комисията за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020)", наричана по-нататък "комисията".

(2) Председател на комисията по ал. 1 е секретарят на Националния съвет. Членовете на комисията по ал. 3, т. 4 излъчват заместник-председател на комисията.

(3) Членове на комисията са:

1. ръководители на структури в министерствата на: труда и социалната политика; образованието и науката; земеделието и храните; младежта и спорта; регионалното развитие; здравеопазването; вътрешните работи; културата, които имат отговорности по Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020), определени от съответните министри;

2. представителят на Централното координационно звено в администрацията на Министерския съвет - член на Националния съвет;

3. представителите на Българската академия на науките и на Националното сдружение на общините в Република България - членове на Националния съвет;

4. представителите на юридическите лица с нестопанска цел, които са приети да бъдат представлявани в Националния съвет със заповед на председателя на Националния съвет по чл. 5, ал. 6, т. 6 и 7 и които осъществяват дейности, насочени към интеграцията на ромите в българското общество.

(4) Секретариатът на Националния съвет организира работата на комисията.

(5) Към комисията функционират две работни групи: Междуведомствена работна група за ресурсно подпомагане интеграцията на ромите със средства от фондовете на Европейския съюз и Междуведомствена работна група за мониторинг на изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020) и правни промени.

(6) Комисията има за цел:

1. да планира ресурсно обезпечени и интегрирани интервенции за изпълнение на политиката на интеграция на ромите, определени в Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020), на база цели и приоритети на ниво основни политики, здравеопазване, образование, социална политика и жилищна политика;

2. да подпомага, обсъжда и наблюдава изпълнението на заложените мерки и постигането на резултати по приоритетите на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020);

3. да инициира и предлага промени в правната рамка, подкрепящи изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020)."


§ 6. В чл. 10 ал. 1 се изменя така:

"(1) Комисията за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020) се свиква на заседания най-малко веднъж на три месеца от председателя или по искане на най-малко една трета от членовете й."


§ 7. В чл. 11, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нови т. 2 и 3:

"2. изпълнява функциите на координираща структура на дейността на административните структури на национално ниво във връзка с формулирането, изпълнението, мониторинга и оценката на интеграционната политика;

3. оказва методическа подкрепа и координира дейността на областните и общинските съвети по етническите и интеграционните въпроси;".

2. Досегашните т. 2 - 9 стават съответно т. 4 - 11.

3. Досегашната т. 10 става т. 12 и се изменя така:

"12. организира работата на Комисията за изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020);".

4. Досегашната т. 11 става т. 13 и в нея думата "осъществява" се заменя с "е Национална контактна точка по Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020) и осъществява".

5. Досегашната т. 12 става т. 14.


§ 8. В чл. 14, ал. 3, т. 3 думите "регистрирани в обществена полза" се заличават, а думата "двегодишна" се заменя с "едногодишна".


§ 9. В чл. 15 ал. 2 - 4 се изменят така:

"(2) Областните съвети изготвят годишен отчет за цялата област, който включва обща информация за дейността на областния и общинските съвети и обобщена информация за изпълнението на дейностите по интеграционната политика за цялата област, и го предоставят на секретариата на Националния съвет.

(3) Общинските съвети за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси изготвят годишни отчети за своята дейност и ги предоставят на съответния областен съвет.

(4) Секретарите на областните съвети за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси подават периодично информация от областта с цел актуализиране на регистъра по чл. 11, ал. 2, т. 4. Общинските съвети за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси подават периодично информация на секретарите на областните съвети за актуализиране на регистъра по чл. 11, ал. 2, т. 4."


Промени настройката на бисквитките