Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 108 от 17.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 282 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ", ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 23 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2008 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 282 ОТ 12 ДЕКЕМВРИ 2013 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ", ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 23 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2008 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2008 Г.)

В сила от 17.12.2013 г.

Обн. ДВ. бр.108 от 17 Декември 2013г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "се назначава с указ на Президента на Република България по предложение на Министерския съвет" се заменят със "се избира от Народното събрание по предложение на министър-председателя".

2. В ал. 2 думата "двама" се заменя с "трима".


§ 2. Създава се чл. 32о:

"Чл. 32о. Началниците на структурните звена в специализираните административни дирекции се назначават от председателя на агенцията и:

1. планират, организират, контролират и отговарят за дейността на съответното звено;

2. изпълняват заповедите на преките си ръководители и се отчитат пред непосредствения си ръководител;

3. възлагат задачи на работещите в структурното звено и отговарят за тяхното срочно и качествено изпълнение;

4. осигуряват взаимодействието с другите структурни звена на агенцията в съответствие с установените организационни връзки и разпределението на дейностите между тях;

5. правят предложения за предприемане на конкретни мерки за подобряване на дейността в ръководеното от тях звено;

6. предлагат назначаване, повишаване, преместване, стимулиране, санкциониране и освобождаване на работещите в структурното звено."


§ 3. В чл. 40, ал. 2 думите "Държавна агенция "Разузнаване" се заменят с "Националната разузнавателна служба".


§ 4. В чл. 41, ал. 2, т. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "който обхваща мерките за сигурност на стратегическите зони и режима на достъп до стратегическите зони и зоните, свързани с изпълнението на стратегическите дейности."


§ 5. Създава се чл. 41а:

"Чл. 41а. (1) Контролът по чл. 41, ал. 2, т. 1 се осъществява чрез планови или инцидентни проверки от определени със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" служители. Със заповедта се определят и служителите, имащи правомощия да съставят актове за установяване на административни нарушения.

(2) Предмет на проверките по ал. 1 са задължителните мерки за сигурност на стратегическите зони и режимът на достъп до стратегическите зони и зоните, свързани с изпълнението на стратегическите дейности.

(3) Проверките в конкретните обекти се назначават със заповед на председателя на ДАНС или на оправомощено от него длъжностно лице, в която се посочват:

1. проверяваният стратегически обект;

2. обхватът и продължителността на проверката;

3. председателят и членовете на комисията по проверката, както и експертите, при необходимост;

4. редът за докладване за резултатите от проверката;

5. материално-техническото и финансовото осигуряване на проверката.

(4) При извършване на проверките служителите имат право:

1. на достъп до обектите и помещенията в проверявания стратегически обект;

2. на достъп до документите, свързани с организацията по физическата защита на проверявания стратегически обект;

3. при необходимост да изискват писмени и устни обяснения от ръководителите и служителите от проверявания стратегически обект;

4. да получават информация от други юридически и физически лица и да изискват обяснения при необходимост от техните ръководители и служители за дейности по физическата защита на проверявания стратегически обект във връзка с извършваната проверка;

5. да привличат експерти, когато са необходими специални знания за изясняване на обстоятелства във връзка с извършвана проверка;

6. да дават конкретни предписания във връзка с организацията на физическата защита на проверявания стратегически обект;

7. да предприемат действия за реализиране на административнонаказателна отговорност при констатирани нарушения."


§ 6. В чл. 44 ал. 1 се изменя така:

"(1) Разрешенията по чл. 40, ал. 1, т. 2 се издават от председателя на агенцията или от оправомощени от него длъжностни лица по писмено искане на ръководителя на стратегическия обект или на възлагащия съответната дейност. В искането се посочват пълните имена на кандидата и индентифициращи данни от документа за самоличност (единният граждански номер, личен номер на чужденец, рождена дата и адрес на лицето), длъжността, която ще заема, или конкретната задача, която ще изпълнява. Към искането се прилагат свидетелство за съдимост, документ за липса на водени срещу лицето досъдебни или съдебни производства за престъпления от общ характер и удостоверителен документ за липса на психични заболявания."


§ 7. В чл. 45, ал. 1 думата "граждани" се заменя с "лица".


§ 8. В глава пета се правят следните изменения и допълнения:

1. Наименованието на глава пета се изменя така:

"УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ПРИКРИВАНЕТО НА СЛУЖИТЕЛИ НА АГЕНЦИЯТА".

2. Досегашните чл. 49 - 62 се обособяват в раздел І "Служители на прикритие".

3. В чл. 53, ал. 3 думите "чл. 125 - 128" се заменят с "чл. 124а - 128".

4. Създава се раздел ІІ:

"Раздел ІІ

Служители под прикритие

Чл. 62а. Служителите под прикритие се използват с цел предотвратяване, пресичане, разкриване и разследване на тежки умишлени престъпления, свързани с посегателствата по чл. 4, ал. 1 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", и за защита на националната сигурност по реда на Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за специалните разузнавателни средства.

Чл. 62б. Служителите под прикритие се използват при спазване принципите на:

1. законност;

2. конспиративност;

3. доброволност при назначаването;

4. централизъм;

5. специализация;

6. защита при и по повод изпълнение на служебните задължения;

7. запазване в тайна на качеството им на държавни служители от Държавна агенция "Национална сигурност".

Чл. 62в. Служителите под прикритие се използват само при доказана необходимост, когато възложените задачи и дейности не могат да се изпълнят по друг начин, и при наличие на обективни възможности за използването им.

Чл. 62г. (1) За изпълнение на задачите си служителите под прикритие проникват в обкръжението или в средата на лица, представляващи законно установен интерес за органите на Държавна агенция "Национална сигурност", като използват прикритието си за осъществяване на наблюдения върху тях, за получаване на данни за замисляни, подготвяни, извършвани или довършени тежки умишлени престъпления, свързани с посегателствата по чл. 4, ал. 1 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

(2) За изграждане на прикритие на служителите могат да се използват юридически лица с нестопанска цел или търговски дружества по чл. 20, ал. 1, т. 20 от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", както и да се изготвят и използват документи за самоличност с променени основни данни на служители под прикритие.

Чл. 62д. Служителите под прикритие са специално подбрани и обучени държавни служители от състава на Държавна агенция "Национална сигурност".

Чл. 62е. (1) Служителите под прикритие се използват в оперативно-издирвателната дейност на Държавна агенция "Национална сигурност" и в досъдебното производство по искане на компетентните органи и по ред, определен със закон.

(2) Служителите под прикритие са служители от специализирано структурно звено на Държавна агенция "Национална сигурност", прикрито по начин, който изключва разкриване на действителното му предназначение.

(3) Дейностите на звеното по ал. 2 се извършват по специален ред, определен със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

Чл. 62ж. (1) Изграденото прикритие може да се използва само за законосъобразното изпълнение на поставените задачи.

(2) Имуществените последици от действията по ал. 1 се поемат от Държавна агенция "Национална сигурност", освен ако са резултат от виновно поведение на служителите под прикритие.

Чл. 62з. (1) Необходимите средства, свързани с дейността на специализираното структурно звено по чл. 62е, ал. 2, се осигуряват от бюджета на Държавна агенция "Национална сигурност" и от други източници по ред, определен със закон или с акт на Министерския съвет.

(2) Всички разходи за изграждане и поддържане на прикритие на служителите от специализираното структурно звено и за осъществяване на оперативно-издирвателната му дейност се планират и отчитат като текущи разходи по ред, определен със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност".

Чл. 62и. (1) За изграждането и използването на прикритието по чл. 62г, ал. 2 държавните органи, органите на местната власт и на местното самоуправление, организациите и юридическите лица незабавно оказват необходимото съдействие на Държавна агенция "Национална сигурност", включително като създават и издават необходимите актове по гражданско състояние, удостоверения, разрешения, регистрации и други необходими документи.

(2) Данните, свързани с прикритието, се въвеждат своевременно в съответните информационни системи за времето на съществуване на прикритието.

(3) Съдействието по изграждане на прикритието се осъществява от субектите по ал. 1 при спазване на изискванията за защита на информацията, класифицирана като държавна тайна.

(4) Издадените документи по ал. 1 се използват само за целите на изграденото прикритие.

Чл. 62к. (1) Документите за самоличност с променени основни данни се издават единствено на служителите на звеното по чл. 62е, ал. 2.

(2) Издадените документи по ал. 1 се унищожават след отпадане на необходимостта от тяхното използване.

(3) За издадените и унищожените документи за самоличност в Държавна агенция "Национална сигурност" се води служебен регистър, информацията в който се класифицира като държавна тайна.

Чл. 62л. За нуждите на международното оперативно сътрудничество специализираното звено на Държавна агенция "Национална сигурност" и чужди партньорски служби могат да осъществяват дейности, свързани с използване на служителите под прикритие, съобразно двустранни и многостранни споразумения, по които Република България е страна, на основата на съгласуваност на интересите и за сметка на заинтересуваната страна."


§ 9. Създава се глава пета "а":

"Глава пета "а"

ДЕЙНОСТИ И ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ НА ОРГАНИТЕ НА ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" С ДРУГИ ДЪРЖАВНИ ОРГАНИ ВЪВ ВРЪЗКА С РАЗКРИВАНЕ, ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ, ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ

Чл. 62м. (1) Разследването на престъпления от общ характер по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с дейностите по чл. 4, ал. 1 ЗДАНС, се извършва от служители на агенцията, определени за разследващи агенти със заповед на председателя на ДАНС.

(2) Разследващите агенти извършват разследване по реда на Наказателно-процесуалния кодекс.

(3) На разследващите агенти не могат да се възлагат други дейности извън дейността по разследване на престъпления.

(4) При осъществяване на своите правомощия разследващият агент взема решения по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, като се ръководи от закона.

(5) Писмените указания на прокурора по разследването са задължителни за разследващите агенти.

(6) Горестоящите ръководители нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение на разследващия агент, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването.

Чл. 62н. Разследващите агенти от Държавна агенция "Национална сигурност" предприемат необходимите мерки за извършване на полицейска регистрация на лицата, които са привлечени като обвиняеми за извършено умишлено престъпление от общ характер, във взаимодействие с органите на МВР при спазване изискванията на ЗМВР. Полицейската регистрация се извършва от полицейските органи на МВР.

Чл. 62о. (1) Органите на агенцията могат да задържат лица по реда на чл. 124а от Закона за Държавна агенция "Национална сигурност".

(2) За лицата по чл. 124а, ал. 1 ЗДАНС се издава писмена заповед за задържане.

(3) В заповедта по ал. 2 се посочват:

1. името, длъжността и местоработата на служителя, издал заповедта;

2. основанието за задържането;

3. данни, индивидуализиращи задържаното лице;

4. датата и часът на задържането;

5. ограничаването на правата на лицето по чл. 124а ЗДАНС, както и правото му:

а) да обжалва пред съда законността на задържането;

б) на адвокатска защита от момента на задържането;

в) на медицинска помощ;

г) на телефонно обаждане, с което да съобщи за своето задържане;

д) да се свърже с консулските власти на съответната държава, в случай че не е български гражданин;

е) да ползва преводач, в случай че не разбира български език.

(4) Задържаното лице попълва декларация, че е запознато с правата си, както и за намерението си да упражни или да не упражни правата си по ал. 3, т. 5, букви "б" - "е".

(5) Заповедта по ал. 2 се подписва от органа на агенцията и от задържаното лице. Отказът или невъзможността на задържаното лице да подпише заповедта се удостоверява с подписа и имената на един свидетел.

(6) Заповедта за задържане се вписва в специален регистър, който се създава и води по ред, определен със заповед на председателя на агенцията.

(7) Копие от заповедта се връчва на задържаното лице срещу подпис.

Чл. 62п. (1) Органите на Държавна агенция "Национална сигурност" могат да призовават в служебните помещения граждани за изпълнение на определените им с този закон правомощия.

(2) Органите на агенцията писмено уведомяват гражданите за призоваването. В съобщението изрично се посочват целта на призоваването, часът и мястото на явяване.

(3) В неотложни случаи призоваването може да се извършва по телефон, телекс или факс. Призоваването по телефон или факс се удостоверява писмено от длъжностното лице, което го е извършило, а по телекс - с писмено потвърждаване за полученото съобщение.

(4) За извършването на съответни процесуални действия разследващ орган от ДАНС може да поиска съдействието на полицейските органи на МВР за призоваване на лица в помещения на ДАНС при спазване на условията и реда за връчване на призовки, съобщения и книжа, предвиден в Наказателно-процесуалния кодекс."


§ 10. В чл. 66, ал. 5 думата "Дирекция" се заменя със "Специализирана дирекция".


§ 11. В чл. 85 ал. 6 се изменя така:

"(6) Формулярите за годишните оценки за изпълнението на длъжността се съхраняват в служебното досие на служителя, а формулярите за тримесечните оценки за постигнати резултати в служебната дейност - в САД "Човешки ресурси"."


§ 12. В чл. 86, ал. 1 думата "главния" се заменя с "административния".


§ 13. В чл. 98, ал. 3 думите "най-ниското основно месечно възнаграждение на държавен служител от" се заменят с "основното месечно възнаграждение на ръководителя на".


§ 14. В чл. 108 думите "с дирекция "Финансово-стопанска и управление на собствеността" се заменят със "със специализирана административна дирекция "Финансово-стопанска и управление на собствеността".


§ 15. В чл. 110б, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 3 думата "никакви" се заличава.

2. Създава се т. 4:

"4. други нарушения на служебната дисциплина."


§ 16. В чл. 110в се създават т. 8 - 12:

"8. нарушаване на правилата за съхраняване, опазване или използване на служебни: карти (в т. ч. безконтактни карти за пропускане в сградите на агенцията), пропуски, знаци, имущество, картотеки или документи;

9. неупражняване на контрол над подчинени при изпълнение на служебните им задължения, довело до извършване на дисциплинарно нарушение по чл. 90, ал. 1, т. 3 - 5 ЗДАНС;

10. наличие на пропуски в прилагането на разпоредбите, регламентиращи оперативно-издирвателната и информационната дейност;

11. системни маловажни нарушения на служебната дисциплина;

12. други нарушения на служебната дисциплина."


§ 17. В чл. 110г се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 5 се отменя.

2. Създават се т. 6 и 7:

"6. системни нарушения на служебната дисциплина;

7. други нарушения на служебната дисциплина."


§ 18. В чл. 110д, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "карти, знаци" и "имущество, картотеки или документи" се заличават.

2. Точка 6 се отменя.

3. Създават се т. 17 и 18:

"17. системно нарушаване на разпоредбите, регламентиращи оперативно-издирвателната или информационната дейност;

18. други нарушения на служебната дисциплина."


§ 19. В чл. 114, т. 2 след думите "проверка от" се добавя "специализирана административна".


§ 20. В чл. 116, ал. 2 думите "някое от дисциплинарните наказания по чл. 90, ал. 1, т. 3 - 5" се заменят с "дисциплинарно наказание по чл. 90, ал. 1, т. 5".


§ 21. В чл. 119 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "дирекция "Правно-нормативна дейност" се заменят със "специализирана административна дирекция "Правно-нормативна дейност".

2. В ал. 2 след думата "председател" запетаята се заменя със съюза "и", а думите "и секретар" се заличават.


§ 22. В чл. 126 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Непосредствено след връчване на заповедта и подписване на акта за сдаване на длъжността държавният служител, на когото е прекратено служебното правоотношение, връща служебната карта, служебния знак и служебното си оръжие на съответните длъжностни лица."

2. В ал. 5 накрая се добавя "със срок не по-дълъг от един месец".


§ 23. В чл. 128, ал. 1, т. 1 думата "главния" се заменя с "административния".


§ 24. Създава се глава седма:

"Глава седма

АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 139. За нарушения на разпоредбите на правилника виновните лица носят отговорност по чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания.

Чл. 140. (1) Нарушенията се установяват с актове на оправомощени от председателя на агенцията длъжностни лица.

(2) Наказателните постановления се издават от председателя на агенцията или от оправомощен от него заместник-председател.

(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания."


§ 25. В приложение № 2 към чл. 32а, ал. 1 се правят изменения и допълнения съгласно приложението (секретно).


§ 26. Навсякъде в правилника думите "дирекция "Човешки ресурси" се заменят със "специализирана административна дирекция "Човешки ресурси".


Заключителни разпоредби

§ 27. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките