Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 40 от 13.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 20 ОТ 2009 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ОДОБРЕНИЯ ПО ЧЛ. 11, АЛ. 3 ОТ ЗАКОНА ЗА КРЕДИТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ (ДВ, БР. 36 ОТ 2009 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 20 ОТ 2009 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ НА ОДОБРЕНИЯ ПО ЧЛ. 11, АЛ. 3 ОТ ЗАКОНА ЗА КРЕДИТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ (ДВ, БР. 36 ОТ 2009 Г.)

Издадена от Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.40 от 13 Май 2014г.

§ 1. Заглавието на наредбата се изменя така:

"Наредба № 20 от 2009 г. за издаване на одобрения за членове на управителния съвет (съвета на директорите) и надзорния съвет на кредитна институция и изисквания във връзка с изпълнение на техните функции".


§ 2. Член 1 се изменя така:

"Предмет

Чл. 1. С тази наредба се уреждат:

1. условията и редът за издаване или отказ за издаване на одобрение по чл. 11, ал. 3 от Закона за кредитните институции, както и необходимата информация и документи за издаване на одобрение;

2. критериите за установяване наличието на професионален опит, необходим за управление на дейността на банка;

3. изискванията към дейността на комитета за подбор по чл. 73в (комитетът за подбор) от Закона за кредитните институции;

4. други изисквания към членовете на управителния съвет (съвета на директорите) и на надзорния съвет във връзка с изпълнение на техните функции."


§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "включително квалификация и познания за ефективно изпълнение на задължения при участие в структури, които банката е формирала във връзка с изискванията на чл. 73, чл. 73б и чл. 73в от Закона за кредитните институции".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) По отношение на лицата по ал. 1 се прилагат и съответните изисквания от насоките на Европейския банков орган (ЕБО) за оценка на пригодността на членовете на ръководния орган и лицата, заемащи ключови позиции."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.


§ 4. Създава се чл. 4а:

"Други условия за издаване на одобрение

Чл. 4а. (1) За да получи одобрение по чл. 2, 3 и 4, лицето не трябва да заема в други юридически лица повече от:

1. една длъжност на изпълнителен член или прокурист или управител и две длъжности на член на управителен съвет (съвет на директорите), който не е изпълнителен член, или на член на надзорен съвет, или

2. четири длъжности на член на управителен съвет (съвет на директорите), който не е изпълнителен член, или на член на надзорен съвет.

(2) Длъжностите по ал. 1 в дружества от една и съща група по смисъла на § 1, т. 13 от допълнителните разпоредби на Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати се считат за една длъжност. Това се прилага и за длъжностите в дружества, в които банката притежава квалифицирано дялово участие.

(3) Заеманите длъжности в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел не се отчитат за целите на ал. 1."


§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Подуправителят, ръководещ управление "Банков надзор", или оправомощени от него лица могат да проведат събеседване с кандидата или да изискат допълнителни документи (включително препоръки), ако преценят, че документите, които са представени, не дават пълна представа за наличието на квалификация и професионален опит в банковото дело или за неговата надеждност и пригодност."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) При извършване на преценката за надеждност и пригодност се вземат предвид и данните от регистъра за административните санкции, воден от ЕБО."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.


§ 6. В чл. 11, ал. 1 числото "500" се заменя с "1000".


§ 7. Създават се чл. 12 и 13:

"Комитет за подбор

Чл. 12. (1) Комитетът за подбор се състои от не по-малко от две лица, които отговарят на изискванията на чл. 73в, ал. 1 от Закона за кредитните институции.

(2) Комитетът за подбор:

1. набелязва и препоръчва за избиране от надзорния съвет, а при едностепенна система на управление - от общото събрание на акционерите, кандидати за членове на управителния съвет (съвета на директорите), като взема предвид баланса на професионални знания и умения, разнообразните квалификации и професионален опит на членовете в състава на съвета, необходими за управлението на банката;

2. подготвя описание на функциите и на изискванията към кандидатите и определя времето, което се очаква избраните членове да отделят в работата на съвета на директорите, съответно на управителния съвет;

3. определя целево ниво във връзка с участието на по-слабо представения пол в състава на управителния съвет (съвета на директорите) и разработва политика за увеличаване броя на лицата от по-слабо представения пол в състава на съветите за постигане на това ниво; нивото, политиката и нейното изпълнение се оповестяват в съответствие с член 435, параграф 2, буква "в" от Регламент (ЕС) № 575/2013;

4. анализира периодично, но не по-малко от един път годишно структурата, състава, броя на членовете и резултатите от работата на управителния съвет (съвета на директорите) и отправя препоръки за евентуални промени;

5. периодично прави преглед на политиката на управителния съвет (съвета на директорите) за подбор и назначаване на членове на висшия ръководен персонал и отправя препоръки към него.

(3) Алинея 2 се прилага и при възлагане управлението на банката на изпълнителни членове.

(4) При изпълнението на задълженията си комитетът за подбор отчита периодично необходимостта да се гарантира, че процесът на вземане на решения на управителния съвет (съвета на директорите) не се влияе от отделно лице или малка група лица по начин, който уврежда интересите на банката.

(5) Комитетът за подбор може да използва необходимите ресурси, които счита за подходящи, включително консултации с външни експерти, и получава достатъчно финансиране за тази цел.

(6) Българската народна банка анализира информацията, оповестена в съответствие с член 435, параграф 2, буква "в" от Регламент (ЕС) № 575/2013, и я използва за сравняване на практиките по отношение на многообразието. Българската народна банка предоставя тази информация на ЕБО.

Изисквания към членовете на управителния съвет (съвета на директорите) и на надзорния съвет във връзка с изпълнение на техните функции

Чл. 13. (1) Членовете на управителния съвет (съвета на директорите) и на надзорния съвет изпълняват функциите си честно, почтено и независимо с цел извършване на ефективна собствена преценка за решенията на висшия ръководен персонал и упражняване на ефективен контрол и наблюдение върху вземането на управленски решения.

(2) Членовете на управителния съвет (съвета на директорите) и на надзорния съвет трябва да отделят достатъчно време за изпълнението на задълженията си в управлението на банката."


§ 8. В приложението към чл. 6, ал. 1, т. 5 се създава т. 7.6:

"7.6. Посочете дружествата, в които заемате длъжност по чл. 4а, ал. 1 и 2, както и заеманата длъжност."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 9. Лицата, които към влизане в сила на тази наредба са членове на управителен съвет (съвет на директорите), надзорен съвет на банка или са нейни прокуристи, подават информацията по т. 7.6 от приложението към чл. 6, ал. 1, т. 5 в тримесечен срок от влизане в сила на наредбата. Българската народна банка уведомява лицата, които не отговарят на изискванията на чл. 4а, и определя срок за отстраняване на несъответствието.


§ 10. Тази наредба се издава на основание чл. 10, ал. 6, чл. 11, ал. 3 и чл. 73в, ал. 2 във връзка с § 13 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за кредитните институции и е приета с Решение № 46 от 24.04.2014 г. на Управителния съвет на Българската народна банка.


Промени настройката на бисквитките