Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 40 от 13.V

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 102 ОТ 7 МАЙ 2014 Г. ЗА КООРДИНАЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА РЕГИОНАЛНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 102 ОТ 7 МАЙ 2014 Г. ЗА КООРДИНАЦИЯ ПО ВЪПРОСИТЕ НА РЕГИОНАЛНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО

В сила от 13.05.2014 г.

Обн. ДВ. бр.40 от 13 Май 2014г., изм. ДВ. бр.36 от 13 Май 2022г., изм. ДВ. бр.53 от 8 Юли 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. Съветът "Международно сътрудничество за развитие и регионално сътрудничество", създаден с Постановление № 234 на Министерския съвет от 2011 г. за политиката на Република България на участие в международното сътрудничество за развитие (обн., ДВ, бр. 61 от 2011 г.; изм., бр. 6 и 62 от 2013 г.), наричан по-нататък "Съвета", изпълнява координиращи функции по отношение на външнополитическите аспекти на държавната политика в областта на регионалното сътрудничество.


Чл. 2. Съветът осъществява следните функции в областта на регионалното сътрудничество:

1. дава становища по проекти на национални стратегически документи по отношение на външнополитическите аспекти на държавната политика в тази област;

2. приема становища и изготвя проекторешения по конкретни въпроси в областта на регионалното сътрудничество, както и по отношение на лансирани от други страни регионални програми и инициативи;

3. изготвя, приема и внася за утвърждаване от Министерския съвет проекти за регионални инициативи и координира дейността по тяхното представяне и реализиране;

4. координира дейността на министерствата и ведомствата при участието им в регионални форуми;

5. анализира работата и развитието на различните форми на регионално сътрудничество от гледна точка на държавния интерес.


Чл. 3. (1) При изпълнение на функциите си по чл. 2 Съветът заседава във формат "Регионално сътрудничество" в следния състав:

1. председател - министърът на външните работи;

2. секретар - служител от Министерството на външните работи;

3. (изм. - ДВ, бр. 36 от 2022 г., изм. - ДВ, бр. 53 от 2022 г., в сила от 08.07.2022 г.) членове - по един заместник-министър на икономиката и индустрията, на правосъдието, на вътрешните работи, на финансите, на труда и социалната политика, на инвестиционното проектиране, на земеделието и храните, на регионалното развитие, на транспорта и съобщенията, на околната среда и водите, на здравеопазването, на образованието и науката, на културата, на отбраната и на младежта и спорта.

(2) На заседанията на Съвета във формат "Регионално сътрудничество" могат да присъстват представители на Народното събрание, на Администрацията на Президента, на Националното сдружение на общините, на неправителствени организации, както и външни експерти, при предварително изразено от тях съгласие.

(3) При невъзможност за участие в заседание на Съвета във формат "Регионално сътрудничество" председателят се замества от заместник-министър на външните работи или от друго овластено от него лице.

(4) За осигуряване дейността на Съвета могат да се създават работни групи за подготовка на работни материали, становища, анализи, оценки и други по конкретни въпроси, свързани с функциите на Съвета по чл. 2.


Чл. 4. (1) Заседанията на Съвета във формат "Регионално сътрудничество" се свикват и ръководят от неговия председател.

(2) Секретарят на Съвета по чл. 3, ал. 1, т. 2 организира подготовката на заседанията му във формат "Регионално сътрудничество", осъществява оперативна координация на работата и организира съхраняването на документацията от проведените заседания.

(3) Членовете на Съвета по чл. 3, ал. 1, т. 3:

1. участват лично в заседанията на Съвета във формат "Регионално сътрудничество";

2. представят писмени или устни становища на представляваното от тях министерство;

3. могат да предлагат за разглеждане въпроси във връзка с функциите на Съвета по чл. 2 и свързаните с това материали;

4. имат право на достъп до материалите и протоколите от заседанията на Съвета във формат "Регионално сътрудничество".


Чл. 5. (1) Съветът провежда заседания във формат "Регионално сътрудничество" веднъж на 3 месеца.

(2) Заседанията по ал. 1 са редовни, ако на тях присъстват повече от половината членове на Съвета във формат "Регионално сътрудничество".

(3) Дневният ред на заседанията по ал. 1 се утвърждава от председателя на Съвета.

(4) В подготовката на материалите по дневния ред могат да бъдат привличани експерти на заинтересуваните министерства или други институции.

(5) Материалите и проектите на документи по тях се внасят за разглеждане от Съвета съгласувано със заинтересуваните министерства и с други институции. Секретарят на Съвета изпраща материалите за становище до членовете на Съвета по чл. 3, ал. 1, т. 3. Те се докладват на заседанието от вносителя или от секретаря на Съвета.

(6) Дневният ред на заседанията заедно с материалите по него се изпращат на членовете на Съвета във формат "Регионално сътрудничество" и на други заинтересувани институции не по-късно от 7 дни преди датата на заседанието.


Чл. 6. (1) В отделни особено важни случаи, както и при писмено искане на член на Съвета във формат "Регионално сътрудничество" председателят може да свиква извънредни заседания.

(2) В случаите по ал. 1 материалите по дневния ред може да се предоставят и на самото заседание.


Чл. 7. (1) За всяко проведено заседание на Съвета във формат "Регионално сътрудничество" се изготвя протокол, в който се вписват разгледаните на него въпроси и изготвените по тях становища и документи. В протокола се вписват външни лица и участвалите в заседанието членове на Съвета по чл. 3, ал. 1, т. 3, както и другите, присъствали на заседанието.

(2) Протоколът от заседанието се оформя от секретаря по чл. 3, ал. 1, т. 2 и се подписва от председателя на Съвета. Към протокола се прилагат материалите, разгледани на заседанието, както и приетите документи.

(3) Препис на протокола от заседанието се изпраща на членовете на Съвета по чл. 3, ал. 1, т. 3.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. В Постановление № 234 на Министерския съвет от 2011 г. за политиката на Република България на участие в международното сътрудничество за развитие (обн., ДВ, бр. 61 от 2011 г.; изм., бр. 6 и 62 от 2013 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) Министърът на външните работи се подпомага от Съвета "Международно сътрудничество за развитие и регионално сътрудничество" с консултативни функции в състав, както следва:

1. председател - министърът на външните работи;

2. членове на Съвета във формат "Международно сътрудничество за развитие":

а) заместник-министър на външните работи;

б) заместник-министър на финансите;

в) заместник-министър на икономиката и енергетиката;

г) заместник-министър на образованието и науката;

д) заместник-министър на вътрешните работи;

3. членове на Съвета във формат "Регионално сътрудничество":

а) заместник-министър на икономиката и енергетиката;

б) заместник-министър на правосъдието;

в) заместник-министър на вътрешните работи;

г) заместник-министър на финансите;

д) заместник-министър на труда и социалната политика;

е) заместник-министър на инвестиционното проектиране;

ж) заместник-министър на земеделието и храните;

з) заместник-министър на регионалното развитие;

и) заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

к) заместник-министър на околната среда и водите;

л) заместник-министър на здравеопазването;

м) заместник-министър на образованието и науката;

н) заместник-министър на културата;

о) заместник-министър на отбраната;

п) заместник-министър на младежта и спорта;

4. секретар на Съвета във формат "Международно сътрудничество за развитие" - дипломатически служител, определен от министъра на външните работи;

5. секретар на Съвета във формат "Регионално сътрудничество" - служител от Министерството на външните работи.

(2) При обсъждане на въпроси от компетентност на други министерства и ведомства за участие в работата на Съвет "Международно сътрудничество за развитие и регионално сътрудничество" могат да се канят техни представители на съответното ниво.

(3) Със заповед на министър-председателя по предложение на съответните министри се определя поименният състав на Съвет "Международно сътрудничество за развитие и регионално сътрудничество" и се утвърждават правила за работата му.

(4) За участие в работата на Съвет "Международно сътрудничество за развитие и регионално сътрудничество" във формат "Международно сътрудничество за развитие" могат да се канят представители на структурите на гражданското общество, които имат интерес към политиката на развитие.

(5) Административно-техническото и организационното обслужване на Съвет "Международно сътрудничество за развитие и регионално сътрудничество" се осъществява от Министерството на външните работи."

2. В чл. 10 в основния текст:

а) думите "Съвет "Международно сътрудничество за развитие" се заменят със "Съвет "Международно сътрудничество за развитие и регионално сътрудничество";

б) създава се т. 8:

"8. координацията на външнополитическите аспекти на държавната политика в областта на регионалното сътрудничество, като изпълнява функциите, определени с акт на Министерския съвет."

3. В чл. 11, ал. 1 думите "и ведомствата, представени в Съвет "Международно сътрудничество за развитие" се заменят с "по чл. 9, ал. 1, т. 2".

4. В чл. 13, ал. 2, т. 7 думите "Съвет "Международно сътрудничество за развитие" се заменят със "Съвет "Международно сътрудничество за развитие и регионално сътрудничество" във формат "Международно сътрудничество за развитие".

5. В чл. 18, ал. 1 думите "Съвет "Международно сътрудничество за развитие" се заменят със "Съвет "Международно сътрудничество за развитие и регионално сътрудничество" във формат "Международно сътрудничество за развитие".


§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 22а, ал. 1 от Закона за администрацията.


§ 3. Изпълнението на постановлението се възлага на председателя на Съвета и на министрите по чл. 3, ал. 1.


§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 156 ОТ 5 ЮЛИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 53 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 08.07.2022 Г.)


§ 73. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките