Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 54 от 1.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ И КОНТРОЛ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА, ПРИСПОСОБЛЕНИЯ И СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ, ПОСОЧЕНИ В СПИСЪЦИТЕ ПО ЧЛ. 35А,

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ И КОНТРОЛ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА, ПРИСПОСОБЛЕНИЯ И СЪОРЪЖЕНИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ И МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ, ПОСОЧЕНИ В СПИСЪЦИТЕ ПО ЧЛ. 35А, АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ИНТЕГРАЦИЯ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ (ДВ, БР. 65 ОТ 2007 Г.)

Издадена от Министерството на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.54 от 1 Юли 2014г.

§ 1. В заглавието на наредбата думите "чл. 35а" се заменят с "чл. 35г".


§ 2. В чл. 1, ал. 2, изречение второ думите "регистрирани по реда на тази наредба" се заменят с "вписани в регистъра по чл. 35 от Закона за интеграция на хората с увреждания".


§ 3. В чл. 2 ал. 1 се отменя.


§ 4. Раздел II се отменя.


§ 5. В чл. 10в, ал. 1 и 2 думите "по чл. 4" се заличават.


§ 6. В чл. 10г, ал. 1 т. 4 и 7 се отменят.


§ 7. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Лице, вписано в регистъра по чл. 35 от Закона за интеграция на хората с увреждания, е длъжно да води във всеки обект по чл. 35, ал. 4, т. 4 от Закона за интеграция на хората с увреждания регистър на предоставените медицински изделия, помощни средства, приспособления и съоръжения, консумативи и резервни части за тях съгласно приложение № 2 на хартиен носител."

2. В ал. 3 думите "специализирания регистър" се заменят с "регистъра".

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Регистърът и документите по тази наредба се съхраняват в обекта на търговеца в рамките на календарната година."

4. Създава се ал. 6:

"(6) След изтичане на срока по ал. 5 регистърът и документите се съхраняват от търговеца в рамките на експлоатационния срок на изделието."


§ 8. В чл. 12 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Лице, вписано в регистъра по чл. 35 от Закона за интеграция на хората с увреждания, се задължава в 3-месечен срок от датата на регистрацията да започне осъществяване на дейностите, за които е регистрирано."

2. В ал. 2, т. 2 думите "по чл. 4" се заличават.


§ 9. В чл. 13, ал. 3 думите "регистрирани по реда на тази наредба" се заменят с "вписани в регистъра по чл. 35 от Закона за интеграция на хората с увреждания".


§ 10. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 т. 1 се изменя така:

"1. изискуемата документация по тази наредба;".

2. В ал. 4, т. 2 думите "чл. 2 от тази наредба" се заменят с "чл. 35г от Закона за интеграция на хората с увреждания".

3. В ал. 5 след думите "правоимащи лица" се добавя "и на лицата, вписани в регистъра по чл. 35 от Закона за интеграция на хората с увреждания".


§ 11. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. (1) За извършените проверки длъжностните лица по чл. 14, ал. 1 съставят констативни протоколи.

(2) При констатирани нарушения длъжностните лица с констативния протокол дават предписания и срок за отстраняването им.

(3) Констативният протокол се изготвя в еднообразни екземпляри за всяка една от страните и се връчва срещу подпис на лицето.

(4) Лицето има право да направи възражение пред изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания в 7-дневен срок от връчване на констативния протокол.

(5) При неизпълнение на дадените предписания по ал. 2 на лицето се налага глоба или имуществена санкция в размер от 10 000 до 20 000 лв., ако не подлежи на по-тежко административно наказание по специален закон и деянието не съставлява престъпление.

(6) Нарушенията по ал. 5 се установяват с акт на служители от Агенцията за хората с увреждания, а наказателното постановление се издава от изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания или от оправомощено от него длъжностно лице.

(7) Актовете за установяване на нарушения и наказателните постановления се съставят и обжалват по реда на Закона за административните нарушения и наказания."


§ 12. Приложение № 1 към чл. 3, ал. 1 се отменя.


§ 13. В приложение № 3 към чл. 11, ал. 2 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".


Допълнителни разпоредби

§ 14. Навсякъде в наредбата думите "чл. 35а" се заменят с "чл. 35г".


Промени настройката на бисквитките