Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 54 от 1.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 31 ОТ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТ И ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ОТГОВОРЕН АКТЮЕР, ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ, ПРИДОБИТА ИЗВЪН РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КАКТО И ЗА ФОРМАТА Н

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 31 ОТ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ИЗПИТ И ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ НА ОТГОВОРЕН АКТЮЕР, ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ, ПРИДОБИТА ИЗВЪН РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, КАКТО И ЗА ФОРМАТА НА АКТЮЕРСКАТА ЗАВЕРКА, ФОРМАТА И СЪДЪРЖАНИЕТО НА АКТЮЕРСКИЯ ДОКЛАД И НА СПРАВКИТЕ ПО КОДЕКСА ЗА ЗАСТРАХОВАНЕТО, КОИТО ОТГОВОРНИЯТ АКТЮЕР ЗАВЕРЯВА (ДВ, БР. 71 ОТ 2006 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.54 от 1 Юли 2014г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Изпитът пред комисията се състои от базов модул и три специализирани модула - "Животозастраховане", "Рискови модели и общо застраховане" и "Пенсионно осигуряване". Изпитните модули могат да бъдат положени поотделно или в комбинация един с друг - по избор на заявителя, като се допуска явяване на специализиран модул само заедно с базовия модул или в случаите по чл. 12а, ал. 3 или 4."

2. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 3 и 4.


§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За допускане до изпит пред комисията се подава заявление по образец, утвърден от комисията. В заявлението се посочват и модулите на изпита, които лицето желае да положи. В случай че не е положен успешно базов модул, не могат да се посочват само специализирани модули."

2. В ал. 2, т. 5 думите "ал. 3" се заменят с "ал. 4".

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) Когато заявителят е допускан до изпит за признаване на правоспособност на отговорен актюер, към заявлението се прилагат само документите по ал. 2, т. 1 - 4. В този случай в заявлението се посочват номерът и датата на решението, с което заявителят е бил допуснат до изпит."

4. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.


§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "ал. 3" се заменят с "ал. 4".

2. Създават се т. 6 и 7:

"6. не са спазени изискванията на чл. 12а, ал. 3;

7. не е представен някой от документите по чл. 4, ал. 2 или по чл. 5."


§ 4. В раздел ІІІ "Признаване на правоспособност на отговорен актюер, положил успешно изпит пред комисията" след заглавието на раздела се създава чл. 12а:

"Чл. 12а. (1) За признаване на пълна правоспособност на отговорен актюер е необходимо кандидатът да е издържал успешно четирите модула на изпита, посочени в чл. 3, ал. 2.

(2) За признаване на частична правоспособност на отговорен актюер е необходимо кандидатът да е издържал успешно базовия модул на изпита и поне един от специализираните модули, посочени в чл. 3, ал. 2.

(3) При успешно полагане само на базовия модул на изпита кандидатът може да се яви на един или повече от специализираните модули за признаване на частична или пълна правоспособност не по-късно от следващото провеждане на изпит по реда на чл. 8, ал. 1.

(4) При призната частична правоспособност лицето, което иска да му бъде призната пълна правоспособност на отговорен актюер или правоспособност и в друга област, може да се яви на избраните модули при всяко провеждане на изпит по реда на чл. 8, ал. 1."


§ 5. В чл. 13в се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "чл. 6" се заменят с "чл. 6, т. 1 - 5".

2. Точка 2 се изменя така:

"2. не е представен някой от документите по чл. 13б;".


§ 6. В чл. 15, ал. 2 т. 4 се изменя така:

"4. информация за други данни, условия или ограничения, свързани с признатата правоспособност, невключени в документа по т. 2, или декларация, че не са налице такива данни, условия или ограничения;".


§ 7. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "чл. 6" се заменят с "чл. 6, т. 1 - 5".

2. Създава се т. 5, както следва:

"5. не е представен някой от документите по чл. 15, ал. 2 или 3 или по чл. 16."


§ 8. Наредбата се издава на основание чл. 95, ал. 3 от Кодекса за застраховането и чл. 122и, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване и е приета с Решение № 146-Н от 18.06.2014 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките