Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 21.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ВРЕМЕННИ ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПАЗАРА В СЕКТОРА НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И ПЛОДОВЕТЕ (ДВ, БР. 73 ОТ 2014 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 6 ОТ 2014 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ВРЕМЕННИ ИЗВЪНРЕДНИ МЕРКИ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ПАЗАРА В СЕКТОРА НА ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ И ПЛОДОВЕТЕ (ДВ, БР. 73 ОТ 2014 Г.)

В сила от 21.10.2014 г.
Издадена от Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.87 от 21 Октомври 2014г.

§ 1. В чл. 2, ал. 1 думите "от 18 август до 30 ноември 2014 г." се заменят с "от 18 август до 15 октомври 2014 г., а за праскови и нектарини в периода от 11 август до 30 септември 2014 г.".


§ 2. В чл. 6 се създава ал. 4:

"(4) Исканията по ал. 3 се подават не по-късно от края на срока за подаване на заявки за плащане по чл. 11, ал. 2. Искания по отношение на праскови и нектарини се подават за изтегляне от пазара, което е извършено до 30 септември 2014 г."


§ 3. В чл. 8 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2, т. 3 думата "измерва" се заменя с "определя".

2. В ал. 3 се създава изречение трето:

"Когато изтеглянето от пазара на праскови и нектарини е извършено преди подаване на искане по чл. 6, ал. 3, не се извършва проверка по ал. 2."


§ 4. В чл. 11, ал. 4 се създават т. 9 и 10:

"9. при прилагане на мярката "небране на зеленчуците и плодовете" - декларация, че при унищожаването на продуктите са спазени изискванията на Закона за управление на отпадъците и актовете по неговото прилагане, както и че продуктите не са били заразени с карантинни вредители;

10. когато мерките по чл. 2, ал. 1 са приложени по отношение на домати - декларация, че те са от културни сортове, произхождащи от Solanum lycopersicum L., предназначени за консумация в прясно състояние, от търговските типове "кръгли", "ребристи", "продълговати" и "череша" (включително "коктейлни" домати)."


§ 5. В чл. 12 ал. 4 се изменя така:

"(4) При проверки на второ ниво на операциите по прилагане на мярката "изтегляне от пазара" Разплащателната агенция определя количествата изтеглени от пазара, които подлежат на подпомагане, в съответствие с площите, от които е добита продукцията, и средните добиви за съответните зеленчуци или плодове съгласно приложение № 1."


§ 6. Създава се раздел VІ:

"Раздел VІ

Прилагане на допълнителна мярка за изтегляне от пазара за безвъзмездно предоставяне на зеленчуци и плодове

Чл. 15. (1) Производителите на зеленчуци и плодове могат да кандидатстват за подпомагане чрез допълнително прилагане на мярката за изтегляне от пазара за безвъзмездно предоставяне на зеленчуците и плодовете по чл. 2, ал. 2. Допълнителното прилагане на мярката се извършва при условията, определени в тази наредба и в Делегиран регламент (ЕС) № 1031/2014 на Комисията за определяне на допълнителни временни извънредни мерки за подпомагане на производители на някои видове плодове и зеленчуци (ОВ, L 284/22 от 30 септември 2014 г.).

(2) Производителите на зеленчуци и плодове, които искат да приложат мярката за изтегляне от пазара за безвъзмездно предоставяне по ал. 1, подават исканията в областната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", отдел "Прилагане на схеми и мерки за подпомагане", в чиято териториална компетентност попада адресът на регистрация на производителя на зеленчуци и/или плодове. Исканията съдържат следната информация:

1. зеленчуците и/или плодовете, за които имат намерение да прилагат мярката;

2. идентификация и размер на площите, на които е произведен всеки един от видовете зеленчуци и/или плодове по т. 1; площите се идентифицират чрез посочване на номерата на блоковете на земеделските стопанства в системата за идентификация на земеделските парцели, а когато заявителите не могат да ги посочат - чрез посочване на номерата на недвижимите имоти по картата на възстановената собственост;

3. количеството на изтегляните зеленчуци и/или плодове;

4. мястото и датата, на които заявените количества зеленчуци и/или плодове ще бъдат готови за проверка на изтеглянето, и организацията по чл. 8, ал. 1, т. 1, на която ще бъдат изпратени.

(3) Държавен фонд "Земеделие" прекратява приема на искания по ал. 2, когато общото количество на зеленчуците и плодовете, които вече са изтеглени от пазара, достигне 3000 тона, като информира заявителите за прекратяване на прилагането на мярката.

(4) Производителите на зеленчуци и/или плодове извършват действията по изтегляне от пазара за безвъзмездно предоставяне след подаване на заявление по ал. 2 и в присъствието на органа по чл. 7, който прави проверка по реда на чл. 8. В процеса на прилагане на мярката Държавен фонд "Земеделие" контролира спазването на количеството от 3000 тона и при неговото достигане прекратява нейното прилагане. Ако това количество бъде надхвърлено, се прилага принципът на предимство на първия заявител, който е приложил мярката.

(5) Производителите на зеленчуци и/или плодове подават заявки за плащане за изтеглените от пазара за безвъзмездно предоставяне зеленчуци и/или плодове в срок до 5 работни дни, след като са приложили мярката. Заявките за плащане се подават при спазване на изискванията на чл. 11, проверяват се съгласно чл. 12, а размерът на подпомагането се определя съгласно чл. 13, ал. 1 и се изплаща в срока по чл. 14.

(6) До края на 2014 г. Разплащателната агенция информира Министерството на земеделието и храните в срок до 14-о и 29-о число на всеки месец за количествата изтеглени от пазара за безвъзмездно предоставяне зеленчуци и плодове, които са одобрени за подпомагане. Подаването на информация се прекратява, когато цялото количество от 3000 тона бъде одобрено за подпомагане."


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 7. За количествата зеленчуци и плодове, които са изтеглени от пазара в периода от 1-ви до 18-и септември 2014 г., се прилагат правилата за контрол на първо ниво на прилагането на мерките за изтегляне от пазара в периода преди 1-ви септември 2014 г.


§ 8. Областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие" започват прием на искания по чл. 15, ал. 2 от датата на влизане в сила на наредбата.


§ 9. Наредбата влиза в сила от датата на обнародване в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките