Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 14 от 20.II

НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ПАРИЧНИ НАГРАДИ НА ЛИЦА С ОСОБЕНИ ЗАСЛУГИ КЪМ ДЪРЖАВАТА И НАЦИЯТА

 

НАРЕДБА ЗА РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ И ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ПАРИЧНИ НАГРАДИ НА ЛИЦА С ОСОБЕНИ ЗАСЛУГИ КЪМ ДЪРЖАВАТА И НАЦИЯТА

В сила от 20.02.2015 г.
Приета с ПМС № 29 от 12.02.2015 г.

Обн. ДВ. бр.14 от 20 Февруари 2015г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определя редът за предоставяне и изплащане на държавни парични награди на лица с особени заслуги към държавата и нацията.

Чл. 2. Максималният размер на държавните парични награди за особени заслуги и средствата, необходими за тяхното изплащане, се определят ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

Глава втора.
РЕД ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДЪРЖАВНИ ПАРИЧНИ НАГРАДИ

Чл. 3. (1) Министър, към който е постъпило предложение от органи на централната и местната власт, от научни организации, висши училища, юридически лица с нестопанска цел и от инициативни комитети на граждани за награждаване на лице с награда за особени заслуги по чл. 3, ал. 1, т. 1 или 2 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията (ЗНЛОЗБДН), назначава комисия за преценка на направените предложения.

(2) В комисията по ал. 1 се включват представители на министерството, в което е постъпило предложението, а при необходимост могат да се привличат и други специалисти от съответната област.

(3) Комисията по ал. 1 извършва преценка на предложенията за съответствие с изискванията на чл. 5, ал. 3 ЗНЛОЗБДН и при наличие на основания за награждаване на лицето предлага на министъра да внесе предложение за съответната държавна парична награда в Министерския съвет. Комисията предлага вида на наградата и нейния размер, а в случаите по чл. 3, ал. 1, т. 2 ЗНЛОЗБДН - и срока за предоставяне на държавната парична награда.

Чл. 4. (1) При постъпване на предложение за награждаване на лице с награда по чл. 3, ал. 1, т. 3 ЗНЛОЗБДН министър-председателят назначава комисия за преценка на направеното предложение.

(2) Комисията по ал. 1 преценява предложението за съответствие с изискванията на чл. 5, ал. 3 ЗНЛОЗБДН и при наличие на основания за награждаване на лицето предлага на министър-председателя да внесе предложение в Министерския съвет за награждаване на лицето. Комисията се произнася и по размера на държавната парична награда.

Глава трета.
ИЗПЛАЩАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИЧНИ НАГРАДИ

Чл. 5. (1) Държавните парични награди по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 ЗНЛОЗБДН се изплащат чрез бюджетите на министерствата, чиито министри са вносители на предложението в Министерския съвет.

(2) Държавната парична награда по чл. 3, ал. 1, т. 3 ЗНЛОЗБДН се изплаща чрез бюджета на Министерския съвет.

Чл. 6. (1) Държавната парична награда по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 ЗНЛОЗБДН се изплаща от месеца, следващ месеца на приемане на решението на Народното събрание.

(2) Държавната парична награда по чл. 3, ал. 1, т. 3 ЗНЛОЗБДН се изплаща в срок до един месец от приемане на решението на Министерския съвет за отпускане на наградата.

Чл. 7. (1) Държавните парични награди се изплащат чрез пощенските станции или по банков път по лична банкова сметка в банка, която осъществява дейност на територията на Република България, посочени в заявлението на лицето до съответния министър или до главния секретар на Министерския съвет.

(2) В заявлението по ал. 1 се вписват: пощенската станция или наименованието на банката и банков код (БАЕ), номерът на банковата сметка (IBAN), имената на лицето по документ за самоличност, единният граждански номер и адресът на лицето. Към заявлението се прилага копие на документ от банката с номера на банковата сметка на титуляря.

Чл. 8. (1) Изплащането на отпуснатата държавна парична награда по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 ЗНЛОЗБДН се прекратява:

1. при смърт на награденото лице;

2. с изтичане на срока, за който е отпусната.

(2) В случаите по ал. 1, т. 1 държавната парична награда се изплаща и за месеца на настъпването на смъртта.

Чл. 9. (1) Средствата за изплащането на държавните парични награди по чл. 3, ал. 1 ЗНЛОЗБДН, отпуснати през текущата година, се осигуряват от централния бюджет чрез одобряване на допълнителни разходи по бюджета на съответния първостепенен разпоредител с бюджет по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси до размера на средствата, предвидени за тази цел със закона за държавния бюджет на Република България за съответната година.

(2) Средствата, необходими за изплащането на държавните парични награди по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 ЗНЛОЗБДН за времето след годината на отпускането на държавната парична награда, се планират по бюджета на съответното министерство.

Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се приема на основание чл. 6, ал. 2 от Закона за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията.

§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките