Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 35 от 15.V

НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2007 Г. ЗА НАГРАЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ ЗА ПОСТИГНАТИ ВИСОКИ ТВОРЧЕСКИ РЕЗУЛТАТИ ИЛИ ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА КУЛТУРАТА (ДВ, БР. 34 ОТ 2007 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2007 Г. ЗА НАГРАЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИ КУЛТУРНИ ДЕЙЦИ ЗА ПОСТИГНАТИ ВИСОКИ ТВОРЧЕСКИ РЕЗУЛТАТИ ИЛИ ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО И ПОПУЛЯРИЗИРАНЕТО НА КУЛТУРАТА (ДВ, БР. 34 ОТ 2007 Г.)

В сила от 15.05.2015 г.
Издадена от Министерството на културата

Обн. ДВ. бр.35 от 15 Май 2015г.

§ 1. Създава се нов раздел ІV "Награда на Министерството на културата "Златен грифон" за постижения в археологическата наука":

"Раздел ІV

Награда на Министерството на културата "Златен грифон" за принос в развитието на археологическата наука

Чл. 12. По реда на този раздел се награждават български археолози за постигнати високи резултати в развитието на археологическата наука и принос в популяризирането на културното наследство.

Чл. 13. (1) Ежегодно министърът на културата връчва наградата за постижения в археологическата наука, която се присъжда:

1. за цялостен принос към археологическата наука;

2. за значим принос в археологическата наука въз основа на постигнати резултати от предходната година.

(2) Наградата е почетен знак "Златен грифон", който представлява:

1. изображение на грифон с огърлие - за цялостен принос в археологическата наука;

2. изображение на грифон - плакет - за значим принос в развитието на археологическата наука.

(3) Носителите на наградата почетен знак "Златен грифон" получават миниатюра - умалено копие на почетния знак, и грамота.

(4) Наградата по ал. 1 се присъжда ежегодно на едно лице - за цялостен принос, и на до 4 лица - за значим принос в археологическата наука въз основа на постигнати резултати от предходната година.

Чл. 14. (1) Държавни органи, културни институти, научни и университетски институции, дейността на които е свързана с проучването и опазването на археологическото наследство, могат да правят предложения за награждаване, като за наградата не могат да бъдат предлагани лица, на които такава вече е присъждана в категорията по чл. 13, ал. 1, т. 1.

(2) Предложенията по ал. 1 се правят до министъра на културата и съдържат мотивите за награждаването, както и кратки биографични данни.

Чл. 15. Постъпилите предложения се разглеждат на заседание на експертна комисия, назначена със заповед на министъра на културата, която обсъжда мотивите и номинира лицата, които са предложени за награждаване.

Чл. 16. Министърът на културата присъжда наградата по този раздел с мотивирана заповед."

Допълнителни разпоредби

§ 2. По смисъла на тази наредба "Изображение на грифон" е авторова интерпретация на почетния знак.

Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките