Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 26 от 23.III

ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-782 ОТ 2 ЮЛИ 2015 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ВИДА, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ КАРТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

 

ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-782 ОТ 2 ЮЛИ 2015 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ВИДА, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ КАРТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.55 от 21 Юли 2015г., изм. ДВ. бр.1 от 5 Януари 2016г., изм. ДВ. бр.5 от 17 Януари 2017г., отм. ДВ. бр.26 от 23 Март 2018г.

Отменена с § 3 от преходните и заключителните разпоредби на Инструкция № 8121з-282 от 15 март 2018 г. за определяне вида, условията и реда за издаване и ползване на служебните карти в Министерството на вътрешните работи - ДВ, бр. 26 от 23 март 2018 г., в сила от 23.03.2018 г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази инструкция се определят видът, условията и редът за издаване, ползване, подмяна, отчет, съхранение и унищожаване на служебните карти, други карти и пропуски в Министерството на вътрешните работи (МВР).

(2) Картите и пропуските по ал. 1 се издават от дирекция "Човешки ресурси" - МВР, и от звената "Човешки ресурси" в структурите на МВР съгласно тази инструкция.

Чл. 2. Картите и пропуските в МВР са:

1. служебна карта на държавен служител от МВР;

2. служебна карта на лице, работещо по трудово правоотношение (ЛРТП);

3. карта на лице с прекратено служебно или трудово правоотношение;

4. пропуск;

5. временен пропуск.

Чл. 3. (1) Служебните карти по чл. 2, т. 1, издавани на държавните служители, служат за индивидуалната им идентификация и за удостоверяване качеството им на служители на Министерството на вътрешните работи при осъществяване на техните правомощия и им осигуряват достъп в сгради и обекти на МВР.

(2) Служебните карти по чл. 2, т. 2, издавани на ЛРТП, удостоверяват самоличността на притежателите им и служат за пропускане в сгради и структури на МВР, в които постоянно изпълняват служебните си задължения.

(3) Картата по чл. 2, т. 3 служи за индивидуална идентификация на притежателите ѝ пред съответните органи на МВР.

(4) Пропуските по чл. 2, т. 4 и 5 служат за индивидуална идентификация на притежателите им и осигуряват достъп в съответните сгради и структури на МВР.

Раздел II.
Данни, съдържащи се в картите и пропуските

Чл. 4. (1) Картите и пропуските в МВР се изработват съгласно Изисквания за изработка и идентификация на картите и пропуските в Министерството на вътрешните работи (приложение № 1) и съдържат следните данни:

1. на лицевата страна на служебните карти - трите имена на служителя, вида на заеманата длъжност съгласно чл. 143, ал. 1 от Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗМВР) за държавните служители и номера на картата;

2. на гърба на служебните карти - фамилията на служителя, единния граждански номер (ЕГН), наименованието на съответната структура на МВР, дата на издаване, текст, удостоверяващ правото на държавния служител да носи служебно оръжие, текстовете на чл. 4 и 5 ЗМВР и текст: "Тази служебна карта е собственост на Министерството на вътрешните работи. Умолява се всяко лице, което я намери, да я предаде на органите на МВР";

3. на лицевата страна на пропуските - трите имена на притежателя и номер на пропуска, ЕГН, номер на лична карта и срок на валидност на пропуска;

4. на гърба на служебните карти на ЛРТП и на пропуските - текст, удостоверяващ правото на притежателите им да влизат в съответните сгради и структури на МВР.

(2) Служебните карти, пропуските и временните пропуски се подпечатват, както следва:

1. при подпис на министъра на вътрешните работи - с UV печат на МВР;

2. при подпис на директора на дирекция "Човешки ресурси" - МВР - с печат на дирекция "Човешки ресурси" - МВР;

3. при подпис на началник "Човешки ресурси" върху временните пропуски - с печат на съответната структура на МВР.

Раздел III.
Видове карти и пропуски

Чл. 5. Видовете карти и пропуски, издавани на служители на МВР, на служители на други държавни ведомства и на чужди граждани, са:

1. служебна карта на държавен служител, който е полицейски орган по чл. 57 ЗМВР - с надпис: "ПОЛИЦИЯ - POLICE" със син цвят на български и английски език, центриран в долната част на картата (приложение № 2), с изключение на държавен служител, който е полицейски орган в Главна дирекция "Гранична полиция";

2. служебна карта на държавен служител, който е полицейски орган в Главна дирекция "Гранична полиция" по чл. 57 ЗМВР - с надпис: "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ - BORDER POLICE" със син цвят на български и английски език, центриран в долната част на картата (приложение № 3);

3. служебна карта на държавен служител, който не е полицейски орган по чл. 57 ЗМВР, и/или на държавен служител по § 86 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи (ЗИДЗМВР) (ДВ, бр. 14 от 2015 г.) - с надпис: "МВР" с червен цвят - под снимката, и изписване на английски език на два реда с червен цвят: удостоверение за самоличност - държавен служител (CREDENTIALS - STATE OFFICER) - центриран в долната част на картата (приложение № 4);

4. служебна карта на ЛРТП в МВР - с надпис: "ЛРТП" с жълт цвят - центриран в долната част на картата (приложение № 5);

5. карта на лице с прекратено служебно или трудово правоотношение (приложение № 6);

6. пропуск с право на достъп във всички структури на МВР през работно време (приложение № 7);

7. пропуск с право на достъп в централната сграда на МВР през работно време, с отличителен знак (приложение № 8);

8. временен пропуск с право на достъп в централната сграда на МВР през работно време, с отличителен знак, подписван от директора на дирекция "Човешки ресурси" - МВР (приложение № 9);

9. временен пропуск с право на достъп в централната сграда на МВР през работно време, с отличителен знак, подписван от началник на "Човешки ресурси" - МВР (приложение № 10);

10. временен пропуск с право на достъп в сгради и структури на МВР през работно време, без отличителен знак (приложение № 11).

Чл. 6. (1) Картите и пропуските са с отличителен знак и без отличителен знак.

(2) Отличителният знак на служебните карти представлява една, две или три черти, преминаващи диагонално през цялата лицева страна на картата от долния десен ъгъл на снимката до дясната част в горния край на картата.

(3) Отличителният знак на пропуските за достъп в централната сграда на МВР е къса черта, наклонена под ъгъл 45° в горния десен край на лицевата им страна.

(4) Цветът на чертите е еднакъв с надписа, центриран в долния край на лицевата страна на картата.

(5) Върху лицевата страна на служебните карти, в десния долен край, ежегодно се поставя контролен холограмен стикер. Видът на контролния стикер и редът за поставянето му се определят със заповед на директора на дирекция "Човешки ресурси" - МВР.

Раздел IV.
Ред за издаване на картите и пропуските

Чл. 7. Дирекция "Човешки ресурси" - МВР, издава карти и пропуски, както следва:

1. служебни карти на всички държавни служители и ЛРТП в МВР;

2. карта на лице с прекратено служебно или трудово правоотношение от МВР;

3. пропуск с право на достъп във всички структури на МВР през работно време;

4. пропуск с право на достъп в централната сграда на МВР през работно време;

5. временен пропуск - на служители от структури на МВР, които нямат звена "Човешки ресурси".

Чл. 8. (1) Звената "Човешки ресурси" от съответните структури на МВР издават временни пропуски с отличителен знак и без отличителен знак.

(2) Звената "Човешки ресурси" в структури на МВР със служители, постоянно работещи в централната сграда на МВР, издават временни пропуски с отличителен знак на тези служители.

Чл. 9. Дирекция "Човешки ресурси" - МВР, съвместно с дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" - МВР, осигурява и изпраща на звената "Човешки ресурси" в структурите на МВР необходимите бланки, материали и консумативи за картите и пропуските.

Чл. 10. Картите и пропуските се подписват, както следва:

1. от министъра на вътрешните работи - пропуски по чл. 5, т. 6 и 7;

2. от директора на дирекция "Човешки ресурси" - МВР - служебни карти на държавни служители и ЛРТП, с отличителен знак и без отличителен знак, карти по чл. 5, т. 5 и временни пропуски с отличителен знак;

3. от началник на съответното звено "Човешки ресурси" на структури със служители, постоянно работещи в централната сграда на МВР - временни пропуски с отличителен знак;

4. от началник на съответното звено "Човешки ресурси" на съответните структури на МВР - временни пропуски без отличителен знак.

Чл. 11. (1) Картите и пропуските се издават на служители от структури на МВР, служители на други държавни ведомства и чужди граждани.

(2) Служебна карта по чл. 5, т. 1 се издава на държавни служители, които са полицейски органи по чл. 57 ЗМВР, с изключение на държавните служители, които са полицейски органи в Главна дирекция "Гранична полиция" - МВР.

(3) Служебна карта по чл. 5, т. 2 се издава на държавни служители, които са полицейски органи в Главна дирекция "Гранична полиция" - МВР, по чл. 57 ЗМВР.

(4) Служебна карта по чл. 5, т. 3 се издава на държавни служители, които не са полицейски органи по чл. 57 ЗМВР или са държавни служители по § 86 ЗИДЗМВР (ДВ, бр. 14 от 2015 г.).

(5) Служебна карта по чл. 5, т. 4 се издава на лица, работещи по трудово правоотношение в МВР, с изключение на назначените на работа в МВР за определен срок при условията на чл. 68 или чл. 111 от Кодекса на труда.

(6) Карта по чл. 5, т. 5 се издава на лица с прекратени правоотношения с МВР - министър на вътрешните работи, заместник-министри на вътрешните работи, началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи и служители, заемали висши ръководни длъжности.

(7) (Изм. - ДВ, бр. 5 от 2017 г., в сила от 01.01.2017 г.) Карта по чл. 5, т. 5 се издава на държавни служители, заемали ръководни длъжности, с прекратено служебно правоотношение на основание чл. 226, ал. 1, т. 2 и 13 ЗМВР или на основание чл. 226, ал. 1, т. 1, 3 - 5 и 10 ЗМВР с придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към момента на прекратяване на служебното им правоотношение.

(8) Карта по чл. 5, т. 5 не се издава на лица с прекратено служебно или трудово правоотношение поради наложено дисциплинарно наказание "уволнение".

(9) Карти по чл. 5, т. 5, издадени по стари образци, запазват действието си и не подлежат на подмяна.

(10) Карта по чл. 5, т. 5 се издава след писмена заявка до директора на дирекция "Човешки ресурси" - МВР, и платена такса.

(11) Пропуск по чл. 5, т. 6 може да се издава на ръководни служители от други държавни органи с цел улесняване на съвместната работа с тях при решаване на задачи, свързани със защита на националната сигурност, противодействието на престъпността и опазването на обществения ред. Този пропуск се издава за срок до една календарна година.

(12) Пропуск по чл. 5, т. 7 може да се издава на служители от други държавни органи, както и на представители на държавни органи на чужди държави за времето на пребиваването им в страната съгласно действащи договори с цел улесняване на съвместната работа с тях при решаване на задачи, свързани със защита на националната сигурност, противодействието на престъпността и опазването на обществения ред. Тези пропуски се издават за срок до една календарна година.

(13) Временен пропуск по чл. 5, т. 8 може да се издава на:

1. председатели и членове на управителните органи на синдикални организации в МВР;

2. членове на управителния съвет на Спортната асоциация на МВР;

3. държавни служители и лица, работещи по трудово правоотношение от структури на МВР и други държавни ведомства, на територията на столицата, изпълняващи куриерски функции.

(14) Временен пропуск по чл. 5, т. 9 - 10 може да се издава на:

1. новоназначен служител на МВР - до издаването на служебна карта;

2. държавен служител (стажант) - до назначаването на длъжност в структура на МВР, след успешно завършване на курс за първоначална подготовка;

3. служител на МВР с прекратено служебно или трудово правоотношение - до връщане на зачислените му материални средства, имущество и документи;

4. лице, работещо по трудово правоотношение в МВР със срочен трудов договор, при условията на чл. 68 или чл. 111 от Кодекса на труда.

Чл. 12. Служителите на МВР могат да притежават само една служебна карта от посочените в чл. 5, т. 1 - 4.

Чл. 13. (1) На държавни служители, които са оперативно-издирвателни органи на МВР от оперативно-издирвателните звена по чл. 59 ЗМВР, по оперативни съображения може да се издава и друг вид от посочените в чл. 5, т. 1 - 4 служебни карти.

(2) В случаите по ал. 1 служебна карта се издава за изпълнение на конкретна оперативна задача. За издаването ѝ се прави писмено предложение до главния секретар на МВР, в което се посочват: трите имена, длъжност, личен кадрови номер (ЛКН) и ЕГН на служителя, структурата на МВР, мотиви и срок за ползване на картата.

(3) Служебни карти по ал. 1 се издават със срок до окончателно приключване на оперативната задача.

(4) В тридневен срок след приключване на задачата или ако през този период служителят бъде назначен в друга структура на МВР, или правоотношението му бъде прекратено, служебната карта се предава в структурата, от която е получена.

(5) Издаването и отчетът на служебните карти по ал. 1 става в съответствие с изискванията за издаване на картите по чл. 11, ал. 1 - 5.

Чл. 14. Служебна карта с отличителен знак три успоредни черти, преминаващи диагонално през цялата лицева страна на картата от долния десен ъгъл на снимката до дясната част в горния край на картата, се издава на:

1. заместник-министър на вътрешните работи, началник на политическия кабинет на министъра на вътрешните работи и главен секретар на МВР;

2. държавни служители, заемащи висши ръководни длъжности, както и на ръководители на структури по чл. 37 ЗМВР и техните заместници.

Чл. 15. Служебна карта с отличителен знак две успоредни черти, преминаващи диагонално през цялата лицева страна на картата от долния десен ъгъл на снимката до горния десен край на картата, се издава на:

1. парламентарен секретар на МВР, главен експерт в кабинета на министъра (политически кабинет към министъра на вътрешните работи по щат Ръководство на МВР);

2. държавни служители, назначени на ръководни длъжности, както и на старши оперативен помощник, държавен експерт, държавен инспектор, държавен вътрешен одитор, задграничен представител І степен, професор, главен разследващ полицай (в отдел в главна дирекция) и доцент.

Чл. 16. Служебна карта с отличителен знак една черта, преминаваща диагонално през цялата лицева страна на картата от долния десен ъгъл на снимката до горния десен край на картата, се издава на:

1. държавни служители и ЛРТП, постоянно работещи в централната сграда на МВР, извън посочените в чл. 14 и 15;

2. задграничен представител II степен;

3. държавни служители от дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР, извън посочените в чл. 15;

4. държавни служители и ЛРТП от звената "Човешки ресурси" извън посочените в чл. 15;

5. държавни служители и ЛРТП, изпълняващи куриерски функции в структури на МВР на територията на гр. София.

Чл. 17. Фотографирането на служителите от структурите на МВР се извършва съгласно Изисквания за изработка и идентификация на картите и пропуските в МВР (приложение № 1).

Чл. 18. (1) Длъжностните лица от структурите на МВР изпращат файлове на снимките, записани на оптичен носител (СD) или по електронната поща, в дирекция "Човешки ресурси" - МВР.

(2) За издаване на служебните карти звената "Човешки ресурси" изпращат заявка до дирекция "Човешки ресурси" - МВР, в която се посочват: видът на картата по чл. 5, отличителният знак, трите имена, личен кадрови номер, единен граждански номер и длъжност на съответния служител, видът на облеклото, с което служителят изпълнява служебните си задължения, обстоятелството дали служителят попада в обхвата на § 86 от преходните и заключителните разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи (ДВ, бр. 14 от 2015 г.), а когато картата се подменя - и причината за това.

(3) След изготвянето на служебните карти същите се изпращат на съответните структури на МВР.

Чл. 19. (1) Дирекция "Човешки ресурси" - МВР, въвежда, обработва и съхранява данни за служебните карти в АИС "Служебни карти".

(2) След персонализиране на данните, отпечатване (залепване) снимката на служителя или гражданското лице, подписване от министъра на вътрешните работи, съответно директора на дирекция "Човешки ресурси" - МВР, и полагане на печат служебните карти, картите по чл. 5, т. 5, пропуските по чл. 5, т. 7 - 8 и временният пропуск по чл. 5, т. 9 се ламинират с прозрачно фолио.

(3) Данните във временните пропуски, подписвани от началник "Човешки ресурси", се надписват машинно и се поставят в прозрачни полиетиленови калъфки.

Чл. 20. Служебните карти на държавните служители и ЛРТП се издават от дирекция "Човешки ресурси" - МВР, след въвеждане на личните и служебните им данни в АИС "Човешки ресурси".

Раздел V.
Подмяна на картите и пропуските

Чл. 21. (1) Подмяна на картите и пропуските се извършва при:

1. изгубване, кражба, повреждане до степен, което не позволява използването им, или при обявяването им за невалидни;

2. преназначаване на служител в друга структура на МВР или на друга длъжност, за която се издава друг вид служебна карта;

3. промяна на статута на служителите в МВР по чл. 142 или на вида длъжност по чл. 143 ЗМВР;

4. преназначаване на друга длъжност, за която служебната карта трябва да бъде с отличителен знак;

5. преназначаване на по-ниска длъжност, за която служебната карта трябва да бъде без отличителен знак;

6. при промяна на името, ЕГН и при настъпили съществени трайни или временни изменения на образа, отразени в личната карта на служителя.

(2) При издаване на нови служебни карти и пропуски съгласно посочените в ал. 1 причини старите карти и пропуски се връщат на структурата, където се водят на отчет.

(3) Подменените служебни карти и пропуски по посочените в ал. 1, т. 1 причини, както и при временни промени в образа на служителя, настъпили по негово желание и отразени в личната му карта, се заплащат от служителя.

(4) При прекратяване на служебното или трудовото правоотношение от МВР държавните служители и лицата, работещи по трудово правоотношение, връщат служебните си карти на структурата, където се водят на отчет.

(5) След връчване на заповедта за прекратяване на служебното или трудовото правоотношение и след подписване на акт за сдаване на длъжността служебните карти се предават на служител от съответното звено "Човешки ресурси", който удостоверява това с подпис в отчетния лист на служителя.

(6) До връщане на зачислените служебни документи, материални средства и имущество на служителите с прекратени правоотношения от МВР се издава временен пропуск за срок, позволяващ извършването на посочените дейности.

Раздел VI.
Съхраняване на картите и пропуските

Чл. 22. (1) Служителите са длъжни да съхраняват зачислените им служебни карти и пропуски по начин, недопускащ тяхното изгубване, кражба, повреждане или унищожаване.

(2) Ръководителите на структурите по чл. 33, т. 7 и чл. 37 ЗМВР осъществяват периодичен контрол за правилното носене и съхранение на служебните карти и пропуски от подчинените им служители.

(3) Директорът на дирекция "Човешки ресурси" - МВР, възлага на определени от него държавни служители да осъществяват контрол в структурите на МВР относно реда за издаване, съхранение и носене на картите и пропуските.

(4) Служебните карти се носят завързани с конец и закопчани с безопасна игла за облеклото на служителя или в лична чанта. Служебните карти и пропуски се носят отделно от портфейли, други карти и лични документи.

(5) Забранява се оставянето на служебните карти и пропуски без надзор в домовете на служителите или на други места.

(6) Служители, намерили служебна карта или пропуск, са длъжни незабавно да ги предадат на съответните органи на МВР.

Чл. 23. Служебните карти на служители на МВР, командировани в чужбина, дългосрочно командировани задгранични представители на МВР, командировани национални експерти, командировани в мисии на международни организации и при частни пътувания извън територията на страната се носят и съхраняват при стриктно спазване изискванията на чл. 22, ал. 4.

Чл. 24. (1) При изгубване или кражба на служебна карта или пропуск или повреждането им по вина на служителя, което ги прави неизползваеми, служителите носят дисциплинарна отговорност.

(2) В случаите по ал. 1 служителите са длъжни незабавно да уведомят писмено непосредствения си ръководител, като посочват и причините за това.

(3) За изгубване или кражба на служебна карта или пропуск в петдневен срок се изпраща съобщение за произшествие в дирекция "Човешки ресурси" - МВР.

(4) Със заповед на директора на дирекция "Човешки ресурси" - МВР, служебните карти и пропуски се обявяват за невалидни. За невалидни се обявяват и намерени впоследствие служебни карти и пропуски.

Чл. 25. В случаите по чл. 24, ал. 1 служителите заплащат стойността на служебната карта или пропуска в съответното финансово звено.

Чл. 26. Министърът на вътрешните работи със заповед определя стойността на картите и пропуските и реда за заплащането им по предложение на директорите на дирекция "Планиране и управление на бюджета" - МВР, и дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" - МВР.

Раздел VII.
Отчет на картите и пропуските

Чл. 27. Дирекция "Човешки ресурси" - МВР, води на отчет:

1. всички служебни карти на държавни служители и ЛРТП в МВР;

2. карти и пропуски, издавани по чл. 5, т. 5 - 8.

Чл. 28. Звената "Човешки ресурси" в основните структури на МВР водят на отчет:

1. служебни карти и временни пропуски, издадени на служители от структурата, която обслужват;

2. карти по чл. 5, т. 5 и 6 за служители от структурата с прекратено служебно или трудово правоотношение.

Чл. 29. (1) Служебните карти се описват в регистър по утвърден образец (приложение № 12). Контролните холограмни стикери се описват по номера в списък с трите имена и ЕГН на служителите и се раздават срещу подпис.

(2) Издадените карти и пропуски по чл. 5, т. 5 - 10 се описват в регистри по образец съгласно приложения № 13, № 14 и № 15.

(3) Регистрите се заявяват за отпечатване от дирекция "Човешки ресурси" - МВР, в дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" - МВР, и се получават от структурите на МВР по изготвено разпределение.

Чл. 30. (1) Унищожаването на картите и пропуските се извършва от комисия, определена със заповед на съответния ръководител на структура по чл. 33, т. 7 и чл. 37 ЗМВР.

(2) Подменените или повредени служебни карти и други карти и пропуски се унищожават от звената "Човешки ресурси", като за целта се изготвя протокол.

(3) В протокола се посочват: видът и номерът на унищожените карти и пропуски, трите имена на служителя, датата на издаване на картата или пропуска, членовете на комисията, кога, къде и как са унищожени съответните документи. Протоколът се подписва от всички членове на комисията и се утвърждава от ръководителя на структурата по чл. 33, т. 7 и чл. 37 ЗМВР.

(4) След изтичане на календарната година комисията по ал. 1 извършва унищожаване на неизползваните контролни холограмни стикери и съставя протокол, който се подписва от всички членове на комисията и се утвърждава от ръководителя на структурата по чл. 33, т. 7 и чл. 37 ЗМВР.

Чл. 31. До 10-о число на всяко тримесечие звената "Човешки ресурси" на съответните структури на МВР изпращат в дирекция "Човешки ресурси" - МВР, екземпляр от протокола за унищожените служебни карти на държавните служители и ЛРТП, както и пропуските с отличителен знак.

Чл. 32. Дирекция "Човешки ресурси" - МВР, въвежда и съхранява информацията за унищожените служебни карти и пропуски в АИС "Служебни карти" и в съответните регистри.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази инструкция:

1. "Трайни изменения в образа" са възрастови изменения и такива, предизвикани от заболявания, травми, хирургическа намеса и др., които не позволяват идентификация на лицето по снимка, направена преди настъпването им.

2. "Временни изменения в образа" са промени, като пускане на брада и др., които не позволяват или силно затрудняват идентификацията на лицето по снимка, направена преди настъпване на промяната.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Тази инструкция се издава на основание чл. 151, ал. 2 ЗМВР.

§ 3. Контролът по изпълнението на инструкцията се възлага на директора на дирекция "Човешки ресурси" - МВР.

§ 4. Инструкцията отменя Инструкция № 8121з-582 от 2014 г. за определяне вида, условията, реда за издаване, ползване, подмяна, отчет, съхранение и унищожаване на служебните карти, други карти и пропуски в МВР (обн., ДВ, бр. 82 от 2014 г.; изм. и доп., бр. 2 от 2015 г.).

§ 5. (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2016 г., в сила от 01.01.2016 г., изм. - ДВ, бр. 5 от 2017 г., в сила от 01.01.2017 г.) Издадените служебни карти по отменените Инструкция № Iз-815 от 2011 г. за вида, условията, реда за издаване, ползване, подмяна, отчет, съхранение и унищожаване на служебните карти, други карти и пропуски в МВР (необнародвана) и Инструкция № 8121з-582 от 2014 г. за определяне вида, условията, реда за издаване, ползване, подмяна, отчет, съхранение и унищожаване на служебните карти, други карти и пропуски в МВР (обн., ДВ, бр. 82 от 2014 г.; изм. и доп., бр. 2 от 2015 г.), както и контролните холограмни стикери за 2016 г. могат да се ползват до 31.12.2017 г.


Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-782 ОТ 2015 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ВИДА, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ КАРТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 1 ОТ 2016 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2016 Г.)


§ 2. Инструкцията влиза в сила от 1.01.2016 г.

Заключителни разпоредби
КЪМ ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № 8121з-782 ОТ 2015 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ ВИДА, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПОЛЗВАНЕ НА СЛУЖЕБНИТЕ КАРТИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

Заключителни разпоредби

(ОБН. - ДВ, БР. 5 ОТ 2017 Г., В СИЛА ОТ 01.01.2017 Г.)


§ 3. Инструкцията влиза в сила от 1 януари 2017 г.

Приложение № 1 към чл. 4, ал. 1 и чл. 17


ИЗИСКВАНИЯ за изработка и идентификация на картите и пропуските в МВР


1. Служебните карти на държавните служители и ЛРТП в МВР са изработени на бланки във формат ID-1 с отпечатана защитна мрежа и дифракционен оптически вариращ елемент.

2. Бланките са с размери 85,6 х 53,98 мм, с радиус на закръгление R 3,18, като в лявата част на лицевата страна е мястото за снимката на служителя.

3. Постоянни компоненти на служебните карти:

Лице на служебната карта:

• Българският флаг - в горната лява част;

• Надпис: Република България - на български и английски език;

• Надпис: Министерство на вътрешните работи - първи ред на български, втори ред на английски език;

• Центриран текст: СЛУЖЕБНА КАРТА, изписан на български език;

• Поле за снимка с размери 23/28,8 мм и специална холограма - в десния долен край на снимката, на която е изобразен почетният знак на МВР с отпечатка на текст: МВР/ДЧР.

Гръб на служебната карта:

• В центъра - изображение на почетния знак на МВР;

• В долната част на картата - изписан на български език текст: "Тази служебна карта е собственост на Министерство на вътрешните работи. Умолява се всяко лице, което я намери, да я предаде на органите на МВР."

4. Променливи компоненти:

Лице на служебната карта:

• Видът на длъжността на държавния служител съгласно чл. 143, ал. 1 ЗМВР с изписване на български и английски език. За ЛРТП - изписване "Лице, работещо по трудово правоотношение";

• Отпечатване на цветна снимка на служителя с размери 23/28,8 мм - в лявата част на картата;

• Трите имена на служителя (както са в българските документи за самоличност), изписани на български и английски език;

• Отпечатване на текст: номер на картата, изписан на български и английски език, състоящ се от осем знака, включващи личния кадрови номер на служителя от шест знака, празно поле и поредност на картата, с възможност за изписване на два знака - разположен централно на картата, под имената на служителя.

Отпечатване надписи на отделните образци, както следва:

• Надписи: първи ред - "ПОЛИЦИЯ", втори ред - "POLICE" със син цвят, изписани на български и английски език, центрирани в долната част на картата;

• Надписи: първи ред - "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ", втори ред - "BORDER POLICE" със син цвят, изписани на български и английски език, центрирани в долната част на картата;

• Надписи: МВР с червен цвят - под снимката, и изписване на английски език на два реда с червен цвят: удостоверение за самоличност - държавен служител; първи ред - "CREDENTIALS", втори ред - "STATE OFFICER", центрирани в долната част на картата;

• Надпис: ЛРТП с жълт цвят - центриран в долната част на картата.

Гръб на служебната карта:

• Изписване фамилията на служителя на български език - в горната лява част;

• Надпис: ЕГН - изписан на български и английски език - в горната лява част;

• Изписване наименованието на съответната структура на МВР на български език - в горната лява част;

• Надпис: "Дата на издаване:" - изписан на български и английски език - в горната лява част;

• Надпис: Директор на ДЧР - МВР - изписан на български и английски език, с място за полагане на подпис - в горната дясна част;

• Текстът на чл. 5 ЗМВР: "Служителите на МВР при изпълнение на служебните си задължения са физически неприкосновени и се ползват с особената закрила на закона" - на български език (за държавните служители);

• Надпис в центъра - изпъкващ (удебелен) - "ИМА ПРАВО ДА НОСИ СЛУЖЕБНО ОРЪЖИЕ" (за държавните служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 ЗМВР и по § 86 ПЗРЗИДЗМВР (ДВ, бр. 14 от 2015 г.);

• Текстът на чл. 4 ЗМВР: "Държавните органи, организациите, юридическите лица и гражданите са длъжни да оказват съдействие и да спазват разпорежданията на органите на МВР, издадени при или по повод осъществяване на определените им със закон функции" (за държавните служители);

• Надпис в центъра - "Има право да влиза в сградата на структурата през работно време" - на български език (за ЛРТП).

5. Двата вида пропуски и картата на лице с прекратено служебно или трудово правоотношение са изработени във формат ID-1 (85,6 x 53,98 mm с радиус на закръгление - R 3,18), с изключение на временния пропуск за достъп в сгради и обекти на МВР, на подпис на началник "Човешки ресурси", който е с размери 82 х 50 mm.

6. Върху бланките на картите и пропуските са отпечатани защитни мрежи. Защитният фон на всички образци пропуски и картата на лице с прекратено служебно или трудово правоотношение включва различни графични елементи - гилошни линии, както следва:

а) карта на лице с прекратено служебно или трудово правоотношение - оцветена в преливащи сиво-зелени гилошни линии; в защитния фон на гърба на картата е вградено псевдорелефно изображение на почетния знак на МВР;

б) пропуски - защитният фон на двата вида пропуски е изпълнен с различни гилошни линии, оцветени в син цвят;

в) временни пропуски - защитният фон на трите вида пропуски е изпълнен с псевдорелефни структури, оцветени в зелен цвят.

7. Снимането на служители от структурите на МВР, разположени на територията на столицата, за издаване на служебни карти и пропуски се извършва във фотоателието към дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" - МВР.

8. Служителите от областните дирекции на МВР и тези от териториалните звена на ГДБОП, ГДНП, ГДГП, ГДПБЗН, ДНС 112, ДКИС, ДИА, ДВС, ДУССД, Медицински институт, ДСКС, ДПВО, изпълняващи служебните си задължения на територията на съответната област, се снимат в НТЛ към ОДМВР.

9. За изготвяне на картите и пропуските по чл. 5 се правят снимки, както следва:

а) технически изисквания:

размер: 2,5 х 3,0 см;

резолюция: 300 dpi;

цветно изображение;

фон на изображението: неутрално сив;

б) положение на тялото и главата:

глава:

• анфас, с видими две уши;

• не се допуска прекомерно навеждане на брадичката надолу/нагоре;

• поглед на височината на очите, насочен към обектива; оста на обектива трябва да е на нивото на очите;

• не се допуска ракурс (снимане от по-ниска или по-висока гледна точка от нивото на очите);

• очите да са отворени; не се допуска закриване на очите с косата;

• не се допуска наличие на отблясъци в очила;

• не се допускат снимки с тъмни очила, шапки или прекомерно закриване на лицевите черти;

• не се допуска наличие на сенки върху фона от главата и раменете на заснетото лице;



тяло:

• завъртяно с лявото рамо напред;

• за униформени служители рамото трябва да е леко наведено надолу, позволяващо цялостно заснемане на пагона;

в) общи изисквания:


- Униформени

служители:

Да са облечени с парадно униформено облекло с поставени пагони.

 - Цивилни

служители:

Мъже: облечени със сако, риза и вратовръзка.

 

Жени: подходящо официално облекло.


10. Останалите изисквания към снимките се определят от директора на дирекция "Човешки ресурси" - МВР.


Приложение № 2 към чл. 5, т. 1



Приложение № 3 към чл. 5, т. 2



Приложение № 4 към чл. 5, т. 3



Приложение № 5 към чл. 5, т. 4



Приложение № 6 към чл. 5, т. 5



Приложение № 7 към чл. 5, т. 6



Приложение № 8 към чл. 5, т. 7



Приложение № 9 към чл. 5, т. 8



Приложение № 10 към чл. 5, т. 9



Приложение № 11 към чл. 5, т. 10



Приложение № 12 към чл. 29, ал. 1


РЕГИСТЪР

за издаване на служебни карти

 

№ по ред

Служебна карта

Вид длъжност (за държавен служител) или ЛРТП

Име, презиме, фамилия

Подпис на служителя

№ на писмото, с което е изпратена (получена) картата

№ на протокола (за унищожена карта) или на съобщението за произшествие (за изгубена/открадната карта)

номер (ЛКН)

поредност

дата на издаване

(без отл. знак, 1, 2 или 3 черти)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Приложение № 13 към чл. 29, ал. 2


РЕГИСТЪР

за издаване на карти на лица с прекратено служебно или трудово правоотношение от МВР

 

 

№ по ред

Карта

Име, презиме, фамилия

ЕГН

Последна заемана длъжност

Структура на МВР

Подпис на служителя

Забележка

номер

дата на издаване

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Приложение № 14 към чл. 29, ал. 2


РЕГИСТЪР

за издаване на пропуски в МВР

 

 

№ по ред

Пропуск

Име, презиме, фамилия

ЕГН

№ на личната карта

Служител (представител) на:

Важи до:

Подпис на получателя

№ на протокола за унищожаване на пропуска

номер

със или без отл. знак

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Приложение № 15 към чл. 29, ал. 2


РЕГИСТЪР

за издаване на временни пропуски в МВР

 

№ по ред

Временен пропуск

Име, презиме, фамилия

ЕГН

№ на личната карта

Има право на достъп до:

Важи до:

Подпис на получателя

№ на протокола за унищожаване на пропуска

номер

със или без отл. знак

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Промени настройката на бисквитките