Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 75 от 29.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 2004 Г. ЗА СЕРВИТУТИТЕ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ОБЕКТИ (ДВ, БР. 88 ОТ 2004 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 16 ОТ 2004 Г. ЗА СЕРВИТУТИТЕ НА ЕНЕРГИЙНИТЕ ОБЕКТИ (ДВ, БР. 88 ОТ 2004 Г.)

Издадена от Министерството на енергетиката, Министерство на земеделието и храните и Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.75 от 29 Септември 2015г.

§ 1. В чл. 7 се създава ал. 3:

"(3) Титулярят на сервитута най-малко веднъж на 10 години извършва проверка на съответствието на размера на сервитутната зона на енергийния обект за пренос и разпределение на електрическата енергия в поземлени имоти в горски територии с изискванията на приложение № 1 и при необходимост предприема действия за увеличаване размера на сервитутната зона чрез учредяване на сервитут."

§ 2. В чл. 15 се създава т. 8:

"8. да изсича единични дървета, които се намират извън сервитутната зона, при възникнала опасност от падането им върху въздушни електропроводи след съгласуване с директора на съответната регионална дирекция по горите или упълномощено от него лице и при спазване на изискванията на Наредба № 8 от 2011 г. за сечите в горите (обн., ДВ, бр. 64 от 2011 г.; изм. и доп., бр. 63 от 2013 г.)."

§ 3. Параграф 2 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 2. Указания по прилагането на наредбата дава министърът на енергетиката съгласувано с министъра на земеделието и храните и министъра на регионалното развитие и благоустройството."

§ 4. В приложение № 1 към чл. 7, ал. 1, т. 1 в колона 3 "Минимални размери на сервитутните зони" се правят следните изменения:

1. На ред 9 в т. 3 думите "В нискостеблени насаждения с височина до 4 m:" се заменят с "В насаждения с височина до 4 m:".

2. На ред 10 т. 4 се изменя така:

"4. При трасе в поземлени имоти в горски територии, просеки с широчина:

4.1. В насаждения с височина до 4 m:

- при едностранно обслужване на ВE - общо 7,5 m, в т.ч. спрямо оста на електропровода - 5 m от страната, избрана за обслужване, и 2,5 m от другата страна;

- при двустранно обслужване на ВЕ - хоризонталното разстояние между крайните проводници плюс 6 m, по 3 m от двете страни, но общо не повече от 10 m.

4.2. В насаждения с височина над 4 m: хоризонталното разстояние между крайните проводници при най-голямото им отклонение плюс удвоената средна височина на дърветата - от двете страни, но не по-малко от по 4 m.

** При взаимно съгласуване между организациите, експлоатиращи ВE и горските масиви, се допуска намаляване на широчината на просеката до разстоянието на крайните проводници при най-голямото им отклонение плюс 6 m, по 3 m от двете страни, до короните на дърветата.

4.3. При трасе на ВE през големи дерета, скатове и оврази, по оста на ВЕ: разстоянието между крайните неотклонени проводници плюс 2 m от всяка страна, но общо не повече от 10 m, ако вертикалното разстояние от върховете на дърветата до проводниците е по-голямо от 5 m.

4.4. В стръмни терени, напречно на оста на ВЕ: хоризонталното разстояние между крайните проводници при най-голямото им отклонение плюс удвоената средна височина на дърветата - общо от двете страни, в т.ч. от страната към билото - не по-малко от един път и половина средната височина на дърветата."

3. На ред 12 т. 3 се изменя така:

"3. При трасе в поземлени имоти в горски територии, просеки с широчина:

3.1. В насаждения с височина до 4 m: хоризонталното разстояние между крайните проводници при най-голямото им отклонение плюс 2,5 m, по 1,25 m от двете страни.

3.2. В насаждения с височина над 4 m: хоризонталното разстояние между крайните проводници при най-голямото им отклонение плюс удвоената средна височина на дърветата - от двете страни, но не по-малко от по 4 m."

Промени настройката на бисквитките