Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 75 от 29.IX

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2008 Г. ЗА НОРМИТЕ ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛСКА РАБОТА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЧИСЛЕНОСТТА НА ПЕРСОНАЛА В СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 27 ОТ 2008 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2008 Г. ЗА НОРМИТЕ ЗА ПРЕПОДАВАТЕЛСКА РАБОТА И РЕДА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ЧИСЛЕНОСТТА НА ПЕРСОНАЛА В СИСТЕМАТА НА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА (ДВ, БР. 27 ОТ 2008 Г.)

В сила от 29.09.2015 г.
Издадена от Министерството на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.75 от 29 Септември 2015г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Работно място за учителска длъжност в класовете от началния етап от основната степен на образование може да се открива при наличие на учебни часове по учебните предмети от съответния клас от началния етап, вкл. и от свободноизбираемата подготовка (СИП), за изпълнение на минималната норма задължителна преподавателска работа за учителска длъжност в I - IV клас."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

§ 2. В чл. 5, ал. 1 думите "в специално училище, в специална детска градина и в ресурсни центрове за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности" се заменят с "в ресурсни центрове за подпомагане на интегрираното обучение и възпитание на деца и ученици със специални образователни потребности или в държавни и общински детски градини и училища".

§ 3. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "чл. 4, ал. 2" се заменят с "чл. 4, ал. 3".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) В случаите по ал. 1, когато минималната норма задължителна преподавателска работа се допълва с часове по други учебни предмети от класовете от началния етап от основната степен на образование, тези часове се възлагат приоритетно на лицата, които отговарят на изискванията за заемане на учителски длъжности в І - ІV клас."

3. Досегашните ал. 2, 3, 4 и 5 стават съответно ал. 3, 4, 5 и 6.

4. Създава се ал. 7:

"(7) Минималната норма задължителна преподавателска работа за длъжността корепетитор в училищата по изкуствата, които осъществяват подготовка за придобиване на професионална квалификация по професиите музикант-инструменталист, музикант-вокалист, балетист и танцьор, може да включва до 36 учебни часа, провеждани като публична сценична дейност с ученици."

§ 4. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) В случаите по ал. 1 часовете по учебните предмети от класовете от началния етап от основната степен на образование се възлагат приоритетно на лицата, които отговарят на изискванията за заемане на учителски длъжности в І - ІV клас."

2. Досегашните ал. 2 и 3 стават съответно ал. 3 и 4.

§ 5. В приложение № 1 към чл. 3, ал. 7 в колона "Длъжности" в т. 5.7 думите "учителска длъжност по ориентиране и мобилност" се заменят с "учителска длъжност за обучение на ученици с умствена изостаналост и множество увреждания, за обучение на ученици с увреден слух и множество увреждания или за обучение на ученици с нарушено зрение и множество увреждания".

Заключителни разпоредби

§ 6. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките