Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 88 от 13.XI

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 299 ОТ 5 НОЕМВРИ 2015 Г. ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА ОБЩИНСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ "МУЗЕЙ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ" В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – СОФИЯ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 299 ОТ 5 НОЕМВРИ 2015 Г. ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ НА ОБЩИНСКИЯ КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ "МУЗЕЙ ЗА ИСТОРИЯ НА СОФИЯ" В РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - СОФИЯ

В сила от 13.11.2015 г.

Обн. ДВ. бр.88 от 13 Ноември 2015г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Преобразува Общинския културен институт "Музей за история на София" в Регионален исторически музей - София.

(2) Регионалният исторически музей - София, е регионален културен институт със седалище София, юридическо лице с бюджет.

Чл. 2. (1) Регионалният исторически музей - София, е с предмет на дейност: издирване, изучаване, опазване и представяне на културни ценности с познавателна, образователна и естетическа цел.

(2) Регионалният исторически музей - София, може да извършва допълнителни дейности, включително стопански, когато са свързани с основната му дейност.

Чл. 3. (1) Регионалният исторически музей - София, е общ музей с териториален обхват на дейността - Столичната община и общините: Ботевград, Правец, Етрополе, Копривщица, Ихтиман и Самоков.

(2) С оглед определения териториален обхват по ал. 1 музеят методически подпомага общински музеи, частни музеи, музеи със смесено участие и обществени колекции, като:

1. осъществява координация между общинските музеи, частните музеи и музеите със смесено участие на територията на град София и Софийска област;

2. организира и провежда съвместно с други музеи събирателска, проучвателна, научноизследователска и популяризаторска дейност;

3. организира и участва в разработване на проекти за консервация и реставрация на движими и недвижими културни ценности - собственост на общински музеи, частни музеи и музеи със смесено участие;

4. подготвя и реализира международни, национални и регионални проекти в областта на опазване и представяне на движимите културни ценности с оглед на тематичния си обхват;

5. предоставя консултации, експертни съвети и препоръки на общински музеи, частни музеи, музеи със смесено участие и на обществени колекции.

(3) Устройството и дейността на музея се уреждат с правилник, приет от общинския съвет след съгласуване с министъра на културата.

Чл. 4. Имуществото, архивът, правата и задълженията на Общинския културен институт "Музей за история на София" преминават към Регионалния исторически музей - София.

Чл. 5. Трудовите правоотношения на работниците и служителите в преобразувания културен институт по чл. 1 се уреждат при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда.

Заключителни разпоредби

§ 1. В срок два месеца от влизането в сила на постановлението общинският съвет приема правилник за устройството и дейността на музея.

§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 9, ал. 2 от Закона за закрила и развитие на културата и чл. 28, ал. 1 от Закона за културното наследство.

§ 3. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките