Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 8.XII

ИНСТРУКЦИЯ № I-1298 ОТ 15 ОКТОМВРИ 2015 Г. ЗА ВИДА НА ИНФОРМАЦИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕТО Й ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" НА БЮРОТО ПО ЗАЩИТА ПРИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ФУНКЦИИТЕ НА БЮРО

 

ИНСТРУКЦИЯ № I-1298 ОТ 15 ОКТОМВРИ 2015 Г. ЗА ВИДА НА ИНФОРМАЦИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕТО Й ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ" НА БЮРОТО ПО ЗАЩИТА ПРИ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ФУНКЦИИТЕ НА БЮРОТО

В сила от 08.12.2015 г.
Издадена от Главния прокурор на Република България, министъра на вътрешните работи и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност"

Обн. ДВ. бр.95 от 8 Декември 2015г., отм. ДВ. бр.38 от 24 Април 2020г.

Отменена с § 1 от Инструкция за отменяне на Инструкция № І-1298 от 2015 г. за вида на информацията и реда за предоставянето и от Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност" на Бюрото по защита при главния прокурор за изпълнение на функциите на бюрото - ДВ, бр. 38 от 24 април 2020 г., в сила от 24.04.2020 г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази инструкция се определят видът на информацията и редът за предоставянето й от Министерството на вътрешните работи (МВР) и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) на Бюрото по защита при главния прокурор (наричано за краткост "Бюрото по защита") при изпълнение на функциите му, произтичащи от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Чл. 2. Предоставянето на информация от МВР и ДАНС на Бюрото по защита се извършва при спазване на Закона за Министерството на вътрешните работи, Закона за Държавна агенция "Национална сигурност", Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, Закона за защита на класифицираната информация и Закона за защита на личните данни, както и на подзаконовите актове, издадени във връзка с прилагането им.

Раздел II.
Предоставяне на достъп на Бюрото по защита до информационни фондове на Министерството на вътрешните работи

Чл. 3. Министерството на вътрешните работи осигурява достъп от четири специализирани автоматизирани работни места на Бюрото по защита чрез Интегрирана информационна система "Справки" (ИИС "Справки") до информация в следните Автоматизирани информационни системи (АИС):

1. "Национален регистър на българските лични документи";

2. "Издирвателна дейност - Н. ШИС" - в частта: национална база данни;

3. "Граничен контрол";

4. "КАТ - регистрация и отчет на ППС и собствениците им";

5. "Централен полицейски регистър" в частта:

а) регистър на лица, български граждани, със съдебна и полицейска регистрация;

б) регистър на лица, български граждани, за които има попълнен документ - съобщение за установен извършител на престъпление.

Чл. 4. На Бюрото по защита се осигурява достъп чрез автоматизирано работно място и до Географска информационна система "Визуализация и анализ на данни от АИС на МВР" (ГИС ВАДАИС).

Чл. 5. Достъпът до ИИС "Справки" и ГИС ВАДАИС се предоставя, води на отчет и прекратява от Дирекция "Комуникационни и информационни системи" - МВР (ДКИС - МВР), след писмено искане от директора на Бюрото по защита, подадено по реда на тази инструкция.

Чл. 6. Директорът на Бюрото по защита определя със заповед служителите от Бюрото с достъп до автоматизираните информационни фондове по чл. 3 и 4.

Чл. 7. Директорът на Бюрото по защита изпраща до главния секретар на МВР искане за предоставяне на достъп на лицата по чл. 6, в което се посочват: трите имена, ЕГН, служебен телефон, номер на заповедта, с която същите са определени да извършват справки в информационни фондове и за кои справочни дейности.

Чл. 8. След постъпване на искането по чл. 7 ДКИС - МВР предоставя достъпа чрез индивидуално потребителско име и парола за достъп до автоматизирани информационни системи на определените служители от Бюрото по защита.

Чл. 9. При отпадане на необходимостта от достъп или при прекратяване на служебното или трудовото правоотношение на служител по чл. 6 директорът на Бюрото по защита незабавно изпраща искане до директора на ДКИС за прекратяване на достъпа.

Чл. 10. (1) Действията на служителите по чл. 6 при извършване на справки в АИС на МВР се записват и съхраняват в бази данни, част от АИС на МВР.

(2) При служебна необходимост информацията по ал. 1 се предоставя на Бюрото по защита въз основа на писмено мотивирано искане на директора на Бюрото по защита по ред, определен от министъра на вътрешните работи.

Чл. 11. (1) Автоматизираните работни места за достъп до АИС по чл. 3 и 4 в Бюрото по защита следва да се използват единствено за целите на справочната дейност, предмет на тази инструкция, и не могат да се използват за достъп до интернет или до други мрежи.

(2) Конфигурацията и адресацията на работните места по ал. 1 се съгласуват с ДКИС - МВР.

(3) Работните места по ал. 1 се поддържат с актуални версии на антивирусен софтуер и настройки за сигурност от определен със заповед на директора на Бюрото по защита служител на Бюрото по защита с администраторски права върху тях.

Чл. 12. (1) В Бюрото по защита се води регистър на хартиен носител за извършените справки в информационните фондове на МВР. В регистъра служителят на Бюрото, извършващ справката, вписва условието, датата и основанието за извършване на конкретната справка.

(2) Организацията по извършването на справки, воденето на регистъра по ал. 1 и ползването на информацията се регламентира със заповед на директора на Бюрото по защита.

Чл. 13. Министерството на вътрешните работи има право по всяко време да извършва проверка и контрол над осъществяването на достъпа до информационните му фондове чрез извършване на справки в базите данни на АИС, чрез проверка на регистъра по чл. 12 и проверка на място на автоматизираните работни места в Бюрото по защита.

Чл. 14. Достъпът на Бюрото по защита до информационни фондове на МВР се предоставя с цел извършване на справочна дейност от служители на Бюрото 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата при спазване на принципа "необходимост да се знае" и се ползва за извършване на справки за лица, включени в Програмата за защита и/или за които има отправено предложение за включване в програмата или техни контакти и връзки.

Раздел III.
Предоставяне на допълнителна информация от Министерството на вътрешните работи на Бюрото по защита при главния прокурор

Чл. 15. Бюрото по защита получава информация от други автоматизирани информационни системи на МВР, извън системите по чл. 3 и 4, чрез главния секретар на МВР по утвърдени вътрешни правила от министъра на вътрешните работи въз основа на писмено искане.

Чл. 16. Информацията по чл. 15 следва да бъде предоставена в срок до 24 часа от регистриране на искането в МВР в работни дни или в първия работен ден, ако този срок съвпада с почивни или празнични дни. Информацията се предоставя на Бюрото по защита чрез главния секретар на МВР.

Чл. 17. Бюрото по защита осъществява писмена кореспонденция чрез главния секретар на МВР с главните и областните дирекции на МВР относно наличие на информация за лица и становища за степен на заплаха за лицата, необходими за дейността на Бюрото по защита.

Чл. 18. Информацията по чл. 17 следва да бъде предоставена в най-кратки срокове, предвид неотложността от предприемане на действия от Бюрото по защита.

Раздел IV.
Предоставяне на информация от информационни фондове на Държавна агенция "Национална сигурност" на Бюрото по защита при главния прокурор

Чл. 19. (1) Информация от информационни фондове на ДАНС се предоставя на Бюрото по защита от председателя на ДАНС или оправомощено от него длъжностно лице.

(2) Информацията по ал. 1 включва данни за заплаха спрямо лица, включени в Програмата за защита, или спрямо такива, за които има отправено предложение за включване в програмата, както и данни за техни контакти и връзки.

(3) Информацията по ал. 1 се предоставя на Бюрото по защита след получено писмено запитване по образец от директора на Бюрото по защита или оправомощено от него длъжностно лице.

(4) Запитването по ал. 3 се регистрира в деловодството на ДАНС и незабавно се препраща на специализирана административна дирекция "Координация и информационно-аналитична дейност" - ДАНС.

(5) Информацията се предоставя на Бюрото по защита в най-кратки срокове съобразно технологично необходимото време за извършване на проверка в информационните фондове на ДАНС.

Заключителни разпоредби

§ 1. Инструкцията се издава на основание чл. 14, ал. 3, т. 4 от Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

§ 2. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките