Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 11.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-28 ОТ 2010 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 92

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-28 ОТ 2010 Г. ЗА КРИТЕРИИТЕ, УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ (ДВ, БР. 92 ОТ 2010 Г.)

В сила от 11.12.2015 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.97 от 11 Декември 2015г.

§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) За длъжностите, за които командващият на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили, ръководителите/началниците на структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната са атестиращи, те изпълняват функциите и на старши атестиращи."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Командващият на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили могат да оправомощят длъжностни лица, които да изпълняват функциите им на старши атестиращ на военнослужещите от пряко подчинените им формирования."

§ 2. В чл. 5 т. 9 се изменя така:

"9. военнослужещи, които са дългосрочно командировани извън територията на страната в задгранично представителство на Република България;".

§ 3. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Военнослужещи, назначени на длъжности извън и на територията на страната в международни организации или в други международни инициативи, както и в състава на многонационални формирования на територията на страната, се атестират по методиката на съответната международна организация, международна инициатива или приемаща организация. След атестирането същите изпращат оценъчния формуляр до дирекция "Управление на човешките ресурси"."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Дирекция "Управление на човешките ресурси":

1. изготвя удостоверение за приравняване на оценките (приложение № 10);

2. регистрира удостоверението за приравняване на оценките;

3. въвежда данните (информацията) от удостоверението в Автоматизираната система за управление на човешките ресурси;

4. изпраща оценъчния формуляр и екземпляр от удостоверението до структурата по управление на човешките ресурси (по личния състав), в която военнослужещият се води на отчет, за прилагането им в служебното дело на военнослужещия."

§ 4. В чл. 7 се създават ал. 3 - 6:

"(3) При вакантна длъжност или отсъствие на военнослужещ, изпълняващ функциите на атестиращ и/или старши атестиращ (поради отпуск по болест, дългосрочен курс и др.), в атестационния формуляр на атестирания съгласно ал. 1, т. 3, буква "б" се отразява основанието и имената на военнослужещия, назначен да изпълнява съответната длъжност на основание чл. 215 и 216 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

(4) Командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на съответни структури оправомощават длъжностни лица да изпълняват функциите на атестиращ и/или старши атестиращ на военнослужещите, назначени да заместват друг военнослужещ на основание чл. 215 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, за основната им длъжност.

(5) При атестирането на военнослужещите, назначени временно да изпълняват длъжност на основание чл. 216 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, функциите на атестиращ и/или старши атестиращ се изпълняват съгласно чл. 3.

(6) При вакантни длъжности извън случаите на ал. 3 командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите/началниците на съответни структури оправомощават длъжностни лица, които да изпълняват функциите на атестиращ и/или старши атестиращ както на атестирания военнослужещ, така и на оправомощените военнослужещи за атестационния период."

§ 5. В чл. 8а ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) Военнослужещите се атестират във военното формирование или съответната структура, в която са прослужили не по-малко от 6 месеца през атестационния период по чл. 8, при:

а) извършване на организационно-щатни промени;

б) преназначаване на друга длъжност или при вземане на атестирания в специален щат или във временен задграничен щат на министъра на отбраната по време на срока за сдаване на длъжността.

(2) В случаите по ал. 1 командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на съответните структури организират процеса по атестирането извън сроковете по чл. 8 и предоставянето на данните от атестирането за въвеждане от дирекция "Управление на човешките ресурси" в Автоматизираната система за управление на човешките ресурси до един месец след завършване на атестирането."

§ 6. Член 12 се изменя така:

"Чл. 12. Командирите (началниците) на военни формирования или ръководителите на съответните структури организират окомплектуването на атестационните формуляри и предоставянето на обобщените данни от атестирането за въвеждане от дирекция "Управление на човешките ресурси" в "Автоматизираната система за управление на човешките ресурси" с изключение на служба "Военна информация" и служба "Военна полиция"."

§ 7. В чл. 16 след думите "чл. 8, т. 8" се добавя "и чл. 8а, ал. 2".

§ 8. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. Допуснати грешки от атестиран, атестиращ или старши атестиращ по време на атестирането се коригират само от старшия атестиращ въз основа на официални документи, удостоверяващи съответните факти, до един месец след изтичане на сроковете по чл. 8, т. 8 и чл. 8а, ал. 2."

§ 9. Създава се приложение № 10 (удостоверение за приравняване) към чл. 6, ал. 3:

"Приложение № 10 към чл. 6, ал. 3


Рег. № ................../................20.....г.

Екз. № ... ...

 

УДОСТОВЕРЕНИЕ

за приравняване на констатациите и оценките от атестационния формуляр

 

на ....................................................................... ..........................................................................................,

(звание, име, презиме, фамилия)

ЕГН ................................................................. .............................................................................................,

на длъжност ........................................................................ .........................................................................

.......................................................................................... .............................................................................

(пълно наименование на длъжността и структурата, за която е атестиран военнослужещият)

Период за атестиране: .................................................. ...............................................................................

В изпълнение на разпоредбите на чл. 6, ал. 3 на Наредба № Н-28 от 2010 г. и на основание формуляр от дата ........................ дирекция "Управление на човешките ресурси" издава настоящото удостоверение за приравняване на оценките, както следва:

Констатации и оценка от формуляра на съответната международна организация, международна инициатива или приемаща организация

Приравнителна

оценка към Наредба № Н-28 от 2010 г.

съгласно

приложение № 9

 

 

 

                                        Директор на дирекция "Управление на човешките ресурси":

                                        .................................. ...................................................................

               (подпис, име, фамилия, печат)

 

 "

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 10. В Наредба № Н-3 от 2013 г. за условията и реда за оценяване на изпълнението на функционалните задължения от военнослужещите от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и от Българската армия при изпълнение на военната служба в състава на български или многонационални формирования извън територията на Република България (ДВ, бр. 22 от 2013 г.) ал. 2 на чл. 6 се отменя.

§ 11. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките