Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 11.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-22 ОТ 2010 Г. ЗА ПОЛЗВАНЕ ПОД НАЕМ НА ИМОТИ ОТ ЖИЛИЩНИЯ ФОНД НА МО И ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА КОМПЕНСАЦИОННИ СУМИ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, КОИТО ЖИВЕЯТ ПРИ УСЛОВИЯТА НА СВОБОДНО ДОГОВАРЯНЕ (ДВ,

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-22 ОТ 2010 Г. ЗА ПОЛЗВАНЕ ПОД НАЕМ НА ИМОТИ ОТ ЖИЛИЩНИЯ ФОНД НА МО И ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА КОМПЕНСАЦИОННИ СУМИ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, КОИТО ЖИВЕЯТ ПРИ УСЛОВИЯТА НА СВОБОДНО ДОГОВАРЯНЕ (ДВ, БР. 62 ОТ 2010 Г.)

В сила от 11.12.2015 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.97 от 11 Декември 2015г.

§ 1. В чл. 3, ал. 1 се създава т. 3:

"3. настаняване на военнослужещи, които заемат длъжности, и цивилни служители, командировани да изпълняват длъжности в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната, по реда на глава втора, раздел VIа."

§ 2. В глава втора се създава раздел VІа:

"Раздел VIа

Условия и ред за настаняване на военнослужещи, които заемат длъжности, и цивилни служители, командировани да изпълняват длъжности в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната

Чл. 29а. (1) Право на настаняване в имотите по този раздел имат следните категории лица:

1. военнослужещи, които заемат длъжности в състава на многонационални формирования или на длъжности в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната - за срока на заеманата длъжност;

2. цивилни служители, командировани да изпълняват длъжности в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната - за срока на командироване по реда на чл. 71ш от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

(2) Лицата по ал. 1 се настаняват в имотите по реда на този раздел при наличие на жилищна нужда в населеното място, където изпълняват военната служба/длъжност за цивилен служител, което се удостоверява със заявление-декларация по образец съгласно приложение № 1, ведно с необходимите документи. Документите се подават до жилищната комисия на структурата, осигуряваща дейността на съответната организация/инициатива.

(3) Жилищната комисия по ал. 2 предлага на Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" списък на правоимащите лица по ал. 1 за настаняване по този раздел.

(4) При настаняване в жилища по този раздел се прилагат нормативите по чл. 13.

(5) При настаняване в жилищни помещения в общежития се прилага разпоредбата на чл. 31, ал. 8.

Чл. 29б. (1) Фактическото настаняване в имотите по този раздел се извършва от Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело" въз основа на заповедта на министъра на отбраната по чл. 3, ал. 2, заповед за настаняване по чл. 18 и сключен договор по чл. 20.

(2) За настанените лица в имотите по този раздел се прилага чл. 17.

Чл. 29в. (1) Имотите, в които са настанени лица по реда на този раздел, се освобождават в едномесечен срок:

1. за лицата по чл. 29а, ал. 1, т. 1 - от освобождаването от заеманата длъжност;

2. за лицата по чл. 29а, ал. 1, т. 2 - от изтичане на срока на командироване по реда на чл. 71ш от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

3. при наличие на основанията за прекратяване на договора по чл. 23, ал. 1.

(2) Когато имотът не бъде освободен доброволно в определения срок, се пристъпва към изземването му по реда на чл. 80а от Закона за държавната собственост.

Чл. 29г. (1) До обособяване на жилищния фонд по този раздел лицата по чл. 29а, ал. 1 имат право да бъдат картотекирани по реда на чл. 9 и да получават компенсационни суми, ако ползват жилища при условията на свободно договаряне.

(2) Степента на жилищната нужда се установява в сроковете по чл. 5, ал. 1, т. 2 или 4:

1. за лицата по чл. 29а, ал. 1, т. 1 - от жилищната комисия по чл. 29а, ал. 2;

2. за лицата по чл. 29а, ал. 1, т. 2 - от жилищната комисия при структурата или военното формирование, в което е възникнало служебното или трудовото правоотношение."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките