Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 54 от 15.VII

РЕШЕНИЕ № 355 ОТ 23 ЮНИ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩЕНИЯ (ДВ, БР. 24 ОТ 2008 Г.)

 

РЕШЕНИЕ № 355 ОТ 23 ЮНИ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ОБЩИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ ЕЛЕКТРОННИ СЪОБЩЕНИЯ (ДВ, БР. 24 ОТ 2008 Г.)

В сила от 15.07.2016 г.
Издадено от Комисията за регулиране на съобщенията

Обн. ДВ. бр.54 от 15 Юли 2016г.

На основание чл. 73, ал. 1, изр. второ от Закона за електронните съобщения Комисията за регулиране на съобщенията реши:

§ 1. В чл. 5 ал. 1 се изменя така:

"(1) Във връзка с разпоредбата на чл. 38, ал. 1 от Закона за електронните съобщения (ЗЕС) предприятията, уведомили комисията за намеренията си да осъществяват обществени електронни съобщения, са длъжни да предоставят ежегодно до 1 март отчет за дейността по предоставяне на електронни съобщителни мрежи и/или услуги през предходната година. Отчетът се изготвя по образец на формуляр, утвърден от комисията, и се предоставя на комисията по един от следните три начина:

1. чрез електронния портал на комисията; или

2. на хартиен носител и по електронна поща, посочена от комисията в образеца по чл. 5, ал. 2; или

3. на електронен носител."

§ 2. В чл. 5а ал. 1 се изменя така:

"(1) В 14-дневен срок от прекратяване на дейността по предоставяне на електронни съобщителни мрежи и/или услуги предприятието уведомява комисията, като подава уведомление по образец. В срок до 30 дни след подаването на уведомлението по предходното изречение предприятието предоставя на комисията отчет за дейността си по предоставяне на електронни съобщителни мрежи и/или услуги през текущата година съгласно образец, утвърден от комисията."

§ 3. В чл. 10, ал. 1 думата "съгласуване" се заменя с "одобряване".

§ 4. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Текстът става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, ежегодно отчитат качеството на предоставяните услуги чрез измерване на параметрите, посочени в приложение № 5, съгласно стандартизационните документи, посочени в приложение № 5."

2. Създават се ал. 2, 3, 4 и 5:

"(2) Ежегодно до 1 март предприятията по ал. 1 публикуват на страницата си в интернет резултатите от измерването на параметрите на услугите, предоставяни през предходната календарна година.

(3) Предприятията по ал. 1, които нямат интернет страница, публикуват информацията по ал. 2 на хартиен носител и я представят на видно място в търговските си обекти и на видно място в търговските обекти на своите търговски представители или дистрибутори, упълномощени да сключват индивидуални договори по глава четиринадесета от ЗЕС и/или да събират данни, необходими за идентифициране на потребител на предплатени услуги по чл. 251и, ал. 1, т. 1 и ал. 5, т. 2 ЗЕС.

(4) Предприятията по ал. 1 публикуват на страницата си в интернет информацията за резултатите от измерването на параметрите, посочени в приложение № 5, за последните три календарни години. Информацията се публикува във вид, позволяващ съпоставяне на постигнатите стойности на параметрите.

(5) Предприятията по ал. 1, които нямат интернет страница, публикуват информацията по ал. 4 на хартиен носител и я представят на видно място в търговските си обекти и на видно място в търговските обекти на своите търговски представители или дистрибутори, упълномощени да сключват индивидуални договори по глава четиринадесета от ЗЕС и/или да събират данни, необходими за идентифициране на потребител на предплатени услуги по чл. 251и, ал. 1, т. 1 и ал. 5, т. 2 ЗЕС."

§ 5. Член 39 се изменя така:

"Чл. 39. Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, прилагат към годишния отчет по чл. 5, ал. 1 информацията по чл. 38, ал. 2. Предприятията посочват в годишния отчет по чл. 5, ал. 1 връзка към публикуваната информация, а в случай че нямат интернет страница, изрично посочват това в отчета."

§ 6. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, наричани по-нататък "предприятията", гарантират, че при първоначалното зареждане на страницата им в интернет се визуализират:

1. електронна препратка към приетите от тях общи условия по чл. 226, ал. 1 ЗЕС, наименувана "Общи условия"; при зареждане на страницата, където са публикувани общите условия, следва да се съдържа електронна препратка към информацията по чл. 40, ал. 4 и чл. 45, ал. 6, наименувана "Архив";

2. (В сила от 16.11.2016 г.) когато е приложимо - електронна препратка към електронните карти на постигнатото покритие по чл. 51, наименувана "Карти на покритието"."

2. В ал. 2 изразът "електронната препратка по ал. 1 се визуализира" се заменя с "електронните препратки по ал. 1 се визуализират".

3. В ал. 3 изразът "електронната препратка по ал. 1 се визуализира" се заменя с "електронните препратки по ал. 1 се визуализират".

4. В ал. 4 изразът "по ал. 1" се заличава, а думата "леснодостъпни" се заменя с "достъпни".

§ 7. В чл. 41, ал. 2 изразът "чл. 251а, ал. 1, т. 1 и ал. 5, т. 2 ЗЕС" се заменя с "чл. 251и, ал. 1, т. 1 и ал. 5, т. 2 ЗЕС".

§ 8. В чл. 42 ал. 2 и 3 се изменят така:

"(2) Екземплярите по ал. 1 се подписват от представител на предприятието и от абоната. Предприятията предоставят на абоната еднообразен екземпляр от сключения индивидуален договор на хартиен носител.

(3) Преди подписване на индивидуалния договор предприятията са задължени да предоставят на потребителя проекта на договора в цялост за запознаване със съдържанието му."

§ 9. В чл. 43, ал. 4 накрая се поставя запетая и се добавя "но не по-малък от 12 пункта (точки)".

§ 10. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Когато съставят приложение (анекс) към индивидуалния договор, предприятията спазват реда, предвиден в чл. 42, 43 и 44."

2. В ал. 4 думите "чл. 3" се заменят с "ал. 3".

3. (В сила от 16.09.2016 г.) Създава се нова ал. 5:

"(5) При съставяне на условията на договор, сключен при промоционални условия, предприятията включват в документите по ал. 1, т. 1 и 2 и индивидуална информация за:

1. срока, за който важат промоционалните договорни условия;

2. всички условия и елементи на промоционалния тарифен план, тарифа и/или пакет;

3. дължимата месечна такса за срока на промоцията."

4. Алинея 5 става ал. 6.

§ 11. В чл. 47, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст изразът "както и в случаите по чл. 230, ал. 2 ЗЕС" се заменя с "както и при всяко изменение на общите условия в случаите по чл. 230, ал. 2 ЗЕС".

2. В т. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "което да може да бъде съхранено на телефонния апарат на абоната".

§ 12. Член 48 се изменя така:

"Чл. 48. Предизвестието по чл. 47 съдържа информация за:

1. обстоятелството, че предстоят изменения на общите условия, и начина, по който абонатът може да се информира за измененията;

2. предстоящите изменения на индивидуалния договор;

3. точната дата (ден, месец и година), на която влизат в сила измененията по т. 1 и/или 2;

4. правото на абоната да прекрати индивидуалния договор без санкции в срок до един месец от влизането в сила на измененията по т. 1 и/или 2."

§ 13. Създава се чл. 48а:

"Чл. 48а. (1) При изменение на договора за ползване на предплатени мобилни телефонни услуги по инициатива на предприятието, както и при всяко изменение на общите условия в случаите по чл. 230, ал. 2 ЗЕС, не по-късно от 30 дни преди влизане в сила на изменението предприятието уведомява абоната с предизвестие, изпратено чрез кратко текстово съобщение (SMS), което да може да бъде съхранено на телефонния апарат на абоната.

(2) Предизвестието по ал. 1 съдържа информация за:

1. обстоятелството, че предстоят изменения на общите условия, и начина, по който абонатът може да се информира за измененията;

2. предстоящите изменения на договора;

3. точната дата (ден, месец и година), на която влизат в сила измененията по т. 1 и/или 2."

§ 14. (В сила от 16.09.2016 г.) Създава се чл. 49а:

"Чл. 49а. (1) Абонат на мобилна телефонна услуга има право да поиска от предприятието да бъде деактивиран достъпът до услугата "мобилен пренос на данни" за ползван от него номер. Предприятието извършва деактивирането на услугата безплатно в срок до един работен ден от получаване на искането.

(2) Искането по ал. 1 се подава по начини, обявени на страницата на предприятието в интернет. Предприятието е задължено да приема искания по ал. 1 и в писмена форма.

(3) Алинея 1 не се прилага за абонати, които ползват услугата "мобилен пренос на данни" в рамките на ценови пакет и/или като допълнително заявена услуга."

§ 15. (В сила от 16.11.2016 г.) Създава се чл. 51:

"Чл. 51. (1) Предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги чрез мобилни мрежи, се задължават да публикуват на страниците си в интернет електронни карти на постигнатото покритие за всяка от използваните в мрежата технологии. В случаите на предоставяне на мобилни услуги от виртуални мобилни оператори или чрез национален роуминг предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни услуги, включват в електронните карти по предходното изречение покритието на мрежата, до която се ползва достъп.

(2) Предприятията изготвят картите по ал. 1 при спазване на изискванията по ал. 3 - 10.

(3) Електронните карти по ал. 1 следва да позволяват проверка на покритието, като визуализират покритието на отделни части от територията на страната с точност най-малко 100 м х 100 м. В рамките на една мащабна единица (един квадрант) се допуска представяне на покритието със средноаритметичната стойност на нивото на сигнала.

(4) Електронните карти по ал. 1 следва да позволяват визуализацията и бърза навигация чрез търсене по име на община, населено място, селищно образувание и адрес, както и мащабиране на подходящи стъпки, позволяващо видимост на един екран от конкретен адрес до видимост на цялата страна.

(5) На електронните карти по ал. 1 следва да бъде визуализирано постигнатото покритие с градация по ниво на сигнала чрез цветови код, определен в таблицата в приложение № 7.

(6) На електронните карти по ал. 1 следва да бъдат изобразени всички населени места и селищни образувания в Република България с изписване на техните наименования. Населените места и селищните образувания следва да бъдат представени с точни граници на селищната територия, определена от строителните им граници.

(7) На електронните карти по ал. 1 следва да бъдат изобразени всички пътища от републиканската пътна мрежа. Отделните категории от пътната мрежа - автомагистрали, скоростни пътища, пътища първи, втори и трети клас, следва да бъдат представени с различно и ясно разграничимо обозначение.

(8) Електронните карти следва да бъдат придружени от следната информация:

1. легенда за всяка представена информация върху тях, включително легенда за използваните цветови кодове за степента на осигуреното покритие съгласно таблицата в приложение № 7; непосредствено след таблицата следва да се публикува информация относно възможностите за ползването на видовете услуги при избраната мрежа (2G, 3G или 4G);

2. пояснение относно вида на покритието по ниво (вътрешно/външно приемане);

3. описание на външните фактори, които влияят на качеството на услугите при осигурено добро покритие;

4. пояснение, че изобразеното покритие на публикуваните карти е с приблизителна, а не с абсолютна точност.

(9) Предприятията по ал. 1 са задължени да осигурят възможност за достъп до картите чрез персонален компютър (терминал) или друго устройство с размер на дисплея над 5 инча, даващо възможност за визуализация и разглеждане на картите в своите търговски обекти и в търговските обекти на своите търговски представители или дистрибутори, упълномощени да сключват индивидуални договори по глава четиринадесета от ЗЕС и/или да събират данни, необходими за идентифициране на потребител на предплатени услуги по чл. 251и, ал. 1, т. 1 и ал. 5, т. 2 ЗЕС.

(10) Предприятията по ал. 1 са задължени да:

1. поддържат актуална информация относно постигнатото покритие на мрежите; публикуваната информация следва да се актуализира в срок до един месец от всяка промяна на мрежата, която води до изменения на постигнатото покритие;

2. посочат на видно място към коя дата е актуална информацията относно постигнатото покритие на мрежите."

§ 16. Създава се чл. 52:

"Чл. 52. (1) Когато абонатът е избрал да получава документите по чл. 260, ал. 2 и чл. 260а, ал. 1 ЗЕС на хартиен носител, предприятието ги изпраща като кореспондентска пратка (писмо) до посочен от абоната адрес за кореспонденция.

(2) Извън случаите по ал. 1 предприятието е длъжно:

1. да изпрати документите по чл. 260, ал. 2 и чл. 260а, ал. 1 ЗЕС до посочен от абоната адрес на електронна поща, или

2. да осигури онлайн достъп до документите по чл. 260, ал. 2 и чл. 260а, ал. 1 ЗЕС.

(3) Достъпът по ал. 2, т. 2 се осигурява след регистриране на абоната, извършено по ред и при условия, публикувани на интернет страниците на предприятията.

(4) Ако до издаване на документите по чл. 260, ал. 2 и чл. 260а, ал. 1 ЗЕС абонатът не предостави адрес на електронна поща или не се извърши регистриране по ал. 3, предприятието ги предоставя по реда на ал. 1."

§ 17. (В сила от 16.11.2016 г.) Създава се чл. 53:

"Чл. 53. Предприятията, предоставящи обществени телефонни услуги, осигуряват възможност на викания и на викащия абонат за незабавно прекратяване на изградената телефонна връзка."

§ 18. В приложение № 3 думите "БДС EN 50083-7" се заменят с "БДС EN 60728-1".

§ 19. В приложение № 4, т. 2 се правят следните изменения:

1. В буква А "Първоначално уведомление" в таблицата се създава нов първи ред с текст "Първоначално уведомление", а думата "Посочи" се заменя с "Посочете".

2. В буква Б "Окончателно уведомление" в таблицата се създава нов първи ред с текст "Окончателно уведомление", а думата "Посочи" се заменя с "Посочете".

§ 20. Създава се приложение № 7 към чл. 51:

"Приложение № 7 към чл. 51


Степени на покритие

GSM мрежа

X-ниво на сигнала (RxLev)

UMTS мрежа

X-ниво на сигнала (CPICH RSCP)

LTE мрежа*

X-ниво на сигнала (RSRP)

Цветови код

1.

Липса на покритие

X ≤ - 100 dBm

X ≤ - 105 dBm

X ≤ - 110 dBm

бял

2.

Задоволително

- 100 dBm < X < - 85 dBm

- 105 dBm < X < - 85 dBm

- 110 dBm < X < - 100 dBm

зелен

3.

Добро

- 85 dBm ≤ X < - 65 dBm

- 85 dBm ≤ X < - 65 dBm

- 100 dBm ≤ X < - 80 dBm

жълт

4.

Много
добро

X ≥ - 65 dBm

X ≥ - 65 dBm

X ≥ - 80 dBm

червен



"

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 21. Решението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на:

1. Параграф 10 относно чл. 45, ал. 5 и § 14, които влизат в сила 2 месеца след обнародването в "Държавен вестник".

2. Параграф 6 относно чл. 40, ал. 1, т. 2, § 15 и 17, които влизат в сила 4 месеца след обнародването в "Държавен вестник".

§ 22. Предприятията публикуват на интернет страниците си реда и условията за регистрация по чл. 52, ал. 3 в едномесечен срок от обнародване на решението в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките