Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 54 от 15.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-18 ОТ 2012 Г. ЗА РЕДА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СЛУЖЕБНОТО ВРЕМЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, НЕГОВОТО ОТЧИ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Н-18 ОТ 2012 Г. ЗА РЕДА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА СЛУЖЕБНОТО ВРЕМЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, НЕГОВОТО ОТЧИТАНЕ ИЗВЪН НОРМАЛНАТА МУ ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ И ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ВЪЗЛОЖЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НАД ОБЩАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА СЛУЖЕБНОТО ВРЕМЕ И ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА СЛУЖБАТА ПРЕЗ ПОЧИВНИ ДНИ И В ДНИТЕ НА ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ (ДВ, БР. 2 ОТ 2013 Г.)

В сила от 15.07.2016 г.
Издадена от Министерството на отбраната

Обн. ДВ. бр.54 от 15 Юли 2016г.

§ 1. Член 6 се изменя така:

"Чл. 6. (1) Организацията, разпределението и отчитането на служебното време се определят с писмена заповед на ръководителите на съответните структури и командирите (началниците) на военните формирования.

(2) При разпределението на служебното време се регламентират дните на междуседмичната почивка в съответствие с чл. 210 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, като по възможност единият от почивните дни е събота или неделя.

(3) При обоснована необходимост организацията и разпределението на служебното време може да не са еднакви за всички военнослужещи."

§ 2. Член 9 се изменя така:

"Чл. 9. (1) Нормалната дневна продължителност на служебното време се увеличава в рамките на общата продължителност на служебното време с писмена заповед на ръководителите на съответните структури или на командирите (началниците) на военни формирования.

(2) При увеличаване на нормалната дневна продължителност над два часа в рамките на общата продължителност на служебното време лицата по ал. 1 на длъжност, по-ниска от "командир на бригада, база, полк", уведомяват писмено непосредствения ръководител на съответната структура или непосредствения си командир (началник).

(3) С оглед конкретната обстановка писмената заповед може да се издаде в срок до 3 работни дни след фактическото изпълнение на служебните задължения над нормалната продължителност на служебното време."

§ 3. В чл. 10, т. 3 думата "удължава" се заменя с "увеличава".

§ 4. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. Отлагането на ползването на почивката по чл. 10 и 19 се допуска по изключение поради обоснована необходимост или неотложни служебни причини до три месеца след края на календарния месец, в който е била увеличена нормалната дневна продължителност на служебното време или е носено дежурството."

§ 5. Член 28 се отменя.

§ 6. В чл. 31 думите "за предходното тримесечие" се заличават.

§ 7. В чл. 36, ал. 2 т. 2 се изменя така:

"2. поради обективни причини е невъзможно изпълнението на разпоредбата на чл. 34 (некомплект и/или заболяване и/или ползване на полагаем годишен отпуск от повече от 25 на сто от личния състав на военното формирование/структурата на пряко подчинение на министъра на отбраната или организационно и икономически обособените в нея звена, участие в мероприятия по плана за бойна подготовка извън постоянната дислокация на военното формирование и други мероприятия, свързани с ангажиране на повече от 50 на сто от личния състав на военното формирование/структурата на пряко подчинение на министъра на отбраната или организационно и икономически обособените в нея звена)."

§ 8. В чл. 37 т. 2 се изменя така:

"2. ръководителя на структура на пряко подчинение на министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице - за военнослужещите от структурата на пряко подчинение на министъра на отбраната;".

§ 9. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Възлагането от длъжностните лица по чл. 37 на изпълнение на задължения над общата продължителност на служебното време и изпълнение на службата през почивни дни и в дните на официални празници се счита за дадено разрешение и не се изисква писмено искане по ал. 1."

§ 10. Член 39 се изменя така:

"Чл. 39. (1) Изпълнение на възложени задължения над общата продължителност на служебното време и за изпълнение на службата през почивни дни и в дните на официални празници се извършва след получаване на писмено разрешение/положителна писмена резолюция на длъжностното лице по чл. 37 и въз основа на писмена заповед на ръководителя на съответната структура или на командира (началника) на военното формирование, която съдържа реквизитите по чл. 38, и дните, в които военнослужещите ще бъдат компенсирани с почивка.

(2) По изключение разрешението по ал. 1 може да се получи по факс, а в изключителни случаи - в устна форма, като в срок 3 работни дни се дава писменото разрешение и се издава писмената заповед."

§ 11. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Часовете по ал. 1 може да се надвишават при необходимост след разрешение на министъра на отбраната въз основа на мотивирано писмено искане, постъпило по команден ред."

§ 12. Член 42 се изменя така:

"Чл. 42. При необходимост от възлагане на изпълнение на задължения над общата продължителност на служебното време и за изпълнение на службата през почивни дни и в дните на официални празници военнослужещите се уведомяват своевременно преди изпълнението им."

§ 13. Член 44 се изменя така:

"Чл. 44. За часовете на изпълнение на службата през почивните дни, определени по реда и при условията на чл. 6, на военнослужещия се заплаща допълнително възнаграждение в размер 50 на сто, изчислено върху основното му възнаграждение, а за дните на официалните празници - допълнително възнаграждение в размер 100 на сто, изчислено върху основното му възнаграждение."

§ 14. В чл. 47 след думите "съответната структура" се добавя "и организационно и икономически обособените звена в нея".

§ 15. В чл. 48 след думите "съответната структура" се добавя "и организационно и икономически обособените звена в нея".

§ 16. В чл. 49 след думите "съответната структура" се добавя "и организационно и икономически обособените звена в нея".

§ 17. Член 50 се изменя така:

"Чл. 50. До 5-о число на месеца, следващ полугодието, структурите по управление на човешките ресурси (по личния състав/структурните звена, изготвящи ежедневната заповед на командира (началника) или ръководителя за дейността на военното формирование, съответната структура или организационно и икономически обособените звена в нея) изготвят отчет за броя на часовете за изпълнение на възложени задължения над общата продължителност на служебното време и за изпълнение на службата през почивни дни и в дните на официални празници, както и изплатените допълнителни възнаграждения за всяко полугодие от календарната година по образец съгласно приложение № 3 и го изпращат, както следва:

1. до видовете въоръжени сили и Съвместното командване на силите - от подчинените им военни формирования по команден ред;

2. до ръководителя на съответната структура - от организационно и икономически обособените звена в нея."

§ 18. В чл. 51 след думите "по чл. 50, т. 1" се добавя "и т. 2".

§ 19. Параграф 1 от допълнителната разпоредба се изменя така:

"§ 1. По смисъла на тази наредба "Ръководител на съответна структура" е:

1. за администрацията на Министерството на отбраната - министърът на отбраната или оправомощени от него длъжностни лица;

2. за структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната по чл. 78 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България - съответният ръководител на структура;

3. за организационно и икономически обособените звена в структурите по т. 2 - съответните им ръководители."

§ 20. Създава се нов § 2 в допълнителната разпоредба със следното съдържание:

"§ 2. "Мероприятия" са възложените с чл. 56, т. 2 и чл. 57 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България задачи за изпълнение от въоръжените сили."

Заключителни разпоредби

§ 21. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките