Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 2.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 311 ОТ 21 НОЕМВРИ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗЛАГАНЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЕЙНОСТИ В ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ - ДЪРЖАВНА И ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, И ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ДЪРВЕСИНА И НЕДЪРВЕСНИ ГОРСКИ ПРОДУК

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 311 ОТ 21 НОЕМВРИ 2016 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВЪЗЛАГАНЕ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЕЙНОСТИ В ГОРСКИТЕ ТЕРИТОРИИ - ДЪРЖАВНА И ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ, И ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ДЪРВЕСИНА И НЕДЪРВЕСНИ ГОРСКИ ПРОДУКТИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 316 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2011 Г. (ДВ, БР. 96 ОТ 2011 Г.)

В сила от 02.12.2016 г.

Обн. ДВ. бр.96 от 2 Декември 2016г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 се създава т. 5:

"5. структури и специализирани териториални звена на Изпълнителната агенция по горите, след съгласуване със съответното ДП, на чиято територия ще се възлагат дейности."

§ 2. Създава се чл. 3а:

"Чл. 3а. (1) Началната стойност на обекта при провеждане на процедура за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна собственост, се определя по един от следните начини:

1. по калкулативен метод;

2. анализ на размера и тенденциите за изменение на цените за възлагане на аналогични дейности през текущата и предходната година;

3. чрез маркетингово проучване със събиране на оферти;

4. комбиниран метод по посочените в т. 1 - 3.

(2) При калкулативния метод началната стойност се определя на базата на:

1. средствата за работна заплата, определени съгласно действащите ведомствени или вътрешни норми на време или изработка, средствата за отпуски и доплащанията по Кодекса на труда за прослужено време;

2. осигуровките съгласно Кодекса за социално осигуряване, включващи социални осигуровки за всички социални рискове, вноски за здравно осигуряване и допълнително задължително пенсионно осигуряване и за застраховка на работниците;

3. стойността на материалите;

4. разходите за транспорт;

5. средствата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците;

6. разходите за организация, изпълнение и контрол;

7. печалбата;

8. средствата за ремонт на съществуващи и строителство на нови извозни пътища в обекта.

(3) Когато процедура за възлагане изпълнението на дейности е прекратена поради липса на подадени оферти от кандидати, възложителят може да промени използвания начин за определяне на началната стойност на обекта при следващата процедура съгласно ал. 1."

§ 3. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 4:

"4. министерства и ведомства - за предоставените им за управление горски територии."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Начинът и конкретните количества за продажба на дървесината от горските територии - общинска собственост, се определят с решение на общинския съвет."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) Началните цени при провеждане на процедури за продажба на дървесина и недървесни горски продукти от горските територии - държавна собственост, се определят въз основа на един или няколко от следните анализи:

1. на разходите за добив и тенденциите за изменението им;

2. на условията, утежняващи или облекчаващи усвояването на съответния обект;

3. на разходи за транспортиране на дървесината до мястото на продажба;

4. сравнителен анализ на цените при продажба на дървесина и недървесни горски продукти от други собственици на гори в района на дейност на ТП, както и на цените за аналогични продажби в държави от региона;

5. на тенденциите за изменение на пазарните условия."

4. Създава се ал. 5:

"(5) Когато процедурата по ал. 1 е прекратена поради липса на подадени оферти от кандидати, продавачът може да промени използвания начин за определяне на началната цена на дървесината при следващата процедура съгласно ал. 4."

§ 4. В чл. 6 се правят следните допълнения:

1. В ал. 5 накрая се добавя "за съответната година".

2. В ал. 7 след думата "храните" се добавя "или оправомощено от него длъжностно лице".

3. Създава се ал. 10:

"(10) Когато министърът на земеделието и храните или оправомощеното от него длъжностно лице не изпълни задължението си по ал. 7 в установения срок, срещата може да бъде поискана от браншовите организации в горския сектор по чл. 215 ЗГ и от други организации на ползватели на дървесина и да се проведе не по-късно от 30 октомври на съответната година."

§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Годишният план по ал. 1 се одобрява с решение на общинския съвет по предложение на кмета на общината и се публикува на интернет страницата на съответната община в срок 15 дни от одобряването му."

2. Създава се ал. 6:

"(6) Когато се налага промяна на годишния план по ал. 1, промяната се одобрява с решение на общинския съвет по предложение на кмета на общината."

§ 6. Създават се чл. 9а, 9б, 9в и 9г:

"Чл. 9а. (1) При провеждане на процедури за възлагане изпълнението на дейности или за продажба на дървесина и на недървесни горски продукти всеки кандидат представя гаранция за участие, а определеният за изпълнител, съответно за купувач, представя гаранция за изпълнение.

(2) Гаранцията за участие се посочва като абсолютна сума в заповедта за обявяването на процедурата и е в размер от 1 до 5 на сто от началната стойност на обекта. Гаранцията за участие се представя единствено под формата на парична сума, внесена по сметка на възложителя, съответно на продавача.

(3) Гаранцията за изпълнение се посочва в процентно отношение в заповедта за обявяването на процедурата и е в размер:

1. от 3 до 5 на сто от стойността на обекта, определена за съответната календарна година - при сключване на дългосрочни договори;

2. от 1 до 5 на сто от достигната стойност на обекта - в останалите случаи.

(4) Гаранцията за изпълнение се представя в една от следните форми, по избор на определения за изпълнител или за купувач:

1. парична сума, внесена по сметка на възложителя, съответно на продавача;

2. банкова гаранция, учредена в полза на възложителя, съответно на продавача.

(5) В представената банкова гаранция трябва да има изричен запис, че тя се освобождава само след писмено известие от възложителя или от продавача.

Чл. 9б. (1) Възложителите, съответно продавачите на дървесина или недървесни горски продукти, са длъжни да публикуват на своите интернет страници под формата на електронни документи следната информация, свързана с възлагане на дейностите или продажбата на дървесина:

1. всички заповеди и покани, свързани с откриването, възлагането, изпълнението и прекратяването на процедурите;

2. документациите за участие;

3. разясненията, предоставени от възложителите във връзка с процедурите;

4. протоколите на комисиите за провеждане на процедурите;

5. договорите за възлагане на дейности или продажба на дървесина и недървесни горски продукти, включително приложенията към тях;

6. допълнителните споразумения за изменения на договорите по т. 5.

(2) Документите по ал. 1 за всяка процедура се обособяват в електронна преписка.

(3) При публикуване на документите по ал. 1 се заличава информацията, по отношение на която участниците правомерно са се позовали на конфиденциалност във връзка с наличието на търговска тайна, както и информация, която е защитена със закон. На мястото на заличената информация се посочва основанието за заличаване.

(4) Възложителите, съответно продавачите, публикуват документите:

1. по ал. 1, т. 1 - 3 - съгласно определените в наредбата срокове;

2. по ал. 1, т. 4 - в 3-дневен срок от изготвянето на протокола;

3. по ал. 1, т. 5 и 6 - в двуседмичен срок от сключването на договора или допълнителното споразумение.

(5) С публикуването на документите се приема, че заинтересованите лица, кандидатите или участниците са уведомени относно отразените в тях обстоятелства, освен ако друго не е предвидено в тази наредба или в закон.

(6) Възложителите, съответно продавачите, осигуряват достъп до информацията по ал. 1 на своите интернет страници за срок, не по-кратък от 2 години след приключване на процедурите за възлагане на дейности или за продажба на дървесина или недървесни горски продукти. За процедурите по чл. 39, ал. 1 и чл. 75, ал. 1 достъпът до информация се осигурява за срока на действие на сключените договори.

Чл. 9в. (1) При провеждане на процедури за възлагане изпълнението на дейностите или за продажба на дървесина и на недървесни горски продукти по реда на наредбата документацията за провеждане на процедурата се публикува на интернет страницата на възложителя, съответно на продавача, едновременно с публикуването на заповедта за провеждането ѝ.

(2) Кандидатите за участие в процедурата могат да изтеглят документацията от интернет страниците по ал. 1 без заплащане или да я закупят от съответния възложител или продавач, провеждащ процедурата.

(3) Цената на документацията не може да надвишава действителните разходи за нейното изготвяне и отпечатване.

Чл. 9г. (В сила от 02.01.2017 г.) Министърът на земеделието и храните или оправомощено от него лице утвърждава общи условия на договорите на ДП и ТП за възлагане на дейности и за продажба на дървесина."

§ 7. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 15 - 17 и т. 19 - 21 се отменят.

2. В ал. 6 думите "по ал. 1, т. 4 - 17 и 19" се заменят с "по ал. 1, т. 4 - 14".

§ 8. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Изпълнението на дейностите по чл. 10, ал. 1 се извършва от търговци, регистрирани в публичния регистър по чл. 241 ЗГ и притежаващи удостоверение за регистрация за съответната дейност, както и от ДГС и ДЛС, а за дейността по чл. 10, ал. 1, т. 18 - и от физически лица, регистрирани в публичния регистър по чл. 235 ЗГ и притежаващи удостоверение за регистрация за тази дейност."

2. В ал. 2:

а) точка 1 се отменя;

б) в т. 3 числото "15" се заменя с "14", а думите "с изключение на създаването на бариерни и лесокултурни прегради, както и по т. 16, 19 и 20" и запетаята пред тях се заличават.

§ 9. В чл. 11а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. се осъществява добив на дървесина в защитени територии или в защитни горски територии за защита на урбанизираните територии, както и в специални горски територии с рекреационно значение;".

2. Създава се ал. 3:

"(3) Ограничението по ал. 1 не се прилага за учебно-опитните горски стопанства."

§ 10. В чл. 13 ал. 3 се отменя.

§ 11. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 числото "10" се заменя с "15".

2. В ал. 2 числото "5" се заменя с "10", а думите "деня на провеждането ѝ" се заменят с "крайния срок за подаване на оферти".

§ 12. В чл. 15 се правят следните изменения:

1. В ал. 4:

а) в т. 3 думите "включително на обособените позиции" и запетаята пред тях се заличават;

б) в т. 4 думите "включително цена на обособените позиции" и запетаята пред тях се заличават;

в) точка 10 се изменя така:

"10. възможност кандидатите да подават оферти само за един, за всички или за повече от един обект от предмета на процедурата;"

г) в т. 13 думите "на първа и втора дата" се заличават.

2. Алинея 5 се отменя.

§ 13. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "включително по обособени позиции" и запетаите пред и след тях се заличават;

б) точки 7 и 8 се изменят така:

"7. проект на договор, изготвен в съответствие с условията по чл. 9г;

8. други условия и изисквания към кандидатите, свързани с наличие на техническа и кадрова обезпеченост за изпълнение на предмета на конкурса."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Възложителите нямат право да ограничават конкуренцията чрез включване на условия или изисквания, които дават необосновано предимство или необосновано ограничават участието на кандидати и които не са съобразени с предмета, сложността и обема на дейностите."

3. Досегашните ал. 3 - 5 стават съответно ал. 4 - 6.

4. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея числото "10" се заменя с "15".

5. Досегашната ал. 7 става ал. 8.

§ 14. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 4 думата "удостоверение" се заменя с "номер на удостоверение";

б) в т. 8 след думата "кандидатът" се добавя "заедно с посочените от него подизпълнители".

2. В ал. 2 се създава изречение второ:

"В този случай към офертата се прилагат и документите по ал. 1, т. 1 - 4 за всеки посочен подизпълнител."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Изискванията на ал. 1, т. 3 с изключение на букви "б", "в", "д" и "ж" се отнасят за управителите или за лицата, които представляват кандидата, съгласно Търговския закон или законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, където кандидатът е регистриран."

4. В ал. 5 след думите "юридическо лице" се добавя "или е посочен подизпълнител, който е чуждестранно физическо или юридическо лице".

5. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Документите по ал. 1 се представят в оригинал или заверено от кандидата копие с изключение на декларацията по т. 3, която се представя само в оригинал, като при участие за няколко обекта в една процедура се представя само един комплект с изключение на плик "Предлагана цена". Пликът "Предлагана цена" се представя за всеки обект поотделно."

§ 15. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, в изречение първо след думата "оферта" се поставя точка и текстът докрая се заличава.

2. Създава се ал. 6:

"(6) Възложителят няма право да откаже приемането и разглеждането на оферта на кандидат, освен когато офертата не е оформена съгласно изискванията на възложителя или е подадена извън определените срокове."

§ 16. В чл. 22 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 след думите "както и" се добавя "документите по чл. 18, ал. 2".

2. В ал. 10 думите "В случай че" се заменят с "Когато е избран критерий икономически най-изгодна оферта и".

3. Създават се нови ал. 11 и 12:

"(11) Комисията определя класирания на съответното място кандидат чрез жребий в присъствието на кандидатите, когато процедурата се провежда:

1. по критерий най-ниска цена и тази цена е предложена от двама или повече кандидати;

2. по критерий икономически най-изгодна оферта и двама или повече кандидати са с еднакви резултати, включително по показателя с най-голяма тежест.

(12) Когато за участие в конкурс е подадена оферта от един кандидат, комисията я разглежда и в случай че кандидатът отговаря на условията за допускане и предложението му е изготвено в съответствие с условията за провеждане на конкурса, той се обявява за спечелил обекта."

4. Досегашните ал. 11 и 12 стават съответно ал. 13 и 14.

§ 17. В чл. 23, ал. 1 т. 1 се изменя така:

"1. класиране на кандидатите и определяне на изпълнител, или".

§ 18. В чл. 25 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. за обекти, за които няма определен изпълнител след провеждане на една процедура, като стойността на обекта не може да е по-висока от стойността на същия обект в обявения открит конкурс;"

б) в т. 2 думите "13, 14 и 16" се заменят с "13 и 14".

2. В ал. 3:

а) в т. 2 думите "включително на обособените позиции" и запетаите пред и след тях се заличават;

б) в т. 3 след абревиатурата "ДДС" се поставя точка и текстът докрая се заличава;

в) точка 6 се изменя така:

"6. размер на гаранцията за участие и вид и размер на гаранцията за изпълнение на договора;"

г) точка 9 се изменя така:

"9. възможност кандидатите да подават оферти само за един, за всички или повече от един обект от предмета на процедурата;".

§ 19. В чл. 27, ал. 1 се правят следните допълнения:

1. В т. 2 след думата "аварии" се добавя "по преценка на съответния компетентен орган".

2. В т. 3 след думата "станция" се добавя "или съответната регионална дирекция по горите (РДГ)".

§ 20. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. За неизпълнение на задълженията по договора неизправната страна заплаща неустойки, определени с договора."

§ 21. Член 30 се отменя.

§ 22. В чл. 33, ал. 1 навсякъде числото "5" се заменя с "10".

§ 23. В чл. 34 ал. 2 се изменя така:

"(2) Когато процедурата включва няколко обекта, за всеки от тях се издава отделна заповед по чл. 23, ал. 1."

§ 24. В чл. 35 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3, т. 2 думата "издаването" се заменя със "съобщаването".

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) В срока по ал. 3 кандидатът, определен за изпълнител, е длъжен да представи:

1. документ за внесена или учредена в полза на възложителя гаранция за изпълнение на договора;

2. свидетелство за съдимост на физическото лице или на лицата, които представляват съответния кандидат съгласно Търговския закон или законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, където кандидатът е регистриран;

3. удостоверение от органите на Националната агенция за приходите, че кандидатът няма парични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен държавен орган, когато възложител е ДП и ТП на ДП; когато възложител е община, министерство или ведомство, се извършва служебна проверка за наличие на парични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен държавен орган."

3. Създава се нова ал. 7:

"(7) Документите по ал. 5, т. 2 и 3 се представят и за подизпълнителите в случаите, в които е предвидено участието на такива."

4. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и се изменя така:

"(8) Договор по ал. 1 не се сключва с кандидат, определен за изпълнител, който:

1. в установения срок не представи документите по ал. 5;

2. има парични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен държавен орган;

3. има парични задължения към съответното ДП, установени с влязъл в сила акт на компетентен държавен орган, когато възложител е ДП, съответно - има задължения към общината, установени с влязъл в сила акт на компетентен орган, когато възложител е община."

5. Досегашната ал. 8 става ал. 9.

6. Досегашната ал. 9 става ал. 10 и се изменя така:

"(10) В случаите на промяна на подизпълнителя изпълнителят предоставя на възложителя в срок до 3 дни информация и документите по ал. 7 и по чл. 18, ал. 1, т. 1 - 4, като промяната се отразява в договора с допълнително споразумение."

§ 25. Член 36 се отменя.

§ 26. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. (1) Държавните горски стопанства, ДЛС, както и общините - собственици на гори, могат да предоставят до една трета от годишното си ползване на дървесина за добив или за преработване на търговци, които отговарят на изискванията на чл. 115 ЗГ.

(2) В процедурите по ал. 1 кандидатите представят доказателства за наличие на:

1. необходимата собствена или закупена на лизинг техника и наети на трудов договор работници - в случаите, когато процедурата е за добив на дървесина;

2. необходимата собствена или закупена на лизинг техника и наети на трудов договор работници и наличие на мощности за преработка на съответните категории дървесина в обект по чл. 206 ЗГ на територията на съответната община - в случаите на продажба на стояща дървесина на корен;

3. мощности за преработка на съответните категории дървесина в обект по чл. 206 ЗГ на територията на съответната община - в случаите, когато процедурата е за продажба на добита дървесина.

(3) Обемът на дървесината, предоставяна по реда на ал. 1 чрез продажба на стояща дървесина на корен, се включва едновременно в обема за добив и продажба.

(4) За участие в процедурите за ползване на дървесина по ал. 1 търговците подават заявление в съответното ДГС, ДЛС или община, в което посочват:

1. количеството дървесина, което желаят да добият;

2. количеството дървесина - по дървесни видове и асортименти, които желаят да закупят.

(5) Заявленията по ал. 4 се подават в срок до 1 октомври на годината, предхождаща годината, в която ще се осъществява ползването на дървесина.

(6) При подадени заявления в срока по ал. 5 лицата по ал. 1 провеждат процедури за не по-малко от 10 на сто от годишното си ползване на дървесина.

(7) Възлагането на добива и продажбата на дървесина по ал. 1 се извършва след провеждане на отделни процедури, до участие в които се допускат само търговци, подали заявления в срока по ал. 5.

(8) Информация за обема на дървесината, която се предлага по реда на ал. 1, се публикува на интернет страницата на съответното ДГС, ДЛС или община в срок до 15 ноември на годината, предхождаща годината, в която ще се осъществява ползването на дървесина.

(9) Дървесината, закупена по реда на ал. 1, следва да бъде преработена на територията на общината, в която попадат територии на съответното ДГС или ДЛС, от което е закупена дървесината.

(10) При констатиране на нарушения на ал. 9 договорът за покупко-продажба на дървесина се прекратява по вина на купувача."

§ 27. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 5 след думите "или повече" се добавя "съседни".

2. Алинея 7 се отменя.

§ 28. В чл. 40 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 след думата "година" се поставя точка и текстът докрая се заличава.

2. Алинея 5 се отменя.

3. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Към офертите за участие в процедурите по чл. 39, ал. 1 кандидатите заедно с посочените от тях подизпълнители, когато ще се ползват подизпълнители, представят доказателства за наличие на необходимата собствена или закупена на лизинг техника и за наети на трудов договор работници."

§ 29. В чл. 41 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. В ал. 3, в основния текст думите "характера, количеството и обекта на поръчката" се заменят с "количеството и характера на обекта".

§ 30. В чл. 42 накрая се добавя "по реда на чл. 35".

§ 31. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "декември" се заменя с "януари", а думата "следващата" се заменя с "текущата".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) За всяка следваща година стойността на дейностите, включени в дългосрочните договори, се определя по начина, по който е определена началната стойност при провеждане на процедурата, като се редуцира с процента на намаление на началната цена, достигнат от проведената процедура."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) По време на действие на договора по чл. 42 възложителят може да изменя начина за определяне на стойността на възлаганите дейности и за актуализиране стойността на гаранцията за изпълнение на договора, утвърдени със заповедта за откриване на конкурса, само при промяна на нормативната уредба."

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

§ 32. В глава втора раздел VI се отменя.

§ 33. В чл. 47 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думата "насаждения" думата "да" се заличава.

2. Създават се ал. 3 - 7:

"(3) Обемът на дървесината - предмет на продажба в обособен обект, не може да надвишава:

1. 20 хиляди кубични метра - при продажба на стояща дървесина на корен;

2. 50 хиляди кубични метра - при продажба на добита дървесина от асортиментите технологична дървесина и дърва;

3. 5 хиляди кубични метра - при продажба на добита дървесина от останалите асортименти дървесина.

(4) При определяне на обектите за продажба по реда на чл. 75 ограничението по ал. 3 се прилага за годишния обем на предлаганата дървесина.

(5) В процедури за продажба на стояща дървесина на корен или на прогнозни количества добита дървесина не могат да бъдат предвиждани авансови вноски, надвишаващи 20 на сто от достигнатата стойност за съответния обект. Авансовата вноска се заплаща най-късно преди издаване на първия превозен билет за транспортиране на договорираната дървесина.

(6) До участие в процедури за продажба на дървесина, обявени от ДП и ТП на ДП в периодите по чл. 9, ал. 2, т. 1 и 2, се допускат кандидати, които представят доказателства за наличие на мощности за преработка на съответните категории и количества в обекти по чл. 206 ЗГ.

(7) В случаите, когато процедурата за съответен обект е прекратена на основание чл. 64, ал. 1, т. 1, 2, 4 и 8, при провеждане на следваща процедура за същия обект изискванията по ал. 6 не се прилагат."

§ 34. В чл. 49, ал. 1 се създава т. 5:

"5. чрез електронен търг по реда на чл. 74."

§ 35. В чл. 51 се създава ал. 3:

"(3) Срокът на договорите за продажба на стояща дървесина на корен от горските територии - държавна собственост, е до 18 месеца. Срокът на договора може да бъде удължен до шест месеца, в случай че купувачът заплати стойността на недобитото количество дървесина по договора."

§ 36. В чл. 52 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "т. 1 - 3" се добавя "и 5".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) При сключване на договор за продажба на стояща дървесина на корен със спечелилия кандидат и преди започване на дейността в съответния обект той представя на продавача документ за внесена или учредена в полза на продавача гаранция за изпълнение на договора, както и следните документи, включително за подизпълнителите, когато е предвидено участието им:

1. свидетелство за съдимост на физическото лице или на лицата, които представляват съответния кандидат съгласно Търговския закон или законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, където кандидатът е регистриран;

2. удостоверение от органите на Националната агенция за приходите, че кандидатът няма парични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен държавен орган, когато продавач е ДП и ТП на ДП; когато продавач е община, министерство или ведомство, се извършва служебна проверка за наличие на парични задължения към държавата, установени с влязъл в сила акт на компетентен държавен орган."

3. Създава се ал. 6:

"(6) Купувачите на стояща дървесина на корен в качеството им на оператори по смисъла на Регламент (ЕС) № 995/2010 на Европейския парламент и на Съвета от 20 октомври 2010 г. за определяне на задълженията на операторите, които пускат на пазара дървен материал и изделия от дървен материал (OB, L, бр. 295 от 12 ноември 2010 г.), са длъжни да спазват изискванията му, за което подписват декларация преди започване на работа в обекта."

§ 37. В чл. 53, ал. 1, изречение първо числото "10" се заменя с "15".

§ 38. В чл. 54, изречение първо думите "10 дни преди деня на провеждането му" се заменят с "15 дни преди крайния срок за подаване на документите за участие".

§ 39. В чл. 55 се правят следните изменения:

1. В ал. 3, т. 11 думите "първия и повторния търг" се заменят с "търга".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Размерът на стъпката за наддаване е от 1 до 3 на сто от началната цена на обекта, без ДДС."

§ 40. В чл. 56 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 т. 5 се изменя така:

"5. проект на договор, изготвен в съответствие с условията по чл. 9г;".

2. В ал. 3, изречение първо думите "10 дни преди деня на провеждането му" се заменят с "15 дни преди крайния срок за подаване на документи за участие".

§ 41. В чл. 58 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "към което" се заменят с "в което посочват обекта, за който се отнася, и";

б) точка 4 се изменя така:

"4. копие от договор с лице, вписано в публичния регистър по чл. 241 ЗГ за съответната дейност - когато кандидатът е физическо лице, или посочват номера на удостоверението за регистрация на кандидата в публичния регистър по чл. 241 ЗГ за съответната дейност - когато кандидатът е юридическо лице или едноличен търговец;"

в) в т. 7 след думата "кандидатът" се добавя "заедно с посочените от него подизпълнители".

2. В ал. 2 се създава изречение второ:

"В този случай към офертата се прилагат и документите по ал. 1, т. 3 и 4 за всеки посочен подизпълнител."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Изискванията на ал. 1, т. 3 с изключение на букви "б", "в", "д" и "ж" се отнасят за управителите или за лицата, които представляват кандидата, съгласно Търговския закон или законодателството на държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, където кандидатът е регистриран."

4. В ал. 5 след думите "юридическо лице" се добавя "или е посочен подизпълнител, който е чуждестранно физическо или юридическо лице".

5. Създава се ал. 6:

"(6) Документите по ал. 1 се представят в оригинал или заверено от кандидата копие с изключение на декларацията по т. 3, която се представя само в оригинал, като при участие за няколко обекта в една процедура се представя само един комплект с изключение на плик "Предлагана цена". Пликът "Предлагана цена" се представя за всеки обект поотделно."

§ 42. В чл. 61 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 10 и 11 се изменят така:

"(10) Печели този от кандидатите, който единствен е потвърдил последната достигната на търга цена. Председателят обявява номера на спечелилия кандидат, класирания на второ място, достигнатата цена и закрива търга за съответния обект. Когато потвърдилите достигнатата цена са повече от един, спечелилият кандидат и класираният на второ място се определят чрез жребий.

(11) Когато в явен търг участват повече от двама кандидати, предложили еднаква цена с една стъпка по-ниска от достигнатата, класираният на второ място се определя чрез жребий."

2. Създава се нова ал. 12:

"(12) Когато в явния търг участва повече от един кандидат, но само един от тях е потвърдил началната цена, той се обявява за спечелил търга. Когато повече от един кандидати са потвърдили началната цена, спечелилият кандидат и класираният на второ място се определят чрез жребий. Не се възстановява гаранцията за участие на допуснати до участие кандидати, които не са потвърдили началната цена."

3. Досегашните ал. 12 и 13 стават съответно ал. 13 и 14.

§ 43. В чл. 62 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 1 се изменя така:

"1. класиране на кандидатите и определяне на купувач, или".

2. Създава се ал. 3:

"(3) В заповедта по ал. 1, т. 1 може да се включи разпореждане за предварително изпълнение при условията и по реда на АПК."

§ 44. В чл. 63 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Когато на търг с явно наддаване до участие е допуснат повече от един кандидат, но при започване на наддаването присъства само един, присъстващият кандидат се обявява за спечелил търга при цена, не по-ниска от обявената в заповедта начална цена за обекта, след потвърждаването ѝ."

2. Алинея 3 се отменя.

§ 45. В чл. 64, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 1 думите "и за повторната дата" се заличават.

2. Точка 3 се отменя.

§ 46. В чл. 66 се правят следните изменения:

1. В ал. 4 думите "4, 5 и 6" се заменят с "4 и 5".

2. В ал. 8 числото "10" се заменя с "15".

§ 47. В чл. 67, ал. 2 думата "обект" се заменя с "предмет".

§ 48. Член 68 се изменя така:

"Чл. 68. Добитата дървесина може да се предлага за продажба от ДП, ДГС и ДЛС в следните мерни единици:

1. плътен кубически метър (м3) - при продажба на всички асортименти дървесина;

2. пространствен кубически метър (пр. м3) и тон - при продажба на асортиментите технологична дървесина и дърва за огрев и категорията "вършина", включително преработена като дървесен чипс;

3. други, различни от посочените в т. 1 и 2 и приравнени към тях."

§ 49. В чл. 69, ал. 2 се създава изречение второ:

"Графикът за доставка се определя при продажба на прогнозни количества дървесина."

§ 50. В чл. 71 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст след думата "ценоразпис" се добавя "може да";

б) точка 1 се изменя така:

"1. дървесина, добита от санитарни, технически и принудителни сечи;"

в) създава се т. 7:

"7. стояща дървесина на корен, повредена вследствие на биотични или абиотични въздействия, която не е продадена след провеждането на търг с явно или тайно наддаване или конкурс."

2. В ал. 2, т. 3 след думите "т. 3 - 5" се добавя "и 7".

3. В ал. 5, т. 1 след думите "директора на ДП" се добавя "или оправомощено от него лице от ДП".

4. В ал. 6, т. 2 след думите "директора на ДП" се добавя "или оправомощено от него лице от ДП".

5. В ал. 9 накрая се добавя "съобразно определения обем за съответното населено място".

6. Създават се ал. 10 - 12:

"(10) Количеството дървесина в списъците по ал. 8 не може да надвишава обема на дървесината, определен за съответната община и/или населено място.

(11) Общото количество дървесина, което лицата по ал. 2, т. 1 могат да закупят от ДГС и от ДЛС по ценоразпис от категориите "едра" и "средна", е до 20 кубически метра за календарна година.

(12) Държавните предприятия, ДГС и ДЛС могат да извършват продажба на дървесина от склад по ценоразпис от категориите "едра" и "средна" с изключение на асортимента "технологична дървесина" след съгласуване с министъра на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице."

§ 51. В чл. 72 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 т. 2 се изменя така:

"2. при неявяване на кандидати на две последователни процедури;".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) За продажба на дървесина чрез договаряне лицата по ал. 1 публикуват покана на интернет страницата си, както и на видно място в съответната административна сграда."

3. Създават се ал. 4 - 6:

"(4) В срок 3 работни дни от публикуване на поканата кандидатите могат да подават оферти за предлаганите количества дървесина, като за купувач се определя предложилият най-висока ценова оферта. Когато след изтичането на 3-дневния срок от публикуването на поканата няма постъпила оферта, дървесината се продава на първия по време явил се кандидат.

(5) Цените на асортиментите, които се продават чрез договаряне, не могат да бъдат по-ниски от:

1. цените по прекратената процедура - за случаите по ал. 2, т. 2 и 3;

2. цените по прекратения договор за продажба - за случаите по ал. 2, т. 4;

3. цените, на които е предложена дървесината на стоковата борса - за случаите по ал. 2, т. 5.

(6) Продажбата на добита дървесина чрез договаряне се провежда при условията и по реда на чл. 25, ал. 6 - 8 и чл. 26."

§ 52. В чл. 75 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. търг с явно или с тайно наддаване - за продажба на добита дървесина на прогнозни количества;"

б) в т. 2 думите "или конкурс" се заличават, а думата "при" се заменя със "за";

в) точка 3 се отменя.

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Търговците, желаещи да участват в процедури по реда на ал. 1, подават заявление в съответното ДП или община, в което посочват количеството дървесина по дървесни видове и асортименти, което желаят да закупят. Заявленията се подават в срок до 1 октомври на годината, предхождаща годината, в която ще се осъществява ползването на дървесината."

3. Алинеи 7 и 8 се отменят.

§ 53. В чл. 75а се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) В процедурите по чл. 75, ал. 1 могат да участват търговци, които могат да докажат наличие на собствени или закупени на лизинг мощности за преработка на дървесина в обект по чл. 206 ЗГ за количества, не по-малки от 50 на сто от годишното количество, посочено в процедурата."

2. В ал. 4 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 1, т. 2".

3. В ал. 5 думите "и 3" се заличават.

4. Алинея 6 се изменя така:

"(6) При сключване на дългосрочен договор по реда на чл. 75, ал. 1, т. 2 спечелилият кандидат представя на продавача документите, посочени в чл. 52, ал. 4."

§ 54. В чл. 76 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "или конкурса" се заличават.

2. Алинея 3 се отменя.

§ 55. В чл. 76а се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст думите "както и на конкурс за продажба на стояща дървесина на корен" и запетаята пред тях се заличават;

б) точка 3 се изменя така:

"3. обемът на дървесината по години за срока на договора;"

в) в т. 4 думите "или конкурса" се заличават.

2. В ал. 2 думите "и методика" се заменят с "начина", а думите "и цената на дървесината" се заличават.

3. Алинеи 3 и 4 се отменят.

§ 56. В чл. 77 се правят следните изменения:

1. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) Лицата по чл. 75, ал. 1 определят условията и размера на гаранцията за участие в размер от 3 до 5 на сто от началната цена на обявеното на търга количество дървесина за първата календарна година от договора.

(3) Определеният купувач всяка година представя гаранция за изпълнение, която е в размер от 3 до 5 на сто от стойността на договореното за съответната година количество дървесина."

2. В ал. 4, изречение първо думата "декември" се заменя с "януари".

§ 57. В чл. 78 ал. 1, 3 и 5 се отменят.

§ 58. В чл. 79 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "или конкурс" и думите "и 2" се заличават.

2. В ал. 2 думите "и 2" се заличават.

§ 59. В чл. 80 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) Ежегодно в срок до 31 януари към договора по чл. 79 се подписва допълнително споразумение, с което за текущата календарна година се определят актуалната стойност на гаранцията за изпълнение на договора, както и:";

б) точка 2 се отменя.

2. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) Гаранцията за изпълнение за първата година от договора не се възстановява, а се актуализира до стойността по ал. 1, след което допълнителното споразумение влиза в сила.

(3) По време на действие на договора продавачът не може да изменя начина за актуализиране на гаранцията."

3. Алинея 4 се отменя.

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) За всяка следваща година цените на асортиментите или категориите дървесина се определят въз основа на анализите, чрез които е определена началната им цена при провеждане на процедурата, като се увеличават с процента на завишение, достигнат при провеждане на процедурата."

5. Алинея 6 се отменя.

6. В ал. 8 думите "и 3" се заличават, а накрая се поставя запетая и се добавя "като за извършената промяна предоставя информация на продавача".

7. В ал. 9:

а) в т. 3 думата "възложителя" се заменя с "продавача";

б) създава се нова т. 4:

"4. купувачът престане да отговаря на изискванията за сключване на договор по чл. 75а, ал. 1, 2 и 4;"

в) досегашната т. 4 става т. 5.

§ 60. В чл. 81 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1:

а) в основния текст след думите "общинска собственост" се добавя "когато представлява стопанска дейност" и се поставя запетая;

б) в т. 3 накрая се добавя "за съответната календарна година".

2. В ал. 2, т. 2 накрая се добавя "или добивът се извършва със собствени работници".

§ 61. Член 82 се отменя.

§ 62. В чл. 83, ал. 4 числото "5" се заменя със "7".

§ 63. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 11 се изменя така:

"11. "Обект" е:

а) подотдел или част от него, съвкупност от няколко подотдела или части от тях, както и площи, които не са инвентаризирани по реда на ЗГ, които се предоставят за възлагане на дейности или за продажба на стояща дървесина на корен, или

б) количество добита дървесина с определено качество, размери и място на доставка, което се предлага за продажба."

2. Създават се т. 25 - 27:

"25. "Асортимент" е необработен дървен материал, определен съобразно неговото качество, размери и приложение в съответствие с договор или с утвърден от правоимащ орган стандарт.

26. "Преработка на дървесина" е процес на употреба на дървесината в сферата на дъскорезното, амбалажното и мебелното производство, производствата от целулозно-хартиената промишленост, производствата на плочи от дървесни частици и влакнести плочи и други крайни продукти с изключение на продуктите, получени само чрез цепене или дробене.

27. "Продавач" е лице, което провежда процедури за продажба на дървесина."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 64. Процедури за възлагане изпълнението на дейности в горските територии - държавна и общинска собственост, както и за ползване на дървесина и недървесни горски продукти, които са обявени до датата на влизането в сила на наредбата, се довършват по досегашния ред.

§ 65. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на § 6 относно чл. 9г, който влиза в сила 30 дни от обнародването на постановлението в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките