Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 2.XII

НАРЕДБА № 21 ОТ 23 НОЕМВРИ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА, ЕТИКЕТИРАНЕТО И КОНТРОЛА НА ТОРОВЕ, ПОДОБРИТЕЛИ НА ПОЧВАТА, БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА И ХРАНИТЕЛНИ СУБСТРАТИ

 

НАРЕДБА № 21 ОТ 23 НОЕМВРИ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА, ЕТИКЕТИРАНЕТО И КОНТРОЛА НА ТОРОВЕ, ПОДОБРИТЕЛИ НА ПОЧВАТА, БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА И ХРАНИТЕЛНИ СУБСТРАТИ

В сила 02.12.2016 г.
Издадена от министъра на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.96 от 2 Декември 2016г., изм. ДВ. бр.86 от 18 Октомври 2018г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят условията и редът за регистрацията, пускането на пазара, етикетирането и контрола върху торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати.

Чл. 2. (1) Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) осъществява регистрацията и контрола върху торовете, подобрителите на почвата, биологично активните вещества и хранителните субстрати.

(2) За осъществяване на дейностите по ал. 1 изпълнителният директор на БАБХ дава задължителни указания и утвърждава образци на заявления, уведомления, протоколи, декларации, становища, разпореждания, предписания, дневници и други по тази наредба, които се публикуват на интернет страницата на БАБХ.

Глава втора.
РЕГИСТРАЦИЯ НА ТОРОВЕ, ПОДОБРИТЕЛИ НА ПОЧВАТА, БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА И ХРАНИТЕЛНИ СУБСТРАТИ

Чл. 3. (1) Регистрацията на торовете, подобрителите на почвата, биологично активните вещества и хранителните субстрати се извършва съгласно глава седма от Закона за защита на растенията.

(2) За регистрация по ал. 1 могат едновременно да се заявят няколко продукта - група продукти, когато продуктите са произведени от един производител и за производството им са използвани едни и същи основни суровини, но с различно съотношение на хранителните елементи.

Чл. 4. (1) Заявлението и досиетата на продукта по чл. 133, ал. 1 от Закона за защита на растенията се подават в един екземпляр, на хартиен или електронен носител.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2018 г., в сила от 18.10.2018 г.) Административното досие съдържа:

1. (отм. - ДВ, бр. 86 от 2018 г., в сила от 18.10.2018 г.)

2. (изм. - ДВ, бр. 86 от 2018 г., в сила от 18.10.2018 г.) декларация по образец от производителя за мястото на производство на продукта по ал. 1;

3. пълномощно в оригинал, когато при изпълнение на задълженията си по тази наредба заявителят действа чрез упълномощен представител; датата, съдържанието и подписите на пълномощното трябва да са удостоверени от официален компетентен орган.

(3) Техническото досие съдържа:

1. информационен лист за безопасност на български език в съответствие с чл. 31 от Регламент (ЕО) № 1907/2006 на Европейския парламент и на Съвета от 18 декември 2006 г. относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали (REACH), за създаване на Европейска агенция по химикали, за изменение на Директива 1999/45/ЕО и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 793/93 на Съвета и Регламент (ЕО) № 1488/94 на Комисията, както и на Директива 76/769/ЕИО на Съвета и директиви 91/155/ЕИО, 93/67/ЕИО, 93/105/ЕО и 2000/21/ЕО на Комисията, наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 1907/2006";

2. проект на етикет, изготвен в съответствие с чл. 9;

3. техническа спецификация на продукта или на групата от продукти;

4. сертификат за лабораторен анализ на производителя или изпитвателен протокол за лабораторен анализ от акредитирана лаборатория съгласно Регламент (ЕО) № 765/2008 на Европейския парламент и на Съвета от 9 юли 2008 г. за определяне на изискванията за акредитация и надзор на пазара във връзка с предлагането на пазара на продукти и за отмяна на Регламент (ЕИО) № 339/93 (ОВ, L 218/30 от 13 август 2008 г.), издаден не по-късно от 12 месеца преди датата на подаване на заявлението за регистрацията, който в зависимост от естеството на продукта удостоверява:

а) всеки показател, посочен в проекта на етикета;

б) съдържание на тежки метали;

в) липса на вредни микроорганизми - ентерококи, Escherichia coli, Clostridium perfringens, салмонела, Staphyloccocus аureus, дрожди и плесени с потвърждение за Aspergillus, яйца, ларви и цисти от нематоди;

5. документи, удостоверяващи произхода, вида, категорията материал (2 или 3) и метода/параметри на преработка на производни продукти по смисъла на чл. 3, параграф 2 от Регламент (ЕО) № 1069/2009 на Европейския парламент и на Съвета от 21 октомври 2009 г. за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека и за отмяна на Регламент (ЕО) № 1774/2002 (Регламент за страничните животински продукти) (ОВ, L 300/1 от 14 ноември 2009 г.), когато продуктите съдържат такива;

6. декларация, че продуктът или продуктите нямат неблагоприятно въздействие върху човека, животните или околната среда в заявените условия на употреба;

7. документи или научни публикации за проведени изпитвания, които доказват основния ефект на заявените продукти и съдържат подробните резултати за получените добиви и/или качество на културите.

(4) Когато се заявява за регистрация продукт, който не е пуснат на пазара в държава членка, към заявлението по ал. 1 се представя и мостра от продукта.

(5) Когато се заявява за регистрация продукт, който е пуснат на пазара в държава членка, вместо досиета на продукта към заявлението по ал. 1 се прилагат:

1. заверени копия на документите, въз основа на които продуктът е пуснат на пазара в държавата членка, или друго доказателство, че продуктът е пуснат на пазара; документите се представят и в официален превод на български език;

2. информационен лист за безопасност на български език в съответствие с чл. 31 от Регламент (ЕО) № 1907/2006;

3. проект на етикет, изготвен в съответствие с чл. 9.

(6) Ако документите не се подават лично от заявителя, към заявлението се прилага изрично пълномощно.

Чл. 5. (1) В 14-дневен срок от подаване на заявлението и документите по чл. 4 БАБХ извършва проверка за тяхната пълнота.

(2) При установяване на непълноти и/или несъответствия БАБХ уведомява писмено заявителя и определя едномесечен срок за отстраняването им. До отстраняване на непълнотите и/или несъответствията срокът за регистрация на продуктите спира да тече.

(3) При неотстраняване на непълнотите и/или несъответствията в срока по ал. 2 заявлението се оставя без разглеждане, за което заявителят писмено се уведомява.

(4) Когато документите по ал. 1 са пълни и отговарят на изискванията на чл. 4, БАБХ ги представя на Експертната комисия за разглеждане.

(5) При регистрация на продукт, който е пуснат на пазара в държава членка, документите не се разглеждат от Експертната комисия.

Чл. 6. (1) По предложение на Експертната комисия изпълнителният директор на БАБХ със заповед регистрира тор, подобрител на почвата, биологично активно вещество или хранителен субстрат и издава удостоверение за пускане на пазара и употреба по образец или мотивирано отказва регистрацията при условията и по реда на чл. 134 от Закона за защита на растенията.

(2) Когато е заявен за регистрация продукт, който е пуснат на пазара в държава членка, заповедта и удостоверението по ал. 1 се издават по предложение на ресорния заместник изпълнителен директор на БАБХ.

(3) В 14-дневен срок от получаване на заповедта по ал. 1 притежателят на регистрацията представя в Централното управление (ЦУ) на БАБХ образец на етикет, с който торът, подобрителят на почвата, биологично активното вещество или хранителният субстрат ще се пуска на пазара и ще се употребява, и получава издаденото удостоверение.

Чл. 7. (1) При промяна в регистрацията на тор, подобрител на почвата, биологично активно вещество или хранителен субстрат към заявлението се прилагат съответните документи по чл. 4, удостоверяващи заявените промени.

(2) Когато промяната е свързана със състава, действието или начина на употреба на продуктите по ал. 1, подадените документи се разглеждат от Експертната комисия и промяната в регистрацията се извършва по нейно предложение.

Чл. 8. Регистрацията на тор, подобрител на почвата, биологично активно вещество или хранителен субстрат се заличава и удостоверението за пускане на пазара и употреба се обезсилва при условията и по реда на чл. 136 от Закона за защита на растенията.

Глава трета.
ЕТИКЕТИРАНЕ И ПУСКАНЕ НА ПАЗАРА

Чл. 9. (1) Торовете, подобрителите на почвата, биологично активните вещества и хранителните субстрати се етикетират на български език. Върху опаковките и/или етикетите се посочват:

1. вид и търговско наименование на продукта;

2. декларирано съдържание на хранителни елементи в проценти, както и форма на хранителните елементи;

3. условия за съхраняване;

4. препоръчителна доза и/или начин на употреба;

5. наименование и адрес на управление на производителя;

6. наименование и адрес на управление на лицето, което пуска продукта на пазара;

7. партиден номер и дата на производство;

8. срок на годност;

9. специални предпазни мерки при употреба;

10. номер на удостоверението за пускане на пазара и употреба;

11. указания за предотвратяване на злополуки;

12. тегло или вместимост на опаковката.

(2) Върху опаковките или етикетите освен данните по ал. 1 се посочва и:

1. процентното съдържание на органично вещество и общ азот, произходът на продукта - за органичните и органо-минералните торове;

2. видът на полезните микроорганизми - за микробиалните торове;

3. процентното съдържание на калциев оксид и/или магнезиев оксид, или други вещества, подобряващи физико-механичните и/или химичните качества на почвата - за подобрителите на почвата;

4. активното вещество, регистрираната доза за употреба на готовия продукт, културата и фазата от развитието ѝ, през която се прилага - за биологично активните вещества;

5. текст "Продуктът е предназначен за употреба само при саксийни растения. Да не се прилага върху открити площи." - за торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества, хранителни субстрати, предназначени за употреба само при саксийни растения.

(3) Когато органични торове или подобрители на почвата съдържат съставки от животински произход, върху опаковките и/или етикетите се посочва и категорията материал (2 или 3) и информацията съгласно изискванията на Приложение VІІІ, глава ІІ, параграф 2, буква "б", подточка "ix" и буква "в" от Регламент (ЕС) № 142/2011 на Комисията от 25 февруари 2011 г. за прилагане на Регламент (ЕО) № 1069/2009 на Европейския парламент и на Съвета за установяване на здравни правила относно странични животински продукти и производни продукти, непредназначени за консумация от човека, и за прилагане на Директива 97/78/ЕО на Съвета по отношение на някои проби и артикули, освободени от ветеринарни проверки на границата съгласно посочената директива (ОВ L 54/1 от 26 февруари 2011 г.).

(4) Когато продуктите по ал. 1 са в насипно състояние, информацията по ал. 1, 2 и 3 се посочва в придружаващите ги документи.

Чл. 10. (1) Опаковката на торовете, подобрителите на почвата, биологично активните вещества и хранителните субстрати трябва да бъде затворена по такъв начин или с такова устройство, че при отваряне устройството, затварящата пломба или самата опаковка да се поврежда непоправимо.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 86 от 2018 г., в сила от 18.10.2018 г.) Опаковките на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества, предназначени за употреба само при саксийни растения, са с вместимост до 1 литър/килограм включително.

Чл. 11. Етикетирането и опаковането на ЕО торовете се извършва съгласно чл. 10, съответно чл. 12 от Регламент (ЕО) № 2003/2003 на Европейския парламент и на Съвета от 13 октомври 2013 г. относно торовете, наричан по-нататък "Регламент (ЕО) № 2003/2003".

Глава четвърта.
КОНТРОЛ ВЪРХУ ТОРОВЕТЕ, ПОДОБРИТЕЛИТЕ НА ПОЧВАТА, БИОЛОГИЧНО АКТИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ХРАНИТЕЛНИТЕ СУБСТРАТИ

Чл. 12. Земеделските стопани водят записи за употребените количества и видове торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества, хранителни субстрати чрез попълването на дневник за проведените растителнозащитни мероприятия и торене по образец.

Чл. 13. (1) Контролът при пускането на пазара и употребата на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества, хранителни субстрати се осъществява от инспекторите по растителна защита на областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ).

(2) Контролът по ал. 1 се извършва чрез планови и внезапни проверки и проверки при наличие на данни за нарушение.

(3) Централното управление на БАБХ изготвя план за извършване на планови проверки за текущата календарна година, който се утвърждава от изпълнителния директор на БАБХ.

(4) Проверка при наличие на данни за нарушение се извършва в срок до два работни дни от установяването на такива данни или от подаване на сигнал за нарушение. Сигналът се отразява в дневник за подадените жалби и сигнали.

(5) За извършените проверки ОДБХ изготвят и подават в ЦУ на БАБХ ежемесечни доклади.

Чл. 14. (1) Контролът при пускането на пазара и употребата на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества, хранителни субстрати обхваща:

1. пуснатите на пазара продукти;

2. лицата, които пускат на пазара и употребяват продуктите;

3. документацията, свързана с пускането на пазара и употребата на продуктите.

(2) Контролът по ал. 1 се извършва в местата на и при:

1. предлагането за продажба на торовете, подобрителите на почвата, биологично активните вещества и хранителните субстрати, декларирането им за допускане за свободно обръщение, съхраняването и доставката им;

2. употребата им от земеделския стопанин.

(3) Контролът по ал. 1 се извършва по отношение на:

1. съответствието на продуктите с показателите, обявени от производителя им;

2. опаковането и етикетирането на продуктите;

3. начин на съхранение и употреба;

4. изискванията към документацията на съответните продукти.

Чл. 15. (1) За извършването на проверките по чл. 13, ал. 2 инспекторите по растителна защита съставят констативни протоколи в три екземпляра, един от които връчват на проверяваното лице.

(2) При проверките на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати инспекторите по растителна защита вземат контролна проба в три повторения по ред, определен в приложение № 1.

(3) Контролните проби са с предназначение:

1. проба за изследване при условията и в лабораториите по чл. 137 от Закона за защита на растенията;

2. арбитражна проба, която се съхранява в ОДБХ три месеца след приключване на изследването по т. 1, освен ако не е уговорено друго между страните;

3. проба, която се предоставя на проверяваното лице.

(4) Вземането на контролните проби се удостоверява с протокол. Екземпляр от протокола се връчва на проверяваното лице.

Чл. 16. (1) Когато в резултат на лабораторен анализ се установи несъответствие на продукт с показателите, обявени от производителя на продукта, ЦУ на БАБХ изготвя становище за несъответствие и писмено уведомява ОДБХ за резултатите от изпратените проби.

(2) Допустимите отклонения, разрешени по отношение на обявеното съдържание на хранителните елементи за торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества, хранителни субстрати са определени в приложение № 2, а допустимите отклонения за ЕО торовете - в Приложение II от Регламент (ЕО) № 2003/2003.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Микробиални торове" са торове, които съдържат микроорганизми (бактерии, гъби, дрожди) и приложени върху растения, семена и почви, въздействат благоприятно върху развитието на растенията или подобряват усвояването на хранителните вещества.

2. "Минерални торове" са торове, в които обявените хранителни елементи са във вид на неорганични соли, получени като нерудни изкопаеми и/или чрез промишлен и/или химичен процес.

3. "Мостра на продукт" е количество до 1 литър/килограм включително от съответен продукт в добре запечатана опаковка с етикет на български език, на който е посочено: търговско наименование, вносител, дата на производство и срок на годност.

4. "Органични торове" са въглеродосъдържащи продукти, главно от растителен и/или животински произход, които се прибавят към почвата за хранене на растенията.

5. "Органо-минерални торове" са органични торове с добавени макроелементи и/или микроелементи.

6. "Производство" е цялото количество торове, подобрители на почвата и хранителни субстрати, принадлежащи към един и същ вид и произведени от един и същ производител на едно и също място.

7. "Пускане на пазара" е всяко доставяне срещу заплащане или безплатно или съхранение за целите на доставянето. Вносът на територията на страната се счита за пускане на пазара.

8. "Торове" са материали, главната функция на които е снабдяването на растенията с хранителни вещества.

9. "Торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества, хранителни субстрати, предназначени за употреба само при саксийни растения" са продукти, предназначени за цветя и декоративни растения, които се отглеждат в саксия.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 133, ал. 2 от Закона за защита на растенията.

§ 3. (1) Издадените до влизането в сила на тази наредба удостоверения за регистрация на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати запазват действието си за срока, за който са издадени.

(2) Започнатите, но недовършени до влизане в сила на тази наредба производства по подадени заявления за регистрация на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати и издаване на удостоверения по ал. 1 се довършват по досегашния ред.

§ 4. Тази наредба отменя Наредба № 36 от 2004 г. за условията и реда за биологично изпитване, регистрация, използване и контрол на торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати (ДВ, бр. 87 от 2004 г.).

§ 5. Изпълнението на наредбата се възлага на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните.

§ 6. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 21 ОТ 2016 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА, ЕТИКЕТИРАНЕТО И КОНТРОЛА НА ТОРОВЕ, ПОДОБРИТЕЛИ НА ПОЧВАТА, БИОЛОГИЧНО АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА И ХРАНИТЕЛНИ СУБСТРАТИ

Заключителни разпоредби

(ОБН. - ДВ, БР. 86 ОТ 2018 Г., В СИЛА ОТ 18.10.2018 Г.)


§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Приложение № 1 към чл. 15, ал. 2


Ред за вземане на контролни проби от торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати


1. Броят на единичните проби за продукти в течно или насипно състояние в контейнери над 100 кг е:

1.1. за партида до 2,5 тона - 7 броя;

1.2. за партида от 2,5 до 80 тона - най-близкото цяло число от квадратния корен от 20 пъти увеличения тонаж на партидата;

1.3. за партида над 80 тона - 40 броя.

2. За опаковани твърди или течни продукти в контейнери до 100 кг броят на опаковките, от които трябва да се вземе единична проба, се определя, както следва:

2.1. при 5 или по-малко опаковки - от всички опаковки;

2.2. повече от 5 и по-малко или равно на 16 опаковки - от 4 опаковки;

2.3. от 17 до 400 опаковки - най-близкото цяло число, по-голямо от квадратния корен от броя на опаковките, съставящи партидата;

2.4. над 400 опаковки - от 20 опаковки.

3. За опаковки, чието съдържание е до 1 кг/литър, единичната проба е масата на съдържанието на една оригинална опаковка.

4. Единичните проби се вземат произволно от различни точки на цялата партида.

5. За продукти в насипно състояние партидата се разделя на приблизително равни части. Броят на частите е равен на броя на единичните проби. От всяка част се взема по една проба.

6. От опаковани продукти се взема проба от всяка избрана опаковка, след като съдържанието на всяка опаковка се изпразва поотделно и хомогенизира.

7. Единичните проби трябва да имат приблизително еднаква маса, но не по-малка от 250 г за всяка. Всички единични проби се смесват изцяло, за да се получи обединена проба.

8. От всяка партида се взема една обединена проба. Общата маса на единичните проби, от които се образува обединената проба, не трябва да бъде по-малка от 4 кг/литър за продуктите - масата на съдържанието на 4 оригинални опаковки.

9. Обединената проба се съкращава чрез квартуване. Масата на тази проба не трябва да бъде под 500 г. За физични изпитвания масата на крайната проба не трябва да е по-малка от 1 кг/литър.

10. За хранителни субстрати минималното количество на крайната проба е 5 л.

11. Получената контролна проба се изпраща за анализ в Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол на БАБХ и/или в акредитирана лаборатория съгласно Регламент (ЕО) № 765/2008.

12. Приготвят се 3 проби с приблизително еднаква маса - 2 за лабораторията, от които една за анализ и една арбитражна, и 1 за собственика на продукта.

13. Пробите се вземат:

- ръчно - чрез лопатка с плоско дъно и вертикални ръбове или сонда с дълъг или разчленен процеп; размерите на сондата са съобразени с характеристиките на партидата (дълбочина на съда, размер на торбите) и с големината на частиците, от които е съставен продуктът;

- механично - могат да се използват само лицензирани апарати за вземане на проби;

- за продукти, които не са в твърдо агрегатно състояние, се използва сонда или бутилка от неръждаема стомана с вместимост от 0,5 до 1 л и пластмасови съдове (полиетилен или полипропилен) или съдове от стъкло или неръждаема стомана.

14. Всяка проба се поставя в пластмасов съд или торба - чисти, сухи и водонепроницаеми, като се вземат всички необходими мерки да не се допусне промяна в характеристиките на пробата.

15. Съдовете по т. 14 се запечатват и етикетират така, че етикетът да е включен в печата и да бъде невъзможно отварянето им, без да се повреди печатът. Съдът се поставя в здрава опаковка, която се затваря по такъв начин, че да не е възможно изваждане на част от пробата, без да се счупи пломбата или да се наруши целостта на печата на опаковката.

Приложение № 2 към чл. 16, ал. 2


Допустими отклонения

1. Органичен тор:

 

 

Допуски за обявеното съдържание на хранителен елемент и други обявени параметри

Органичен въглерод (С)

± 20 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 2,0 процентни пункта по абсолютна стойност

Съдържание на сухо вещество

± 5,0 процентни пункта по абсолютна стойност

Общ азот (N)

± 50 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност

Органичен азот (N)

± 50 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност

Общ фосфорен пентаоксид (P2O5)

± 50 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност

Общ калиев оксид (К2O)

± 50 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност

Общ и водоразтворим магнезиев оксид, калциев оксид, серен триоксид или натриев оксид

± 25 % относително отклонение от обявената стойност за тези хранителни елементи до най-много 1,5 процентни пункта по абсолютна стойност

Обща мед (Cu)

± 50 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 2,5 процентни пункта по абсолютна стойност

Общ цинк (Zn)

± 50 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 2,0 процентни пункта по абсолютна стойност

Количество

- 5 % относително отклонение от обявената стойност


2. Органо-минерален тор:

 

Допуски за обявеното съдържание на формите на неорганичен макроелемент

N

P2O5

K2O

MgO

CaO

SO3

Na2O

± 25 % от обявената стойност за наличните форми на хранителни елементи до най-много 2 процентни пункта по абсолютна стойност

± 25 % относително отклонение от обявената стойност за тези хранителни елементи до най-много 1,5 процентни пункта по абсолютна стойност

± 25 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 0,9 процентни пункта по абсолютна стойност


Торове с микроелементи

Допуски за обявеното

съдържание на формите на микроелемент

Концентрация, по-ниска или равна на 2 %

± 20 % от обявената стойност

Концентрация между 2,1 % и 10 %

± 0,3 процентни пункта по абсолютна стойност

Концентрация, по-голяма от 10 %

± 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност


Органичен въглерод: ± 20 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 2,0 процентни пункта по абсолютна стойност;

Органичен азот: ± 50 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност;

Обща мед (Cu): ± 50 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 2,5 процентни пункта по абсолютна стойност;

Общ цинк (Zn): ± 50 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 2,0 процентни пункта по абсолютна стойност;

Съдържание на сухо вещество: ± 5,0 процентни пункта по абсолютна стойност;

Количество: - 5 % относително отклонение от обявената стойност.

3. Неорганичен тор:

3.1. Неорганичен тор с макроелементи:

Допуски за обявеното съдържание на формите на макроелементи

N

P2O5

K2O

MgO

CaO

SO3

Na2O

± 25 % от обявената стойност до най-много 2 процентни пункта по абсолютна стойност

± 25 % от обявената стойност до най-много 1,5 процентни пункта по абсолютна стойност

± 25 % от обявената стойност до най-много 0,9 процентни пункта по абсолютна стойност


Зърнометричен състав ± 10 % относително отклонение, приложимо към обявеното процентно съдържание на материал, преминаващ през сито с определен размер на отвора;

Количество: ± 5 % относително отклонение от обявената стойност

3.2. Неорганичен тор с микроелементи:



Торове с микроелементи

Допуски за обявеното съдържание на формите

на микроелемент

Концентрация, по-ниска или равна на 2 %

± 20 % от обявената стойност

Концентрация между 2,1 % и 10 %

± 0,3 процентен пункт по абсолютна стойност

Концентрация, по-голяма от 10 %

± 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност


Количество: ± 5 % относително отклонение от обявената стойност

4. Подобрител на почвата:


Форми на обявения хранителен елемент и други обявени критерии за качество

Допуски за обявения параметър

pH

± 0,7 към момента на производство;

± 1,0 в който и да било момент във веригата на дистрибуция

Органичен въглерод (С)

± 10 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност

Общ азот (N)

± 20 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност

Общ фосфорен пентаоксид (P2O5);

± 20 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност

Общ калиев оксид (К2O);

± 20 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 1,0 процентен пункт по абсолютна стойност

Сухо вещество

± 10 % относително отклонение от обявената стойност

Количество

- 5 % относително отклонение от обявената стойност към момента на производство;

- 25 % относително отклонение от обявената стойност в който и да било момент във веригата на дистрибуция

Въглерод (C) org/Азот (N) org

± 20 % относително отклонение от обявената стойност до най-много 2,0 процентни пункта по абсолютна стойност

Зърнометричен

състав

± 10 % относително отклонение, приложимо към обявеното процентно съдържание на материал, преминаващ през сито с определен размер на отвора



Промени настройката на бисквитките