Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 97 от 6.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2001 Г. ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ИЗВЪНГАБАРИТНИ И/ИЛИ ТЕЖКИ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ДВ, БР. 65 ОТ 2001 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 11 ОТ 2001 Г. ЗА ДВИЖЕНИЕ НА ИЗВЪНГАБАРИТНИ И/ИЛИ ТЕЖКИ ПЪТНИ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА (ДВ, БР. 65 ОТ 2001 Г.)

В сила от 01.01.2017 г.
Издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството

Обн. ДВ. бр.97 от 6 Декември 2016г.

§ 1. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, могат да се движат и с едногодишно разрешително, валидно за посочената в заявлението по чл. 15, ал. 3 област и граничещите с нея области, издадено от администрацията, управляваща пътя, съгласувано със съответната служба за контрол при МВР. Разрешителното не важи за автомагистралите и скоростните пътища, както и за пътищата от първи, втори и трети клас, включени в приложение № 6."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и думите "по ал. 2" се заменят с "по ал. 2 и 3".

3. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

4. Създава се ал. 6:

"(6) За колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, с допустими размери над определените по чл. 5, ал. 1, но до посочените в чл. 15, ал. 8 размери, маса и натоварване на ос, се издава едногодишно разрешително по ал. 3 след заплатени пътни такси при условията и по реда на чл. 18, ал. 3 от Закона за пътищата."

5. Досегашната ал. 5 става ал. 7.

§ 2. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, с широчина от 3,50 m до 4,50 m могат да се движат при условие, че имат разрешително по чл. 8, ал. 3 и се съпровождат съгласно изискванията на раздел VI:

1. от един съпровождащ автомобил при движение на не повече от два колесни трактора, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, като крайният габарит на земеделската техника се обозначава по реда на чл. 46 от Наредба № I-45 от 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях (ДВ, бр. 31 от 2000 г.);

2. от два съпровождащи автомобила при движение на повече от два колесни трактора, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, като крайният габарит на земеделската техника се обозначава по реда на чл. 46 от Наредба № I-45 от 2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея се създава т. 4:

"4. се извършва движение на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника."

§ 3. Член 13 се изменя така:

"Чл. 13. Забранява се:

1. движението на извънгабаритни ППС при намалена видимост под 50 m поради мъгла, силен дъжд и снеговалеж;

2. движението на извънгабаритни ППС при поледица по пътищата;

3. движението на извънгабаритни ППС, с изключение на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, през тъмната част на денонощието и в часовете с максимална интензивност на движението освен при превози, свързани с отстраняване на крупни аварии или последици от природни бедствия;

4. движението на колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, с допустими размери над определените по чл. 5, ал. 1 в периода от 1 май до 31 октомври от 22,00 ч. до 06,00 ч. на следващия ден и в периода от 1 ноември до 30 април от 20,00 ч. до 06,00 ч. на следващия ден."

§ 4. В чл. 14, ал. 1 след думите "извънгабаритните ППС" се добавя "и колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника", а думите "чл. 8, ал. 2 и 3" се заменят с "чл. 8, ал. 2, 3 и 4".

§ 5. Създава се чл. 14а:

"Чл. 14а. (1) В случаите по чл. 14, ал. 2, т. 1 разрешително за движение на извънгабаритните ППС при условията на чл. 8, ал. 2 и 3 може да бъде издадено и по електронен път. Издаденото разрешително представлява електронен документ по смисъла на Закона за електронния документ и електронния подпис, който се съхранява посредством функционалностите на информационната система за електронни разрешителни за извънгабаритни товари.

(2) В случаите, когато заявлението се подава електронно, това става чрез информационната система за електронни разрешителни за извънгабаритни товари на Агенция "Пътна инфраструктура" на адрес https://erit.api.bg/. Използването на електронните услуги на системата от потребителя се осъществява чрез електронен подпис съгласно Закона за електронния документ и електронния подпис.

(3) При подаване на електронно заявление по чл. 14, ал. 3 за движение по републиканските пътища заявителят се уведомява да заплати дължимата такса, като данните за разрешения превоз се съхраняват чрез функционалностите на информационната система.

(4) В случаите по чл. 14а, ал. 1 съгласуването със съответната служба за контрол при МВР се осъществява чрез функционалностите на информационната система за електронни разрешителни за извънгабаритни товари."

§ 6. Създава се чл. 14б:

"Чл. 14б. (1) В случаите по чл. 14а заявителят въвежда данните по заявлението директно в https://erit.api.bg/, позволяващ преглед, редактиране и следене на статута на заявлението, чрез изпращане на електронно уведомление до посочения при регистрацията електронен адрес на заявителя.

(2) В случай че заявителят изрично заяви желанието си да получи издаденото по електронен път разрешително и на хартиен носител, същото се разпечатва, заверява се с подпис и печат от Агенция "Пътна инфраструктура" или съответното областно пътно управление и се предоставя на заявителя."

§ 7. В чл. 15 се създават ал. 7 и 8:

"(7) Разрешителното по чл. 14, ал. 1 за колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство по чл. 8, ал. 6 се издава с период на валидност от 1 януари до 31 декември на текущата година. Разрешителното е валидно за посочената в заявлението по чл. 15, ал. 3 област и граничещите с нея области. Разрешителното не важи за автомагистралите и скоростните пътища, както и пътищата от първи, втори и трети клас, включени в приложение № 6.

(8) Колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство по чл. 8, ал. 6, на които се разрешава да се движат с едногодишно разрешително, са тези, които със сменяема прикачна техника имат обща маса до 45 тона или натоварване на ос, което не превишава с повече от 30 % допустимите максимални натоварвания на ос по раздел II, както и тези с габаритни размери: широчина - до 4,50 м, височина - до 4,10 м, и дължина - до 22 м."

§ 8. Създава се чл. 17б:

"Чл. 17б. В случаите по чл. 16, 17 и 17а разпоредбите на чл. 14а и 14б не се прилагат."

§ 9. В чл. 22 думите "по чл. 10, ал. 1 и 2" се заменят с "по чл. 10, ал. 1, 2 и 3".

§ 10. В чл. 35 се правят следните изменения и допълнения:

1. В aл. 1 след думите "Извънгабаритните и/или тежки ППС" се добавя "и колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника,".

2. Създава се ал. 5:

"(5) В случаите по чл. 14а проверката за наличието на разрешение за движение по републиканските пътища се осъществява чрез въвеждане на регистрационния номер на проверяваното пътно превозно средство от контролните органи по чл. 36 в информационната система за електронни разрешителни за извънгабаритни товари на Агенция "Пътна инфраструктура"."

§ 11. В чл. 36 след думите "извънгабаритните ППС" се добавя "и колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника,".

§ 12. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) основният текст се изменя така:

"(1) Във вътрешността на страната съответните служби за контрол при МВР и Агенция "Пътна инфраструктура" спират и проверяват спрелите и навлезли в обхвата на пътя и ограничителната линия извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства и колесни трактори и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, както и съставят акт на водача, на съпровождащото лице и на другите длъжностни лица, когато при проверката се установи, че:";

б) в т. 1 думите "на извънгабаритни и/или тежки ППС" се заличават;

в) създават се т. 4 - 7:

"4. замърсява пътното платно със земна маса;

5. не са изпълнени условията в чл. 10;

6. е нарушена забраната на чл. 13;

7. не са изпълнени условията на раздели V и VI."

2. В ал. 2:

а) в основния текст след думите "извънгабаритното и/или тежко пътно превозно средство" се добавя "и на водача на колесни трактори и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника,", а думата "напускащо" се заменя с "напускащи";

б) в т. 1 думите "на извънгабаритни и/или тежки ППС" се заличават;

в) създават се т. 4 - 7:

"4. замърсява пътното платно със земна маса;

5. не са изпълнени условията в чл. 10;

6. е нарушена забраната на чл. 13;

7. не са изпълнени условията на раздели V и VI."

3. В ал. 3 след думите "извънгабаритното и/или тежко ППС" се добавя "и колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство".

4. Създава се ал. 4:

"(4) В случаите по ал. 1, т. 5 движението на извънгабаритното и/или тежко ППС и колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство може да продължи след изпълнение на условията на чл. 10, а в случаите по ал. 1, т. 7 - след изпълнение на условията на раздели V и VI."

§ 13. В § 1 от допълнителните разпоредби се създават т. 16 и 17:

"16. "сменяема прикачна техника" е:

а) всяко съоръжение, използвано в земеделието или в горите, което е проектирано да бъде теглено от трактор и което променя или допълва неговите функции; то може да включва товарна платформа, конструирана по начин, който позволява да бъде снабдена с всички необходими инструменти и приспособления, предназначени за работа, и върху която временно могат да се съхраняват всички материали, които са произведени или са необходими за работа;

б) всяко превозно средство, предназначено да бъде теглено от трактор и към което трайно е прикачено допълнително оборудване или което е проектирано да обработва материали, когато съотношението между технически допустимата обща маса и масата без товар на превозното средство е по-малко от 3,0;

17. "пътно платно" е общата широчина на банкетите, тротоарите, платното за движение и островите на платното за движение."

§ 14. Създава се приложение № 6 към чл. 8, ал. 3:

"Приложение № 6 към чл. 8, ал 3


Списък на пътищата, за които едногодишното разрешително за колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство, регистрирана за работа съгласно Закона за регистрация и контрол на земеделската и горската техника, не важи


1. Път I-1 (E 79): Граница Румъния - Видин - Димово - Ружинци - Белотинци - Монтана - Враца - Мездра - Ботевград.

2. Път I-1 (E 79): Село Яна - Горни Богров - I-6.

3. Път I-1 (E 79): Софийски околовръстен път - Пътен възел "Даскалово" (АМ "Люлин").

4. Път I-1 (E 79): Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - Дамяница.

5. Път I-2 (E 70): Граница Румъния - Русе - Цар Калоян - Разград - Шумен - Девня - Варна.

6. Път I-3 (E 83): Гара Бяла - Плевен - Луковит - Коритна - Ябланица.

7. Път I-4 (E 772): Коритна - Български извор - Микре - Севлиево - Велико Търново - Омуртаг - Търговище - (Разград - Шумен).

8. Път I-5 (E 85): Русе - Бяла - Полски Тръмбеш - Велико Търново - Дебелец - Дряново - Габрово - Шипка - Казанлък - Стара Загора - Средец - Димитровград - Хасково - Конуш - Черноочене - Кърджали - Момчилград - Маказа - граница Гърция.

9. Път I-6: (E 871 и Е 773): Граница Македония - Гърляно - Кюстендил - Радомир - Перник - София - Долни Богров - Пирдоп - Розино - Карлово - Калофер - Казанлък - Сливен - Лозенец - Карнобат - Бургас.

10. Път I-7: Граница Румъния - Силистра - Дулово - Шумен.

11. Път I-7: Ямбол - Елхово - Гранитово - Мелница - Лесово - граница Турция.

12. Път I-8 (E 80/Е 85): Граница Сърбия - Калотина - Драгоман - София.

13. Път I-8 (E 80/Е 85): Ихтиман - Костенец - Белово - Пазарджик - Пловдив - Поповица - Хасково - Харманли - Любимец - Свиленград - Капитан Андреево - граница Турция.

14. Път I-9 (E 87): Граница Румъния - Дуранкулак - Шабла - Каварна - Балчик - Оброчище - Кранево - Златни пясъци - Свети Константин - Варна - Старо Оряхово - Обзор - Слънчев бряг - Бургас - Маринка - Звездец - Малко Търново - граница Турция.

15. Път II-15: Враца - Борован - Мизия - п.к. Сараево - Оряхово.

16. Път II-18: Софийски околовръстен път.

17. Път II-19: Симитли - Градево - Разлог - Банско - Добринище - Гоце Делчев - граница Гърция.

18. Път II-21: Русе - Тутракан - Силистра.

19. Път II-29: Варна - Аксаково - Добрич.

20. Път II-44: (Севлиево - В. Търново) - Севлиево - Драгановци - Габрово.

21. Път II-55: Дебелец - Килифарево - Гурково - Долно Паничерево - Нова Загора - Млекарево - Новоселец - Радецки - ТЕЦ II - Полски Градец - Мъдрец - Главан - Младиново - Свиленград.

22. Път II-71: Силистра - Средище - Хитово - Карапелит - Добрич - Батово - Оброчище.

23. Път II-73: Шумен - Радко Димитриево - Смядово - Веселиново - Лозарево - (Карнобат - Бургас).

24. Път II-81: Град Костинброд (в чертите на града).

25. Път II-81: Гинци - Петрохан - Берковица - Благово - Монтана - Лом.

26. Път II-82: Костенец - Радуил - Боровец - Самоков - Панчарево - София.

27. Път II-86: (Пазарджик - Пловдив) - Асеновград - Бачково - Хвойна - Чепеларе - Соколовци - Смолян - Търън - Средногорци - Рудозем - граница Гърция.

28. Път II-99: (Бургас - Маринка) - Созопол - Приморско - Царево.

29. Път III-403: Кормянско - Малък Вършец."

Заключителни разпоредби

§ 15. Наредбата влиза в сила от 1 януари 2017 г.

Промени настройката на бисквитките