Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 100 от 16.XII

НАРЕДБА ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДИ ОТ 2016 Г.

 

НАРЕДБА ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДИ ОТ 2016 Г.

Приета с ПМС № 352 от 14.12.2016 г.

Обн. ДВ. бр.100 от 16 Декември 2016г., отм. ДВ. бр.25 от 26 Март 2021г.

Отменена с параграф единствен от заключителните разпоредби на Постановление № 100 от 23 март 2021 г. за приемане на Наредба за ползването на повърхностните води - ДВ, бр. 25 от 26 март 2021 г., в сила от 30.03.2021 г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С наредбата се уреждат:

1. редът и начинът на използване на повърхностните води и водни обекти;

2. редът и условията за издаване на разрешителни за използване на повърхностните води по чл. 44, 46 и чл. 140, ал. 7 от Закона за водите (ЗВ);

3. изискванията към документите за издаване на разрешителни за използване на повърхностни води и водни обекти;

4. редът и начинът за стопанисване и използване на бентовете и праговете в некоригираните участъци на реките извън границите на населените места и селищните образувания, както и на съоръженията, изгубили първоначалното си предназначение;

5. контролът по издадени разрешителни за използване на повърхностните води и водните обекти.

(2) С наредбата не се урежда ползването на повърхностни водни обекти за заустване на отпадъчни води.

Чл. 2. За правото на ползване на повърхностни води и водни обекти се издава разрешително и се заплаща годишна такса съгласно тарифата по чл. 194, ал. 6 ЗВ.

Чл. 3. (1) Към заявлението за откриване на процедура за издаване на разрешително по чл. 2 освен съответните документи по чл. 60 ЗВ и по глава втора, раздели III и IV се прилага и копие или само се посочва номерът на действащ (влязъл в сила или подлежащ на предварително изпълнение, както и незагубил правно действие) административен акт, издаден по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или по чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие, за одобряване, съответно съгласуване на инвестиционното предложение, за чието осъществяване се иска разрешаване на водовземането и/или ползването на водния обект.

(2) Документите по ал. 1 могат да се предоставят и по електронен път при спазване на изискванията и разпоредбите на Закона за електронния документ и електронния подпис.

Чл. 4. В срок до един месец от издаване на документите, удостоверяващи въвеждането в експлоатация на обекти, свързани с разрешеното използване на водите и/или водни обекти, титулярят на разрешителното изпраща на органа по чл. 52, ал. 1 ЗВ, в т.ч. на електронен адрес, посочен на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), декларация или уведомление за въвеждането им в експлоатация.

Глава втора.
ВОДОВЗЕМАНЕ ОТ ПОВЪРХНОСТНИ ВОДИ И ПОЛЗВАНЕ НА ПОВЪРХНОСТНИ ВОДНИ ОБЕКТИ

Раздел I.
Общи изисквания

Чл. 5. Използването на повърхностните води и водните обекти включва водовземане и ползване на водния обект.

Чл. 6. Използването на повърхностните води и водните обекти се извършва въз основа на издадено разрешително или на предварително писмено уведомяване на басейновата дирекция при условията и по реда на ЗВ и на тази наредба.

Чл. 7. Издаването на разрешително за използване на повърхностни води и водни обекти се извършва по реда на глава четвърта от ЗВ и съгласно чл. 140, ал. 7 ЗВ.

Чл. 8. Разрешеното право на ползване на повърхностните води и водните обекти не може да се преотстъпва на друго лице.

Чл. 9. (1) Начинът на използване на водите на комплексните и значими язовири по приложение № 1 към ЗВ се определя в годишен и в месечни режимни графици, които се утвърждават от министъра на околната среда и водите.

(2) Режимните графици по ал. 1 са неразделна част от разрешителните за водовземане от язовирите по приложение № 1 към ЗВ.

Чл. 10. (1) Предварителните (прединвестиционните) проучвания, техническите проекти за изземване, сравнителните оценки на енергийните ползи и на вредите за околната среда, сравнителните оценки на ползите от дейността и на вредите за околната среда и геодезическите измервания по чл. 42 се изготвят от лица, които притежават професионална квалификация "магистър-инженер" по специалността, свързана с вида на исканото разрешително, и са регистрирани по реда на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране.

(2) Хидроложката част към предпроектното проучване включва:

1. обща част;

2. разположения и специфика на обекта;

3. кратка орохидрографска характеристика (водосборна област, геоложки строеж, почви, растителност);

4. кратка климатична характеристика (температури, валежи, вятър);

5. отточна характеристика (хидроложка изученост, параметри на средния и многогодишния отток, вътрешно годишно разпределение на оттока, максимални и минимални водни количества);

6. баланс на притока, включително придобити права;

7. определен минимално допустим отток в реката след водовземането;

8. изводи и констатации.

(3) Не се изисква представяне на хидроложка част, когато разрешителното за водовземане е от река Дунав, Черно море или от язовирите по приложение № 1 към ЗВ.

Чл. 11. (1) Когато водовземането и/или ползването не е пряко свързано с използване на съществуващи съоръжения на язовири, за издаване на разрешително по реда на глава четвърта от ЗВ не се изисква договор, а писмено съгласуване на дейността със собственика на язовира и съоръженията към него по отношение на съвместимостта ѝ с изискванията на Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние, приета с Постановление № 262 на Министерския съвет от 2016 г. (ДВ, бр. 81 от 2016 г.), в т.ч. и направени предписания за правилната и безопасна експлоатация и поддръжка на хидротехническото съоръжение.

(2) Когато водовземането е пряко свързано с използване на съществуващи съоръжения на язовири, както и в случаите, при които водоползването се осигурява чрез съществуващи хидротехнически съоръжения за улавяне, довеждане и акумулиране на вода, за издаване на разрешително по реда на глава четвърта от ЗВ се изисква документ, удостоверяващ съгласието на собственика на съоръженията, или договор със собственика на съоръженията за предоставяне на услугата "водоподаване".

Чл. 12. (1) Обосновка на необходимите водни количества се разработва за всяка предвиждана цел на водовземане от повърхностни води при определените в наредбата по чл. 117а, ал. 2 ЗВ норми за водопотребление.

(2) За целите на използване на водите, за които в наредбата по чл. 117а, ал. 2 ЗВ не са определени норми за водопотребление, обосновката по ал. 1 се извършва съобразно технологичните изисквания за конкретната цел, като се прилагат техническите спецификации на съоръженията, въз основа на които е определено исканото (необходимото) водно количество.

Чл. 13. (1) Обосновки, изчисления и доказателства за изпълнение на изискванията по чл. 156е, ал. 2 ЗВ се представят към заявлението и документите по чл. 3, когато планираните дейности ще доведат до съществени изменения на физичните характеристики на повърхностния воден обект, което налага обозначаването му като силно модифицирано водно тяло - за изграждане на големи хидротехнически съоръжения, като язовири, мащабни корекции на река или др.

(2) Документите по ал. 1 представляват доказателства, че:

1. дейността е в интерес на обществото или е в полза за човешкото здраве и безопасност;

2. са предприети всички мерки за намаляване на неблагоприятното въздействие от планираните дейности и постигане на добър екологичен потенциал на водния обект;

3. ползите за обществото не могат да се постигнат с други средства поради технически и/или икономически причини;

4. оценката на ползите от дейността е по-голяма от вредите за околната среда.

Раздел II.
Годишен и месечни графици

Чл. 14. (1) С годишен график се определя стратегията за използване на водите на язовирите по приложение № 1 към ЗВ през съответната година.

(2) При съставянето на годишния график по ал. 1 се вземат предвид:

1. наличният обем вода в язовирите в края на предходната година;

2. собствен и/или допълнителен приток към язовири в условията на средна, суха и много суха година;

3. установените за всеки язовир с проектите и по време на експлоатацията специфични особености за формиране на притока, регулиращата способност, принципите и изискванията за най-икономично и целесъобразно използване на водите;

4. предложенията за необходимите водни маси, направени от отделните водоползватели, и възможностите за най-доброто им съчетаване при спазване на приоритетите, определени в ЗВ;

5. издадените разрешителни за водовземане и ползване на водния обект.

Чл. 15. (1) Годишният график по чл. 14 се утвърждава от министъра на околната среда и водите до 10 февруари на текущата година.

(2) До 20 декември на предходната година титулярите на разрешителни за водовземане заявяват писмено необходимите водни обеми по месеци при условията на средна година (с обезпеченост 50 на сто), средно суха година (с обезпеченост 75 на сто) и много суха година (с обезпеченост 95 на сто).

(3) Планираните ремонти на системите и съоръженията на язовирите, включени в приложение № 1 към ЗВ, за които ремонтът предполага нарушаване на водоподаването и които са включени в графика на собственика/оператора на язовирната стена и съоръженията към нея за следващата година, се заявяват до 20 декември на предходната година и се отразяват в годишните графици.

(4) Промяната на планираните ремонтни работи от работните програми на собственика/оператора на язовирната стена и съоръженията към нея се отразява в месечните графици при необходимост.

(5) Министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице изпраща годишния график на заинтересуваните министерства и ведомства - Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерството на земеделието и храните (МЗХ), Министерството на енергетиката (МЕ) и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Чл. 16. (1) С месечните графици се определят месечните водни обеми, които не могат да се надвишават от титуляря на разрешителното, освен в случаите по чл. 53, ал. 5 ЗВ.

(2) Месечният график по ал. 1 се изготвя, като се вземат предвид:

1. актуалната информация за състоянието на язовира в края на предходния месец;

2. определената с годишния график стратегия;

3. прогнозата за очаквания приток;

4. хидрометеорологичната обстановка;

5. преценката на исканията в месечната заявка от титулярите на разрешителни за водовземане;

6. приоритетите по чл. 50, ал. 4 ЗВ;

7. издадените разрешителни за водовземане и ползване.

(3) При необходимост с месечния график се прехвърлят води между речни басейни и се определят обеми:

1. за поемане на очакван приток;

2. за осигуряване на вода за приоритетно водоползване;

3. при ремонтни дейности и/или възникване на аварийни условия по язовирната стена, съоръженията към нея и други хидротехнически съоръжения от водностопанската система.

(4) Поддържането на определените с месечния график обеми по ал. 3 се осъществява от собственика/оператора на язовирната стена и съоръженията към нея чрез водноелектрическа централа (ВЕЦ), а при невъзможност - чрез основен изпускател или други съоръжения, в т.ч. чрез изключване на водохващания към пълнещите язовира деривации.

Чл. 17. (1) Месечният график за използване на водите от комплексните и значимите язовири по приложение № 1 към ЗВ се утвърждава от министъра на околната среда и водите не по-късно от последния работен ден на предходния месец.

(2) До 26-о число на предходния месец титулярите на разрешителни за водовземане, за да бъдат включени в месечния график, представят в МОСВ актуална месечна заявка за необходимия обем вода и планираните ремонти на системите и съоръженията на язовирите по приложение № 1 към ЗВ за следващия месец.

(3) Собствениците/операторите на язовирните стени и съоръженията към тях представят в МОСВ по факс или на електронен адрес, посочен на интернет страницата на МОСВ, актуална информация за обемите в язовирите към 26-о число на текущия месец.

(4) Месечните графици се публикуват на интернет страницата на МОСВ не по-късно от последния работен ден на предходния месец.

(5) Кратка информация и анализ за месечния график се изпраща на МРРБ, МЗХ и МЕ.

(6) Министърът на околната среда и водите или оправомощено от него длъжностно лице при възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства изменя месечния график, за което писмено уведомява заинтересуваните страни.

Чл. 18. (1) Собствениците/операторите на язовирните стени и съоръженията към тях представят в МОСВ сведение за водностопанския баланс в язовирите по приложение № 1 към ЗВ ежедневно и по десетдневки - на следващия работен ден, и месечно - в първия работен ден на следващия месец.

(2) При възникване на непредвидими и/или изключителни обстоятелства и при активирано оперативно звено в МОСВ сведението по ал. 1 се представя в МОСВ два пъти дневно, включително в почивни и празнични дни.

Чл. 19. (1) Контролиращ орган по изпълнение на месечните режимни графици са министърът на околната среда и водите и директорът на басейновата дирекция.

(2) Басейновите дирекции подготвят информация съгласно методически указания, одобрени от министъра на околната среда и водите, за резултатите от ежемесечния контрол по изпълнение на месечните графици и я изпращат в МОСВ не по-късно от 10-о число на следващия месец на хартиен носител и на електронен адрес.

Чл. 20. (1) За оперативното управление на водите на национално ниво в МОСВ ежемесечно се изготвя информация за състоянието на водите в реките и в комплексните и значимите язовири по приложение № 1 към ЗВ.

(2) Информацията по ал. 1 съдържа оценка и анализ за състоянието на водите в язовирите, изготвя се до 15-о число на следващия месец, изпраща се в Министерския съвет и се публикува на интернет страницата на МОСВ.

Чл. 21. (1) За оперативното управление на водите на национално и басейново ниво и за предотвратяване на вредното въздействие на водите от преминаване на високи вълни вследствие на непредвидими и/или изключителни обстоятелства в МОСВ и в басейновите дирекции се сформират оперативни звена.

(2) Организацията, съставът и дейностите на оперативното звено на МОСВ се определят със заповед на министъра на околната среда и водите.

(3) Организацията и съставът на оперативните звена на басейновите дирекции се определят със заповеди на директорите на басейновите дирекции.

Раздел III.
Разрешителни за водовземане от повърхностни води и изисквания към съдържанието на документите

Чл. 22. (1) Когато за реализиране на водовземането от повърхностни води е необходимо изграждане на системи и съоръжения по чл. 46, ал. 1, т. 1 ЗВ, за осъществяване на заявената цел се спазва следната последователност за издаване на разрешително за водовземане:

1. издава се един административен акт, в който се предоставя право за водовземане и право за ползване на воден обект със срок на действие на разрешителното не повече от 5 години;

2. продължаване на разрешителното за водовземане по т. 1 в частта "право за водовземане" със срок на действие съгласно чл. 57, ал. 1 ЗВ.

(2) Разрешителното по ал. 1, т. 1 съдържа данни и условия за водовземането, както и данни и условия за ползването на повърхностния воден обект.

Чл. 23. (1) За издаване на разрешителното по чл. 22, ал. 1, т. 1 към заявлението и документите по чл. 3 се представя схема, в т.ч. текстово описание на пътя на водата от мястото на водовземане до мястото на потребление, с технически параметри на съоръженията, както и връзката със съществуващи водностопански системи и съоръжения.

(2) Предварителното (прединвестиционното) проучване или съответната разработена фаза на инвестиционния проект са с обхват и съдържание съгласно Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти (обн., ДВ, бр. 51 от 2001 г.; изм. и доп., бр. 85 и 96 от 2009 г., бр. 93 и 102 от 2014 г. и бр. 13 от 2015 г.). Когато е необходимо изграждане на хидротехническо съоръжение, в проучването или в инвестиционния проект се разглеждат необходимостта и възможността за изграждане на съоръжение за осигуряване на миграция на рибите и на другите водни организми (рибен проход).

(3) Документите, удостоверяващи съгласието на собствениците на имоти, които ще бъдат засегнати от завиряването и строителството на съоръжението/съоръженията, съдържат:

1. скица с нанесени граници на имотите;

2. списък с имената на собствениците;

3. деклариране на съгласието на собственика за ограничаване на правото на ползване на собствения му имот.

Чл. 24. (1) Когато заявлението е за издаване на разрешително по чл. 22, ал. 1, т. 1 за водовземане с цел напояване, към заявлението се представят документите по чл. 3 и по чл. 23, както и документи, удостоверяващи:

1. размера на напояваните площи;

2. искането на собствениците и/или ползвателите на заявените площи за напояване.

(2) Когато заявлението е за издаване на разрешително по чл. 22, ал. 1, т. 1 за водовземане за самостоятелно питейно-битово водоснабдяване, към заявлението се представят документите по чл. 3 и по чл. 23, както и писмен отказ от ВиК оператора за присъединяване към водоснабдителните мрежи и съоръжения поради липса на техническа възможност (няма изградена водоснабдителна мрежа), в който да е посочен и срокът за липсата на условия за присъединяване.

(3) Когато заявлението е за издаване на разрешително по чл. 22, ал. 1, т. 1 за водовземане от река с цел производство на електрическа енергия, сравнителната оценка на енергийните ползи и на вредите за околната среда по чл. 60, ал. 3, т. 6 ЗВ съдържа:

1. характеристика на инвестиционното предложение;

2. анализ на влиянието, което оказва отнетото водно количество върху водите в речното легло след водовземането и свързаните с тях екосистеми - при различни варианти на застрояване;

3. оценка на необходимите минимални водни количества, които ще се осигуряват по дължината на участъка, в който енергията на водата се преобразува в електрическа;

4. оценка на изменението на производството на електрическа енергия при оптимално застрояване на централата;

5. оценка на риска за водната екосистема;

6. анализ на влиянието, което се оказва върху изместването на основното течение на реката в ново легло;

7. анализ на опасността от повишаване нивото на подземните води от заблатяване, както и с всички последици от това;

8. оценка на влиянието, което се оказва върху унищожаването на площи крайбрежни гори или обработваеми земи, диги и други съоръжения;

9. оценка на влиянието на предвиденото съоръжение за миграция на рибите и другите водни организми върху водната екосистема;

10. изводи и препоръки.

(4) Когато заявлението е за издаване на разрешително по чл. 22, ал. 1, т. 1 за водовземане с цел пожарогасене, към инвестиционния проект се прилага и част "Пожарна безопасност", чийто обхват и съдържание са определени съгласно приложение № 3 към Наредба № 1з-1971 от 2009 г. за строително-технически правила и норми за осигуряване на безопасност при пожар (обн., ДВ, бр. 96 от 2009 г.; изм. и доп., бр. 17 и 101 от 2010 г., бр. 75 от 2013 г., бр. 69 и 89 от 2014 г., бр. 8 от 2015 г. и бр. 2 от 2016 г.).

(5) Когато заявлението е за издаване на разрешително по чл. 22, ал. 1, т. 1 с цел прехвърляне на води между речни басейни, към предварителното (прединвестиционното) проучване се прилагат и доказателства относно необходимостта от прехвърляне на води.

(6) Когато заявлението е за издаване на разрешително по чл. 22, ал. 1, т. 1 за водовземане от язовир и/или чрез деривации на язовири с цел производство на електрическа енергия, не се изисква сравнителна оценка на енергийните ползи и на вредите за околната среда по чл. 60, ал. 3, т. 6 ЗВ.

(7) Когато заявлението е за издаване на разрешително по чл. 22, ал. 1, т. 1 за водовземане с цел аквакултури и свързаните с тях дейности, към предварителното (прединвестиционното) проучване се прилага и описанието на технологията на отглеждане, на вида и предназначението на аквафермата (в т.ч. за угояване, отрастване и др.).

Чл. 25. Когато заявлението е за водовземане с цел завиряване на новоизграден воден обект, проектът за завиряване по чл. 60, ал. 3, т. 1 ЗВ съдържа:

1. базисни данни и ограничителни условия - обем на язовира, хидравлични параметри, хидроложки данни, технически ограничения;

2. програма за завиряване и продължителност;

3. условия, при които ще се извърши завиряването;

4. задължения преди завиряването на водния обект, включително документ, че са отстранени строителните и други отпадъци от дъното и че е изпълнен инвестиционният проект.

Чл. 26. (1) Заявление за продължаване на разрешителното за водовземане в частта на право за водовземане по чл. 22, ал. 1, т. 2 се подава не по-късно от 3 месеца преди крайния срок на действие на разрешителното по чл. 22, ал. 1, т. 1.

(2) Към заявлението по чл. 22, ал. 1, т. 2 се прилага и:

1. декларация за въвеждане на обекта в експлоатация;

2. копие от заповед за определяне на санитарно-охранителна зона (СОЗ) и информация за изпълнение на включените в нея условия, когато разрешителното за водовземане е за питейно-битово водоснабдяване.

Чл. 27. (1) Когато заявлението e за издаване на разрешително за водовземане от повърхностен воден обект чрез вече изградени съоръжения, към заявлението и документите по чл. 3 не се изисква представяне на:

1. прединвестиционно проучване или съответната разработена фаза на инвестиционния проект съгласно изискванията на Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти с изключение на хидроложка част и водностопански изследвания, доказващи наличието на исканото водно количество във водния обект или необходимостта от прехвърляне на води - когато искането е за прехвърляне на води между речни басейни, или проект за завиряване - когато искането е за завиряване на новоизградени водни обекти;

2. съгласувателни становища на компетентните органи, свързани със засягане на изградена инфраструктура и с възможността за промяна на предназначението на земеделските земи и на горските територии, които ще бъдат засегнати;

3. сравнителна оценка на енергийните ползи и на вредите за околната среда.

(2) Към заявлението и документите по чл. 3 за издаване на разрешително за водовземане от повърхностен воден обект чрез изградени съоръжения се прилагат и:

1. документ за собственост или договор, удостоверяващ съгласие на собственика за ползване на съоръженията, и документ за въвеждане на обекта в експлоатация;

2. екзекутивна документация, която съдържа:

а) чертежи на съоръженията;

б) доклад, описващ параметрите и техническото състояние на съоръженията, както и възможността съоръженията да изпълняват заявеното предназначение, изготвен от лица, които притежават професионална квалификация "магистър-инженер" по специалността, свързана с вида на исканото разрешително, и са регистрирани по реда на Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране;

3. при липса на екзекутивна документация се изготвят схеми и чертежи на изграденото съоръжение, а в доклада по т. 2, буква "б" се представят параметрите и техническото описание на състоянието на съоръжението;

4. схема, в т.ч. текстовото описание на пътя на водата от мястото на водовземане до мястото на потребление, с технически параметри на съоръженията, както и връзката със съществуващи водностопански системи и съоръжения;

5. информация за монтирано средство за измерване.

Чл. 28. (1) Условията, при които се предоставя правото за водовземане от повърхностен воден обект, се оформят като приложение, което е неразделна част от разрешителното, и включват изисквания към титуляря за:

1. използване на водите и водните обекти в съответствие с целите, параметрите и условията на тяхното предоставяне;

2. осигуряване на целогодишно подаване на минимално водно количество, необходимо за нормалното функциониране на екосистемите в реката;

3. монтиране на измервателни устройства за измерване на ползваните за различни цели водни обеми в определения в разрешителното срок;

4. недопускане нарушаване на обществени интереси и на придобити права, упражнявани по отношение на водните обекти и водностопанските системи и съоръжения;

5. уведомяване на контролиращия орган за датата на монтиране на средство за измерване;

6. уведомяване на контролиращия орган за неизправност на монтираното средство за измерване в определения в разрешителното срок;

7. действия при повреда на измервателните устройства;

8. предоставяне на директора на басейновата дирекция на доклад за изпълнението на условията, посочени в разрешителното, в срок до 31 март на следващата отчетна година;

9. предоставяне на информация от собствения мониторинг;

10. осигуряване на достъп при осъществяване на контрол на разрешителното и предоставяне на необходимите документи, данни, сведения, справки и обяснения, свързани с разрешеното водовземане и с предмета на проверката;

11. спазване на реда за удовлетворяване на исканията по смисъла на чл. 50, ал. 4 и 5 ЗВ;

12. спазване на други изисквания, съобразени със спецификата на водовземането;

13. поддръжка на водовземното съоръжение и почистване на натрупани наносни отложения в разрешения участък над изградени съоръжения за водовземане.

(2) В приложението по ал. 1 се вписват и условия за контрол, включително условия за изменение, продължаване, прекратяване и отнемане на разрешителното.

Чл. 29. (1) Водовземните съоръжения за повърхностни води се оборудват с одобрени по реда на Закона за измерванията средства за измерване на използваните водни обеми.

(2) Не се разрешава изграждане на отклонения или на други съоръжения между водовземното съоръжение и средството за измерване по ал. 1.

Чл. 30. Собственият мониторинг включва:

1. наблюдения за количественото състояние на повърхностните води чрез ежемесечно измерване на общия и ползваните водни обеми за всяка от посочените в разрешителното цели; при водовземане от реки мониторингът включва измерване само на ползвания воден обем;

2. пробонабиране за оценка на показателите на ползваните води, когато за целите на водовземането и ползването има установени изисквания за показателите.

Раздел IV.
Разрешителни за ползване на повърхностни водни обекти и изисквания към съдържанието на документите

Чл. 31. Когато заявлението е за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за изграждане на нови и реконструкция или модернизация на съществуващи системи и съоръжения, към заявлението и документите по чл. 3 се прилагат и:

1. предварително (прединвестиционно) проучване, включително част "Конструктивна на хидротехническото съоръжение", с обхват и съдържание съгласно Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти;

2. хидроложка част и хидравлично оразмеряване.

Чл. 32. (1) Когато искането е за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за плаващи съоръжения в язовири, към заявлението и документите по чл. 3 се прилага и одобрен авариен план за целия период на строителството.

(2) Когато компетентен орган за издаване на разрешително по ал. 1 е министърът на околната среда и водите, изисква се становище служебно от директора на басейновата дирекция с актуална скица или карта с означени размер и граници на площта, в която ще се извършва дейността, определена с географските координати на определящите ги точки.

(3) Проектът за изграждане на съоръжението и за дейността по чл. 60, ал. 4, т. 6, буква "а" ЗВ съдържа:

1. характеристика на инвестиционното предложение;

2. схема за преместване на съоръжението при промяна на установеното водно ниво;

3. идентификационни данни на документа за регистрация и годност на плаващото съоръжение (номер, дата на издаване, срок на валидност) от Изпълнителна агенция "Морска администрация", когато такъв е предвиден в нормативен акт;

4. предварителен договор с ВиК оператор за транспортиране на отпадъчните води и с фирма, притежаваща разрешение или регистрационен документ за извършване на дейности с отпадъци по Закона за управление на отпадъците, за извозване на образуваните отпадъци и/или проект за пречистване на отпадъчните води, когато такива се формират от извършваната дейност на плаващото съоръжение по чл. 60, ал. 4, т. 6, буква "в" ЗВ.

Чл. 33. (1) Когато искането е за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности, към заявлението и документите по чл. 3 се прилагат и:

1. идентификационни данни (номер, дата на издаване, срок на валидност) на концесионен договор или договор за наем, аренда и др. - при ползване на водни обекти - публична държавна или публична общинска собственост;

2. последният протокол от комисията за извършване на технически прегледи по чл. 14, ал. 1 от Наредбата за условията и реда за осъществяване на техническата и безопасната експлоатация на язовирните стени и на съоръженията към тях, както и на контрол за техническото им състояние;

3. становища по проекта и мястото за изпълнение на дейностите от Командването на Военноморските сили на Република България и от Изпълнителна агенция "Морска администрация" - когато дейността се извършва в крайбрежните морски води или териториалното море.

(2) Компетентният орган по издаване на разрешително по ал. 1 изисква становище от:

1. Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), съгласувано със собственика/оператора на язовирната стена и съоръженията към нея, с басейновата дирекция и съответната регионална инспекция по околната среда и водите, когато язовирът няма определена аварийна зона по чл. 15в, ал. 3 от Закона за рибарството и аквакултурите;

2. съответната басейнова дирекция с актуална скица или карта с означени размер и граници на площта, в която ще се извършва дейността, определена с географските координати на определящите ги точки, както и посочени координати на точките, определящи участъка на ползване в аварийната зона, когато компетентен орган по издаване на разрешителното е министърът на околната среда и водите.

(3) Проектът за дейността по чл. 60, ал. 4, т. 5, буква "а" ЗВ съдържа:

1. характеристика на инвестиционното предложение, включително обосновка за заявен лимит за производство на аквакултури, в тон/година;

2. описание на технологичния процес за отглеждане на посочените в проекта аквакултури;

3. технически параметри и оборудване на съоръженията за използване на водния обект, когато се използват плаващи (садки) и потопяеми съоръжения;

4. обосновка на необходимата производствена и експлоатационна площ.

(4) Когато заявлението е за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности без използване на съоръжения за осъществяване на дейността, за крайбрежните морски води и за водни обекти извън приложение № 1 към ЗВ, към заявлението и документите по чл. 3 не се изисква представяне на:

1. становище от ИАРА, съгласувано с лицето, стопанисващо водностопанските съоръжения, и с басейновата дирекция;

2. становище от басейновата дирекция с актуална скица или карта с означени размер и граници на площта, в която ще се извършва дейността, определена с географските координати на определящите ги точки, както и посочени координати на точките, определящи участъка на ползване в аварийната зона;

3. съгласувателно становище от ИАРА относно зоните за аквакултури в големи язовири, когато язовирът не е зониран;

4. становища по проекта и мястото за изпълнение на дейностите от Командването на Военноморските сили на Република България и Изпълнителна агенция "Морска администрация" - когато дейността се извършва в крайбрежните морски води или в река Дунав.

Чл. 34. (1) Когато искането е за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за изземване на наносни отложения от река Дунав, към заявлението и документите по чл. 3 се прилага и писмено съгласуване на заявения участък с Министерството на отбраната и със съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

(2) Предпроектното проучване по чл. 60, ал. 4, т. 2, буква "б" ЗВ съдържа:

1. доказателства, че няма да има негативни влияния върху корабоплавателния път, бреговете, островите и хидротехническите съоръжения;

2. технология и организация на изземването, в която е посочен и начинът за измерване на иззетите наносни отложения;

3. график на изземването и режим на работа;

4. място за депониране на иззетия материал, което трябва да бъде извън границите на водния обект;

5. при използване на плавателни съдове за изземване на наносни отложения - идентификационните данни на документите за регистрация и годност на плавателното съоръжение от Изпълнителна агенция "Морска администрация" (номер, дата на издаване, срок на валидност), когато такива са предвидени в нормативен акт;

6. транспортна схема за извозване на иззетия материал, одобрена от общината;

7. схема на заявения участък, от който ще се изземват наносни отложения;

8. обема на възобновяемия запас наносни отложения.

Чл. 35. Когато искането е за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за изземване на наносни отложения от принадлежащите земи на водохранилищата, към заявлението и документите по чл. 3 се прилага и технически проект за изземването, който съдържа:

1. надлъжен профил на заявения участък/участъци;

2. напречни профили;

3. обем на наличните наносни отложения;

4. обем от наносни отложения, заявени за изземване;

5. схема на опорната геодезична мрежа с основен репер;

6. транспортна схема за извозване на иззетия материал, одобрена от общината;

7. място за депониране на иззетия материал, което трябва да е извън границите на водния обект;

8. схема на заявения участък, от който ще се изземват наносни отложения;

9. мерки за недопускане на потенциални срутища и свлачища в язовира и бреговата ивица.

Чл. 36. (1) Когато по реда на чл. 140, ал. 6 ЗВ е установено, че за поддържане проводимостта на речното легло е необходимо и изземване на наносни отложения, директорът на съответната басейнова дирекция издава на определения изпълнител разрешително за ползване на воден обект за изземване на наносни отложения във връзка с предвидените дейности за почистване на речното легло.

(2) Разрешителното по чл. 140, ал. 7 ЗВ се издава в 14-дневен срок от депозиране на заявление от избрания изпълнител по реда на чл. 140, ал. 6 ЗВ.

(3) Към заявлението по ал. 2, което съдържа данни за избрания изпълнител (фирма, единен идентификационен код по чл. 23 от Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ЕИК), адрес за кореспонденция, телефон, електронен адрес, факс), за водния обект - предмет на използването, място/места на използването с географски координати, местност, териториална единица, код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици, се прилагат и:

1. копие на сключения с областния управител договор по чл. 140, ал. 6 ЗВ;

2. копие на технически проект за изземването по чл. 140, ал. 7 ЗВ;

3. документ, удостоверяващ съгласието на собственика на имота, където ще се депонира иззетият материал;

4. действащ акт на компетентния орган по околна среда за съгласуване на дейността;

5. документ за платена такса за издаване на разрешителното.

(4) Когато заявлението не е комплектувано съгласно изискванията на ал. 3, директорът на басейновата дирекция указва писмено на заявителя да отстрани несъответствията в срок до един месец.

(5) При неотстраняване на несъответствията в срока по ал. 4 документите не се разглеждат и не се открива процедура за издаване на разрешително, за което заявителят се уведомява писмено.

Чл. 37. Разрешителното за ползване на воден обект по чл. 140, ал. 7 ЗВ съдържа:

1. наименование на органа, който го издава;

2. номер и дата на издаване на акта;

3. правни и фактически основания за издаване на акта;

4. фирма, седалище, ЕИК на титуляря;

5. цел на ползването;

6. воден обект и водно тяло - предмет на ползването;

7. място/места на ползването, местност, административно-териториална и териториална единица, код по Единния класификатор на административно-териториалните и териториалните единици, географски координати - за всяко място на ползване;

8. схема и параметри на частта от водния обект, който се предоставя за ползване;

9. място на депониране на иззетите наносни отложения;

10. срок на действие на разрешителното - съгласно срока за изпълнение на договора;

11. контролиращ орган;

12. условия, при които се предоставя правото на ползване на водния обект.

Чл. 38. Техническият проект за изземването по чл. 140, ал. 7 ЗВ съдържа:

1. определения участък, от който ще се изземват наносни отложения;

2. надлъжен профил на заявения участък/участъци;

3. напречни профили;

4. обем на наличните наносни отложения;

5. схема на опорната геодезична мрежа с основен репер;

6. транспортна схема на извозване на материалите;

7. място за депониране на иззетия материал извън границите на водния обект;

8. количествено-стойностна сметка на дейността по изземване и депониране.

Чл. 39. Когато искането е за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за поддържане проводимостта на некоригирани речни легла с цел почистване от храсти, дървесна растителност и отпадъци в зоните по чл. 119а, ал. 1, т. 5 ЗВ, към заявлението и документите по чл. 3 се прилага и проект за дейността, който съдържа:

1. характеристика и описание на дейността;

2. график и срок за осъществяване на дейността;

3. режим на работа;

4. транспортна схема на извозване на материалите, одобрена от общината;

5. договор за предаване на отпадъците в инсталация/съоръжение за третирането им.

Чл. 40. (1) Когато искането е за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект за изграждане на изкуствен риф в Черно море, към заявлението и документите по чл. 3 се прилага и проект за изкуствен риф, който съдържа:

1. обяснителна записка с инженерно-техническа и социално-икономическа обосновка на инвестиционното намерение, включително моделни и други изследвания;

2. конструктивна част;

3. план за безопасност и здраве по Наредба № 2 от 2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строителни и монтажни работи (обн., ДВ, бр. 37 от 2004 г.; изм. и доп., бр. 98 от 2004 г., бр. 102 от 2006 г. и бр. 90 от 2016 г.), включително мерки за опазване на водите и околната среда;

4. транспортна схема на извозване на материалите, одобрена от общината;

5. съгласувателно становище от Командването на Военноморските сили на Република България по отношение на проекта и мястото за изпълнение на изкуствения риф в Черно море.

(2) Компетентният орган по издаване на разрешителното по ал. 1 изисква съгласувателно становище от Изпълнителна агенция "Морска администрация" по отношение безопасността на корабоплаването.

Чл. 41. (1) Условията, при които се предоставя правото за ползване на повърхностен воден обект, се оформят като приложение, което е неразделна част от разрешителното и включва общи изисквания към титуляря за:

1. уведомяване на контролиращия орган;

2. опазване на водите и околната среда в съответствие с приложимото законодателство и целите на Плана за управление на речния басейн (ПУРБ) и Плана за управление на риска от наводнения (ПУРН);

3. предоставяне на информация за изпълнени дейности;

4. изпълнението на разрешените дейности;

5. спазване на специфични условия на разрешената дейност;

6. предоставяне на информация от собствения мониторинг;

7. осигуряване на достъп при осъществяване на контрол на разрешителното и за предоставяне на необходимите документи, данни, сведения, справки и обяснения, свързани с разрешеното ползване и с предмета на проверката.

(2) В приложението по ал. 1 се вписват и условия за продължаване или отнемане на разрешителното съгласно чл. 78 и 79а ЗВ.

(3) При разрешителното за ползване на повърхностен воден обект за изграждане на нови, реконструкция или модернизация на съществуващи системи и съоръжения в условията, при които се предоставя правото за ползване, се вписва и изискване за:

1. изпълнение на одобрен инвестиционен проект, включващ план за безопасност и здраве, без нарушаване на възможността за свободно оттичане на водите в реката;

2. своевременно отстраняване на земните маси и строителни материали от леглото на реката, като те се депонират извън границите на водния обект;

3. незасягане на съществуващи съоръжения - диги, бентове, мостове и др., по време на строителството;

4. недопускане замърсяване на реката и околните терени с нефтопродукти; зареждането с горива и подмяната на смазочни материали да става на специална площадка извън границите на водния обект;

5. извеждане на машините след приключване на работа извън леглото на реката, на безопасно място;

6. представяне в басейновата дирекция на схема с подробни точки и географски координати на изградените съоръжения - след завършване на строителството;

7. разработване на авариен план на действие при възникване на непредвидими и/или извънредни обстоятелства по смисъла на § 1, т. 20 от допълнителните разпоредби на ЗВ - по време на строителството.

(4) При разрешителното за ползване на повърхностен воден обект за аквакултури и свързаните с тях дейности в условията, при които се предоставя правото за ползване, се вписва и изискване за:

1. забрана за изпускане на води с цел улов на отгледани аквакултури;

2. спазване приоритетите съгласно ЗВ при наличие на издадени разрешителни за водовземане;

3. използваемата площ да не е по-малка от 2/3 от общата площ (при максимално завирен обем на язовирното езеро за язовирите извън приложение № 1 към ЗВ);

4. обозначаване с трайни плаващи знаци на разрешената за ползване акватория - непосредствено преди въвеждане на съоръжението в експлоатация;

5. трайно сигнализиране на пунктовете за собствен мониторинг и осигуряване на безопасен и постоянен достъп на контролните органи до тях;

6. изследване на водите в разрешения район от акредитирана лаборатория - след приключване изграждането на съоръженията; копие от протокола се изпраща в басейновата дирекция в 7-дневен срок от датата на издаването му;

7. използване на аварийна зона.

(5) При разрешителното за ползване на повърхностен воден обект за акваторията на Черно море с цел аквакултури и свързаните с тях дейности (водорасли, черупкови организми и др.) в условията, при които се предоставя правото за ползване, се вписва и изискване за:

1. изпълнение на условията от становищата на Командването на Военноморските сили на Република България и на Изпълнителна агенция "Морска администрация";

2. обозначаване с трайни плаващи знаци на разрешената за ползване акватория;

3. трайно сигнализиране на пунктовете за собствен мониторинг и осигуряване на безопасен и постоянен достъп на контролните органи до тях;

4. изследване на водите в разрешения район от акредитирана лаборатория - след приключване изграждането на съоръженията; копие от протокола се изпраща в басейновата дирекция в 7-дневен срок от датата на издаването му.

(6) При разрешителното за ползване на повърхностен воден обект за плаващи съоръжения в язовири в условията, при които се предоставя правото за ползване, се вписва и изискване за:

1. недопускане замърсяване на водния обект и околната местност с петролни продукти, отпадъчни води и отпадъци;

2. забрана за плаването на лодки, скутери, водни колела, сърфове и други извън разрешената за ползване акватория;

3. ежегодно предоставяне в басейновата дирекция на договор за транспортиране на отпадъчните води и предаване на отпадъците, когато такива се формират от извършваната дейност на плаващото съоръжение.

(7) В разрешителното за ползване на повърхностен воден обект за изземване на наносни отложения, включително в разрешителното по чл. 140, ал. 7 ЗВ, в условията, при които се предоставя правото за ползване, се вписват приложимите за конкретния случай изисквания за:

1. технологията и организацията на изземването;

2. начин на изземване - да започва от долния край на участъка и да продължава нагоре по течението на реката, да се извършва на ивици, успоредни на водното течение, с възможно най-голяма широчина и дължина, като се започне от вътрешната част на участъка в посока към бреговете, до достигане на проектната кота;

3. график на изземването и режим на работа;

4. да не създава опасност за корабоплаването по фарватера на река Дунав и пристанищните акватории;

5. периода на изземване - всички дейности във водния обект да се извършват извън периода на размножаване на рибната фауна (април - юни включително);

6. недопускане на замърсяване на водния обект и околните терени с нефтопродукти; зареждането с горива и подмяната на смазочни материали да става на специална площадка извън границите на водния обект;

7. опазване на съществуващите по бреговата ивица дървесна растителност и насаждения;

8. спазване на други изисквания за опазване на околната среда, човешкото здраве и обектите на културното наследство;

9. недепониране на материал в границите на водния обект;

10. изграждане на трайна опорна и работна геодезична мрежа в ползвания участък, схема на мрежата с основен репер и подробни точки с изключение на разрешителните за изземване на наносни отложения от река Дунав, когато се използват плавателни съдове;

11. представяне на информация за изчисляване на дължимата такса по образец, утвърден от министъра на околната среда и водите и публикуван на интернет страниците на басейновата дирекция и на МОСВ - ежегодно към 31 януари на следващата година, с изключение на разрешителните, издадени съгласно чл. 140, ал. 7 ЗВ;

12. представяне до края на март на следващата година на годишен доклад, съдържащ геодезически измервания и справка за обема на иззетите през отчетната година наносни отложения, заверен от правоспособно лице с квалификация "магистър-инженер" по съответната специалност, с изключение на разрешителните по чл. 140, ал. 7 ЗВ и разрешителните за изземване на наносни отложения от река Дунав при използване на плавателни съдове;

13. представяне до края на март на следващата година на годишен доклад, съдържащ справка за количеството на иззетите през годината наносни отложения, определени в тонове - за изземване на наносни отложения от река Дунав при използване на плавателни съдове; справката се изготвя в съответствие със съставените в процеса на изземването, транспортирането и разтоварването документи - товарни разписки, генерални декларации и генерални актове;

14. разтоварването на наносни отложения да се извършва на пристанища по чл. 103 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България - за разрешителните за изземване на наносни отложения от река Дунав при използване на плавателни съдове;

15. при използване на плаващо съоръжение за изземване на наносни отложения от река Дунав депонирането им може да се извършва и на определените с географски координати в разрешителните депа;

16. представяне на докладите по т. 12 и 13 в съответната басейнова дирекция; за разрешителните за изземване на наносни отложения от река Дунав докладите се представят и в Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав".

Чл. 42. (1) Измерването обема на иззетите наносни отложения с изключение на изземването на наносни отложения от река Дунав при използване на плавателни съдове се осъществява чрез:

1. изградена трайна опорна и работна геодезична мрежа в разрешения участък;

2. надлъжен профил на разрешения участък от реката (по талвега);

3. напречни профили с максимално разстояние между тях 50,0 m - за прав участък на реката, и с максимално разстояние между тях 25,0 m - за всяка крива на реката (L - m).

(2) За всеки напречен профил се определя площта на напречното сечение на отложените наносни отложения (F - m2).

(3) Обемът на наличните наносни отложения между два съседни напречни профила се изчислява, като разстоянието между тях (L) се умножи по средната стойност на площта на профилите - Q = Fср х L (m3).

(4) Общият обем на наличните наносни отложения в разрешения участък е равен на сумата от обемите на наличните наносни отложения между отделните профили.

Раздел V.
Изменение, продължаване, прекратяване и отнемане на разрешително за използване на повърхностни води и водни обекти

Чл. 43. Изменение, продължаване, прекратяване и отнемане на разрешителните за използване на повърхностни води и водни обекти с изключение на разрешителните по чл. 140, ал. 7 ЗВ се извършва при условията и по реда на глава четвърта, раздели ІІІ и ІV от ЗВ.

Чл. 44. Молбата за изменение и/или продължаване на разрешително по чл. 43 съдържа:

1. данните по чл. 56, ал. 1, т. 4 - 9 ЗВ;

2. адрес за кореспонденция, включително електронен адрес - при наличие на такъв;

3. телефон и факс за връзка с физическото лице или с лицето, което управлява и представлява дружеството по чл. 56, ал. 1, т. 4 ЗВ;

4. документ за платена такса за изменение и/или продължаване на разрешителното;

5. мотиви и обосновка на исканото изменение, придружени с необходимите документи, когато молбата е за изменение на разрешително;

6. актуален документ, удостоверяващ съгласието на собственика на съоръженията, или договор със собственика на съоръженията за предоставяне на услугата "водоподаване", когато водовземането или ползването на водния обект е свързано с ползването на съществуващи съоръжения.

Чл. 45. (1) Заявлението за преиздаване на разрешително по реда на чл. 79, ал. 2 ЗВ съдържа:

1. данните по чл. 60, ал. 1, т. 1 - 3 ЗВ;

2. адрес за кореспонденция, телефон, факс, включително електронен адрес - при наличие на такъв;

3. документ за платена такса за издаване на разрешително съгласно тарифата по чл. 50, ал. 2 ЗВ;

4. документи, удостоверяващи правоприемството или придобитото право на собственост или ползване на недвижимия имот;

5. документ, удостоверяващ съгласието на собственика на съоръженията, или договор със собственика на съоръженията за предоставяне на услугата "водоподаване", когато водовземането или ползването на водния обект е свързано с ползването на съществуващи съоръжения.

(2) Органът по чл. 52, ал. 1 ЗВ при необходимост може да поиска от заявителя представяне на допълнителни документи или информация за изясняване на факти и обстоятелства от значение за провеждане на процедурата по прекратяване и преиздаване на разрешителното по чл. 79 ЗВ.

Чл. 46. За изменение и/или продължаване на разрешително за използване на повърхностни води и водни обекти не се изготвя писмена преценка по чл. 62 ЗВ.

Чл. 47. (1) Когато компетентен орган за изменение и/или продължаване на разрешителното по чл. 43 е министърът на околната среда и водите, кметът на общината или изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", изисква становище служебно от директора на басейновата дирекция.

(2) Становището по ал. 1 съдържа информация за изпълнение на условията в действащото разрешително и за платени такси за правото на използване на водите по чл. 194 ЗВ.

(3) Становището по ал. 1 се изисква в срока по чл. 48, ал. 1, когато искането за изменение и/или продължаване на разрешителното съдържа изискващата се информация, или в срока по чл. 48, ал. 2, когато искането за изменение и/или продължаване на разрешителното не съдържа изискващата се информация.

Чл. 48. (1) Компетентният орган в 20-дневен срок проверява дали молбата за изменение и/или продължаване на разрешителното по чл. 43 съдържа изискващата се информация, както и съдържанието на документите по чл. 44.

(2) Когато не са изпълнени изискванията, компетентният орган уведомява писмено заявителя да отстрани несъответствията в срок до два месеца.

(3) В зависимост от съдържанието на постъпилите документи по ал. 1 и 2 компетентният орган продължава процедурата по реда на чл. 49, като взема предвид и становището по чл. 47, ал. 1.

Чл. 49. (1) Когато молбата е за продължаване на срока на действие на разрешителното по чл. 43 и/или за изменение без искане за промяна на параметрите на разрешеното използване, компетентният орган в 20-дневен срок се произнася с мотивирано решение за изменение и/или продължаване или с мотивиран отказ.

(2) Когато молбата за изменение е свързана с искане за промяна на параметрите на разрешеното използване и когато не са налице основания за отказ, компетентният орган изготвя и изпраща съобщение до кмета на съответната община, което съдържа:

1. номера на административния акт, който ще се изменя;

2. информация за измененията, които предстои да бъдат извършени;

3. условията, при които ще бъде изменено разрешителното;

4. мястото за представяне на писмени възражения и предложения от заинтересуваните лица.

(3) След изтичането на законоустановения едномесечен срок от датата на обявяването на съобщението по ал. 2 компетентният орган се произнася с мотивирано решение за изменение на разрешителното или с мотивиран отказ.

Чл. 50. Решенията на органа по чл. 52, ал. 1 ЗВ за изменение, продължаване, прекратяване и отнемане на разрешителни за използване на повърхностни води и водни обекти подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 51. Разрешителните за ползване на воден обект за изземване на наносни отложения от река Дунав и водохранилищата се издават за срок, не по-дълъг от срока на действащия към датата на издаване на разрешителното ПУРБ.

Чл. 52. (1) Разрешителните по чл. 140, ал. 7 ЗВ се издават за срока на изпълнение на договора, сключен между лицето, избрано за изпълнител на тези дейности, и областния управител.

(2) Срокът на действие на разрешителното по чл. 140, ал. 7 ЗВ може да се продължи по заявление на титуляря, при условие че е продължен срокът за изпълнение на договора по ал. 1. Заявлението се подава преди изтичането на срока на действие на разрешителното.

(3) Към заявлението по ал. 2 се прилагат доказателства, удостоверяващи продължаването на срока за изпълнение на договора по ал. 1.

(4) Директорът на басейновата дирекция се произнася с решение по заявлението по ал. 2 в срок до 7 работни дни от получаването му.

(5) Когато заявлението по ал. 2 не отговаря на изискванията на ал. 3, директорът на басейновата дирекция указва писмено на заявителя да отстрани несъответствието в срок до 7 дни.

(6) Директорът на басейновата дирекция отказва продължаване срока на действие на разрешителното по чл. 140, ал. 7 ЗВ при наличието на някое от следните обстоятелства:

1. заявлението е подадено след изтичане на срока на действие на разрешителното;

2. не е налице продължаване на срока за изпълнение на договора по ал. 1;

3. не е отстранено несъответствието по ал. 5.

Чл. 53. Действието на разрешителното по чл. 140, ал. 7 ЗВ се прекратява със:

1. изтичането на срока му на действие, преди да е подадено заявление за продължаването му;

2. изтичането на срока му на действие, когато заявлението за продължаване е подадено в срока по чл. 52, ал. 2, но липсва продължаване на срока за изпълнение на договора по чл. 52, ал. 1;

3. изпълнението/прекратяването на договора по чл. 52, ал. 1;

4. влизането в сила или допускането на предварително изпълнение на решението за отнемане на разрешителното;

5. изтичането на срока му на действие и влизането в сила или допускането на предварително изпълнение на решението за отказ за продължаване на разрешителното - за случаите, които не попадат в хипотезите на т. 1 - 4.

Чл. 54. Директорът на басейнова дирекция може да отнеме разрешителното по чл. 140, ал. 7 ЗВ при установено неизпълнение/нарушение на едно или повече от условията му.

Чл. 55. Директорът на басейнова дирекция може да измени служебно разрешителното по чл. 140, ал. 7 ЗВ, когато независимо от спазването на условията му се установи противоречие с обществени интереси по смисъла на чл. 49 ЗВ.

Чл. 56. Продължаване срока на действие на разрешителното за водовземане и ползване по чл. 22, ал. 1, т. 1 се извършва еднократно за срок до 3 години, при условие че титулярят на разрешителното представи разрешение за строеж или други документи, доказващи, че са предприети действия, вследствие на които строителството може да бъде започнато.

Чл. 57. (1) За съществуваща ВЕЦ, за която няма техническа възможност за монтиране на средство за измерване, размерът на ползвания годишен воден обем се определя чрез изчисляване на базата на специфичния разход на вода за производство на 1 kWh (m3/kWh) и общо произведената електрическа енергия.

(2) Общо произведената електрическа енергия се доказва с протокол от съответното електроразпределително дружество.

Раздел VI.
Регистри на издадените разрешителни за повърхностни води и водни обекти

Чл. 58. За издадените разрешителни за използване на повърхностни води и водни обекти се водят регистри от:

1. министъра на околната среда и водите или от оправомощено от него длъжностно лице за разрешителните за:

а) водовземане от язовирите по приложение № 1 към ЗВ;

б) прехвърляне на води между различни райони за басейново управление;

в) ползване на воден обект - язовирите по приложение № 1 към ЗВ;

г) целите на отбраната и националната сигурност;

2. изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" - за ползване на воден обект за изземване на наносни отложения от река Дунав;

3. кмета на общината или от оправомощено от него длъжностно лице за:

а) водовземане от язовири - публична общинска собственост;

б) ползване на язовири - публична общинска собственост;

в) общо водовземане и/или ползване на водни обекти по чл. 41, ал. 1 ЗВ;

4. директора на басейновата дирекция - във всички останали случаи на водовземане и ползване на водни обекти.

Чл. 59. (1) Регистрите на разрешителните за използване на повърхностни води и водни обекти са публични и достъпът до тях се осигурява чрез интернет страниците на:

1. Министерството на околната среда и водите;

2. Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав";

3. общините;

4. басейновите дирекции.

(2) Министърът на околната среда и водите обобщава регистрите, които се водят в басейновите дирекции.

(3) При структурирането на регистрите се осигурява връзка между тях, както и:

1. база данни за извършения контрол по чл. 186 ЗВ;

2. контролно-информационната система за таксите по чл. 194 ЗВ.

Чл. 60. Регистрите са в електронен вид и съдържат данни за:

1. титуляря на разрешителното;

2. номера и датата на издаване на разрешителното;

3. водния обект;

4. кода на водното тяло;

5. поречието;

6. населеното място, в чието землище (регулационни граници) попада мястото на използване;

7. целта на използването;

8. максималното разрешено водно количество в m3/s или l/s;

9. площта на ползването, в дка;

10. разрешения годишен лимит, в хил. m3/годишно;

11. разпределението на разрешения годишен лимит за различните цели на използване;

12. режима на използване;

13. крайния срок на действие на разрешителното;

14. срока за завършване на строителството;

15. началния срок за упражняване правото на ползване;

16. измененията на обстоятелствата, подлежащи на регистрация:

а) номера и датата на изменение на разрешителното;

б) номера и датата на продължаване на разрешителното;

в) номера и датата на преразглеждане на разрешителното за изземване на наносни отложения от повърхностен воден обект;

г) номера и датата на прекратяване на разрешителното;

д) номера и датата на отнемане на разрешителното;

17. номера на заповедта за определяне на СОЗ - при разрешителни за водовземане за питейно-битово водоснабдяване.

Чл. 61. (1) Регистрите на разрешителните за използване на повърхностни води и водни обекти се поддържат в електронен формат, публикуват се на интернет страниците на МОСВ и басейновите дирекции и се актуализират ежемесечно.

(2) В регистрите по ал. 1 се вписват и данните за изменение и/или продължаване на разрешителните за използване на повърхностни води и водни обекти.

Глава трета.
КОНТРОЛ

Чл. 62. (1) Контролът по спазване на нормативните изисквания, условията и изискванията по издадените разрешителни за използване на повърхностни води и водни обекти, изпълнението на програмите от мерки, включени в ПУРБ, планове и програми, имащи отношение към опазване на водите и околната среда, се провежда от органите по глава десета, раздел XI от ЗВ и оправомощените от тях длъжностни лица.

(2) Контролът е превантивен, текущ и последващ.

(3) Превантивен контрол се извършва при процедурите по глава четвърта от ЗВ и раздел ІV, глава втора. За извършения превантивен контрол на заявителите се съставят констативни протоколи, в които се отразяват факти и обстоятелства, които могат да доведат до замърсяване и/или увреждане на водния обект преди или по време на осъществяване на заявената дейност, и предписанията в тях се включват като условия в ново разрешително или в изменение на действащо разрешително по чл. 43.

(4) Текущ контрол се извършва на издадените разрешителни по ЗВ за спазване на изискванията по ал. 1. Текущ контрол се извършва най-малко веднъж годишно съгласно утвърден от компетентния орган по ал. 1 план за контролната дейност. За извършения текущ контрол се съставят констативни протоколи.

(5) Последващ контрол се извършва за проследяване спазването на предписанията, дадени на титулярите на разрешителни за използване на повърхностни води и водни обекти по време на извършения превантивен и текущ контрол. За извършения последващ контрол се съставят констативни протоколи.

(6) Съставянето на актове за установени административни нарушения и издаването на наказателни постановления са част от текущия и последващия контрол.

Чл. 63. Контролът по поддържане на съоръженията за защита от вредното въздействие на водите се извършва по реда на чл. 62.

Чл. 64. (1) Органите по чл. 62, ал. 1 и оправомощените от тях длъжностни лица могат да извършват проверки по документи и на място.

(2) Контролиращият орган извършва проверка по документи, като изисква еднократно и/или периодично представяне на писмени отчети, платени такси и други писмени уведомления и документи съгласно действащата нормативна уредба.

(3) Контролиращият орган извършва проверка на място, като проверява фактите и обстоятелствата в границите на проверявания обект по спазване на изискванията на нормативните актове, както и по всички точки от съдържанието на издадените разрешителни. Контролиращият орган извършва различни наблюдения и/или измервания, свързани с целта на използване на водите и водните обекти, и съобразно поставените условия в разрешителното.

Чл. 65. (1) Проверката на обекта включва мястото на водовземане и/или ползване, както и мястото за извършване на стопанската дейност, и се провежда в присъствието на проверявания или на лица, които работят за него. В отсъствие на лицата по изречение първо проверката се извършва с участието на поне един свидетел.

(2) Копие от констативния протокол от проверката се изпраща на титуляря на разрешителното.

(3) Длъжностните лица, осъществяващи проверка на място, имат право:

1. на достъп в обекта, в който се извършва стопанската дейност, която се контролира;

2. да изискват представянето на документите, които се отнасят към предмета на проверката;

3. да изискват съдействие от органите на Министерството на вътрешните работи (МВР), от държавни учреждения, организации, юридически и физически лица, както и да установяват самоличността на лица, когато има данни за нарушения по ЗВ, чрез представяне на документ за самоличност на лицето, сведения на граждани с установена самоличност, които познават лицето, или по друг начин, годен за събиране на достоверни данни.

(4) Когато при проверката на място се констатира липса на документи, удостоверяващи спазването на установените изисквания, на проверяваното лице се определя подходящ срок за представянето им пред контролиращия орган.

Чл. 66. (1) При констатиране на нарушение на условията в издаденото разрешително или на нормативните изисквания контролиращият орган:

1. предписва мерки за отстраняване на нарушението в подходящ срок;

2. налага административнонаказателна санкция по чл. 200 ЗВ в съответствие с процедурата, предвидена от Закона за административните нарушения и наказания;

3. предприема други, предвидени от ЗВ мерки.

(2) Компетентният орган, издал разрешителното, в резултат на проверката може да отнеме издаденото разрешително при условията и по реда на глава четвърта, раздел ІV от ЗВ.

Чл. 67. (1) Контролът на разрешителни за водовземане от повърхностен воден обект включва:

1. техническо състояние на съоръженията за използване на повърхностните води, без язовирните стени и съоръженията към тях;

2. отнеманото в пункта на водовземане водно количество и разпределението му по цели;

3. минималното водно количество по разрешителното за водовземане под пункта на водовземане;

4. място на монтиране на средството за измерване;

5. състояние на средството за измерване;

6. спазване на разрешения режим на използване на водите;

7. контрол по експлоатацията на СОЗ на водовземните съоръжения за питейно-битово водоснадяване;

8. заплащане на такси за водовземане;

9. изпълнение на условията в разрешителното;

10. изпълнение на изискванията за собствен мониторинг;

11. изпълнение на направените предписания по време на предходни проверки.

(2) Контролът по ал. 1 се извършва най-малко веднъж годишно.

Чл. 68. (1) Контролът на разрешителни за ползване на повърхностен воден обект включва:

1. срок на строителство;

2. начин на отвеждане на водите по време на строителство;

3. изпълнение на съоръженията в съответствие с проектните параметри, посочени в разрешителното;

4. спазване на условията, посочени в разрешителното;

5. изпълнение на изискванията за собствен мониторинг;

6. изпълнение на направени предписания по време на предходни проверки;

7. състояние на речните легла след водохващанията и язовирните стени;

8. при изземване на наносни отложения на контрол подлежат: мястото, площта и режимът;

9. заплащане на такси за използването.

(2) Контролът по ал. 1 се извършва по планиран график, утвърден от компетентния орган по чл. 62, ал. 1.

(3) Контролът за изпълнение на параметрите и условията по разрешителните за водовземане по чл. 44 ЗВ и разрешителните за ползване на воден обект по чл. 46 ЗВ се извършва най-малко:

1. веднъж годишно за:

а) разрешителните за водовземане от повърхностни води с разрешено количество над 50 000 000 m3/годишно;

б) изземване на наносни отложения и изграждане на съоръжения;

в) разрешителни за ползване на воден обект за аквакултури;

2. веднъж на 3 години за разрешителните за водовземане от повърхностни води с разрешено количество от 10 000 000 до 50 000 000 m3/годишно;

3. веднъж на 6 години за:

а) разрешителните за водовземане от повърхностни води с разрешено количество под 10 000 000 m3/годишно;

б) други разрешителни за ползване на воден обект с изключение на заустването.

(4) Контролът на всяко разрешително се извършва най-малко веднъж за срока на действие на ПУРБ.

Чл. 69. (1) Контролът по изпълнението на режимните графици за използване на водите на язовирите по приложение № 1 към ЗВ включва:

1. воден обект;

2. титуляр на разрешително;

3. цел на водовземане;

4. разрешени водни обеми по месечен график;

5. използвани водни обеми по средство за измерване (по проверка);

6. констатирани нарушения;

7. изпълнение на направените предписания по време на предходни проверки.

(2) Контролът по ал. 1 се извършва ежемесечно.

Чл. 70. Титулярите на разрешителни за водовземане и/или ползване на повърхностни водни обекти са длъжни да разполагат, включително на мястото на извършване на дейността, с цялата документация, свързана с показателите за контрол, и да я предоставят на контролиращия орган при извършване на проверка.

Чл. 71. За извършения контрол се съставят констативни протоколи, които отразяват:

1. констатираните факти и обстоятелства, свързани с изпълнението на параметрите и условията в разрешителното;

2. данните от извършените измервания;

3. данните за заплатените такси за водовземане и/или ползване;

4. установените нарушения;

5. предписанията към титуляря на разрешителното;

6. определяне на сроковете за изпълнение на предписанията и на отговорници за изпълнението им.

Чл. 72. (1) Органите по чл. 62, ал. 1 поддържат база данни в електронен вид за извършения контрол по чл. 67 и 68, която съдържа:

1. дата на проверката;

2. номер на разрешителното, за което е извършена проверката;

3. номер на констативния протокол;

4. резюме на констатираните факти и обстоятелства;

5. данни от извършените измервания;

6. данни за заплатените такси за водовземане и/или ползване;

7. установените нарушения;

8. направените предписания;

9. номер на акта за установяване на нарушението;

10. номер на наказателното постановление;

11. размер на наложената санкция.

(2) Информацията по ал. 1 се актуализира ежемесечно.

Чл. 73. Компетентният орган по издаване на разрешително за използване на повърхностни води и водни обекти изпраща екземпляр от административния акт в басейновата дирекция за осъществяване на контрол.

Глава четвърта.
СТОПАНИСВАНЕ И ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВОДНОСТОПАНСКИТЕ СИСТЕМИ И СЪОРЪЖЕНИЯ

Чл. 74. (1) За бентовете и праговете в некоригираните участъци на реките извън границите на населените места и селищните образувания се водят електронни регистри.

(2) Регистрите по ал. 1 се водят от басейновите дирекции и съдържат информация за:

1. водния обект, поречието;

2. местоположението - местност, населено място, община, област;

3. надморската височина, географски координати;

4. вида на съоръжението;

5. техническите параметри на съоръжението;

6. техническото състояние на съоръжението;

7. собственика и лицето, което ползва и/или стопанисва съоръжението;

8. периодичността на техническия контрол на съоръжението;

9. наличието на зона за защита на водите.

Чл. 75. Кметовете на общини изготвят и представят в съответната басейнова дирекция справка, включваща данни за местоположението, собствеността и състоянието на съоръженията по чл. 74, намиращи се на територията на тяхната община.

Чл. 76. (1) Собствениците на съоръженията по чл. 74, ал. 1 подават писмена информация до басейновата дирекция за вписването им в електронния регистър.

(2) Информацията по ал. 1 съдържа данни за:

1. водния обект, поречието;

2. местоположението - местност, населено място, община, област;

3. надморската височина, географски координати;

4. вида на съоръжението;

5. предназначението на съоръжението;

6. годината на изграждане;

7. оценката на техническото състояние на съоръжението;

8. необходимите мерки за достигане на целите, за които е изградено;

9. наличието на проектна или екзекутивна документация на съоръжението;

10. техническите параметри на съоръжението;

11. собственика и лицето, което ползва и/или стопанисва съоръжението;

12. оценката за ползите и вредите от съществуването на съоръжението;

13. заключението - препоръки за постигане на устойчивост и надеждност или предложение за ликвидация.

(3) Подготовката на информацията по ал. 1 се възлага за изпълнение на правоспособни магистър-инженери от собственика на съоръжението.

(4) При неустановен конкретен собственик на съоръжението подготовката на информацията по ал. 1 се възлага от кмета на общината.

Чл. 77. Собствениците на съоръжения по чл. 74, ал. 1, които са изгубили първоначалното си предназначение, подават писмена информация до басейновата дирекция за вписването им в регистъра по 74, ал. 2.

Чл. 78. (1) Басейновите дирекции контролират използването и състоянието на съоръженията по чл. 74, ал. 1 чрез периодични технически огледи. За всеки оглед на съоръжение по чл. 74, ал. 1 се съставя протокол.

(2) Периодичността на техническия контрол се определя от вида и състоянието на съоръжението, както и от условията, при които работи, и се отразява в протокола по ал. 1.

Чл. 79. (1) Когато съоръжение по чл. 74, ал. 1 не е технически изправно и/или не изпълнява своето предназначение и нарушава проводимостта и/или представлява заплаха за функционалността на други съоръжения и неговата реконструкция и рехабилитация е финансово или технически необоснована, се пристъпва към ликвидацията му.

(2) Към ликвидация се пристъпва по предложение на собственика или по преценка на басейновата дирекция след оценка на състоянието на съоръжението, доказваща обстоятелствата по ал. 1.

(3) Реконструкцията, рехабилитацията и ликвидирането на съоръжение се извършват от собственика, а при неустановен конкретен собственик - от областния управител, при спазване на действащата нормативна уредба, без дейността по ликвидиране да доведе до нарушаване на проводимостта на речното легло. Ликвидацията се извършва в съответствие с изготвен от правоспособен магистър-инженер проект, съгласуван от съответната басейнова дирекция.

(4) Копие от протокола за извършената ликвидация се изпраща в съответната басейнова дирекция.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Аварийна зона" е зоната в акваторията на язовирното езеро, в която при необходимост от понижаване на водното ниво е възможно да бъдат преместени садките за аквакултури. Зоната се определя в заповедта на изпълнителния директор на ИАРА съгласно чл. 5 от Наредба № 37 от 2008 г. за ползването на язовирите - държавна собственост, в рибностопанско отношение и правилата за извършване на стопански, любителски риболов и аквакултури в обектите - държавна собственост, по чл. 3, ал. 1 от Закона за рибарството и аквакултурите (обн., ДВ, бр. 100 от 2008 г.; изм. и доп., бр. 18 от 2011 г. и бр. 16 от 2013 г.).

2. "Водохранилище" е изкуствено създаден завирен обем на земната повърхност за акумулиране на водни маси и/или регулиране на естествения речен отток посредством комплекс от водоподприщващо/водоподприщващи и други необходими съоръжения.

3. "Водноелектрическа централа (ВЕЦ)" е хидротехническо съоръжение, в което се инсталират една или няколко групи от турбина и генератор, с помощта на които енергията на водата се преобразува в електрическа.

4. "Граница на воден обект" е прието външно очертание на принадлежащите земи на водния обект, които се заливат при определена от закона обезпеченост или са определени по характерни морфологични очертания на терена.

5. "Диги" са линейни непрекъснати брегови инженерни съоръжения, изградени с цел предпазване на застрашени от заливане земи.

6. "Изземване на наносни отложения" е отнемане на допустим годишен обем от наносни отложения, акумулирани в границите на река Дунав и от принадлежащите земи на водохранилищата, в размер, ненарушаващ доброто екологично състояние на водното тяло и неоказващ вредно въздействие на близко разположени инженерни съоръжения и околната среда, при което не се очакват необратими деформации във водния обект.

7. "Изземване на наносни отложения във връзка с предвидени дейности за почистване на речното легло" е отнемане на натрупани наносни острови, без да се извършва дейност под нивото на активното дъно на реката.

8. "Изкуствен риф" е съоръжение, състоящо се от един или няколко компонента, специално изградено от естествени или изкуствени материали за целенасочено полагане на морското дъно за подобряване на екологичната среда на живите морски организми.

9. "Корекция на река" е изменение на ситуационното и нивелетното разположение на речното легло в резултат на инженерни и хидротехнически мероприятия, подчинени на определени цели.

10. "Наличен обем" е величината на обема във водохранилището към даден момент.

11. "Общ обем" е величината на обема на водохранилището до кота най-високо работно водно ниво, т.е. котата на преливника.

12. "Свободен обем за поемане на очакван приток" е частта от общия обем, който не е зает от вода.

13. "Стопанисване" е дейност, състояща се в използване на своя или чужда собственост (имущество), извършване на необходимите действия с цел извличане на полза, поддържане в добро състояние и предприемане на действия по управлението ѝ.

14. "Съоръжения, изгубили първоначалното си предназначение" са съоръжения, които към момента на включване в регистъра са компрометирани или са с функции, различни от проектните.

15. "Съществени изменения на физичните характеристики" са изменения, които отговарят на критериите за предварително обозначаване на силномодифицирани водни тела, а именно:

а) корекции с дължина над 70 на сто от разглеждания еднороден участък;

б) всички язовирни стени;

в) изграждане на преградни съоръжения без съоръжение, позволяващо миграция на рибите и други водни организми;

г) дейности по укрепване на брегове, когато укрепваните участъци са над 50 на сто от дължината на разглеждания еднороден участък;

д) завиряване на над 30 на сто от дължината на разглеждания еднороден участък;

е) намаляване на оттока (осушаване чрез деривации или водовземни съоръжения) в участък, по-голям от 30 на сто от разглеждания еднороден участък;

ж) драгажни дейности над 2/3 от площта на разглеждания участък.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. В срок до 6 месеца от влизането в сила на наредбата кметовете на общини изпращат справката по чл. 75 на съответната басейнова дирекция.

§ 3. В срок до 12 месеца от влизането в сила на наредбата собствениците на съоръженията по чл. 79, за които не са издавани разрешителни по смисъла на ЗВ, подават заявление до съответната басейнова дирекция за вписването им в регистъра.

§ 4. Наредбата се приема на основание чл. 135, ал. 1, т. 1а от Закона за водите.

Промени настройката на бисквитките