Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 101 от 20.XII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ТЮТЮНА, ТЮТЮНЕВИТЕ И СВЪРЗАНИТЕ С ТЯХ ИЗДЕЛИЯ (ДВ, БР. 101 ОТ 1993 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ТЮТЮНА, ТЮТЮНЕВИТЕ И СВЪРЗАНИТЕ С ТЯХ ИЗДЕЛИЯ (ДВ, БР. 101 ОТ 1993 Г.)

Обн. ДВ. бр.101 от 20 Декември 2016г.

§ 1. (*) Създава се чл. 31б:

"Чл. 31б. Забранява се пускането на пазара на изделия за пушене, различни от тютюневи изделия."

§ 2. Създава се глава тринадесета с чл. 43и и 43к:

"Глава тринадесета

ИЗДЕЛИЯ ЗА ПУШЕНЕ, РАЗЛИЧНИ ОТ ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ

Чл. 43и. (1) На всяка потребителска опаковка и на всяка външна опаковка на изделия за пушене, различни от тютюневи изделия, се поставя здравно предупреждение: "Пушенето на това изделие уврежда вашето здраве".

(2) Здравното предупреждение по ал. 1 трябва да:

1. се отпечатва върху предната и задната външна повърхност на потребителската опаковка и върху всяка външна опаковка;

2. се отпечатва на български език в черен плътен шрифт "хелветика" на бял фон;

3. покрива 30 на сто от площта на съответната повърхност на потребителската опаковка и на всяка външна опаковка.

(3) Потребителската опаковка и външната опаковка на растителните изделия за пушене не трябва да:

1. включват елементите или отличителните белези по чл. 35ж, ал. 1, т. 1 - 3 и 5;

2. посочват, че в изделието няма добавки или ароматизатори.

Чл. 43к. (1) Производителите, вносителите и лицата, които въвеждат на територията на страната от друга държава - членка на Европейския съюз, изделия за пушене, различни от тютюневи изделия, представят в Министерството на икономиката:

1. списък на всички съставки и техните количества, използвани при производството на такива изделия, за всяка марка и за всеки тип;

2. декларация, че изделието за пушене не съдържа растения или вещества, които могат да бъдат класифицирани като наркотични.

(2) Производителите, вносителите и лицата, които въвеждат на територията на страната от друга държава - членка на Европейския съюз, изделия за пушене, различни от тютюневи изделия, информират Министерството на икономиката, ако съставът на дадено изделие е променен по начин, който засяга информацията по ал. 1.

(3) Информацията по ал. 1 и 2 се предоставя при условия и по ред, определени в правилника за прилагане на закона.

(4) Министерството на икономиката публикува на интернет страницата си информацията по ал. 1 и 2 и част от регистъра по чл. 43а, ал. 8, с изключение на информацията, която представлява търговска тайна.

(5) Служителите, обработващи и съхраняващи информацията по ал. 1 и 2, са длъжни да не разгласяват сведенията и фактите, които са им станали известни по повод изпълнение на задълженията им, освен когато това е предвидено в закон или по писмено искане на държавен орган."

§ 3. В чл. 51б след думата "пълнене" се добавя "или изделия за пушене, различни от тютюневи изделия", а думите "и чл. 43в - 43з" се заменят с "чл. 43в - 43и и чл. 43к, ал. 1 и 2".

§ 4. В чл. 51в след думите "ал. 8" се добавя "и чл. 43к, ал. 5".

§ 5. В чл. 52, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 накрая се добавя "и чл. 51в относно чл. 35б, ал. 8".

2. В т. 4 преди думите "чл. 51б" съюзът "и" се заличава и се поставя запетая, а думите "и чл. 43з" се заменят с "чл. 43з и чл. 43к, ал. 1 и 2 и чл. 51в относно чл. 43к, ал. 5".

3. В т. 5 думите "чл. 43в - 43з" се заменят с "чл. 43в - 43и".

§ 6. В чл. 52а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "чл. 43в - 43з" се заменят с "чл. 43в - 43и".

2. В ал. 3 думите "и контейнери за многократно пълнене" се заменят с "контейнери за многократно пълнене и изделия за пушене, различни от тютюневи изделия", а думите "чл. 43д - 43з" се заменят с "чл. 43д - 43и".

3. В ал. 5 след думите "чл. 43г" се добавя "и чл. 43и".

§ 7. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 8 думите "и течностите, съдържащи никотин" се заменят с "течностите, съдържащи никотин, и изделията за пушене, различни от тютюневи изделия".

2. В т. 24 думите "и чл. 43з, ал. 4" се заменят с "чл. 43з, ал. 4 и чл. 43и".

3. Създава се т. 46:

"46. "Изделия за пушене, различни от тютюневи изделия" са изделия на базата на растения, билки или плодове, които не съдържат тютюн, както и растения и вещества, забранени със Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, и които може да бъдат консумирани чрез процес на горене."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 8. Изделията за пушене, различни от тютюневи изделия, които не отговарят на изискванията на този закон и са произведени или допуснати за свободно обращение до влизането му в сила, може да продължат да се пускат на пазара до изчерпване на количествата, но не по-късно от 20 май 2017 г.

§ 9. В едномесечен срок от влизането в сила на този закон министърът на икономиката съвместно с министъра на здравеопазването уведомява Европейската комисия за въвеждането на забрана за пускането на пазара на изделия за пушене, различни от тютюневи изделия, при условията и по реда на чл. 24, ал. 3 от Директива 2014/40/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 г. за сближаване на законовите, подзаконовите и административните разпоредби на държавите членки относно производството, представянето и продажбата на тютюневи и свързани с тях изделия и за отмяна на Директива 2001/37/ЕО.

§ 10. (1) Параграф 1 влиза в сила три дни след положителното решение от Европейската комисия по процедурата по § 9. Положително решение е налице и когато Европейската комисия не се е произнесла в 6-месечен срок от получаване на уведомлението по § 9.

(2) Разпоредбите на глава тринадесета и свързаните с тях административнонаказателни разпоредби се прилагат до датата на влизането в сила на § 1.

(3) Министерството на икономиката и Министерството на здравеопазването оповестяват публично на интернет страниците си положителното решение на Европейската комисия по процедурата по § 9 в срока по ал. 1.

(4) Изделията за пушене, различни от тютюневи изделия, които са пуснати на пазара до влизането в сила на § 1, се изтеглят от пазара не по-късно от три месеца от влизането му в сила.

-------------------------

Законът е приет от 43-то Народно събрание на 7 декември 2016 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките