Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 27.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 37 ОТ 2008 Г. ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ - ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, В РИБНОСТОПАНСКО ОТНОШЕНИЕ И ПРАВИЛАТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА СТОПАНСКИ, ЛЮБИТЕЛСКИ РИБОЛОВ И АКВАКУЛТУРИ В ОБЕКТИТЕ - ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ ПО Ч

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 37 ОТ 2008 Г. ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ - ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ, В РИБНОСТОПАНСКО ОТНОШЕНИЕ И ПРАВИЛАТА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА СТОПАНСКИ, ЛЮБИТЕЛСКИ РИБОЛОВ И АКВАКУЛТУРИ В ОБЕКТИТЕ - ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ ПО ЧЛ. 3, АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА РИБАРСТВОТО И АКВАКУЛТУРИТЕ (ДВ, БР. 100 ОТ 2008 Г.)

В сила от 27.12.2016 г.
Издадена от Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните

Обн. ДВ. бр.103 от 27 Декември 2016г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. редът и условията за определяне на зони за аквакултури в язовири - държавна собственост, определени само за любителски риболов;".

2. Създава се нова т. 4:

"4. редът и образецът за съставяне на протокол за зарибяване."

§ 2. Наименованието на глава втора се изменя така:

"Определяне на зоните и условията за ползване на язовирите - държавна собственост, в рибностопанско отношение".

§ 3. В чл. 2, ал. 5 след думата "аквакултури" тирето и думите "дейности, свързани с развъждането и отглеждането на риби и други водни организми, както и получената по съответните технологии продукция от тях" се заличават.

§ 4. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Технологичните зони за експлоатация на водностопанските системи се определят в съответствие с изискванията на наредбата по чл. 141, ал. 2 ЗВ."

2. В ал. 2, изречение първо думите "върху картов материал" се заменят със "с географски координати", а в изречение второ думите "както и извършване на риболов от брега" се заличават.

3. Алинея 3 се отменя.

§ 5. В чл. 4, ал. 5 след думата "ръководителя" се добавя "или определен служител".

§ 6. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4 думите "върху картов материал съгласно изискванията по чл. 3, ал. 3" се заменят със "с географски координати".

2. В ал. 6 думите "чл. 60, ал. 4, т. 1, буква "б" ЗВ" се заменят с "чл. 60, ал. 4, т. 5, буква "б" ЗВ" и се създава изречение второ: "Съгласувателното становище се изпраща на собственика на хидротехническото съоръжение в 14-дневен срок от издаването му."

§ 7. В чл. 7 се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "Инспекторите по рибарство и контрол към териториалните звена на ИАРА маркират с отличителен знак и номер риболовните уреди по ал. 1" се заменят с "Риболовните уреди по ал. 1 се маркират с отличителен знак и номер".

2. В ал. 3 думите "в 7-дневен срок от" се заменят с "незабавно след".

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Когато отличителният знак бъде повреден или бъде отстранен от риболовния уред, риболовът се преустановява до повторно маркиране на риболовния уред в срок до 5 работни дни."

§ 8. В чл. 14 се правят следните изменения:

1. В ал. 3 думите "400 m" се заменят с "не по-малко от 300 m".

2. В ал. 4 думите "права за ползване на обекта" се заменят с "правото върху зоната на действие на специализирания уред".

§ 9. В чл. 16, ал. 1 след думите "изискванията по" се добавя "чл. 12, ал. 2 и".

§ 10. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "издаване" се заменя с "влизане в сила".

2. В ал. 4 думите "при спазване изискванията на Наредба № 13 от 2004 г. за условията и реда за осъществяване на техническата експлоатация на язовирните стени и съоръженията към тях" се заменят с "по начин, по който не се възпрепятства безопасната експлоатация и поддържането на хидротехническите съоръжения".

§ 11. В глава трета "Правила за извършване на стопански, любителски риболов и аквакултури", в раздел ІІІ "Правила за аквакултури" след чл. 18 се създава чл. 18а:

"Чл. 18а. При извършване на зарибяване в язовир, където има регистрация по чл. 25 ЗРА, титулярят уведомява съответното териториално звено на ИАРА не по-късно от 3 дни преди датата на зарибяването."

§ 12. В чл. 24 думите "чл. 30, ал. 2, т. 1 ЗРА" се заменят с "чл. 30, ал. 3, т. 1 ЗРА".

Заключителни разпоредби

§ 13. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките