Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 27.XII

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ГАЗОПРЕНОСНИТЕ И/ИЛИ ГАЗОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ И ЗА ДОСТЪП ДО СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ (ДВ, БР. 36 ОТ 2013 Г.)

 

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ДОСТЪП ДО ГАЗОПРЕНОСНИТЕ И/ИЛИ ГАЗОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ И ЗА ДОСТЪП ДО СЪОРЪЖЕНИЯТА ЗА СЪХРАНЕНИЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ (ДВ, БР. 36 ОТ 2013 Г.)

В сила от 27.12.2016 г.
Издадени от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.103 от 27 Декември 2016г.

§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 думата "небитови" се заличава.

2. В ал. 4:

а) точка 1 се изменя така:

"1. по отношение на срока: услуги по предоставяне на краткосрочен капацитет - капацитет в рамките на деня, дневен, месечен или тримесечен капацитет, и услуги по предоставяне на дългосрочен капацитет - годишен капацитет (газова година) или капацитет за период, кратен на една година, но не повече от 15 поредни газови години; капацитет в рамките на деня и за ден напред се предлага на определени от операторите на газопреносни мрежи точки след осигуряване на съответната техническа възможност чрез Платформа за резервиране на капацитет;"

б) в т. 2 думата "непрекъсваем" се заменя с "гарантиран".

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Право на достъп до мрежите нямат лицата, които се намират в производство по ликвидация, обявени са в несъстоятелност или се намират в производство по обявяване на несъстоятелност, а ако са чуждестранни лица - се намират в подобни процедури съгласно националното си законодателство."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Операторът на мрежа има право да върне заявление за достъп, когато:

1. заявителят не предостави необходимите доказателства за изискуемите обстоятелства по осигуряване на достъпа съгласно тези правила;

2. заявлението за достъп не отговаря на условията и изискванията на тези правила."

§ 3. Създава се чл. 3а със следното съдържание:

"Чл. 3а. Операторът на газопреносна, съответно на газоразпределителна, мрежа може да откаже достъп до мрежите:

1. при условията на чл. 172, ал. 2 и чл. 172а от Закона за енергетиката;

2. когато заявителят не отговаря на условията по раздели II и III или не представи необходимите документи съгласно тези правила."

§ 4. В наименованието на раздел III се заличават думите "газопреносните и/или".

§ 5. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "оператора на газопреносна и/или" се заличават.

2. В ал. 2 думата "съответната" се заменя с "газоразпределителната".

3. Алинеи 4 и 5 се заличават.

§ 6. В чл. 5 се правят следните изменения:

1. В ал. 2, изречение първо думите "на газопреносна, съответно" се заличават.

2. Алинея 5 се заличава.

§ 7. В чл. 6, ал. 1 думите "газопреносна, съответно" и запетаята след думата "газоразпределителни" се заличават.

§ 8. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "газопреносна или" и думата "хармонизирани" се заличават и след думите "проект на договор" се добавя "при равностойни условия за ползвателите".

2. В ал. 2, т. 3 думите "газопреносните и/или" се заличават.

3. В ал. 3 думата "съответната" се заменя с "газоразпределителната".

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Операторите на газоразпределителни мрежи разработват общи условия на договорите за пренос по газоразпределителни мрежи, които подлежат на одобрение от КЕВР и се публикуват на интернет страниците на операторите."

§ 9. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. В случай на мотивиран отказ за предоставяне на достъп от оператор на газоразпределителна мрежа клиент или потенциален клиент на природен газ, разположен на територията на този оператор, може да получи достъп до газопреносната мрежа при условията на тези правила."

§ 10. Членове 9 и 10 се заличават.

§ 11. Създава се раздел IIIа:

"Раздел IIIа

Ред за предоставяне на достъп и разпределение на капацитет на входните и изходните точки на газопреносните мрежи

Чл. 10а. (1) Операторът на газопреносна мрежа извършва проверка на всяко лице, подало заявление за достъп по образец, за съответствие с изискванията на чл. 2 от правилата в срок 3 работни дни от подаване на заявлението с всички необходими документи. За резултатите от проверката заявителят се уведомява в срок до 3 работни дни.

(2) Заявлението може да бъде подавано по всяко време в рамките на работните дни на оператора - лично, с препоръчана поща или по куриер, или по електронен път на посочен от оператора адрес, в съответствие с изискванията за спазване на писмена форма и удостоверяване на автора или титуляря на електронното изявление съгласно Закона за електронния документ и електронния подпис. Към заявлението се прилагат оригинални документи, удостоверяващи липсата на обстоятелствата по чл. 2, ал. 2, и удостоверение за актуално състояние на заявителя или еквивалентен документ съгласно националното законодателство на страната, в която е регистриран.

(3) Заявление за достъп се подава и в случаите, когато се иска промяна на вече предоставен достъп до мрежите, ако промяната се налага вследствие разширение, реконструкция и/или рехабилитация на съществуващи съоръжения на заявителя.

(4) Проверката за съответствие с изискванията на правилата е с валидност до 6 месеца от уведомлението за получаване на правото на достъп до газопреносната мрежа.

(5) В срока по ал. 4 лицето има право да подава заявки за резервиране на капацитет на Платформата за резервиране на капацитет, съответно да участва в процедурите за разпределение на капацитет за пренос.

(6) Операторът на газопреносна мрежа има право по всяко време в срока по ал. 4 да извършва проверка на лицето за съответствието му с изискванията съгласно правилата с оглед предоставяне на достъп.

Чл. 10б. (1) На всяка от точките за междусистемно свързване операторът на газопреносна мрежа създава и експлоатира съвместна Платформа за резервиране на капацитет заедно със съседните оператори на газопреносни мрежи, на която разпределя капацитет за пренос чрез провеждане на тръжни процедури (търгове) в съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) № 984/2013 на Комисията от 14 октомври 2013 г. за установяване на Мрежов кодекс относно механизмите за разпределение на капацитет в газопреносни системи и за допълнение на Регламент (ЕО) № 715/2009 на Европейския парламент и на Съвета.

(2) Тръжните процедури в точките на междусистемно свързване се провеждат съгласно тръжния календар на търговете за капацитет, публикуван от ENTSOG съгласно член 3, т. 2 от Регламент (ЕС) № 984/2013.

(3) Платформата за резервиране на капацитет следва да осигурява всички необходими софтуерни средства за цялостно изпълнение на изискванията на Регламент (ЕС) № 984/2013.

(4) Платформата за резервиране на капацитет следва да поддържа и обработва данни за регистрираните на платформата ползватели на газопреносни мрежи.

(5) С регистрацията си на платформата за резервиране ползвателите приемат да изпълняват правните и договорните изисквания, валидни и приложими за съответната платформа.

(6) В процедурите за разпределение на капацитет могат да участват лицата, преминали проверката по чл. 10а, след регистрация на платформата за резервиране и при осигурен кредитен лимит. Размерът и условията на кредитния лимит се определят от оператора по недискриминационен и прозрачен начин, по видове капацитетни продукти и се публикуват на интернет страницата на оператора.

(7) Операторът на газопреносна мрежа управлява кредитния лимит на регистрираните ползватели и ги уведомява за достигане на кредитния им лимит с оглед предприемане на действия и допускане до участие в процедура за разпределение на капацитет.

(8) Подробните резултати от всяка проведена тръжна процедура са достъпни за оператора на газопреносна мрежа и за всеки от участниците в процедурата веднага след нейното приключване, а обобщените резултати се публикуват в секцията за публичен достъп на Платформата за резервиране на капацитет.

(9) На Платформата за резервиране на капацитет се провеждат и процедурите за разпределение на капацитет за точките от газопреносните мрежи, различни от точките на междусистемно свързване, съгласно един от механизмите за разпределение на капацитет, посочени в чл. 11, ал. 2.

(10) Сроковете и условията за провеждането на процедурите за разпределение на капацитет по ал. 9 се определят от оператора на газопреносна мрежа чрез календар за заявяване за годишни, месечни и тримесечни продукти, който се обявява на интернет страницата му не по-късно от 30 календарни дни преди провеждането на всяка процедура.

(11) Операторът на газопреносна мрежа има право да установи собствени софтуерни решения, позволяващи търговия с капацитет на точките, различни от точките на междусистемно свързване.

(12) Всяка процедура за разпределение на капацитет на Платформа за резервиране на капацитет приключва с електронно писмено потвърждение за разпределен капацитет към участника в процедурата и към оператора на газопреносната мрежа на заявените от участника входни и/или изходни точки.

(13) В 3-дневен срок от приключване на процедура за разпределение на капацитет операторът на газопреносна мрежа предоставя на участника с разпределен капацитет проект на договор за пренос или допълнително споразумение към вече сключен договор в съответствие с писменото потвърждение за разпределен капацитет на заявените от участника входни и/или изходни точки.

(14) Не по-късно от датата на ефективно изпълнение на заявките по сключен договор за пренос ползвателите следва да представят информация за осигурен/резервиран капацитет за пренос през преносната мрежа на съседен оператор в полза на заявителя за период и капацитет, съответстващ на разпределения във входната точка, и/или за осигурени количества природен газ на основание сключен валиден договор за доставка на заявените количества природен газ с място на доставка - посочените в заявлението входна/и точка/и.

(15) Изискването по ал. 14 не се прилага за сключени договори за пренос при разпределен капацитет след проведена процедура за групиран капацитет на точките за междусистемно свързване.

(16) Операторът на газопреносна мрежа разработва образец на хармонизиран договор за предоставяне на услугата "пренос на природен газ по газопреносна мрежа" на ползвателите при равностойни договорни условия при спазване на изискванията на чл. 6 от Правилата за търговия с природен газ. Образецът на договор за пренос се публикува на интернет страницата на оператора."

§ 12. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Операторът на газопреносната мрежа в съответствие с изискванията и правилата на Регламент (ЕС) № 984/2013 прилага и публикува недискриминационни и прозрачни механизми за разпределение на капацитет, които гарантират предоставянето на максимален капацитет във всички важни точки (включително входни и изходни) на всички участници на пазара, като се отчитат целостта на системата и ефикасната експлоатация на мрежата, включително правила за управление на претоварването. Операторът разработва процедури за управление на претоварването и ги представя в КЕВР за одобрение."

2. В ал. 3 се правят следните изменения:

а) в изречение първо думата "непрекъсваем" се заменя с "гарантиран";

б) в изречение второ думата "непрекъсваемият" се заменя с "гарантираният".

§ 13. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "непрекъсваем" и "непрекъсваемия" се заменят с "гарантиран", съответно с "гарантирания".

2. В ал. 3, изречение първо мерната единица "MWh" се заменя с "kWh" и изречение второ се заличава.

§ 14. В чл. 14 думите "непрекъсваем", "непрекъсваемият" и "непрекъсваемия" се заменят съответно с "гарантиран", "гарантираният" и "гарантирания".

§ 15. В чл. 15 думите "непрекъсваем" и "непрекъсваемия" се заменят съответно с "гарантиран" и "гарантирания".

§ 16. В чл. 16, изречение второ думата "непрекъсваем" се заменя с "гарантиран".

§ 17. В чл. 19 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "на разумна цена" се заличават.

2. В ал. 2 думата "непрекъсваем" се заменя с "гарантиран".

§ 18. В чл. 26 т. 5 се изменя така:

"5. да предоставя периодично актуална информация на КЕВР и на оператора на газопреносната система;".

§ 19. В чл. 28, ал. 1 се правят следните изменения:

1. В т. 1 и 2 думата "непрекъсваем" се заменя с "гарантиран".

2. В т. 4 цифрата "7" се заменя с "14".

§ 20. В чл. 29:

1. В ал. 2 се правят следните изменения:

а) създава се нова т. 3 със следното съдържание:

"3. пръв заявил, пръв получил;"

б) досегашната т. 3 става т. 4.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Капацитетът на съоръжение за съхранение трябва да бъде предоставян на ползвателите при спазване на недискриминационни процедури. Операторът на съоръжението за съхранение предлага на ползвателите техническия капацитет на съоръжението с изключение на тази част, която е за оперативни цели на оператора, а също така и за нуждите на оператора на газопреносната система, както и с изключение на тази част от капацитета, която операторът е длъжен да осигури за съхранение на количества природен газ съгласно предвиденото в План за действие при извънредни ситуации и Превантивен план за действие, приети в изпълнение на Регламент (ЕО) № 994/2010 на Европейския парламент и на Съвета от 20 октомври 2010 г. относно мерките за гарантиране на сигурността на доставките на газ и за отмяна на Директива 2004/67/ЕО на Съвета. Изключването на капацитет на съоръжението за съхранение се контролира от КЕВР."

§ 21. В чл. 30, ал. 7 думите "като това не води до необосновано по-високи цени" се заличават.

§ 22. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните изменения:

1. Точка 4 се изменя така:

"4. "Точка на междусистемно свързване" означава физическа или виртуална точка, свързваща съседни входно-изходни системи или свързваща входно-изходна система с газопровод за междусистемно свързване, доколкото тези точки подлежат на резервиране от ползвателите на мрежата."

2. В т. 8 думата "непрекъсваем" се заменя с "гарантиран".

3. В т. 9 думата "непрекъсваем" се заменя с "гарантиран".

4. В т. 11 думите "на трансгранична точка" се заличават.

5. Точка 14 се заличава.

6. В т. 21 думата "непрекъсваем" се заменя с "гарантиран".

7. В т. 29 навсякъде думите "8,00 ч." се заменят със "7,00 ч.".

8. В т. 30 навсякъде думите "8,00 ч." се заменят със "7,00 ч.".

Заключителни разпоредби

§ 23. Правилата за изменение и допълнение на Правилата за предоставяне на достъп до газопреносните и/или газоразпределителните мрежи и за достъп до съоръженията за съхранение на природен газ влизат в сила от датата на обнародването им в "Държавен вестник".

§ 24. Правилата за изменение и допълнение на Правилата за предоставяне на достъп до газопреносните и/или газоразпределителните мрежи и за достъп до съоръженията за съхранение на природен газ са приети от Комисията за енергийно и водно регулиране с решение по протокол № 244 от 20.12.2016 г. по т. 1.

Промени настройката на бисквитките