Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 105 от 30.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2013 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ (ДВ, БР. 33 ОТ 2013 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 2013 Г. ЗА РЕГУЛИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ (ДВ, БР. 33 ОТ 2013 Г.)

В сила от 30.12.2016 г.
Издадена от Комисията за енергийно и водно регулиране

Обн. ДВ. бр.105 от 30 Декември 2016г.

§ 1. В чл. 10, ал. 4 се създава т. 12 със следното съдържание:

"12. разходи по чл. 17, ал. 14."

§ 2. Създава се чл. 11а със следното съдържание:

"Чл. 11а. (1) Когато задължение към обществото е наложено на повече от едно енергийно предприятие, произтичащите от това задължение разходи се компенсират на съответните енергийни предприятия пропорционално на частта от наложеното им задължение към обществото чрез цените, които се заплащат от техните клиенти.

(2) В случаите по ал. 1 признатите от комисията разходи се определят като отделна компонента в утвърдената цена на съответното енергийно предприятие и се възстановяват от неговите клиенти и/или от крайните снабдители на природен газ, с които има сключен договор за доставка, въз основа на тяхното измерено потребление.

(3) Компонентата по ал. 2 се образува въз основа на обоснования прогнозен размер на разходите от наложеното задължение към обществото за съответната година и заявените прогнозни количества природен газ за същата година.

(4) Когато през годината по ал. 3 енергийното предприятие има повече от един ценови период, компонентата по ал. 2 се коригира за всеки следващ ценови период въз основа на разликата между прогнозните и реално отчетените разходи от наложеното задължение към обществото през предходния ценови период."

§ 3. В чл. 17 се създават ал. 14, 15, 16 и 17 със следното съдържание:

"(14) Допълнителни за обществения доставчик разходи, възникнали в резултат на доставка през съответната година на количества природен газ, заявени от крайни снабдители след месец август на годината, предхождаща годината на доставка, се заплащат от предизвикалите ги лица.

(15) Признатите от комисията разходи по ал. 14 формират отделна компонента в утвърдена цена на обществения доставчик за съответния ценови период.

(16) Компонентата по ал. 15 се образува въз основа на отчетения размер на допълнителните разходи.

(17) Общественият доставчик може да предяви искане за признаване и компенсиране на допълнителните разходи със заявлението по чл. 32 за утвърждаване на цени за съответния ценови период, към което прилага и необходимите доказателства за размера на тези разходи."

§ 4. Създава се чл. 24а със следното съдържание:

"Чл. 24а. (1) Видовете предоставяни на клиентите услуги, свързани с лицензионната дейност, се определят с решение на комисията въз основа на информация, предоставена от енергийните предприятия.

(2) Цените на услугите по ал. 1 се образуват въз основа на признатите от комисията икономически обосновани разходи за предоставянето им.

(3) Цените на предоставяните на клиентите услуги, свързани с лицензионната дейност, се определят в левове за всеки вид единична услуга, без ДДС."

§ 5. В чл. 25, ал. 2 т. 2 и 3 се изменят така:

"2. с показатели въз основа на изпълнението (качество на природния газ, качество на обслужването), като признатите необходими приходи на енергийното предприятие се коригират при неизпълнението на определените от комисията целеви показатели;

3. със стойността на разликата между прогнозираните и отчетените инвестиции на основата на достоверни данни за нетекущите активи по видове дейности съгласно представените отчети и/или извършена проверка."

§ 6. Член 40 се изменя така:

"Чл. 40. (1) В срок до 7 дни след получаването на решенията за утвърждаване на нови цени общественият доставчик, крайните снабдители, операторите на газопреносни и газоразпределителни мрежи и операторите на съоръжения за съхранение публикуват на интернет страницата си утвърдените им цени, включително цените по тарифните структури, и цените, които ще прилагат по договорите с клиентите през следващия ценови период.

(2) В случай на регулиране на цени въз основа на одобрена от комисията методика енергийното предприятие публикува на интернет страницата си определените цени в срок до 7 дни от датата на решението за определянето им.

(3) Новите цени се прилагат считано от датата, посочена в решението на комисията, а в случай на регулиране на цени въз основа на одобрена от комисията методика - от датата, посочена в решението за определянето им."

§ 7. Създава се чл. 40а със следното съдържание:

"Чл. 40а. (1) Производството за утвърждаване на цени на предоставяните на клиентите услуги, свързани с лицензионната дейност, се открива по инициатива на комисията или по искане на лицензиант.

(2) В случаите по ал. 1 комисията изисква от енергийните предприятия, осъществяващи съответната лицензионна дейност, в определен от нея срок да предоставят информация за видовете предлагани услуги, свързани с лицензионната дейност.

(3) Алинея 2 не се прилага в случаите на искане на лицензиант за утвърждаване на цени за предоставяне на услуги, свързани с лицензионна дейност, когато за тази дейност има издадена само една лицензия за територията на страната.

(4) В срок до един месец от получаване на информацията по ал. 2 или от подаване на искането по ал. 3 на закрито заседание комисията приема проект на решение за определяне на видовете услуги и насрочва дата и час за провеждане на открито заседание за неговото обсъждане.

(5) Комисията оповестява проекта на решение, датата и часа за провеждане на откритото заседание на страницата си в интернет.

(6) На откритото заседание комисията обсъжда с енергийните предприятия проекта на решение и определя срок за представяне на становища в срок до 5 дни от датата на провеждането му.

(7) В срок до 15 дни от датата на откритото заседание комисията провежда закрито заседание, на което приема решение за определяне на видовете услуги. С решението комисията указва на енергийните предприятия, осъществяващи съответната лицензионна дейност, в определен срок да подадат заявление за утвърждаване на цени на определените от нея видове услуги.

(8) Към заявлението енергийните предприятия прилагат доказателства и обосновка на разходите, свързани с предоставянето на определените от комисията видове услуги.

(9) Комисията в срок до два месеца след представяне на заявленията за утвърждаване на цени на предоставяните услуги, свързани с лицензионната дейност, на закрито заседание приема доклад и проект на решение, насрочва дата и час за провеждане на открито заседание за обсъждане на приетия доклад и за провеждане на обществено обсъждане по реда на чл. 14 ЗЕ на приетия проект на решение.

(10) След приключване на процедурата за обществено обсъждане на закрито заседание комисията приема решение."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 8. Направени до влизане в сила на тази наредба допълнителни разходи по чл. 17, ал. 14 се предявяват от обществения доставчик за признаване и компенсиране със заявлението по чл. 32 за утвърждаване на цени на природния газ, но не по-късно от 31.03.2017 г.

§ 9. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките